ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ευχές

Μιλά στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας Μιχάλης Διαμαντής για τα μεγάλα προβλήματα των ΕΒΕ, που γίνονται μεγαλύτερα, αλλά και για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν με αγώνες

Κανένα "φως στο τούνελ" των οξυμένων προβλημάτων τους δε βλέπουν οι βιοτέχνες της Αθήνας και γενικότερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της χώρας. Αυτό διαπιστώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών (ΟΒΣΑ) τον περασμένη μήνα και στο οποίο αποφασίστηκε να συγκληθεί σύσκεψη με εκπροσώπους των ΔΣ όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών της Ομοσπονδίας στις 10 Γενάρη, με πρόβλημα αιχμής το φορολογικό με τα "αντικειμενικά" κριτήρια. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΒΣΑ, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η μεγάλη "γάγγραινα" του χώρου, που θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο το 1996 καθώς θα ισχύσει για τη φορολογική δήλωση του 1997 η αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Ενόψει της παραπάνω σύσκεψης, ο "Ρ" μίλησε με τον πρόεδρο της ΟΒΣΑ Μιχάλη Διαμαντή. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- Πώς άφησε το 1995 τους βιοτέχνες της Αθήνας και πώς προμηνύεται το 1996;

- Αν θα δίναμε ένα χαρακτηρισμό στο 1995 θα λέγαμε ότι ήταν χρονιά συσσωρευμένων και οξυμένων προβλημάτων και πολύ μεγάλης κρίσης για τη μικρομεσαία επιχείρηση, η μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας εικοσαετίας. Δηλαδή οξύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα υπάρχοντα προβλήματα, αποτέλεσμα των γαλαζοπράσινων πολιτικών, ενώ το 1995 η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας, όπως και οι προηγούμενες, οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα προγράμματα σύγκλισης, κτλ., πρόσθεσε πραγματικά εξοντωτικά προβλήματα για τους ΕΒΕ, όπως π. χ. εφαρμογή των "αντικειμενικών κριτηρίων", που σε πολλές περιπτώσεις τα μικρά μαγαζιά κλήθηκαν να πληρώσουν και δέκα φορές πάνω φόρο. Ενώ, το Σεπτέμβρη του 1995 πετάχτηκαν χιλιάδες ΕΒΕ στο δρόμο ή πλήρωσαν πολύ υψηλά ενοίκια αυτοί που είχαν κλείσει τριακονταετή επαγγελματική μίσθωση. Το Οκτώβρη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξάγγειλε νέα μέτρα εξόντωσης για τη μικρή επιχείρηση, με τα μέτρα καταστολής για τις μικροπαραβάσεις του φορολογικού κώδικα. Ακόμα, πέρσι, είχαμε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, που επηρέασαν δυσμενώς από τη μια μεριά μια μερίδα των ΕΒΕ στην επαγγελματική στέγη, που κι εδώ τα ενοίκια έφτασαν στα ύψη, ενώ για το '96 θα ανεβάσει τη φορολογία στα μικρά καταστήματα, αφού επηρεάζονται άμεσα τα αντικειμενικά κριτήρια. Ετσι, λοιπόν, θα λέγαμε ότι η οξυμένη αυτή κατάσταση έφερε πρωτόγνωρες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το χώρο μας. Χρονιά, λοιπόν, κινητοποιήσεων των '95. Πραγματοποιήθηκαν δυο μεγάλες πανελλαδικές απεργίες με κλείσιμο των καταστημάτων με μεγάλη επιτυχία, ενώ πραγματοποιήθηκαν τοπικές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είχαμε ακόμα και τέσσερις πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Παρά τις πρωτόγνωρες αυτές κινητοποιήσεις ούτε λύθηκε, ούτε καν δρομολογήθηκε καμία λύση στα προβλήματά μας. Και πώς να γίνει αυτό, αφού είναι γνωστό ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πολιτική βούληση, αντίθετα θα λέγαμε και το επαναλαμβάνουμε ότι με πρωτόγνωρη υποτέλεια υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις οι κατευθύνσεις των Βρυξελλών να φύγει από τη μέση το 40% - 50% των ΕΒΕ για να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος στα ξένα και ντόπια μονοπώλια για την υπερεκμετάλλευση του ελληνικού λαού.

- Την ερχόμενη Τετάρτη 10 Γενάρη πραγματοποιείται σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας. Πείτε μας δυο λόγια για τα θέματα που θα την απασχολήσουν.

- Το ΔΣ της Ομοσπονδίας, εκτιμώντας αυτή την κατάσταση και σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από τη βάση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη 10 του μήνα στα γραφεία της και αφού αναλυθεί η κατάσταση των ΕΒΕ θα παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στο '96. Επίσης, θέμα της σύσκεψης αυτής είναι οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις. Εκεί θα δοθούν κατευθύνσεις για το περιεχόμενο αυτών των συνελεύσεων. Επίσης, θα ζητηθεί από τη βάση να εξουσιοδοτήσει τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών μας για την υλοποίηση και άλλων μορφών αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά κύρια για το φορολογικό με τα αντικειμενικά κριτήρια.

- Στις αρχές του Δεκέμβρη κάνατε λόγο για συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά το Γενάρη. Από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά την κατάσταση του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου; Υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα;

- Θα λέγαμε ότι ενώ επιβάλλεται να δώσουμε τις καλύτερες ευχές και τις δίνουμε για τους ΕΒΕ στο '96, όμως, δυστυχώς, όλοι οι δείκτες μας λένε ότι το '96 θα είναι πολύ χειρότερο από το '95 για τους ΕΒΕ, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, εκτός βέβαια από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, το μεγάλο κεφάλαιο, που η σημερινή κυβέρνηση σύμφωνα και με τον προϋπολογισμό θα τους κάνει ακόμα πιο πλούσιους. Για μας, λοιπόν, δε μένει άλλη επιλογή εκτός από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, το χτίσιμο των συμμαχιών και με τα άλλα λαϊκά στρώματα που αδικούνται, για την αντιμετώπιση αυτής της λαίλαπας που έρχεται, για την αλλαγή των κυβερνητικών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας και βέβαια για μια άλλη κυβερνητική πολιτική που να στρέφεται εναντίον του μεγάλου κεφαλαίου. Και αυτά, βέβαια, δε γίνονται με ευχές, αλλά με δράση. Ετσι, λοιπόν, μας περιμένει πολλή δουλειά για το 1996.

Μ. Ζ.

Από τη Δευτέρα και για ... 50 μέρες εκπτώσεις

Κάτω από το βάρος των πιέσεων των μεγαλοσχημόνων του εμπορίου και την παρατεταμένη ύφεση στην αγορά, με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων του λεκανοπεδίου Αττικής, αρχίζουν πρόωρα οι χειμερινές εκπτώσεις

Την ερχόμενη Δευτέρα 8 Γενάρη θα ξεκινήσουν και επίσημα οι χειμερινές εκπτώσεις στην Αττική και θα διαρκέσουν περίπου 50 μέρες, καθώς η επίσημη ημερομηνία λήξης των εκπτώσεων ορίστηκε η 29 Φλεβάρη.Αυτό αποφάσισαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι του λεκανοπεδίου Αττικής - αρμόδιοι για το θέμα αυτό - που συνεδρίασαν τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να καθορίσουν την ημερομηνία έναρξης και λήξης των εκπτώσεων της περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία αυτή αποφασίστηκε σε μια προσπάθεια επίτευξης μιας συμβιβαστικής λύσης με τους μεγαλοσχήμονες του λιανικού εμπορίου, οι οποίοι ζητούσαν να αρχίσουν οι εκπτώσεις στις 3 του Γενάρη, δηλαδή από χτες. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να προχωρήσουν στην έναρξη εκπτώσεων και οι Εμπορικοί Σύλλογοι της υπόλοιπης Ελλάδας, με "μπούσουλα" την ημερομηνία που τέθηκε από τους συλλόγους της Αττικής.

Οι χειμερινές εκπτώσεις έρχονται μία βδομάδα μετά από μια ακόμη περίοδο εορτών, όπου ο ισχνός 13ος μισθός των εργαζομένων καταναλωτών δε στάθηκε αρκετός να αναθερμάνει το παγωμένο κλίμα που επικρατεί όλο το χρόνο στην αγορά, καθώς εξανεμίστηκε στα τελείως απαραίτητα των ημερών, με αποτέλεσμα ο τζίρος σε πολλές περιπτώσεις έπεσε και στο μισό σε σχέση με τις γιορτές του 1994. Οι έμποροι θα χρησιμοποιήσουν και πάλι σαν "σανίδα σωτηρίας" την περίοδο των εκπτώσεων, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Ωστόσο, χωρίς να θέλουμε να γίνουμε "Κασσάνδρες" για τον εμπορικό κόσμο, το πιθανότερο είναι ότι και αυτές οι ελπίδες των εμπόρων θα βουλιάξουν στην εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, στο μπαράζ ανατιμήσεων που επιβλήθηκαν από την 1η Γενάρη στον ειδικό φόρο των καυσίμων, των ποτών, των τσιγάρων, στα τηλεφωνικά τέλη, στα ενοίκια των κατοικιών, στα τέλη κυκλοφορίας και στα ασφάλιστρα των οχημάτων. Ανατιμήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα όσο ελκυστικά κι αν φαντάζουν τα ποσοστά των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα, οι τιμές να είναι και πάλι δυσπρόσιτες για τα αδειανά πορτοφόλια των μισθωτών και συνταξιούχων, που αποτελούν τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών των εμπορικών καταστημάτων. Πολύ περισσότερο, που ενώ τρέχουν ήδη οι ανατιμήσεις στα παραπάνω είδη (νοίκια, ποτά, καύσιμα, τσιγάρα, λογαριασμοί ΟΤΕ, ασφάλιστρα οχημάτων, τέλη κυκλοφορίας, δημοτικά τέλη κτλ.) οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πάρουν την πρώτη δόση αύξησης των μισθών και συντάξεων του 2,5% το Μάρτη ή και αργότερα, καθώς παραδοσιακά η κυβέρνηση καθυστερεί τη θεσμοθέτηση των μισθολογικών αυξήσεων.

Ας θυμίσουμε ότι παρά το γεγονός ότι οι εκπτώσεις την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, όταν και πάλι είχαν αρχίσει στις 8 Γενάρη, είχαν φτάσει μέχρι και 70%, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων σημείωσε πτώση 10% - 15%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έφτασε και το 50%.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΟΜΜΕΧ
Επιχορηγήσεις 50% σε νέους επιχειρηματίες

Την ενίσχυση νέων επιχειρηματιών για τη δημιουργία και ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπει σχετικό μέτρο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται σύντομα από τον ΕΟΜΜΕΧ. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών και οι επενδυτικές προτάσεις που υποβάλλονται δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσό των 50 εκατ. δραχμών.

Αναλυτικότερα, δικαίωμα υποβολής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα έχουν νέοι επιχειρηματίες, κατά προτεραιότητα μέχρι 45 ετών, οι οποίοι προτίθενται να κάνουν αίτηση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας ή έχουν κάνει έναρξη την τελευταία τριετία. Ως έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θεωρείται η ίδρυση νέας επιχείρησης, η εξαγορά επιχείρησης, η διαδοχή ή συμμετοχή σε υφιστάμενη επιχείρηση με πλειοψηφία κεφαλαίου.

Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχει και ομάδα επιχειρηματιών, τουλάχιστον τριών ετών, οι οποίοι αναλαμβάνουν επιχειρηματική πρωτοβουλία είτε μόνοι τους, είτε σε συνεργασία με αναπτυξιακούς φορείς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ίδρυση νέας επιχείρησης. Προτεραιότητα για ένταξη έχουν πρότυπα καινοτομικά επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία αφορούν στην παραγωγή νέων προϊόντων ή περιλαμβάνουν σαφή καινοτομία στην οργάνωση της παραγωγής και των δραστηριοτήτων ή ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία. Οι νέοι επιχειρηματίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να παρακολουθήσουν το Ειδικό Πρόγραμμα Κατάρτισης του ΕΟΜΜΕΧ για την ίδρυση και την ανάπτυξη μίας νέας επιχείρησης, να συμμετέχουν ενεργά στην επιχείρηση και η διοίκηση να ασκείται αποδεδειγμένα από τους ίδιους.

Από κινητοποίηση των ΕΒΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ