• Απόφαση - ομολογία πως ο λόγος για τη διατήρηση της εκκρεμότητας είναι η αγωνία διατήρησης της νομής της εξουσίας
  • - Χρειάστηκαν 45 ολόκληρες μέρες για να αναγνωρίσουν ότι η αδυναμία του πρωθυπουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του συνιστά πολιτικό πρόβλημα καινα ομολογήσουν ότι η παρατεινόμενη περίοδος των... - 1996-01-04 00:00:00.0"/>
  • Απόφαση - ομολογία πως ο λόγος για τη διατήρηση της εκκρεμότητας είναι η αγωνία διατήρησης της νομής της εξουσίας
  • - Χρειάστηκαν 45 ολόκληρες μέρες για να αναγνωρίσουν ότι η αδυναμία του πρωθυπουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του συνιστά πολιτικό πρόβλημα καινα ομολογήσουν ότι η παρατεινόμενη περίοδος των... - 1996-01-04 00:00:00.0" /> Παιχνίδια και εμπαιγμός με τη διαδοχή | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΑΣΟΚ
    Παιχνίδια και εμπαιγμός με τη διαδοχή
    • "Οξύ πολιτικό πρόβλημα" διαπιστώνει το ΕΓ, αλλά το θέμα θα αντιμετωπιστεί μετά... 20 περίπου μέρες στην ΚΕ, για να λυθεί αργότερα σε άλλη συνεδρίαση της ΚΟ...
    • Απόφαση - ομολογία πως ο λόγος για τη διατήρηση της εκκρεμότητας είναι η αγωνία διατήρησης της νομής της εξουσίας

    Χρειάστηκαν 45 ολόκληρες μέρες για να αναγνωρίσουν ότι η αδυναμία του πρωθυπουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του συνιστά "πολιτικό πρόβλημα" καινα ομολογήσουν ότι η παρατεινόμενη περίοδος των διαβουλεύσεων και των διεργασιών, των διαγκωνισμών και της μετατροπής του "Ωνασείου" σε "πασαρέλα" και οι κάθε είδους συναλλαγές εδράζονται στην αγωνιώδη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε - για τα επόμενα δυο χρόνια τουλάχιστον- να μη χάσει από τα χέρια την κουτάλα της εξουσίας. Οι παραπάνω"διαπιστώσεις" και ομολογίες προκύπτουν από τη χτεσινή απόφαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, που μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, κατέληξε ότι:

    α) Στην ερχόμενη σύνοδό της, που έχει οριστεί για τις 20 του Γενάρη, η ΚΕ θα "δρομολογήσει την οριστική λύση" που έχει δημιουργήσει η ασθένεια του πρωθυπουργού και θα αποφασίσει για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου,

    β) Θα υπάρξει σύγκληση της ΚΟ, της οποίας αναγνωρίζεται ο "αυτόνομος ρόλος", σε ημερομηνία που θα καθοριστεί από κοινού μεταξύ προεδρείου της ΚΟ και του ΕΓ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες στις προθέσεις του ΕΓ είναι να μεταβεί αντιπροσωπεία του στο "Ωνάσειο" ώστε, εφόσον καταστεί δυνατόν, να προχωρήσει σε πολιτική διαβούλευση με τον Α. Παπανδρέου.

    Στόχος, η διατήρηση της
    νομής της εξουσίας

    Οσο για το αποκαλυπτικό των ομολογιών του καθοδηγητικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος, περιγράφονται στο σκεπτικό που συνοδεύει την απόφαση (σκεπτικό που βασίζεται ουσιαστικά στην εισήγηση του Ε. Βενιζέλου προς το όργανο). Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό, η μέχρι τώρα κωλυσιεργία οφείλεται στο "αναπάντητο" ερώτημα "αν" αυτός ο νέος πρωθυπουργός που θα εκλεγεί, σε μια περίοδο έντονων ομαδοποιήσεων και προσωπικών φιλοδοξιών των "δελφίνων" πίσω από τους οποίους στοιχίζονται δεκάδες βουλευτές, θα έχει τη στήριξη τουλάχιστον 151 κυβερνητικών βουλευτών και άρα αν θα εξασφαλίζεται η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και η μη πτώση της κυβέρνησης.

    Τα παραπάνω ομολογούνται στην απόφαση του ΕΓ, όπου αναφέρεται ότι "πρέπει γύρω από τη συνδρομή των προϋποθέσεων που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή νέου πρωθυπουργού να έχει διαμορφωθεί ομοφωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ή έστω ευρύτατη συναίνεση, κοινή πεποίθηση, που υπερβαίνει αριθμητικά την πλειοψηφία στήριξης της κυβέρνησης, καθώς ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Διαφορετικά... θα κλονιστεί η ίδια η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας".

    Κατά τα άλλα, το ΕΓ δεν παύει να επιδίδεται στο γνώριμο εμπαιγμό που συνιστά μόνιμο συστατικό της πρακτικής του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για"οξύ πολιτικό πρόβλημα". Θα περίμενε κανείς ότι ένα "οξύ πολιτικό πρόβλημα" λύνεται την επομένη της διαπίστωσής του, όμως... Καθώς προκύπτει η περίοδος του ενός μήνα, που δίνεται και πάλι από το ΕΓ, κρίνεται αναγκαία για να ολοκληρωθούν τα κάθε λογής αλισβερίσια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη γύρω από το θέμα της αντικατάστασης του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα, στην απόφαση του ΕΓ γίνεται λόγος για την "περιορισμένη φύση" της αναπλήρωσης του πρωθυπουργού που η διάρκειά της συνδέεται από τα πραγματικά δεδομένα της κατάστασης της υγείας του Α. Παπανδρέου, ενώ σχετικά με το θέμα της παραίτησης του πρωθυπουργού, προϋπόθεση και εδώ είναι η εξέλιξη της υγείας του.

    Συνάντηση ΕΓ
    προεδρείου ΚΟ

    Πριν την απόφαση του ΕΓ προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ του προεδρείου της ΚΟ και αντιπροσωπείας του καθοδηγητικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ, όπου επιτεύχθηκε "συμφωνία" ως προς την ανάγκη να υπάρξει λύση του θέματος της αντικατάστασης του πρωθυπουργού (για "ταυτόσημες απόψεις", μίλησε ο Δ. Μπέης). Το ΕΓ εκτίμησε ως "σωστή απόφαση" την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την προχτεσινή του συνεδρίαση το προεδρείο της ΚΟ για άμεση σύγκληση του Σώματος, καλώντας τους βουλευτές να διατυπώσουν ενυπογράφως τη σύμφωνη γνώμη τους (ήδη 25 περίπου βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Κ. Σημίτης, Γ. Χαραλαμπόπουλος, Β. Παπανδρέου είχαν στείλει μέχρι χτες το μεσημέρι σχετικές επιστολές).

    Παράλληλα, και όπως έλεγαν μέλη του προεδρείου της ΚΟ κατά τη διάρκειά της συζήτησης με το ΕΓ, έγινε συζήτηση γύρω από όλα τα θέματα, υπήρξε ταύτιση απόψεων ότι το Γενάρη πρέπει να δοθεί λύση, καθώς και ότι το διήμερο 20 - 21 του Γενάρη (σύγκληση ΚΕ και ΚΟ) πρέπει να λειτουργήσει ως "αποφασιστική και καταληκτική ημερομηνία", η οποία θα δώσει το έναυσμα για την αντιμετώπιση της εκκρεμότητας.

    Οι δηλώσεις
    Χυτήρη

    Οσο για τη δήλωση του Τηλ. Χυτήρη περί "εκτροπής", εφόσον συνεδριάσει η ΚΟ και προχωρήσει σε αντικατάσταση του πρωθυπουργού, το προεδρείο ζήτησε την ανάκλησή της, ωστόσο τα μέλη του ΕΓ εμφανίστηκαν... αναρμόδια καθώς, όπως είπαν, ο Τηλ. Χυτήρης εκφράζει την κυβέρνηση και όχι το κόμμα. Ο τελευταίος, πάντως, χτες, ενώ επιχείρησε να "διευκρινίσει" την προχτεσινή του δήλωση, που δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων, καθώς πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν την παραίτηση Τηλ. Χυτήρη, επέμεινε ουσιαστικά στη θέση ότι αντικατάσταση του πρωθυπουργού, ακόμα κι αν την αποφασίσουν ομόφωνα οι βουλευτές του κόμματος, χωρίς τη δική του σύμφωνη γνώμη και εφόσον δεν εκλείψει ("εκλείπω σημαίνει δεν υπάρχω", είπε χαρακτηριστικά) συνιστά "εκτροπή" και "ανωμαλία".

    Δημόσιων παρεμβάσεων
    συνέχεια

    Ας σημειωθεί, τέλος, ότι και χτες υπήρξε κύμα δηλώσεων, διαβουλεύσεων και παρεμβάσεων σχετικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών εντάσσεται η συνάντηση του υπουργού Μεταφορών με τον Γ. Χαραλαμπόπουλο, μετά το τέλος της οποίας ο Γ. Χαραλαμπόπουλος επανέλαβε τη θέση του πως είναι "δεδομένη η αδυναμία του Α. Παπανδρέου να ασκήσει τα καθήκοντά του" και ζήτησε την άμεση αντικατάστασή του. Θέση την οποία επανέλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Διοίκησης Χ. Καστανίδης, που υποστήριξε ότι το Σύνταγμα απαντά πως με τον όρο "εκλείπει" νοείται η αδυναμία άσκησης καθηκόντων του πρωθυπουργού. Παρέμβαση, όμως, υπήρξε και από τον Χρ. Παπουτσή, ο οποίος εμμένει στη θέση του για "οριστική και καθαρή λύση που μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη διεξαγωγή συνεδρίου".

    • Το Εκτελεστικό Γραφείο, επίσης, με ειδική ανακοίνωσή του, θεωρεί άδικη και αναιτιολόγητη την επίθεση που εξαπέλυσε ο βουλευτής Β. Κεδίκογλου εναντίον του Δ. Κρεμαστινού. Θεωρεί ότι εμπεριέχει ψευδείς κατηγορίες και σπιλώνει τον άνθρωπο και επιστήμονα. Καλύπτει δε πλήρως τον Δ. Κρεμαστινό.

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ