ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 1996
Σελ. /30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χειροπέδες στα θύματα, άνετος... ο εφοπλιστής!
  • Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η δίκη του εφοπλιστή Αγαπητού, που απασχολούσε παράνομα αλλοδαπούς, οι οποίοι κρατούνται στο Λιμεναρχείο Πειραιά, ενώ ο εφοπλιστής αφέθηκε αμέσως ελεύθερος!
  • Ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις της "μαύρης εργασίας" στα καράβια

Δεμένους με χειροπέδες ανά δύο παρουσίασαν χτες οι λιμενικοί στο εδώλιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά τους τέσσερις αλλοδαπούς που συνέλαβαν την Πέμπτη το πρωί να απασχολούνται παράνομα στο πλοίο "Ναϊάς 2" του εφοπλιστή Αγαπητού!Μαζί τους είχε συλληφθεί και ο εφοπλιστής, ο οποίος, όμως, αφέθηκε αμέσως ελεύθερος, όπως άνετος... και ελεύθερος παρουσιάστηκε και χτες στο δικαστήριο... Ετσι και έφυγε, όταν, μετά από αίτημά του, η δίκη αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, ενώ οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν δεμένοι με τις χειροπέδες ξανά στο κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά!

Στο μεταξύ χτες το απόγευμα, έγινε η δίκη του εκπροσώπου της εταιρίας "Αρκάδιαν Λάινς" (ανήκει στον εφοπλιστή Μουλόπουλο) κ. Καραπιπέρη και των τεσσάρων αλλοδαπών (τρεις Φιλιππινέζοι και ένας Πακιστανός) που απασχολούσε παράνομα. Από τους συλληφθέντες καταδικάστηκαν οι τέσσερις, ενώ ένας αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος. Η ποινή που επιβλήθηκε στον κ. Καραπιπέρη είναι πρόστιμο της τάξεως των 800.000 δραχμών και η "Αρκάδιαν Λάινς"... καθάρισε! Ο κ. Καραπιπέρης, που είναι αρχιπλοίαρχος και καθορίζει τη σύσταση του πληρώματος, κατά την κατάθεσή του, έριξε όλες τις ευθύνες, για την παράνομη απασχόληση των αλλοδαπών, στον ύπαρχο και στον φύλακα του καταπέλτη του καραβιού!

Για το όργιο της "μαύρης εργασίας", που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στο λιμάνι του Πειραιά, ο πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"Γ. Μανουσογιαννάκης μάς δήλωσε: "Αυτή τη στιγμή κάτω από την πίεση των ναυτεργατικών σωματείων και του συνδικαλιστικού κινήματος οι Λιμενικές Αρχές αναγκάστηκαν να κάνουν κάποιους ελέγχους και κάποιες συλλήψεις για την παράνομη απασχόληση των αλλοδαπών, όπως του Β. Αγαπητού και του κ. Καραπιπέρη της "Αρκάδιαν Λάινς".Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν αποτελεί ενέργεια, για να ρίξουν "στάχτη" στα μάτια. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υποχρεώσουμε να έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια".

Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού ΝαυτικούΣ. Τσιμπόγλου μάς είπε για την απασχόληση αλλοδαπών στα πλοία ότι, στην απογραφή που έκανε το υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το 1992 αναφέρει πως στα ακτοπλοϊκά πλοία υπό ελληνική σημαία και συμβεβλημένα με το ΝΑΤ σε σύνολο 38.995 ναυτεργατών οι 25.278 ήταν Ελληνες και οι 13.717 ήταν αλλοδαποί!Στοιχεία για το 1994 και το 1995 δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνδικαλιστή, οι αλλοδαποί που απασχολούνται στα πλοία είναι πολύ περισσότεροι, γιατί δουλεύουν πέραν της οργανικής σύνθεσης, αλλά κυρίως γιατί πολλά πλοία δεν είναι συμβεβλημένα με το ΝΑΤ και δεν καταγράφονται πουθενά οι απασχολούμενοι. Σε ό,τι αφορά τα ποντοπόρα πλοία ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ μάς είπε ότι ο αριθμός των απασχολουμένων αλλοδαπών έχει φτάσει γύρω στο 70% και γύρω στο 30% είναι Ελληνες.

Σκόπιμα ασαφής η ΟΤΟΕ

Αυξήσεις μόλις "πάνω από 10%" προτείνει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ στο Γενικό Συμβούλιο για τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση, ενώ απέρριψε τις προτάσεις της ΕΣΑΚ Τραπεζών

Τη διεκδίκηση αυξήσεων "πάνω από 10%" για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 1996 των τραπεζοϋπαλλήλων, αποφάσισε να προτείνει στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ που συνεδρίασε χτες. Απόφαση "σκόπιμα ασαφή, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων", τη χαρακτηρίζει η ΕΣΑΚ Τραπεζών.Το οριστικό ποσοστό αυξήσεων θα καθοριστεί στο Γενικό Συμβούλιο στις 25 Γενάρη,καθώς και η διάρκεια της Σύμβασης (μονοετής ή διετής).

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών έθεσε σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης "την ανάγκη να γίνει η διεκδίκηση υπόθεση των 50 χιλ. τραπεζοϋπαλλήλων",με βάση ένα περιεχόμενο που "να ανταποκρίνεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και των πολιτικών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση".

Η πρόταση της παράταξης για τις αυξήσεις 20% λάμβανε υπόψη της την ανάγκη κάλυψης του πληθωρισμού, τη συμμετοχή στο ΑΕΠ, την κάλυψη μέρους των απωλειών, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τα τεράστια κέρδη των τραπεζών.

Ζήτησε επίσης την εφάπαξ εφαρμογή του 35ώρου - 7ώρου - 5νθημέρου, χωρίς μείωση αποδοχών, πλήρους απασχόλησης και δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης από αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, τη θέσπιση κανονισμών σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων για να χτυπηθεί η αναξιοκρατία, αλλά και την καθολικότητα στην εκπαίδευση των εργαζομένων με πλήρη διαφάνεια.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τραπεζών - που επέμεινε στην υπογραφή μονοετούς Σύμβασης - τονίζει: "Τελικά η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - "Συσπείρωση" - "Αγων. Συνεργ." "ΣΥΝ") ψήφισε απόφαση - πρόταση προς το Γενικό Συμβούλιο, σκόπιμα ασαφή (ποσοστό αυξήσεων, διάρκεια ΣΣΕ) μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαία η επιμονή των παραπάνω παρατάξεων για να μη γίνει καμία αναφορά στις τεράστιες απώλειες των εργαζομένων".

Η παράταξη διαφώνησε ακόμα σε οποιαδήποτε αναφορά - στα πλαίσια της ΣΣΕ - στη θεσμοθέτηση "κανονιστικών διατάξεων" για την υπηρεσιακή και εν γένει αντιμετώπιση των συνδικαλιστών. Τέλος, η ΕΣΑΚ Τραπεζών υπογραμμίζει ότι θα "διαθέσει όλες τις δυνάμεις της για να γίνει η διεκδίκηση της ΣΣΕ υπόθεση των εργαζομένων και όχι των "κοινωνικών εταίρων"".

Δέκα αλήθειες

Επειδή τις τελευταίες μέρες, μέσα από τις στήλες των εφημερίδων, γίναμε δέκτες πανηγυρικών κειμένων και θριαμβολογιών, σε σχέση με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στην Εθνική Τράπεζα για το 1995, είμαστε υποχρεωμένοι να παραθέσουμε τα παρακάτω:

Αλήθεια 1η: Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι.

Αλήθεια 2η: Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, επικαλούμενη δυσκολίες, έδωσε στην κυριολεξία ψιχία.

Αλήθεια 3η: Η συνδικαλιστική εκπροσώπηση (ελέω αυτοδυναμίας ΠΑΣΚΕ) έκανε τα πάντα για να διευκολύνει τη διοίκηση στις απαράδεχτα χαμηλά παροχές της.Αλήθεια 4η: Οι πανηγυρισμοί της ΠΑΣΚΕ εντάσσονται στο δόγμα "πες, πες κάτι θα μείνει", γιατί πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τόσους πανηγυρισμούς για τόσα λίγα...

Αλήθεια 5η: Οι συσχετισμοί στο ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΣΥΕΤΕ) (απόλυτη πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ) δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ουσιαστική διεκδίκηση.

***

Αλήθεια 6η: Σε καμία περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν μπήκαν στο προσκήνιο αυτής της διεκδίκησης. Τα πάντα, με ευθύνη κυρίως της ΠΑΣΚΕ, εξαντλήθηκαν σε συνεννοήσεις "κορυφής", χωρίς ίχνος αγωνιστικού προσανατολισμού.

Αλήθεια 7η: Οι άλλες παρατάξεις, που συμμετείχαν στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, ελάχιστα πίεσαν και, τελικά, ελάχιστα συνέβαλαν στη βελτίωση των διεκδικήσεων και συμφωνιών.

Αλήθεια 8η: Η ΕΝΙΑΙΑ προσπάθησε να προωθήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην τράπεζα, προτείνοντας ένα διαφορετικό, όσο και αγωνιστικό, πλαίσιο. Τα ασφυκτικά αριθμητικά δεδομένα διεκδίκησης και οι φοβερές αδυναμίες επαφής με τους χώρους δουλιάς, από την πλευρά της (μία μόνο απόσπαση), οδήγησαν τελικά στο συμβιβασμό και στη δρομολόγηση και υπογραφή αυτής της απαράδεκτα ισχνής σύμβασης από τις άλλες δυνάμεις.

***

Αλήθεια 9η: Πέρα από συνδικαλιστικές ή κομματικές σκοπιμότητες, ουσία του πράγματος παραμένει ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ, και μετά την υπογραφή της Σύμβασης '95 με την ΕΤΕ, παραμένουν οι χειρότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι στις τράπεζες.

Αλήθεια 10η: Η ΕΝΙΑΙΑ Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση εκτιμά ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση στα συνδικαλιστικά δρώμενα του χώρου είναι ανατρέψιμη. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ και με την ψήφο τους να στηρίξουν τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να διαμορφώσουν αγωνιστικό προσανατολισμό στο σωματείο μας.

Γιάννης ΑΘΑΝΙΤΗΣ

μέλος του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ

Σήμερα ο χορός της ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ

Τον ετήσιο χορό της διοργανώνει η ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ,σήμερα Σάββατο 13 Γενάρη, στην ταβέρνα ΑΝΘΙΜΟΣ, που βρίσκεται στο 6ο χλμ. της οδού Χαριλάου - Θέρμης.

Η ΕΣΑΚ καλεί τους φίλους και τα μέλη της να παραστούν στην εκδήλωση και να ενισχύσουν το έργο της ΕΣΑΚ, για ένα ταξικό και μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Υπό κατάληψη η κλινική "Γ. Κολιάκου"

Κλείνει, χωρίς να δώσει τις αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, που τους πετά στο δρόμο!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

Σε κατάληψη προχώρησαν από χτες το πρωί οι 11 εργαζόμενοι της ιδιωτικής κλινικής "Γ. Κολιάκου" στη Θεσσαλονίκη, που τη Δευτέρα βάζει οριστικά λουκέτο, διεκδικώντας να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους συνολικού ύψους 18.000.000 δραχμών.

Ο ιδιοκτήτης της κλινικής ενημέρωσε τις εργαζόμενες πως τη Δευτέρα κλείνει οριστικά, επειδή του κάνουν έξωση και τις κάλεσε να προσέλθουν για να πάρουν τις απολύσεις τους. Αρνήθηκε όμως να καταβάλει τις αποζημιώσεις! Το κτίριο που στεγάζεται ανήκει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εδώ και τέσσερα χρόνια ξεκίνησε διαδικασία έξωσης της κλινικής, γιατί θέλει να δημιουργήσει Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής. Μετά από μακρόχρονο δικαστικό αγώνα κέρδισε την υπόθεση και ζήτησε από τον Γ. Κολιάκο να παραδώσει το κτίριο μέχρι τις 20 του Δεκέμβρη.

Η Μ. Ζουρνατζίδου, που εργάζεται στην κλινική εδώ και 19 χρόνια, δήλωσε στο "Ρ": "Είμαστε αποφασισμένες να συνεχίσουμε την κατάληψη της κλινικής μέχρι να πάρουμε τις αποζημιώσεις, που πρέπει να μας δώσει, εφόσον μας απολύει. Εχει οριστεί συνάντηση με τον ιδιοκτήτη για το πρωί της Δευτέρας. Ηδη έχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δε θα του χαρίσουμε τίποτε από αυτά που δικαιούμαστε".

Συνέλευση ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων

Κλαδική συνέλευση πραγματοποιεί η κλαδική ΕΣΑΚ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, τη Δευτέρα 15 Γενάρη στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Μενάνδρου 44, με θέμα: "Η δουλιά των ΕΣΑΚιτών μπροστά στις αρχαιρεσίες των σωματείων".

Οι χειροπέδες στα χέρια των αλλοδαπών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ