Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προτάσεις σκοπιμότητας από την Αγκυρα

Απέρριψε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το ελληνικό διάβημα για την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια του πρόσφατου επεισοδίου, που κατέληξε στη συντριβή ενός τουρκικού αεροσκάφους δυτικά της Λέσβου

Την πρόταση της Ουάσιγκτον, η οποία εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χρησιμοποιεί η Αγκυρα, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε την περασμένη βδομάδα, όταν ένα πολεμικό της αεροσκάφος, το οποίο προηγουμένως πέταξε πάνω από τη Χίο, συνετρίβη στα δυτικά της Λέσβου, μετά από εικονική αερομαχία με ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος.

Η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, το οποίο απέρριψε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Το τουρκικό υπουργείο στην απάντησή του υποστήριξε πως κανένα τουρκικό αεροσκάφος δεν πέταξε πάνω από τη Χίο, αλλά αντίθετα, κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, πολλαπλασιάστηκαν οι παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην προσπάθειά του να εντάξει το περιστατικό της εικονικής αερομαχίας στην πολιτική που ακολουθεί στο Αιγαίο, επανέφερε στο προσκήνιο την αμερικανική πρόταση για τον αφοπλισμό των πολεμικών αεροσκαφών, ελληνικών και τουρκικών, που πετούν στο Αιγαίο, ως ένα πρώτο και βασικό βήμα οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Οπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση, αν και έχει δεχτεί ισχυρότατες πιέσεις από την Ουάσιγκτον, έχει απορρίψει αυτήν την πρόταση. Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να δεχτεί μια τέτοια ρύθμιση, καθώς αυτό θα σημαίνει την αδυναμία της Ελλάδας να υπερασπιστεί την επικράτειά της και θα νομιμοποιεί, στην ουσία, τις τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ