• Το ΚΚΕ επιμένει στο αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή
  • - Σοβαρή περιπέτεια, στην οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία. Χτες το απόγευμα απέπλευσε από το ναύσταθμο του Σκαραμαγκά το υπερσύγχρονο... - 1996-01-04 00:00:00.0"/>
  • Το ΚΚΕ επιμένει στο αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή
  • - Σοβαρή περιπέτεια, στην οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία. Χτες το απόγευμα απέπλευσε από το ναύσταθμο του Σκαραμαγκά το υπερσύγχρονο... - 1996-01-04 00:00:00.0" /> Σε σοβαρή περιπέτεια εμπλέκεται η χώρα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
    Σε σοβαρή περιπέτεια εμπλέκεται η χώρα
    • Αναχώρησε χτες το αρματαγωγό "Σάμος" για λιμάνι της Κροατίας, μεταφέροντας ένα τμήμα των ελληνικών δυνάμεων, που θα τεθούν στη διάθεση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία
    • Το ΚΚΕ επιμένει στο αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή

    "Σοβαρή περιπέτεια", στην οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία. Χτες το απόγευμα απέπλευσε από το ναύσταθμο του Σκαραμαγκά το υπερσύγχρονο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού "Σάμος" που μεταφέρει 53 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πενταετείς εθελοντές οπλίτες με προορισμό το λιμάνι Πλοτς της Κροατίας, όπου αναμένεται να αφιχθούν αύριο το πρωί στις 5.

    "Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, όπου σημειώνει ότι "στη διάθεση του ΝΑΤΟ και τωντυχοδιωκτικών του σχεδίων έχουν τεθεί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις" και προσθέτει: "Ηδη πέντε πολεμικά πλοία, από τα πιο σύγχρονα του Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκονται προς την Αδριατική".

    Με την ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η πρόταση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη για τη διεξαγωγή στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης,σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής με θέμα: "Αποφυγή της στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας".Επίσης, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "αυτή η κυβερνητική απόφαση, με την οποία εμπλέκεται η χώρα μας σε σοβαρές περιπέτειες, είναι σε πλήρη αντίθεση με το κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό τον Κ. Καραμανλή στις 10-5-93".Το ΚΚΕ ζητά τη συζήτηση στη Βουλή, λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας της κατάστασης. "Δεν είναι δυνατόν, τόνιζε στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποιαδήποτε κυβέρνηση να αποφασίζει γι' αυτό χωρίς ενημέρωση του ελληνικού λαού και δίχως η Βουλή να το συζητήσει, πολύ περισσότερο μάλιστα που υπάρχει απόφαση των πολιτικών αρχηγών σε αντίθετη κατεύθυνση".

    Το υπουργείο Αμυνας χτες μετά από μέρες συσκότισης γύρω από το θέμα της αποστολής έκανε ορισμένες ανακοινώσεις, με αφορμή τη χτεσινή αναχώρηση του αρματαγωγού. Ωστόσο, ο υπουργός Γερ. Αρσένης απέφυγε να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης, συνεχίζοντας την τακτική αποστασιοποίησης που ακολουθεί τελευταία και πέταξε το μπαλάκι στους εκπροσώπους των επιτελείων. Βέβαια, οι ανακοινώσεις αφορούσαν κυρίως γνωστά πράγματα, αφού ήδη εδώ και μέρες έχουν αναχωρήσει τρία ακόμα πολεμικά πλοία και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη.

    Οπως έγινε γνωστό, η κύρια δύναμη του ελληνικού λόχου μεταφορών που προορίζεται για τη Βοσνία θα αναχωρήσει από την Ελλάδα με πλοίο στις 10 τουΓενάρη. Μέχρι τότε η δύναμη που αναχώρησε χτες θα έχει προετοιμάσει το έδαφος για την εγκατάσταση της μονάδας στην περιοχή του Βίσοβο, που βρίσκεται στο μουσουλμανικό τομέα της Βοσνίας, 30 χιλιόμετρα ΒΔ του Σαράγεβο. Ανοιχτό, πάντως, μένει το ενδεχόμενο αποστολής και τεθωρακισμένων οχημάτων, αλλά και διεύρυνσης του λόχου μεταφορών σε μηχανοκίνητο τάγμα. Οσο για την ασφάλεια των δυνάμεων αυτών επιβεβαιώθηκε ότι όλες οι ελπίδες επαφίενται στο ΝΑΤΟ. Φανεροί είναι όμως οι φόβοι που διακατέχουν τα επιτελεία για το απρόοπτο, είτε αυτό είναι οι κίνδυνοι από τις νάρκες, είτε από αναθέρμανση των συγκρούσεων.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ