ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίθεση φασιστοειδών σε μέλη της ΚΝΕ

ΚΚΕ: Αναγκαία η επαγρύπνηση του λαού

Με τον αέρα που δίνει η κυβερνητική πολιτική ενθάρρυνσης των παντός είδους φασιστοειδών, ομάδα νεοφασιστών επιτέθηκε χτες το απόγευμα σε μέλη της ΚΝΕ που κολλούσαν αφίσες στο κέντρο της Αθήνας. Δύο μέλη της ΚΝΕ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ η ομάδα των νεοφασιστών βρήκε καταφύγιο στα γραφεία της "Χρυσής Αυγής". Η επίθεση έγινε επί της Γ Σεπτεμβρίου, μεταξύ των οδών Χαλκοκονδύλη και Καποδιστρίου. Διερχόμενος τροχονόμος, που προσπάθησε να παρέμβει, εισέπραξε, επίσης, γροθιές από τους νεοφασίστες.

Το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν μέλη και στελέχη της ΚΝΕ στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που προπαγάνδιζαν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - "Οδηγητή", από ομάδα φασιστοειδών.

"Τέτοιες ενέργειες, σημειώνει, που το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν, βάζουν επιτακτικά την ανάγκη της επαγρύπνησης του λαού μπροστά στην ανεξέλεγκτη δράση των παντός είδους φασιστοειδών.

Ας είναι σίγουροι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί ότι δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια των κομμουνιστών να διαδώσουν τις ιδέες τους και να 'ρθουν σε επαφή με την εργατική τάξη και το λαό.

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη αυτά τα περιστατικά και να πάρει όλα τα μέτρα για να σταματήσει η δράση παρακρατικών οργανώσεων".

Η ΚΝΕ

Με ανακοίνωση του, επίσης, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνει: "Το χτεσινό κρούσμα αυταρχισμού δεν είναι αποσπασματικό. Ερχεται σαν συνέχεια μιας σειράς τρομοκρατικών - αυταρχικών προκλήσεων απέναντι σε μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, όπως οι δίκες μελών της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, οι συλλήψεις νυχτερινών μαθητών από την Αστυνομία για αφισοκόλληση, οι προκλήσεις αστυνομικών στον Πειραιά σε στελέχη του ΚΚΕ". "Προφανώς, συνεχίζει, διάφοροι κύκλοι ενοχλούνται από τις επιτυχίες των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της ΚΝΕ, την όλο και μεγαλύτερη απήχηση που έχει το ΚΚΕ στη νεολαία. Αν πιστεύουν ότι με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία θα εμποδίσουν τη δράση των κομμουνιστών, γελιούνται. Στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, δεν περνάει η τρομοκρατία. Η ΚΝΕ θα δώσει σήμερα το απόγευμα απάντηση στην τρομοκρατία με μαζική αφισοκόλληση στο κέντρο της Αθήνας".

Ακριβαίνει το ρεύμα φτηναίνουν οι βενζίνες

Την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ με... "δώρο" την προσωρινή μείωση στις βενζίνες ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση μέσω της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.Οι ανακοινώσεις για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα - που οδηγούν γι' αυτή τη βδομάδα σε μείωση των τιμών στις βενζίνες - έγιναν μια μέρα μετά την κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια μέτρων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης από την 1η Αυγούστου αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ, με το επιχείρημα πως "ήταν καιρός να γίνουν, γιατί τα τελευταία δύο χρόνια τα τιμολόγια της ΔΕΗ ήταν παγωμένα"! Εννοείται ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ αφορούν, οπωσδήποτε, τα τιμολόγια οικιακού ρεύματος και θα επιβαρύνουν, εκτός από τον προϋπολογισμό των εργαζόμενων νοικοκυριών και τον πληθωρισμό. Λόγω συμβάσεων, εξαιρούνται από την αύξηση τα ειδικά τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν η ΠΕΣΙΝΕ και η ΛΑΡΚΟ, ενώ μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν θα εφαρμοστούν στις υπόλοιπες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Αν και η υπουργός αρνήθηκε να ανακοινώσει πόσο θα ακριβύνει το ηλεκτρικό ρεύμα που θα χρεώνει η ΔΕΗ στους οικιακούς καταναλωτές, όλες οι πληροφορίες καταλήγουν σε αυξήσεις, που κυμαίνονται μεταξύ 3,44% και 3,53%.

Επίσης, η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε χτες την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει για δύο μήνες τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των βενζινών κατά 4 δραχμές το λίτρο, κάτω από την αλματώδη άνοδο του δολαρίου που έχει εκτινάξει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, απειλώντας τους στόχους της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, επιβάλλονται ανώτατες υποχρεωτικές τιμές πώλησης στις βενζίνες - ντίζελ και αμόλυβδη - για τις τρεις ζώνες της χώρας εκτός από τις περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και συγκεκριμένα ποσοστά κέρδους για τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Ετσι, από σήμερα, με βάση τη μείωση του ειδικού φόρου οι τιμές μειώνονται κατά 1,5 δρχ. το λίτρο σε σχέση με τις τιμές της προηγούμενης βδομάδας, ενώ κατά 2 δρχ. αυξάνονται οι τιμές του ντίζελ κίνησης. Ας σημειωθεί, ότι η ΔΕΠ, εάν δε μεσολαβούσε η μείωση του ειδικού φόρου, είχε σκοπό να ανακοινώσει αύξηση των βενζινών κατά 3,5 δρχ. το λίτρο. Συγκεκριμένα:

  • Στις περιοχές της Α ζώνης η σούπερ από σήμερα και για την επόμενη βδομάδα θα πωλείται στις 225,50 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 209,80 δρχ. το λίτρο.
  • Στις περιοχές της Β ζώνης η σούπερ στις 228,50 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 212,80 δρχ. το λίτρο.
  • Στις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18% η σούπερ θα πωλείται στις 230,50 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 214,80 δρχ. το λίτρο, ενώ στις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες ανώτατες τιμές είναι 220,50 δρχ. και 205λ,80 δρχ. το λίτρο.

Τα περιθώρια κέρδους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών που καθορίζονται με την ίδια απόφαση για την Α ζώνη είναι 9.095 δρχ. ανά χιλιόλιτρο για τη σούπερ και 9.518 δρχ. για την αμόλυβδη, για τη Β ζώνη 11.637/χιλιόλιτρο για τη σούπερ και 12.061 δρχ. /λίτρο για την αμόλυβδη. Τέλος, για τη Γ ζώνη τα περιθώρια κέρδους των εταιριών είναι για τις περιοχές με ΦΠΑ 18% για τη σούπερ 13.332/χιλιόλιτρο και για την αμόλυβδη 13.755 δρχ. και για τις περιοχές με 13% ΦΠΑ 13.126 δρχ. /χιλιόλιτρο για τη σούπερ και 13.845 δρχ. για την αμόλυβδη.

Τα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων για όλες τις ζώνες είναι 9,20 δρχ. το λίτρο για τη σούπερ και 9,70 δρχ. για την αμόλυβδη. Για τις περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης είναι για τη σούπερ 220,80 δρχ. /λίτρο και για την αμόλυβδη 204,80 δρχ. το λίτρο.

Μ. Ζ.

Από αύριο ο "Ρ" στο Internet

Από αύριο, ο "Ριζοσπάστης" θα δώσει το "παρών" και επίσημα στον Παγκόσμιο Ιστό Πληροφοριών (World Wide Web) του Internet, παρέχοντας το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του. Η πρόσβαση στα άρθρα, στα καθημερινά ρεπορτάζ, στα σχόλια και τις αναλύσεις του "Ρ" θα είναι ελεύθερη για όποιον έχει πρόσβαση στο Internet, από την "ηλεκτρονική διεύθυνση" της εφημερίδας στο παγκόσμιο διαδίκτυο (http: //www.rizospastis.gr/).

Μεταξύ άλλων, ο κόμβος του "Ρ" θα προσφέρει εκτεταμένες αναφορές στην ιστορική πορεία της εφημερίδας (με φωτογραφίες και υλικό από τα πρώτα φύλλα του). Θα παρουσιάζει την πρώτη σελίδα της τρέχουσας έκδοσης και όλα τα κείμενα των εκδόσεών του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σταδιακά, στον κόμβο θα προστεθούν και φωτογραφίες από αυτές που δημοσιεύει ο "Ρ". Στον κόμβο της εφημερίδας θα υπάρχουν, επίσης, παραπομπές για εύκολη πρόσβαση στους κόμβους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Σε ξεχωριστές σελίδες θα παρουσιάζονται τα υλικά της ειδικής κυριακάτικης στήλης με τίτλο RedNet (Κόκκινο Δίκτυο), η οποία θα φιλοξενεί άρθρα σε σχέση με το παγκόσμιο αγωνιστικό κίνημα, τα κομμουνιστικά κόμματα και τον προοδευτικό Τύπο στο Internet.

Μια πολύ σημαντική προσφορά σε ερευνητές, και όχι μόνο, είναι η δυνατότητα αναζήτησης παλαιότερων άρθρων που έχουν δημοσιευτεί στο "Ρ", με βάση διάφορα κριτήρια, όπως ημερομηνία, θέμα, συντάκτης κτλ. αλλά και με λέξεις μέσα στο κείμενο!

Εάν δεν ξέρετε, δε θυμάστε ή δεν έχετε πρόχειρες μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις των προοδευτικών κινημάτων και κομμουνιστικών κομμάτων όλου του κόσμου, μπορείτε να αναζητήσετε τους κόμβους τους στο Internet μέσω της ειδικής σελίδας συνδέσμων (links) του "Ρ". Από αυτήν μπορείτε να "μεταπηδήσετε" στις σελίδες του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, του ΚΚ Νότιας Αφρικής, του Γαλλικού ΚΚ, του ιταλικού κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, του Ελβετικού Κόμματος Εργασίας και πολλών άλλων. Οσον αφορά πηγές πληροφόρησης στο ελληνικό μέρος του Internet, είναι ανοιχτό το "παράθυρο" στους ηλεκτρονικούς κόμβους της Βουλής των Ελλήνων, των υπουργείων, της Νομαρχίας Αθηνών, της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κτλ.

Ακόμη, θα υπάρχουν παραπομπές σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης για τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες, την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, τον κινηματογράφο και το θέατρο...

Ραντεβού, λοιπόν, από αύριο, και στον ηλεκτρονικό κόμβο του "Ρ"!

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Πέρασαν σαράντα ημέρες που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας

ΜΙΜΗΣ ΝΙΚ. ΚΑΡΤΣΩΝΑΣ

Επίτιμος Δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σας προσκαλούμε να προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του στις 3 Αυγούστου 1997 ημέρα Κυριακή στις 10 το πρωί στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου Αγιοι Ανάργυροι στην Πλάκα (Ερεχθέως 16 και Πρυτανείου).

Η γυναίκα του: Λέλα.

Τα αδέλφια του: Νίκη Δημ. Μαριόλη, Λέλα Ματζιβή, Στέφανος Δάκουρας.

Τα ανίψια του οικογένειες: Κάρτσωνα, Μαριόλη, Χιωτακάκου, Δάκουρα, Ματζιβή. Οι φίλοι του.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Παράρτημα της Σπάρτης της ΠΕΑΕΑ για να τιμήσει τους νεκρούς της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ οργανώνει εκδήλωση - συνεστίαση στις 9.8.1997, ημέρα Σάββατο και ώρα 8 μμ στη Σπάρτη στο κέντρο "Ζήτα", στο δρόμο Σπάρτης - Γυθείου. Στην πρόσκλησή τους τα μέλη του παραρτήματος καλούν τους αντιστασιακούς και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δρομολογούν πούλμαν, τα οποία θα ξεκινήσουν το Σάββατο 8.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 8234.296, 8222.952 και 3844.853.

"Δε φταίνε οι ξένοι εργάτες"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενάντια στις επιχειρήσεις "σκούπα" της Αστυνομίας και στις απελάσεις των αλλοδαπών, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι μέλη του συντονιστικού των κοινοτήτων μεταναστών και αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Με πικέτες κρεμασμένες στο λαιμό τους, μετανάστες που βρίσκονται στη χώρας μας, βρέθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για να "καταθέσουν" την αγωνία τους για το αύριο... "Δε φταίνε οι ξένοι εργάτες για την ανεργία", έγραφε μια πικέτα, "εχθρός είναι το κεφάλαιο".

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι επίκειται νομιμοποίηση των μεταναστών που δεν έχουν νόμιμα έγγραφα παραμονής, εκκρεμούν ακόμα. Μάλιστα, ενώ κυβερνητικά στελέχη με συνεχείς ανακοινώσεις είχαν υποστηρίξει ότι από τον Απρίλη θα είχαν τεθεί σε εφαρμογή όλες οι διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών. Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επιδίδονται σε επιχειρήσεις - "σκούπα", σε βάρος των ξένων, κυρίως Αλβανών, σε παράτυπες συλλήψεις και άδικες απελάσεις.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής πικετοφορίας, μέλη του Συντονιστικού συναντήθηκαν με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον ιδιαίτερο του υπουργού για θέματα αλλοδαπών και συζήτησαν για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Τα μέλη της επιτροπής κατέθεσαν και ψήφισμα, με το οποίο ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι απελάσεις, να ανανεωθούν οι υφιστάμενες άδειες παραμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομιμοποίησης. Επίσης, ζήτησαν να τιμωρούνται αυστηρά, μέσα από τις υπηρεσίες τους οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, όταν προχωρούν σε πράξεις βίας και εξευτελισμού σε βάρος μεταναστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ