Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αδιάφοροι ένοχοι

Εκεί που θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να δώσει τις εξηγήσεις που οφείλει, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με την εμπλοκή της χώρας στους τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία, διαπιστώνει έκπληκτος ότι οι υπεύθυνοι συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Λες και είναι θέμα ρουτίνας η οργάνωση ολόκληρης εκστρατείας με τη συμμετοχή, μόνο σε πρώτη φάση, πέντε πολεμικών πλοίων, δύο μεταγωγικών αεροσκαφών και χερσαίων δυνάμεων που ο αριθμός τους διαρκώς διευρύνεται. Βέβαια πρόκειται για υποκρισία.

Αλλά, ποιος έχει εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση στο να πάρει αυτή την απόφαση; Με ποιο δικαίωμα μετατρέπει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, που ο ελληνικός λαός με το υστέρημά του συντηρεί, σε παράρτημα του ΝΑΤΟ; Ενδεικτικό της σπουδαιότητας του θέματος, είναι ότι η απόφαση για μη εμπλοκή"με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο", χρειάστηκε να ληφθεί από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1993. Ερχεται λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ανατρέπει τις αποφάσεις χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν και από πάνω, θέλει να το περάσει αυτό και απαρατήρητο. Οι Αμερικάνοι παραγγέλλουν και οι υποτακτικοί τους εκτελούν. Για τις ανάγκες της εξυπηρέτησης των σχεδίων της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού, η κυβέρνηση δε διστάζει να εμπλέξει τη χώρα σε μια περιπέτεια με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τόπο και την περιοχή ευρύτερα.

Η τακτική αυτή της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Αμυνας και του Γερ. Αρσένη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μεθόδευσης. Μια διαρκής διολίσθηση σε θέσεις, με στόχο την εξουδετέρωση της κοινής γνώμης. Οταν ήρθε η ώρα της απόφασης για αποστολή στρατευμάτων, την πέρασαν "στο ντούκου" εμφανίζοντας την ελληνική συγκατάθεση στις ΝΑΤΟικές αποφάσεις σαν τυπική. Για δε την ελληνική στρατιωτική συμμετοχή, έλεγαν καθησυχαστικά ότι θα είναι συμβολική "για να μην απομονωθούμε" ως χώρα. Από τι άραγε; Φαίνεται πως η συμμετοχή στους τυχοδιωκτισμούς και τις θηριωδίες των Αμερικανών, αποτελεί γι' αυτούς δείγμα διεθνούς καταξίωσης της χώρας.

Στην επόμενη φάση όταν ήρθε η ώρα της εκτέλεσης της απόφασης, αποκαλύφθηκαν. Κάθε άλλο παρά συμβολική είναι η συμμετοχή. Εκτος αν τα πέντε από τα πιο σύγχρονα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στην Αδριατική, είναι για... πέταμα, όπως και τα 18 δισ. δραχμές που είναι το κόστος της ελληνικής αποστολής, τα οποία θα τα επιβαρυνθεί εξ ολοκλήρου ο ελληνικός λαός. Και πάλι όμως έπρεπε να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και τις ανησυχίες. Ετσι διακήρυσσαν ότι όσοι πάρουν μέρος θα είναι εθελοντές που θα πληρώνονται με 500.000 δραχμές το μήνα. Απάτη όμως και αυτό. Τα πληρώματα των πέντε πολεμικών πλοίων, είναι τα κανονικά τους πληρώματα - και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά - που τα αποτελούν στρατεύσιμοι και μόνιμα στελέχη.

Στην ίδια μεθόδευση εντάσσεται και το κλίμα συσκότισης που έχει επιβάλει το υπουργείο Αμυνας. Η εντολή είναι ξεκάθαρη: Χαμηλοί τόνοι και όσο το δυνατόν λιγότερη δημοσιότητα. Συνειδητοποιώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή αυτή, οι υπεύθυνοι θέλουν να πάρουν τις αποστάσεις τους. Ο Γερ. Αρσένης εξάλλου, θέλει να έχει καλύψει τα νώτα του σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Περίπτωση, που και μόνο η ύπαρξή της, αποδείχνει τη σοβαρότητα της περιπέτειας στην οποία εμπλέκουν τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ