Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ομαδική απάντηση" στον Εβερτ

Πιθανώς η ομαδική επιστολή του Ιατρικού Συμβουλίου να δοθεί σήμερα προς τον αρχηγό της ΝΔ. Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα απ' τις βιοψίες του πρωθυπουργού, ενώ τα ιατρικά ανακοινωθέντα μιλούσαν για αμετάβλητη κατάσταση

Σε ομαδική απάντηση προς τον Μ. Εβερτ προσανατολίζεται το Ιατρικό Συμβούλιο του "Ωνασείου", που παρακολουθεί τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου και, πιθανώς, η απάντηση να δοθεί σήμερα.

Προχτές ο αρχηγός της ΝΔ έστειλε επιστολή στους γιατρούς - μέλη (πλην του Δ. Κρεμαστινού) του Ιατρικού Συμβουλίου, με την οποία ζητούσε να απαντηθεί απ' τη σκοπιά του κάθε γιατρού το ερώτημα "εάν και πότε θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να επιστρέψει στα καθήκοντά του και είναι σε θέση να τα ασκήσει". Το γεγονός ότι η επιστολή αυτή δε στάλθηκε στο Ιατρικό Συμβούλιο είχε εκτιμηθεί ως πράξη εκφοβισμού του κάθε γιατρού - μέλους του Συμβουλίου απ' τον πρόεδρο της ΝΔ, ώστε να αποσπάσει απαντήσεις που θα διευκολύνουν τη δρομολόγηση εξελίξεων για την αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου.

Στο χτεσινό Ιατρικό Συμβούλιο φαίνεται να υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνίες για το περιεχόμενο της επιστολής, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και απ' την απάντηση - εν είδει αποφθέγματος - γιατρού όταν ρωτήθηκε για την επιστολή: "Οι παπάδες και οι γιατροί διαφωνούν", απάντησε ο γιατρός.

Απ' τη ΝΔ είχε εξουσιοδοτηθεί ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος Γ. Βαρθολομαίος να μεταβεί σήμερα στο "Ωνάσειο" για να παραλάβει τις (ξεχωριστές) απαντήσεις των γιατρών - μελών του Ιατρικού Συμβουλίου. Μετά όμως την απόφαση του Ιατρικού Συμβουλίου για "ομαδική απάντηση" δεν είναι σίγουρο αν ο Γ. Βαρθολομαίος θα επισκεφτεί σήμερα το "Ωνάσειο" για την παραλαβή της απάντησης.

Τα χτεσινά ανακοινωθέντα

Σύμφωνα με το μεσημβρινό ιατρικό δελτίο, η κατάσταση της υγείας του Α. Παπανδρέου, κατά το προηγούμενο 24ωρο, δεν παρουσίασε σημαντικές μεταβολές. Ο πρωθυπουργός υποβάλλεται σε έντονη αναπνευστική φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία, ενώ η αναπνευστική και νεφρική λειτουργία υποστηρίζονται περιοδικά από τεχνητά μέσα.

Επίσης χτες το μεσημέρι δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα των βιοψιών νεφρών και δέρματος, που υποβλήθηκε ο πρωθυπουργός την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οσον αφορά τη νεφρική βιοψία, τα αποτελέσματα έδειξαν "εκτεταμένες" βλάβες των νεφρικών σωληναρίων επί εδάφους προηγηθείσης σωληναριακής νευρώσεως.

Τα σπειράματα εμφανίζουν ολικές ή μερικές σκληρυντικές αλλοιώσεις, αλλά στοιχεία σπειραματονεφρίτιδας δεν παρατηρήθηκαν. Σπειράματα ονομάζονται τα αγγεία των νεφρών. Οι γιατροί, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι υπάρχει μόνο 1% ποσοστό ανάκαμψης νεφρικής λειτουργίας. "Στοιχεία συνηγορούντα υπέρ μιας συστηματικής (χρόνιας) νόσου (π. χ. αγγειίτιδας) δεν αναγνωρίστηκαν στο εξετασθέν υλικό - συνεχίζει. Παρομοίως δεν αναδείχτηκαν στοιχεία ειδικής φλεγμονής ή κακοήθειας. Περαιτέρω έλεγχος με εξειδικευμένες εξετάσεις θα συνεχιστεί προς επιβεβαίωση ή αποκλεισμό άλλων νοσολογικών συνδρομών", αναφέρει το ιατρικό δελτίο.

Οσον αφορά τη βιοψία δέρματος, τα αποτελέσματα έδειξαν "αλλοιώσεις συμβατές στο πλαίσιο πιθανής αλλεργικής αντιδράσεως σε φάρμακα ή τοξίνες λοιμωδών παραγόντων. Στοιχεία, συνεχίζει το δελτίο, συνηγορούνται υπέρ μιας συστηματικής αγγειίτιδας ή άλλης συστηματικής νόσου (π. χ. ερυθηματώδης λύκος) δεν ανευρέθηκαν".

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Ι. Ιορδάνογλου, τα αποτελέσματα της νεφρικής βιοψίας ήταν αυτά που αναμένουν οι γιατροί. Οταν ρωτήθηκε αν είναι ανατάξιμη η νεφρική λειτουργία του πρωθυπουργού, απάντησε ότι "αυτό δεν το ξέρει κανείς", ενώ για τη βιοψία δέρματος είπε: "Το πρόβλημα του πρωθυπουργού δεν είναι αυτό, αλλά ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σ' αυτή την κατάσταση και βελτιώνεται πολύ αργά. Θα δούμε μέχρι σε ποιο σημείο θα βελτιωθεί... ".

Οταν ερωτήθηκε για το θέμα της μεταφοράς του Α. Παπανδρέου σε νοσοκομείο των ΗΠΑ απάντησε: "Αυτό είναι μεγάλο θέμα. Θέλει μεγάλη προσοχή, είναι όμως θέμα της οικογένειας". Στην ερώτηση αν ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να μεταβεί στις ΗΠΑ, ο Ι. Ιορδάνογλου απάντησε: "Αν το αεροπλάνο γίνει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, θεωρητικά μπορεί να πάει".

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στη βδομάδα πρόκειται να έρθει από τις ΗΠΑ γιατρός ειδικός στην ψυχολογική ανάσταση ασθενών με πολυήμερη διαμονή στην εντατική.

Το βραδινό ιατρικό δελτίο ανέφερε ότι κατά τις απογευματινές ώρες η κατάσταση του πρωθυπουργού ήταν σταθερή. "Η αναπνευστική λειτουργία, πρόσθετε, υποστηρίζεται περιοδικά από αναπνευστήρα. Υπεβλήθη σε αιμοκάθαρση, την οποία ανέχθηκε καλά. Η καρδιακή λειτουργία παραμένει αμετάβλητη. Υποβάλλεται σε φυσικοθεραπεία".

Ο γιατρός Στ. Ηλιοδρομίτης, που ανέγνωσε το ιατρικό δελτίο, είπε πως η αιμοκάθαρση στην οποία υποβλήθηκε χτες ο πρωθυπουργός ήταν ικανοποιητική και ότι θα συνεχιστεί για να αποφευχθεί η παρακέντηση, προκειμένου να αφαιρεθεί το υγρό από τις θωρακικές κοιλότητες. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν αποκλείεται οι γιατροί να προχωρήσουν και σε παρακέντηση.

Οι διάλογοι

Στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός είναι σε θέση να κάνει διάλογο, ο Στ. Ηλιοδρομίτης απάντησε: "Βεβαίως μπορεί. Κι εγώ έχω κάνει διάλογο μαζί του". Χτες το βράδυ έγινε διαρροή απ' το περιβάλλον της Δ. Λιάνη διαλόγων του Α. Παπανδρέου με την ίδια, αλλά και με θεράποντες γιατρούς. Ο Α. Παπανδρέου φέρεται να ρώτησε "Τι γίνεται με τα πολιτικά πράγματα;". Και απάντηση της συζύγου του ήταν: "Πρόεδρε, όταν ένας πρωθυπουργός είναι 40 μέρες στην εντατική υπάρχουν προβλήματα".

Ο Α. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ρώτησε: "Τι γίνεται έξω, πώς είναι το κλίμα, πώς με αντιμετωπίζουν τις μέρες που είμαι εδώ;". Την απάντηση αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έδωσε ο γιατρός Θ. Λιβάνης: "Αυτοί που έκαναν δηλώσεις πριν μπεις, κάνουν και τώρα".

  • Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου, αναφερόμενος στην προχτεσινή παραίτηση του Γρ. Σκαλκέα - που έγινε με αφορμή τις δηλώσεις του Β. Κεδίκογλου - υποστήριξε ότι έπρεπε να είχε παραιτηθεί απ' την αρχή. Με την παραίτησή του, πρόσθεσε ο Β. Κεδίκογλου, ο Γρ. Σκαλκέας απέδειξε ότι αντιλήφθηκε πως χρησιμοποιήθηκε απ' τον Δ. Κρεμαστινό, όπως (ο υπουργός Υγείας) χρησιμοποίησε και τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου. Δηλαδή, όπως εξήγησε ο Β. Κεδίκογλου, για να αναρριχηθεί ο Δ. Κρεμαστινός.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ