ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Θα πληρώσουμε αυξήσεις και πάνω από 50%

Ενα το κρατούμενο για τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ΙΧήδες του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας

Με αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και των δικύκλων, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν και το 40%, υποδέχτηκε το 1996 τους ιδιοκτήτες ΙΧ, ελέω απελευθέρωσης και στο χώρο της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και "χάρη" στην αναπροσαρμογή των υποχρεωτικών κατώτατων ορίων ασφαλιστικής κάλυψης, που προβλέπει η "εναρμόνιση" με τις κοινοτικές οδηγίες. Παράλληλα, βρίσκεται ήδη προ των πυλών το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθορίζει την πλήρη απελευθέρωση της ασφαλιστικής αγοράς και την εναρμόνισή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, από την 1η Γενάρη 1996, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση πραγματοποιήθηκε και το τελευταίο στάδιο της αναπροσαρμογής των υποχρεωτικών κατώτατων ορίων ασφαλιστικής κάλυψης που ισχύουν στη χώρα μας, σε εφαρμογή σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

  • Αναπροσαρμόζεται από 14 εκατ. δρχ. σε 30 εκατ. η κατώτατη υποχρεωτική κάλυψη για υλικές ζημιές.
  • από 70 εκατ. δρχ. σε 150 εκατ. για σωματικές βλάβες.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, προβλέπεται ότι τα όρια αυτά είναι υποχρεωτικά "για όλα τα οχήματα", ακόμα και για μοτοσικλέτες! Και βέβαια, έστω κι αν στην πραγματικότητα με καμία υπουργική απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα δεν εξασφαλίζεται ο ασφαλισμένος ότι θα αποζημιωθεί πλήρως και εγκαίρως σε περίπτωση ζημιάς, οι ασφαλιστικές εταιρίες "πατάνε" πάνω στη νομοθεσία για να εξασφαλίσουν αύξηση των κερδών τους. Ετσι, ο υπερδιπλασιασμός των υποχρεωτικών κατώτατων ορίων θα μετακυληθεί με το παραπάνω στα τιμολόγια των εταιριών. Από τους τιμοκαταλόγους που έχουν ήδη καταθέσει οι εταιρίες στο υπουργείο Εμπορίου αποκαλύπτονται αυξήσεις, που ξεπερνούν και το 40%, ενώ ο μέσος όρος των αυξήσεων, κινείται, με βάση το ποσοστό της αγοράς που έχει η κάθε εταιρία, στο 20%.

Εξάλλου, φέτος εγκαινιάζονται τα "ασφάλιστρα δύο ταχυτήτων", καθώς οι ιδιοκτήτες ΙΧ του λεκανοπεδίου της Αττικής θα καταβάλουν ακριβότερα ασφάλιστρα κατά 10% σε σχέση με τους ΙΧήδες της υπόλοιπης Ελλάδας.

Επίσης, έχει πάρει ήδη το δρόμο της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τροπολογία, με την οποία ορίζεται αύξηση του ποσοστού επί των ασφαλίστρων που θα πρέπει να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στο επικουρικό ταμείο, το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 10 δισ. δρχ. Η τροπολογία προβλέπει ανώτατο ποσοστό 5%, από 2% που ισχύει σήμερα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αυτό θα προβλέπεται και στην υπουργική απόφαση που έπεται της τροπολογίας προς εφαρμογή της τελευταίας. Οπως είχε δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εμπορίου, θα διατηρηθεί η αναλογία που βαρύνει την εταιρία και τον ασφαλισμένο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ισχύοντα, το 1/3 βαρύνει τον ασφαλιζόμενο και τα 2/3 τις εταιρίες.

ΔΑΝΕΙΟ ΔΕΗ: Με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Ν. Κυριαζίδη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1040/Β/18-12-95), παρέχεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για τη χορήγηση (από την ΕΤΕ) δανείου στη ΔΕΗ συνολικού ύψους 8 δισ. δραχμών. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα 8 δισ. δραχμές που θα δανειστεί η ΔΕΗ από την ΕΤΕ με την εγγύηση του δημοσίου, θα διατεθούν από τη ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση των έργων Διανομής - Μεταφοράς.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ: Μετά από τις μειώσεις των επιτοκίων της Εθνικής που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά, μειωμένα επιτόκια καταθέσεων ισχύουν πλέον και από την Αγροτική Τράπεζα. Η ευθυγράμμιση με την Εθνική είναι πλήρης και έτσι οι δυο τράπεζες προσφέρουν τόκο ταμιευτηρίου 12,5%.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: Κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος, με την οποία ορίζονται οι κατηγορίες των επαγγελματιών που εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίου απογραφής. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι κατηγορίες αυτές είναι μεταξύ άλλων: Κατασκευής και εμπορίας σφραγίδων, επιγραφών, σημάτων και γενικά εκμετάλλευσης τυπογραφείων, φωτογραφείων, επιχειρήσεις εκδόσεως εφημερίδων και περιοδικών, βιβλιοδετεία, αρτοποιεία - ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωρολαχανοπωλεία, ελαιοτριβεία, ψιλικατζίδικα, ανθοπωλεία, πρακτορεία εφημερίδων, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τεχνικές επιχειρήσεις, βιβλιοπωλεία - χαρτοπωλεία, εμπορίας υλικών ραπτικής και υποδηματοποιίας, ειδών υγιεινής διατροφής, μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Με αφορμή την παραπάνω εγκύκλιο, ο Σύνδεσμος Υαλεμπόρων Αθηνών - Πειραιώς διαμαρτύρεται, γιατί ο συγκεκριμένος κλάδος δε συμπεριλήφθηκε στις απαλλαγές απογραφής.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: Εκκληση για προστασία του εισοδήματος των ευρύτερων στρωμάτων των καταναλωτών απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΓΟΚΕ). Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αντοχή των λαϊκών τάξεων του πληθυσμού τείνει να εξαντληθεί, εξαιτίας της εφαρμογής σφικτής πολιτικής της κυβέρνησης, που έχει σαν αποτέλεσμα το αδιέξοδο της σχέσης εισοδημάτων - κόστους ζωής. Τονίζεται, επίσης, πως η σπατάλη χρημάτων των λίγων αυτής της κοινωνίας δεν αναιρεί την καθοδική πορεία των δεικτών ποιότητας ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και συνταξιούχων του τόπου, σημαντικό ποσοστό των οποίων, προκειμένου να διατηρήσει ένα στοιχειωδώς ανθρώπινο επίπεδο διαβίωσης, προσφεύγει σε δανεισμό ή και επιστράτευση των τυχόν αποταμιεύσεων.

ΦΕΚ: Καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος αγροτοτουρισμού - αγροτοβιοτεχνίας στα πλαίσια του ΚΑΝ (ΕΚ) 2328/91 στο ΦΕΚ 1041, Τ. Β, ημερομηνία 20 Δεκέμβρη 1995.

Οι ατέλειες για ταξιδιώτες σε χώρες εκτός ΕΕ

Αναπροσαρμογές στα ανώτατα όρια φοροαπαλλαγών για εισαγωγές αγαθών από τρίτες - εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης - χώρες ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών που ισχύουν από 1/1/1996. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που κοινοποιήθηκε στα τελωνεία και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, οι δασμολογικές και φορολογικές ατέλειες που ισχύουν από την 1η Γενάρη 1996, είναι οι εξής:

  • Για τους ταξιδιώτες απαλλαγές ύψους 53.000 δρχ. για άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών, 27.000 δρχ. για ταξιδιώτες ηλικίας κάτω των 15 ετών και4.500 δρχ. για κατοίκους ή εργαζόμενους σε παραμεθόριες περιοχές.
  • Για τις ταχυδρομικές αποστολές μικροδεμάτων απαλλαγή από δασμούς και φόρους μέχρι του ποσού των 14.000 δρχ.
  • Κατ' αποκοπή δασμός 10% μέχρι 61.000 δρχ. Ειδικά η δασμολόγηση κατ' αποκοπή (κατά κομμάτι), εφαρμόζεται στα είδη εκείνα των οποίων η συνολική αξία υπερβαίνει το όριο της φοροαπαλλαγής του ταξιδιώτη ή της μικροαποστολής κατά περίπτωση, αλλά δεν υπερβαίνει τις 61.000 δρχ.

Τα παραπάνω ισχύουν για ιδιωτικές εισαγωγές ειδών χωρίς εμπορικό χαρακτήρα.

Αυξήθηκε η κατανάλωση εισαγόμενων κρεάτων

Υψηλούς ρυθμούς αύξησης σημείωσε τις τελευταίες δεκαετίες ο κλάδος του κρέατος στη χώρα μας, ο οποίος, όμως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ' τις εισαγωγές, αλλά και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ, ο κλάδος του κρέατος αποτελεί έναν απ' τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς συμμετέχει με υψηλά και αυξανόμενα μερίδια, όχι μόνο στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και του εμπορίου και του πρωτογενούς τομέα. Ωστόσο, η υψηλή ζήτηση των προϊόντων του κλάδου τις τελευταίες δεκαετίες, οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών, καθώς η εγχώρια κτηνοτροφία δεν αναπτύχθηκε τόσο ώστε να καλύψει την αντίστοιχη ζήτηση, κυρίως σε ό,τι αφορά το βοδινό. Στον τομέα της παραγωγής, ιδιαίτερα αναπτυγμένες εμφανίζονται η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία, καθώς ευνοούνται και απ' τη στροφή των καταναλωτών στα λευκά κρέατα.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, καθοριστικές για την πορεία του κλάδου είναι και οι αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της εμπορίας, με τα σούπερ μάρκετ και τα εξειδικευμένα μεγάλα καταστήματα πώλησης κρέατος, να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο μερίδιο εις βάρος των παραδοσιακών κρεοπωλείων. Τέλος, επισημαίνεται η αναγκαιότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μονάδων παραγωγής κρεάτων, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση του κλάδου απ' τις εισαγωγές.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝΑΘΗΝΩΝ
Το 1,4 τρισ. δρχ. έφτασαν οι συναλλαγές το 1995

Ποδαρικό με πτώση της τιμής των μετοχών κατά 1,15% έκανε το '96

Σε 1,4 τρισ. δρχ. ανήλθε ο συνολικός τζίρος της αγοράς στην οδό Σοφοκλέους για το 1995, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 200 δισ. δρχ. σε σχέση με το 1994, έτος που έκλεισε με συναλλαγές ύψους 1,2 τρισ. δρχ. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών (τιμή μετοχής επί τον αριθμό διαπραγματευόμενων μετοχών) ανέρχεται σε 4 τρισ. δρχ. περίπου, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του χρηματιστηρίου αξιών της Αθήνας σε ετήσια βάση παρουσίασε άνοδο της τάξης του 5,21% κλείνοντας την Παρασκευή που μας πέρασε (τελευταία συνεδρίαση για το 1995) στις 914,15 μονάδες έναντι 868,91 μονάδων την τελευταία μέρα του 1994. Ας σημειωθεί ότι το 1995 έκαναν την εμφάνισή τους στον ηλεκτρονικό πίνακα της Σοφοκλέους και 22 νέες εταιρίες, από τις οποίες αντλήθηκαν συνολικά 22 δισ. δρχ..Από τους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχε ο δείκτης των εταιριών συμμετοχών (holding) με 26,75% και τις μεγαλύτερες απώλειες ο δείκτης των ασφαλειών με - 37,18%.

Το 1996, πάντως, ξεκίνησε με απώλειες καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χτες κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους κατά 1,15% κλείνοντας λίγο πάνω από το "ψυχολογικό" φράγμα των 900 μονάδων στις 903,68 μονάδες, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανησυχία των επενδυτών για τις συνέπειες της πολιτικής αστάθειας στη χρηματιστηριακή κίνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ