ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Πνίγεται" από την υπερεκμετάλλευση και την αδιαφορία

Οταν βρέχει στο Καλοχώρι προκαλούνται, εξαιτίας της καθίζησης του εδάφους, ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ οι 750 βιομηχανίες και βιοτεχνίες "πνίγουν" τον τόπο με απόβλητα

Η καθίζηση του εδάφους στο Καλοχώρι, που ξεπερνά σε ορισμένα σημεία ακόμα και τα 2,5 μέτρα, προκαλεί ανυπολόγιστες φυσικές και οικονομικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή. Οι κίνδυνοι ζώνουν, κυριολεκτικά, από στεριά και θάλασσα το Καλοχώρι. Ο Θερμαϊκός γίνεται επικίνδυνος, ιδιαίτερα όταν φυσά νοτιάς. Επίσης απειλητικά καθίστανται ο Γαλλικός ποταμός και τα όρη του Κιλκίς όταν βρέχει, ενώ οι 750 βιομηχανίες και βιοτεχνίες που περιτριγυρίζουν την κοινότητα ρυπαίνουν τον τόπο, αφού ρίχνουν ανεξέλεγκτα τα απόβλητά τους στα ρυάκια και τα έλη της περιοχής.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ, η καθίζηση του εδάφους οφείλεται στην εξαντλητική άντληση νερού για τις ανάγκες της πόλης, αλλά και για ορισμένες υδροβόρες βιομηχανίες. Αποτέλεσμα αυτής της αλόγιστης "χρήσης" είναι η αντίστροφη ροή υδάτων από τη θάλασσα, αλλά και η απειλή πλημμυρών από τον Γαλλικό ποταμό. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, χρόνια τώρα, η πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα με ημίμετρα και δεν προωθεί σημαντικά και απαραίτητα έργα για την προστασία του Καλοχωρίου.

Πριν λίγες μέρες, για μια ακόμη φορά, οι κάτοικοι της περιοχής αναστατώθηκαν όταν το ποτάμι φούσκωσε και το μικρό φράγμα που υπάρχει ήταν αδύνατο να τους προστατέψει. Τα πράγματα, όμως, θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα αν φυσούσε από τη θάλασσα.

Αν σπάσει το φράγμα...

"Αν σπάσει το φράγμα η θάλασσα θα σκεπάσει το Καλοχώρι και τις 750 βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής. Ο νοτιάς σπρώχνει τα νερά του Θερμαϊκού στο Γαλλικό ποταμό, επειδή υπάρχει η καθίζηση του εδάφους και το ποτάμι είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το έργο που άμεσα θα μας προστατεύσει θα μπορούσε να γίνει με 50 εκατομμύρια δραχμές, όμως το ποσόν αυτό δε διατίθεται και κινδυνεύει η περιοχή", είπε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Καλοχωρίου, Στάθης Παντελίδης.Τόνισε ότι κάθε φορά που υπάρχουν ανώμαλες καιρικές συνθήκες το Καλοχώρι απειλείται από το ποτάμι, αλλά και από τη θάλασσα, "γιατί κάποιοι παράγοντες, κάποιες υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ) και οι βιομηχανίες με την υπεράντληση των νερών του Καλοχωρίου τα τελευταία 40 χρόνια προκαλούν την καθίζηση του εδάφους". Ο Στ. Παντελίδης επισήμανε ακόμα ότι "η πολιτεία μέσω του ΟΥΘ έκανε τη ζημιά στο Καλοχώρι και σήμερα η πολιτεία πρέπει να έρθει να διορθώσει την κατάσταση που η ίδια προκάλεσε".

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ" σε μελέτη του ΑΠΘ, που αναμένεται να δοθεί σε λίγες μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφέρεται πως η καθίζηση συνεχίζεται και στην περιοχή του φράγματος του Γαλλικού ποταμού και φθάνει τα 4,5 εκατοστά το χρόνο. Και ακριβώς στα σημεία αυτά υπάρχουν δύο βιομηχανίες - βαφεία, η ΤΕΞΑΠΡΕΤ και η ΗΛΙΟΦΙΝ, που αντλούν 10.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, χωρίς να έχουν πάρει ποτέ άδεια για τις γεωτρήσεις. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως απόδειξη της αδιαφορίας του κράτους για την περιοχή είναι η εγκατάλειψη του δρόμου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Καλοχώρι και ο οποίος με την πρώτη βροχή πλημμυρίζει. Αν και αυτός ο δρόμος είναι μόνο 1.450 μέτρα και τον χρησιμοποιούν 15.000 αυτοκίνητα την ημέρα, καμία υπηρεσία, κανένα υπουργείο αλλά ούτε και η κοινότητα αναλαμβάνουν την ευθύνη να τον κατασκευάσουν.

Ολα τα απόβλητα στο έλος

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας αυτής της καθίζησης του εδάφους, δημιουργήθηκε ένα έλος μεταξύ του Καλοχωρίου και του προστατευτικού φράγματος, που υπάρχει στις ακτές του Θερμαϊκού, με αποτέλεσμα τα νερά να μην μπορούν να διαφύγουν, γιατί το έλος είναι χαμηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Εδώ συγκεντρώνονται και όλα τα βιομηχανικά υγρά απόβλητα και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργείται φοβερό πρόβλημα για τους κατοίκους.

"Το Καλοχώρι εξυπηρετείται με βόθρους, οι οποίοι συχνά ξεχειλίζουν. Πολλές φορές, συνήθως μετά από βροχόπτωση, δημιουργείται μια ανυπόφορη κατάσταση", τόνισε ο οικοδόμος Κυριάκος Κυριακίδης. "Ολα τα απόβλητα της περιοχής χύνονται στο έλος. Πέρα από τη δυσοσμία που προκαλείται, μας τρώνε τα κουνούπια χειμώνα - καλοκαίρι. Για μας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αποχέτευσης", συμπληρώνει ένας άλλος Καλοχωρίτης, ο Χρ. Παπανικολάου.

Οι σχεδιασμοί παραμένουν στα χαρτιά

Στο Καλοχώρι, όπως και σε άλλους δήμους των δυτικών συνοικιών, η πλημμελής εφαρμογή του υπάρχοντος χωροταξικού σχεδιασμού οδήγησε στην αυθαίρετη και απρογραμμάτιστη εγκατάσταση βιομηχανιών, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης υποδομή από άποψη αποχέτευσης. Τα αστικά λύματα ρίχνονται σε βόθρους, ενώ τα υγρά βιομηχανικά απόβλητα στους πλησιέστερους χειμάρρους, στα χαντάκια και στα έλη, μολύνοντας με τον τρόπο αυτό τους πλησιέστερους οικισμούς. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η έλλειψη δικτύων οδήγησε στη δημιουργία απορροφητικών βόθρων προκειμένου οι βιομηχανίες να διαθέσουν τα απόβλητά τους. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει άμεσος κίνδυνος ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, δεδομένου ότι στην περιοχή του Καλοχωρίου τα υπόγεια νερά βρίσκονται ακόμη και στο μισό μέτρο!

"Δεν υπάρχουν μελέτες για το αν υφίσταται στεγανότητα των βόθρων, άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να μολυνθεί το νερό από το οποίο υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη", τόνισε ο κοινοτικός σύμβουλος της "Κοινοτικής Ανάπτυξης", Αγγελος Καϊκής. Επισήμανε ότι ο βιολογικός καθαρισμός είναι δαπανηρός, γι' αυτό και οι βιομηχανίες της περιοχής ρίχνουν τα απόβλητά τους στη λιμνοθάλασσα που σχηματίστηκε έξω από την κοινότητα. Ενας αγωγός που θα οδηγούσε τα απόβλητα τεσσάρων βιομηχανιών απευθείας στη θάλασσα δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Οσο για την κατασκευή της αποχέτευσης, ο Α. Καϊκής, επισήμανε ότι υπάρχει εμπαιγμός από την πλευρά της πολιτείας.

Εμπαιγμός και ευθύνες

"Το έργο αξίας 6 δισεκατομμυρίων δραχμών είχε δημοπρατηθεί, αλλά η υπεύθυνη επιτροπή του ΟΑΘ, κατά τρόπο που γεννά ερωτηματικά, έβγαλε λανθασμένη τη μελέτη, με αποτέλεσμα να μη γίνει απορρόφηση των 1,5 δισ. (α' δόση από το Ταμείο Αρωγής της ΕΕ για την κατασκευή αποχέτευσης) και να υπάρχει φόβος να χαθούν αυτά τα χρήματα ή να πάνε κάπου αλλού. Η Κοινότητά μας εμπαίζεται απ' τους υπεύθυνους κυβερνητικούς παράγοντες, τη στιγμή που το έργο αυτό είναι ζήτημα ζωής για τους κατοίκους. Ευθύνες όμως έχει και η Κοινοτική Αρχή που δεν παρακολούθησε την εξέλιξη του θέματος και το "κυνήγησε" εκ των υστέρων", καταλήγει ο Αγγελος Καϊκής.

Να σημειωθεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση "βιομηχανικής προέλευσης" αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων του Καλοχωρίου. Πολλοί ενήλικες αλλά και παιδιά, εξαιτίας και του υγρού κλίματος, υποφέρουν από βρογχικό άσμα ή αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Αμεσα μέτρα

Η κοινότητα ζητάει άμεσα να κλείσουν όλες οι γεωτρήσεις και οι βιομηχανίες να παίρνουν νερό από το Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης θα πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στο Καλοχώρι. Παράλληλα, για να υπάρχει εξοικονόμηση νερού, οι βιομηχανίες θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση του νερού. Πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για να επανέλθει, στο βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό, η περιοχή στα φυσιολογικά της επίπεδα. Δηλαδή να γίνει ανάπλαση της περιοχής του έλους και να προχωρήσει η μελέτη του Βιομηχανικού Πάρκου Καλοχωρίου, ώστε να σταματήσει η άναρχη και παράνομη δόμηση που υπάρχει σήμερα. Η κοινότητα ζητάει, τέλος, από την πολιτεία να αναλάβει τις εργασίες διευθέτησης της κοίτης του Γαλλικού ποταμού, που σημαίνει στένεμα της κοίτης του ώστε τα νερά σε περίπτωση μεγάλης βροχόπτωσης να διοχετεύονται στη θάλασσα, ενώ παράλληλα η έκταση που θα απελευθερωθεί (4.000 στρέμματα) να μετατραπεί σ' ένα όμορφο πάρκο.

Οπως υποστηρίζει όμως η "Κοινοτική Ανάπτυξη", ο πρόεδρος του Καλοχωρίου Στ. Παντελίδης, παραθέτει τα προβλήματα στα γραφεία των διαφόρων υπηρεσιών ερήμην του λαού και χωρίς να ζητά τη συμμετοχή των κατοίκων στη λύση των προβλημάτων. "Ο κοινοτάρχης δε συγκαλεί τακτικά λαϊκές συνελεύσεις, αλλά και όταν τις συγκαλεί τις μετατρέπει σε βήμα προπαγάνδισης των "έργων" του", λέει ο Αγγελος Καϊκής. "Θα πρέπει οι κάτοικοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, γιατί μόνο δυναμικά μπορούν να λυθούν τα προβλήματα", καταλήγει.

Φονική έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή η έκρηξη που έγινε χτες στις Κεχριές Κορινθίας και προκάλεσε το θάνατο δύο υπαλλήλων του υπουργείου Αμυνας και το σοβαρό τραυματισμό ενός ανθυπολοχαγού, οφείλεται σε κροτίδες

Αναπάντητα μένουν πολλά ερωτήματα για τα αίτια της χτεσινής έκρηξης στις Κεχριές Κορινθίας όπου βρίσκονται αποθήκες πυρομαχικών του Στρατού. Αποτέλεσμα της έκρηξης που σημειώθηκε στις 10.30 π.μ., υπήρξε ο θανάσιμος τραυματισμός των μονίμων υπαλλήλων του υπουργείου Αμυνας Λάμπρου Σουλιώτη,41 χρόνων, πυροτεχνουργού και του Βασίλη Δημητρούλα,42 χρόνων, οδηγού αυτοκινήτου, καθώς και ο βαρύς τραυματισμός του ανθυπολοχαγού με ειδικότητα πυροτεχνουργού, Νικολάου Γιαννακόπουλου 33 χρόνων. Οι τραυματισθέντες διακομίστηκαν στο Νοσοκομείου Κορίνθου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός των δύο πρώτων, ενώ ο ανθυπολοχαγός βαριά τραυματισμένος, έχει χάσει το δεξί μάτι και έχει υποστεί βαριές κακώσεις στα πόδια, διακομίστηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα στο 401 ΓΣΝΑ.

Η έκρηξη, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, εκδηλώθηκε σε υπαίθριο χώρο του στρατοπέδου την ώρα που γινόταν μεταφορά εκρηκτικών υλικών με σκοπό να τα καταστρέψουν σε ειδικό χώρο που προορίζεται για αυτό το σκοπό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα στρατιωτικές πηγές εξερράγησαν τρία κιβώτια τα οποία περιείχαν κυρίως κροτίδες εμπορίου που τις είχε κατάσχει η Αστυνομία και τις είχε παραδώσει στις στρατιωτικές αρχές για να τις καταστρέψουν. Σύμφωνα με το ΓΕΣ, η έκρηξη έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται.

Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω στρατόπεδο έχουν μεταφερθεί πολλές από τις λειτουργίες του στρατοπέδου της Μαλακάσας, όπου στα τέλη του 1986 εκδηλώθηκαν μεγάλες εκρήξεις και πυρκαγιές σε πυρομαχικά με αποτέλεσμα πολλά θύματα.

Ωστόσο σοβαρή αμφισβήτηση για το αν πράγματι ήταν μια απλή έκρηξη "πυροτεχνημάτων" αυτή που σημειώθηκε χτες, διατυπώνει η ΝΕ του ΚΚΕ στην Κορινθία. Ο γραμματέας της ΝΕ Θ. Παπαδόπουλος με δήλωσή του στο "Ρ" υπενθυμίζει ότι τα νταμάρια της περιοχής χρησιμοποιούνται για την καταστροφή παλαιών πυρομαχικών και επισημαίνει ότι το ωστικό κύμα που σύμφωνα με τους γιατρούς σκότωσε τους δύο πολίτες είναι μάλλον απίθανο να προήλθε μόνο από πυροτεχνήματα. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε έκρηξη χειροβομβίδων και οβίδων την ώρα της μεταφοράς τους για καταστροφή στα νταμάρια. Η ίδια η έκρηξη, όπως τονίζεται, επαναφέρει με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το αίτημα των τοπικών φορέων για απομάκρυνση του στρατοπέδου από την περιοχή, καθώς πλέον σπίτια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν φτάσει σε απόσταση σχεδόν μεσοτοιχίας!

Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κορινθίας ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά την απομάκρυνση του στρατοπέδου μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργηθεί εκεί μία νέα Μαλακάσα...

Ο Γαλλικός ποταμός με την πρώτη βρόχινη σταγόνα πλημμυρίζει και απειλεί το Καλοχώρι

Με ημίμετρα - όπως το άνοιγμα χαντακιών - προσπαθεί η πολιτεία να λύσει το πρόβλημα

Ενα ακόμα ημίμετρο. "Κόβουν" το δρόμο, για να εμποδίσουν τα νερά του ποταμού...

Δρόμος Καλοχώρι - Θεσσαλονίκη. Αν και τον χρησιμοποιούν καθημερινά περισσότερα από 15.000 αυτοκίνητα, κανένας αρμόδιος δεν αναλαμβάνει την κατασκευή του!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ