ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προς αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου

Νέο κύκλο διεργασιών και πιέσεων για λύση του θέματος μέσα στο Γενάρη προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση του ΕΓ, που σήμερα συνέρχεται εκ νέου, ενώ θα υπάρξει διαβούλευση και με το προεδρείο της ΚΟ

Με την πλάστιγγα να γέρνει πλέον, όπως όλα δείχνουν, στην κατεύθυνση της αντικατάστασης του πρωθυπουργού μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα - πιθανά μέσα στο Γενάρη - και καταγραμμένη τη συμφωνία όλο και περισσότερων πλευρών στο ΠΑΣΟΚ ότι μια παράταση της εκκρεμότητας δημιουργεί όλο και περισσότερους κινδύνους για την απώλεια κυρίαρχου ρόλου στο σύστημα νομής της εξουσίας, κινούνται οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Την ίδια βέβαια ώρα η όλο και περισσότερο απομονωμένη "προεδρική πλευρά" προσπαθεί να επενδύσει στο ερώτημα τι γίνεται, αν ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου,εφόσον καταστεί δυνατόν να ερωτηθεί, δεν παραιτηθεί. Πρόβλημα που, πάντως, όλοι με πρώτους τους επίδοξους διαδόχους, απεύχονται, και σε κάθε περίπτωση δείχνουν ότι δε θα αποτελέσει πλέον τον καθοριστικό παράγοντα των αποφάσεων.

Χτες, μετά την απόφαση του ΕΓ, που κάνει λόγο για "δρομολόγηση οριστικής λύσης" στη συνεδρίαση της ΚΕ στις 20 του Γενάρη, εγκαινιάστηκε ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων, διεργασιών και δημόσιων παρεμβάσεων ώστε, αν δεν επιτευχθεί επιτάχυνση των εξελίξεων, τουλάχιστον να μην υπάρξει άλλη παράταση. Ετσι στη συνάντηση μεταξύ Σημίτη - Σκανδαλίδη,ο πρώτος κατέστησε σαφές ότι αν δεν υλοποιηθεί η θέση για αντικατάσταση του πρωθυπουργού θα αντιδράσει με έντονο και άμεσο τρόπο. Στις επίσημες δηλώσεις του υποστήριξε ότι η απόφαση του ΕΓ "δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια συντεταγμένη πορεία των οργάνων", ώστε να υπάρξουν "οριστικές λύσεις το Γενάρη" και επιχείρησε να εμφανιστεί αποφασισμένος λέγοντας "όταν λέω Γενάρη, εννοώ Γενάρη".

Την ίδια ώρα συνεδρίασε και το προεδρείο της ΚΟ του κόμματος, που, αφού εξέτασε την απόφαση του ΕΓ, τη χαρακτήρισε διά του Δ. Μπέη "θετική", με ορισμένα όμως "αδιευκρίνιστα σημεία", τα οποία θα συζητηθούν σε νέα του συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΕΓ, σήμερα. Η πίεση, εξάλλου, των "κοινοβουλευτικών" πήρε χτες νέες διαστάσεις, καθώς 80 περίπου βουλευτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προεδρείου της ΚΟ, ζήτησαν εγγράφως την άμεση σύγκληση της ΚΟ για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού.

Πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση ασκήθηκαν τόσο από τον Απ. Κακλαμάνη όσο και από την Β. Παπανδρέου.Ο πρώτος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο τάχθηκε υπέρ λύσης πριν η παρούσα κατάσταση πάρει χαρακτηριστικά πολιτικής κρίσης και δεν παρέλειψε να ζητήσει την κατανόηση των εμπλεκομένων στο πολιτικό σύστημα της χώρας, γιατί αν υπάρξει εξέλιξη που θα θέτει σε κίνδυνο την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, τότε μπορεί να συμπαρασύρει το πολιτικό σκηνικό. Αν επιτύχουν "σενάρια και σκηνικά που αφορούν την ενότητα και τη συνοχή, ιδιαίτερα των δυο μεγάλων κομμάτων, θεωρώ ότι θα είναι καταστροφικό και ολέθριο... ", αποφάνθηκε. Σχετικά δε με το τι θα συμβεί αν ο Α. Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να παραιτηθεί, ο Απ. Κακλαμάνης ζήτησε να παράσχουν νομιμοποίηση στη λύση που θα δοθεί όχι μόνο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι πολιτειακοί παράγοντες, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οσο για την Β. Παπανδρέου, σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει ως φιλότιμη την προσπάθεια του ΕΓ, αλλά "όχι ξεκάθαρη" και προτείνει συνεδρίαση της ΚΟ πριν την κατάθεση πρότασης μομφής από τη ΝΔ, όπου θα καθοριστεί συγκεκριμένα η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης της ΚΟ που θα εκλέξει τον νέο πρωθυπουργό.

Από το πλήθος των χτεσινών δηλώσεων ξεχωρίζουν εκείνες τουΓ. Παπανδρέου, που αφού εξήρε την απόφαση του ΕΓ, η οποία υπογραμμίζει "την υποχρέωση εξεύρεσης οριστικής λύσης στο σημερινό πολιτικό πρόβλημα", επανέλαβε την πρόθεσή του να επισκεφτεί "σαφώς πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ και ελπίζω σύντομα", όπως είπε, τον πρωθυπουργό και πατέρα του, για να θέσει "υπόψη του τα πραγματικά στοιχεία που συνθέτουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση". Οσο για τον Τηλ. Χυτήρη,κατά του οποίου συνεχίστηκαν οι επιθέσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη θέση του περί "εκτροπής" που συνιστά η σύγκληση της ΚΟ χωρίς έγκριση του πρωθυπουργού (θέση που αποδοκίμασε εμμέσως ο Α. Τσοχατζόπουλος,αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει διάσταση μεταξύ τους!), επιχειρήθηκε αναδίπλωση καθώς και αυτός είπε πως το τι μέλλει γενέσθαι καθορίζεται από την απόφαση του ΕΓ. Σήμερα, τέλος, αναμένεται νέο κύμα διεργασιών, καθώς εκτός από την πρωινή συνεδρίαση του ΕΓ και τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΟ, διαδοχικές επαφές θα έχει ο Κ. Σκανδαλίδης με πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ των οποίων ο Γ. Χαραλαμπόπουλος, ενώ επαφή θα υπάρξει μεταξύ προεδρείου της ΚΟ και Γ. Παπανδρέου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Προεδρική αποδοκιμασία της πρότασης Σαμαρά

"Συσπειρώνει το ΠΑΣΟΚ η πρόταση μομφής", αλλά θα την υπερψηφίσει το κόμμα Σαμαρά!

Επιμένει ο Αντ. Σαμαράς στην πρότασή του για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρά τη χτεσινή έμμεση αποδοκιμασία της πρότασής του από τον ίδιο τον Κ. Στεφανόπουλο.

Εμφανώς ενοχλημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να τον εμπλέξει άμεσα στην "κρίση" και να του υποδείξει τρόπους αντίδρασης, λίγο πριν τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη,δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Επιθυμώ να βεβαιώσω όλους ότι γνωρίζω καλά τα καθήκοντά μου και τα ασκώ πάντα καθ' ον τρόπον επιτάσσει το Σύνταγμα".

Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, ωστόσο, δε θεώρησε την προεδρική απάντηση ως αποδοκιμασία της πρότασής του και όταν του ζητήθηκε να τη σχολιάσει τόνισε ότι ο ίδιος δε διέκρινε στην προεδρική δήλωση "να αποκλείει αυτό του ενδεχόμενο που προτείναμε εμείς".

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς επανήλθε στο θέμα, μετά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι οποίες ομόφωνα ενέκριναν την πρότασή του, λέγοντας ότι πρόκειται για ρεαλιστική και τολμηρή λύση. Επιπλέον, δήλωσε ότι είναι πολλοί εκείνοι που δεν επιθυμούν τις πρόωρες εκλογές, μεταξύ των οποίων και οικονομικοί παράγοντες. Ωστόσο, διαφορετική ερμηνεία έδωσε στην πρόταση του αρχηγού του ο ευρωβουλευτής Ν. Κακλαμάνης,μιλώντας στο "Φλας": "Εμείς, είπε, δεν καλέσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί. Η ανακοίνωσή μας ήταν να καθορίσει τον "εύλογο χρόνο", πέραν του οποίου δε θα μπορεί ο ίδιος να ασκήσει τα καθήκοντά του. Τότε βεβαίως, προκειμένου να "εκβιάσει" λύση, να κάνει την παραίτησή του, για να οδηγηθούμε στις εκλογές".

Παράλληλα, επιτέθηκε κατά της πρότασης μομφής που θα καταθέσει η ΝΔ, γιατί θα συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά την ίδια στιγμή δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής της ΝΔ! Η δικαιολογία που πρόβαλε ήταν έντονα "υπερβατική": "Δεν έχει γίνει ποτέ πρόταση μομφής, όπου η αντιπολίτευση να ψηφίζει υπέρ της κυβέρνησης, και δε θα είμαστε εμείς οι πρώτοι ανόητοι που θα κάνουμε κάτι τέτοιο".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Βοήθεια" με πρόταση μομφής
  • Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα ο Μ. Εβερτ

Στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας προχωρά την ερχόμενη βδομάδα η ΝΔ, μετά την ομόφωνη έγκριση χτες της πρότασης από την Εκτελεστική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο. Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο,μετά από πρόσκληση του τελευταίου, προκειμένου να συζητήσουν για τους τρόπους εξόδου από την "πολιτική κρίση". Τα μέλη των δύο οργάνων εξουσιοδότησαν τον Μ. Εβερτ για την ακριβή ημερομηνία της κατάθεσης της πρότασης μομφής. Πάντως, όπως δήλωσε αργότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Β. Μαγγίνας, η πρόταση θα κατατεθεί εντός της ερχόμενης βδομάδας. Ο Μ. Εβερτ υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική και μεταθέτει συνεχώς το χρόνο λήψης αποφάσεων. Γι' αυτό χαρακτήρισε την πρόταση μομφής αναπόφευκτη.

Στις συνεδριάσεις εκφράστηκαν από ορισμένα στελέχη (Κούβελας, Σουφλιάς, Κεφαλογιάννης, Τραγάκης, Κατσαρός) διαφορετικές απόψεις για την "κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής τακτικής" αλλά τελικά συμφώνησαν με την πρόταση μομφής.

Εξηγώντας το σκεπτικό της κίνησης της ηγεσίας της ΝΔ, ο Β. Μαγγίνας είπε ότι "η αδράνεια και η έλλειψη πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ μεταφέρει σε μας, στη ΝΔ, το βάρος της ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης".

Με την πρόταση μομφής συμφώνησε η Ντ. Μπακογιάννη,η οποία τη θεωρεί ως καταλύτη για να δοθεί διέξοδος στην "κρίση". Ο Γ. Σουφλιάς προτιμούσε να συζητηθεί νωρίτερα η σκοπιμότητα της πρότασης στο ηγετικό επίπεδο, αλλά θα τη στηρίξει γιατί τη θεωρεί ως "αναγκαστική λύση". Οι βουλευτές Κατσαρός και Τραγάκης υποστήριξαν ότι η πρόταση μομφής πρέπει να αποτελέσει μόνο την αφετηρία, η οποία πρέπει να συνεχιστεί με αποχώρηση της ΝΔ από το νομοθετικό έργο και επιπλέον να κατατεθούν προτάσεις μομφής προσωπικά κατά ορισμένων υπουργών, όπως οι Χυτήρης, Κρεμαστηνός. Τις τελευταίες προτάσεις απέρριψε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Μ. Εβερτ ο οποίος έχει την άποψη ότι οι αντιδράσεις του κόμματος πρέπει να γίνονται με ευθύνη απέναντι στους θεσμούς.

Ο... πολίτης Κουρής

Αίτηση, για να τεθεί ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου σε δικαστική απαγόρευση και να διοριστούν επίτροποι τα παιδιά του Γιώργος και Σοφία, κατέθεσε χτες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ο εκδότης της εφημερίδας "Αυριανή" Γ. Κουρής. Στην αίτησή του, που θα συζητηθεί με τη διαδικασία της Εκούσιας Δικαιοδοσίας στις 20 Φλεβάρη (όταν ο πρωθυπουργός θα έχει μάλλον αντικατασταθεί), ο Γ. Κουρής επικαλείται πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες "άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του Α. Παπανδρέου είναι ενδεχόμενο, εκμεταλλευόμενα την ανύπαρκτη φυσική και πνευματική του κατάσταση, να αποσπάσουν από αυτόν κείμενα που να έχουν μεγάλη σημασία τόσο από άποψη αστικού δικαίου (διαθήκη) όσο και από άποψη πολιτικών συνεπειών (ορισμός διαδόχων)". Και υποστηρίζει ότι έχει έννομο συμφέρον "ως πολίτης αυτής της χώρας, επί του οποίου θα έχουν άμεσες παρενέργειες οι ως άνω εξ υφαρπαγής πράξεις του Α. Παπανδρέου, για την άσκηση της αίτησης αυτής".

Τις τελευταίες τους κινήσεις, πριν τη μεγάλη μάχη, προετοιμάζουν οι "δελφίνοι" του κυβερνώντος κόμματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ