Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "παρενέργειες"

"Είσαι στην ΕΟΚ; - Μάθε για την ΕΟΚ!", έλεγε το γνωστό διαφημιστικό - προπαγανδιστικό σίριαλ των τηλεοπτικών επεισοδίων των αρχών της 10ετίας του '80. Βέβαια, θα μπορούσε από τότε να παρατηρήσει κανείς ότι οι πληροφορίες που έδινε ήταν, πώς να το πούμε, κάπως παράξενες: Προσπαθούσε, π.χ., να μας πείσει ότι τα εκτεταμένα φαινόμενα "φυγής εγκεφάλων" θα εξαφανίζονταν αμέσως μόλις γινόμαστε πλήρες μέλος της Κοινότητας.

Φυσικά, αυτό δεν έγινε. Εγινε, όμως, κάτι άλλο: Οπως μαθαίνουμε, εκκρεμεί υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κατοχύρωση της δυνατότητας των κατοίκων όλων των χωρών - μελών της Ενωσης να εργάζονται στο δημόσιο τομέα οποιασδήποτε χώρας - μέλους.

Αν και, βέβαια, δεν μπορεί κανείς να έχει, κατ' αρχήν, αντίρρηση στη διακίνηση του εργατικού δυναμικού, πρέπει να σημειωθεί, με ιδιαίτερη επιμονή, ότι, εδώ, έχουμε να κάνουμε με μια διεθνή ένωση καπιταλιστικών χωρών, που λειτουργεί στα πλαίσια των λειτουργιών του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό, θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι παρενέργειες και τα παρεπόμενα μιας τέτοιας ενέργειας.

*****

Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι γνωρίζουμε ή προβλέπουμε όλες αυτές τις παρενέργειες με ακρίβεια, ας μας επιτραπεί να εκφράσουμε φόβους για μερικές:

α) Ενταση των εθνικών αντιθέσεων και προστριβών. Αν η διεθνής διακίνηση του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί τέτοιες αντιθέσεις σαν αυτές που ήδη γνωρίζουμε, καταλαβαίνουμε τι θα γίνει στο δημόσιο, όπου οι προς πλήρωσιν θέσεις θα έχουν ένα έντονα "στελεχικό" χαρακτήρα. Η προβολή του επιχειρήματος της "αμοιβαιότητας", ότι, δηλαδή και οι Ελληνες θα μπορούν να κάνουν το ίδιο στις άλλες χώρες - μέλη, δε μας φαίνεται καθόλου πειστική. Ξέρουμε καλά ότι πίσω από την "ισοτιμία", την "αμοιβαιότητα" κλπ., κρύβονται, στην πραγματικότητα, οι βαθιές διαφορές των επί μέρους εταίρων. Διαφορές, που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο δημόσιο τομέα. Ετσι, π.χ., η διαφορά εκπαιδευτικών και μορφωτικών επιπέδων (με άλλα λόγια, η διαφορά επιπέδων "συσσώρευσης στον τομέα της γνώσης") δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια. Αποτελεί, αντίθετα, ένα από τα βασικά στοιχεία του εθνικού προβλήματος στις συνθήκες του καπιταλισμού και, πολύ περισσότερο, του ιμπεριαλιστικού του σταδίου.

β) Σιωπηλό "καθεστώς κατοχής". Πράγματι, η "απελευθέρωση" του δημοσίου τομέα θα παρουσιάζει (ή περιέχει πολύ σοβαρό κίνδυνο να παρουσιάσει), στις συνθήκες του σημερινού καπιταλισμού, το αποτέλεσμα της εμπέδωσης της διείσδυσης σε όλους τους αρμούς του κράτους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ιδιαίτερα πολύπλοκο, για την κατανόηση του οποίου χρειάζεται η κατανόηση του συνόλου των πολιτικών και ιδεολογικών σχέσεων της ιμπεριαλιστικής κοινωνίας. Και αυτό, ανεξάρτητα από τα τυπικά κείμενα των νομικών διατάξεων ή των διεθνών συμφωνιών.

Ενα παράδειγμα (που δεν αφορά, μάλιστα, το δημόσιο τομέα) έχουμε ήδη στην Ελλάδα. Η "απελευθέρωση" και η ένταση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού των Βαλκανίων προς τη χώρα μας (δηλαδή η ολοκλήρωση της υποδούλωσής του) είχαν σαν άμεσο αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας θεαματικά μεγάλης - για να μην πούμε γιγαντιαίας - φιλολογίας περί "προοπτικών (ή και σχεδίων) ελληνικής διείσδυσης" στα Βαλκάνια. Καταλαβαίνει κανείς τι ενδέχεται να γίνει με το ενδεχόμενο νέο καθεστώς - και αυτό για το δημόσιο τομέα και στα πλαίσια των γνωστών "διευθυντηριακών" σχέσεων.

******

Είχαμε γράψει και στο παρελθόν ότι εκείνο που θα πρέπει να φοβάται κανείς περισσότερο είναι η όξυνση του εθνικού προβλήματος, ακριβώς λόγω της ζωηρής τάσης διεθνούς καπιταλιστικής ενοποίησης. Φοβούμαστε ότι αυτό μπορεί, μέσω των εξελίξεων στο δημόσιο τομέα, να βρει άλλο ένα (και ακόμη στρατηγικότερο) πεδίο επαλήθευσης.

Θανάσης ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ