ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αδιάφοροι ένοχοι

Εκεί που θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να δώσει τις εξηγήσεις που οφείλει, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με την εμπλοκή της χώρας στους τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία, διαπιστώνει έκπληκτος ότι οι υπεύθυνοι συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Λες και είναι θέμα ρουτίνας η οργάνωση ολόκληρης εκστρατείας με τη συμμετοχή, μόνο σε πρώτη φάση, πέντε πολεμικών πλοίων, δύο μεταγωγικών αεροσκαφών και χερσαίων δυνάμεων που ο αριθμός τους διαρκώς διευρύνεται. Βέβαια πρόκειται για υποκρισία.

Αλλά, ποιος έχει εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση στο να πάρει αυτή την απόφαση; Με ποιο δικαίωμα μετατρέπει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, που ο ελληνικός λαός με το υστέρημά του συντηρεί, σε παράρτημα του ΝΑΤΟ; Ενδεικτικό της σπουδαιότητας του θέματος, είναι ότι η απόφαση για μη εμπλοκή"με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο", χρειάστηκε να ληφθεί από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1993. Ερχεται λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ανατρέπει τις αποφάσεις χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν και από πάνω, θέλει να το περάσει αυτό και απαρατήρητο. Οι Αμερικάνοι παραγγέλλουν και οι υποτακτικοί τους εκτελούν. Για τις ανάγκες της εξυπηρέτησης των σχεδίων της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού, η κυβέρνηση δε διστάζει να εμπλέξει τη χώρα σε μια περιπέτεια με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τόπο και την περιοχή ευρύτερα.

Η τακτική αυτή της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Αμυνας και του Γερ. Αρσένη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μεθόδευσης. Μια διαρκής διολίσθηση σε θέσεις, με στόχο την εξουδετέρωση της κοινής γνώμης. Οταν ήρθε η ώρα της απόφασης για αποστολή στρατευμάτων, την πέρασαν "στο ντούκου" εμφανίζοντας την ελληνική συγκατάθεση στις ΝΑΤΟικές αποφάσεις σαν τυπική. Για δε την ελληνική στρατιωτική συμμετοχή, έλεγαν καθησυχαστικά ότι θα είναι συμβολική "για να μην απομονωθούμε" ως χώρα. Από τι άραγε; Φαίνεται πως η συμμετοχή στους τυχοδιωκτισμούς και τις θηριωδίες των Αμερικανών, αποτελεί γι' αυτούς δείγμα διεθνούς καταξίωσης της χώρας.

Στην επόμενη φάση όταν ήρθε η ώρα της εκτέλεσης της απόφασης, αποκαλύφθηκαν. Κάθε άλλο παρά συμβολική είναι η συμμετοχή. Εκτος αν τα πέντε από τα πιο σύγχρονα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στην Αδριατική, είναι για... πέταμα, όπως και τα 18 δισ. δραχμές που είναι το κόστος της ελληνικής αποστολής, τα οποία θα τα επιβαρυνθεί εξ ολοκλήρου ο ελληνικός λαός. Και πάλι όμως έπρεπε να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και τις ανησυχίες. Ετσι διακήρυσσαν ότι όσοι πάρουν μέρος θα είναι εθελοντές που θα πληρώνονται με 500.000 δραχμές το μήνα. Απάτη όμως και αυτό. Τα πληρώματα των πέντε πολεμικών πλοίων, είναι τα κανονικά τους πληρώματα - και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά - που τα αποτελούν στρατεύσιμοι και μόνιμα στελέχη.

Στην ίδια μεθόδευση εντάσσεται και το κλίμα συσκότισης που έχει επιβάλει το υπουργείο Αμυνας. Η εντολή είναι ξεκάθαρη: Χαμηλοί τόνοι και όσο το δυνατόν λιγότερη δημοσιότητα. Συνειδητοποιώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή αυτή, οι υπεύθυνοι θέλουν να πάρουν τις αποστάσεις τους. Ο Γερ. Αρσένης εξάλλου, θέλει να έχει καλύψει τα νώτα του σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Περίπτωση, που και μόνο η ύπαρξή της, αποδείχνει τη σοβαρότητα της περιπέτειας στην οποία εμπλέκουν τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σχέδια επί χάρτου και εν κρυπτώ

Τον προγραμματισμό δράσης της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, παρουσίασε ο Χ. Καστανίδης

Τα "σχέδια επί χάρτου" της κυβέρνησης, που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, παρουσίασε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Χ. Καστανίδης,επιχειρώντας να δείξει ότι η κυβέρνηση και η πολιτική της εφαρμόζεται και χωρίς την παρουσία του Α. Παπανδρέου.Τα σχέδια αυτά καταρτίζονται από τους μηχανισμούς του υπουργείου, χωρίς να γίνεται κανένας διάλογος με την ΑΔΕΔΥ και τα άλλα συνδικάτα, τα οποία θα βρεθούν, άλλη μια φορά, "προ τετελεσμένων".

Στις άμεσες προτεραιότητες της χρονιάς, ο υπουργός έθεσε το νομοσχέδιο για τον "συνήγορο (Ομπουντσμαν) και το συμβούλιο προστασίας του πολίτη",το οποίο έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά του υπουργείου και έχει δοθεί για διάλογο με την... επιστημονική κοινότητα. Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί στους... ενδιαφερόμενους. Μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί τίποτα για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ετοιμο είναι, επίσης, το νομοσχέδιο που αφορά την "αναμόρφωση του νόμου 2190/94".Οι διατάξεις του νόμου που θα αναμορφωθούν αφορούν την πρόσληψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές στις διατάξεις για τους πίνακες κατάταξης, σχετικά με τις προσαυξήσεις οι οποίες θα σμικρυνθούν, ενώ θα αλλάξουν τα κριτήρια κατάταξης του άρθρου 18.

Μέσα στο Γενάρη, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την "αναμόρφωση" - η λέξη είναι ιδιαίτερα προσφιλής στον "εκσυγχρονιστή" υπουργό - του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επιλογές προσωπικού και τον τρόπο και τα κριτήρια επιλογής των κατευθύνσεων - τμημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Εξαγγελίες προσλήψεων

Η μεγάλη αγωνία, όμως, του υπουργείου είναι η τύχη του γραπτού διαγωνισμού του 1996, με τον οποίο αναμένεται να προσληφθούν 4-5.000 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο υπουργός ομολόγησε ότι θα γίνει ένας αγώνας δρόμου για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, αφού μέχρι το τέλος του μήνα περίπου πρέπει να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει προσδιοριστεί, όπως αναγνώρισε, παρά ένα ελάχιστο μέρος των θέσεων που θα προκηρυχτούν. Σύμφωνα με την αρχική δέσμευση της κυβέρνησης, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 31 Μάρτη.

Από την άλλη, οι διαδικασίες των διορισμών με τα μόρια προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και συνοπτικές διαδικασίες. Εν μέσω εορτών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προκήρυξη για την πλήρωση 1.234 μονίμων θέσεων, με το σύστημα των "αντικειμενικών κριτηρίων".

Επίσης, ο Χ. Καστανίδης διαβεβαίωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη των 1.181 επιτυχόντων - επιλαχόντων στο γραπτό διαγωνισμό του 1995 και τις επόμενες μέρες το ΑΣΕΠ θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα και τις θέσεις που καταλαμβάνουν.

Τέλος, όσον αφορά τις μετατάξεις, η κυβέρνηση προσδοκά στις αρχές της άνοιξης να είναι έτοιμοι οι δύο οργανισμοί - πιλότοι, με βάση τους οποίους θα γίνουν στη συνέχεια οι μετατάξεις στα υπόλοιπα υπουργεία και οργανισμούς.

ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
Σε σοβαρή περιπέτεια εμπλέκεται η χώρα
  • Αναχώρησε χτες το αρματαγωγό "Σάμος" για λιμάνι της Κροατίας, μεταφέροντας ένα τμήμα των ελληνικών δυνάμεων, που θα τεθούν στη διάθεση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία
  • Το ΚΚΕ επιμένει στο αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή

"Σοβαρή περιπέτεια", στην οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία. Χτες το απόγευμα απέπλευσε από το ναύσταθμο του Σκαραμαγκά το υπερσύγχρονο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού "Σάμος" που μεταφέρει 53 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πενταετείς εθελοντές οπλίτες με προορισμό το λιμάνι Πλοτς της Κροατίας, όπου αναμένεται να αφιχθούν αύριο το πρωί στις 5.

"Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, όπου σημειώνει ότι "στη διάθεση του ΝΑΤΟ και τωντυχοδιωκτικών του σχεδίων έχουν τεθεί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις" και προσθέτει: "Ηδη πέντε πολεμικά πλοία, από τα πιο σύγχρονα του Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκονται προς την Αδριατική".

Με την ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η πρόταση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη για τη διεξαγωγή στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης,σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής με θέμα: "Αποφυγή της στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας".Επίσης, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "αυτή η κυβερνητική απόφαση, με την οποία εμπλέκεται η χώρα μας σε σοβαρές περιπέτειες, είναι σε πλήρη αντίθεση με το κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό τον Κ. Καραμανλή στις 10-5-93".Το ΚΚΕ ζητά τη συζήτηση στη Βουλή, λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας της κατάστασης. "Δεν είναι δυνατόν, τόνιζε στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποιαδήποτε κυβέρνηση να αποφασίζει γι' αυτό χωρίς ενημέρωση του ελληνικού λαού και δίχως η Βουλή να το συζητήσει, πολύ περισσότερο μάλιστα που υπάρχει απόφαση των πολιτικών αρχηγών σε αντίθετη κατεύθυνση".

Το υπουργείο Αμυνας χτες μετά από μέρες συσκότισης γύρω από το θέμα της αποστολής έκανε ορισμένες ανακοινώσεις, με αφορμή τη χτεσινή αναχώρηση του αρματαγωγού. Ωστόσο, ο υπουργός Γερ. Αρσένης απέφυγε να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης, συνεχίζοντας την τακτική αποστασιοποίησης που ακολουθεί τελευταία και πέταξε το μπαλάκι στους εκπροσώπους των επιτελείων. Βέβαια, οι ανακοινώσεις αφορούσαν κυρίως γνωστά πράγματα, αφού ήδη εδώ και μέρες έχουν αναχωρήσει τρία ακόμα πολεμικά πλοία και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη.

Οπως έγινε γνωστό, η κύρια δύναμη του ελληνικού λόχου μεταφορών που προορίζεται για τη Βοσνία θα αναχωρήσει από την Ελλάδα με πλοίο στις 10 τουΓενάρη. Μέχρι τότε η δύναμη που αναχώρησε χτες θα έχει προετοιμάσει το έδαφος για την εγκατάσταση της μονάδας στην περιοχή του Βίσοβο, που βρίσκεται στο μουσουλμανικό τομέα της Βοσνίας, 30 χιλιόμετρα ΒΔ του Σαράγεβο. Ανοιχτό, πάντως, μένει το ενδεχόμενο αποστολής και τεθωρακισμένων οχημάτων, αλλά και διεύρυνσης του λόχου μεταφορών σε μηχανοκίνητο τάγμα. Οσο για την ασφάλεια των δυνάμεων αυτών επιβεβαιώθηκε ότι όλες οι ελπίδες επαφίενται στο ΝΑΤΟ. Φανεροί είναι όμως οι φόβοι που διακατέχουν τα επιτελεία για το απρόοπτο, είτε αυτό είναι οι κίνδυνοι από τις νάρκες, είτε από αναθέρμανση των συγκρούσεων.

Λίγο πριν την αναχώρηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ