Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τη Δευτέρα και για ... 50 μέρες εκπτώσεις

Κάτω από το βάρος των πιέσεων των μεγαλοσχημόνων του εμπορίου και την παρατεταμένη ύφεση στην αγορά, με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων του λεκανοπεδίου Αττικής, αρχίζουν πρόωρα οι χειμερινές εκπτώσεις

Την ερχόμενη Δευτέρα 8 Γενάρη θα ξεκινήσουν και επίσημα οι χειμερινές εκπτώσεις στην Αττική και θα διαρκέσουν περίπου 50 μέρες, καθώς η επίσημη ημερομηνία λήξης των εκπτώσεων ορίστηκε η 29 Φλεβάρη.Αυτό αποφάσισαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι του λεκανοπεδίου Αττικής - αρμόδιοι για το θέμα αυτό - που συνεδρίασαν τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να καθορίσουν την ημερομηνία έναρξης και λήξης των εκπτώσεων της περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία αυτή αποφασίστηκε σε μια προσπάθεια επίτευξης μιας συμβιβαστικής λύσης με τους μεγαλοσχήμονες του λιανικού εμπορίου, οι οποίοι ζητούσαν να αρχίσουν οι εκπτώσεις στις 3 του Γενάρη, δηλαδή από χτες. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να προχωρήσουν στην έναρξη εκπτώσεων και οι Εμπορικοί Σύλλογοι της υπόλοιπης Ελλάδας, με "μπούσουλα" την ημερομηνία που τέθηκε από τους συλλόγους της Αττικής.

Οι χειμερινές εκπτώσεις έρχονται μία βδομάδα μετά από μια ακόμη περίοδο εορτών, όπου ο ισχνός 13ος μισθός των εργαζομένων καταναλωτών δε στάθηκε αρκετός να αναθερμάνει το παγωμένο κλίμα που επικρατεί όλο το χρόνο στην αγορά, καθώς εξανεμίστηκε στα τελείως απαραίτητα των ημερών, με αποτέλεσμα ο τζίρος σε πολλές περιπτώσεις έπεσε και στο μισό σε σχέση με τις γιορτές του 1994. Οι έμποροι θα χρησιμοποιήσουν και πάλι σαν "σανίδα σωτηρίας" την περίοδο των εκπτώσεων, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Ωστόσο, χωρίς να θέλουμε να γίνουμε "Κασσάνδρες" για τον εμπορικό κόσμο, το πιθανότερο είναι ότι και αυτές οι ελπίδες των εμπόρων θα βουλιάξουν στην εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, στο μπαράζ ανατιμήσεων που επιβλήθηκαν από την 1η Γενάρη στον ειδικό φόρο των καυσίμων, των ποτών, των τσιγάρων, στα τηλεφωνικά τέλη, στα ενοίκια των κατοικιών, στα τέλη κυκλοφορίας και στα ασφάλιστρα των οχημάτων. Ανατιμήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα όσο ελκυστικά κι αν φαντάζουν τα ποσοστά των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα, οι τιμές να είναι και πάλι δυσπρόσιτες για τα αδειανά πορτοφόλια των μισθωτών και συνταξιούχων, που αποτελούν τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών των εμπορικών καταστημάτων. Πολύ περισσότερο, που ενώ τρέχουν ήδη οι ανατιμήσεις στα παραπάνω είδη (νοίκια, ποτά, καύσιμα, τσιγάρα, λογαριασμοί ΟΤΕ, ασφάλιστρα οχημάτων, τέλη κυκλοφορίας, δημοτικά τέλη κτλ.) οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πάρουν την πρώτη δόση αύξησης των μισθών και συντάξεων του 2,5% το Μάρτη ή και αργότερα, καθώς παραδοσιακά η κυβέρνηση καθυστερεί τη θεσμοθέτηση των μισθολογικών αυξήσεων.

Ας θυμίσουμε ότι παρά το γεγονός ότι οι εκπτώσεις την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, όταν και πάλι είχαν αρχίσει στις 8 Γενάρη, είχαν φτάσει μέχρι και 70%, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων σημείωσε πτώση 10% - 15%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έφτασε και το 50%.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ