Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΓΕΝΑΡΗ 2002 ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Τι είναι το ευρώ και πώς θα δημιουργηθεί

Μια νέα ημερομηνία ορόσημο προστίθεται στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την 1η Γενάρη 2002, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, θα αρχίσει η κυκλοφορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με την ονομασία EURO. Απέχουμε πολύ από την ημέρα αυτή, ωστόσο αξίζει να δούμε ορισμένες πρακτικές πλευρές του θέματος, αφού τα επόμενα χρόνια το EURO θα συζητηθεί πολύ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο κοινό νόμισμα θα αναγράφεται η ονομασία του και στα ελληνικά, δηλαδή ευρώ.

Πότε θα κυκλοφορήσει το ευρώ;

Σύμφωνα με την απόφαση της Μαδρίτης το κοινό νόμισμα θα κυκλοφορήσει την 1η Γενάρη 2002. Την ίδια ημέρα θα αρχίσει η απόσυρση των εθνικών νομισμάτων, που θα διαρκέσει για έξι μήνες. Ετσι την 1η Ιούλη 2002 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στο ευρώ.

Με τι θα ισοδυναμεί ένα Ευρώ;

Την 1η Γενάρη 1999, αφού θα είναι γνωστό ποια κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμμετέχουν στο τρίτο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), θα καθοριστεί η συναλλαγματική ισοτιμία και θα αρχίσει η ισχύς της νομοθεσίας για το ευρώ. Ετσι την 1η Γενάρη 2002, όταν αρχίσει η κυκλοφορία του κοινού νομίσματος, θα οριστεί και η τιμή του. Π.χ. αν γινόταν σήμερα αυτή η μετατροπή, με βάση το ECU, το ευρώ θα ισοδυναμούσε με 305 δραχμές.

Σε ποιες χώρες θα κυκλοφορήσει το ευρώ;

Το ευρώ θα είναι διεθνές νόμισμα όπως το δολάριο, το γιέν, κ.ά. Επομένως, θα κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η διαφορά βρίσκεται ότι το ευρώ θα είναι το επίσημο νόμισμα για όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ. Στις χώρες αυτές δε θα υπάρχουν πλέον εθνικά νομίσματα.

Θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις δεν πρόκειται να συμμετέχει στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ, τουλάχιστον κατά την έναρξή του. Ετσι το ευρώ θα είναι για τους Ελληνες σαν ένα ξένο νόμισμα. Βεβαίως θα μπορεί κάποιος να μετατρέπει τις δραχμές σε ευρώ, αλλά αυτό θα γίνεται όπως γίνεται σήμερα η μετατροπή σε δολάρια, φράγκα, στερλίνες κλπ. Δηλαδή θα συνεχίσει η δραχμή να είναι το εθνικό νόμισμα.

Τι θα αλλάξει στις καθημερινές συναλλαγές;

Ας δεχτούμε ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ και επομένως θα έχει το εύρω σαν νόμισμά της. Στην περίπτωση αυτή όλες οι καθημερινές συναλλαγές θα γίνονται με το ευρώ. Οι μισθοί θα πληρώνονται σε ευρώ, όλες οι αγορές θα γίνονται με ευρώ. Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι δε θα χρειάζεται συνάλλαγμα για να ταξιδέψει κάποιος σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μόνο για το μεταβατικό στάδιο από 1η Γενάρη ως 1η Ιούλη 2002 θα κυκλοφορούν και δραχμές και ευρώ. Τα ίδια ισχύουν και για τις καταθέσεις σε τράπεζες, τα δάνεια που έχουν συναφθεί πριν το 2002, τα γραμμάτια κλπ. Θα μετατραπούν δηλαδή από δραχμές σε ευρώ.

Ποιος θα καθορίζει τις ισοτιμίες των νομισμάτων;

Ο απόλυτος κυρίαρχος από την 1η Γενάρη 1999 στο νομισματοπιστωτικό τομέα θα είναι η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΚΕΤ). Θα είναι ένας οργανισμός που θα απορροφήσει όλες τις κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών, μεταξύ τους και την Τράπεζα της Ελλάδος, και θα είναι τελείως ανεξάρτητος από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΚΕΤ λοιπόν θα αποφασίζει για όλα τα θέματα ισοτιμιών και επομένως για την ισοτιμία του ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ