Σάββατο 13 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δέκα αλήθειες

Επειδή τις τελευταίες μέρες, μέσα από τις στήλες των εφημερίδων, γίναμε δέκτες πανηγυρικών κειμένων και θριαμβολογιών, σε σχέση με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στην Εθνική Τράπεζα για το 1995, είμαστε υποχρεωμένοι να παραθέσουμε τα παρακάτω:

Αλήθεια 1η: Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι.

Αλήθεια 2η: Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, επικαλούμενη δυσκολίες, έδωσε στην κυριολεξία ψιχία.

Αλήθεια 3η: Η συνδικαλιστική εκπροσώπηση (ελέω αυτοδυναμίας ΠΑΣΚΕ) έκανε τα πάντα για να διευκολύνει τη διοίκηση στις απαράδεχτα χαμηλά παροχές της.Αλήθεια 4η: Οι πανηγυρισμοί της ΠΑΣΚΕ εντάσσονται στο δόγμα "πες, πες κάτι θα μείνει", γιατί πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τόσους πανηγυρισμούς για τόσα λίγα...

Αλήθεια 5η: Οι συσχετισμοί στο ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΣΥΕΤΕ) (απόλυτη πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ) δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ουσιαστική διεκδίκηση.

***

Αλήθεια 6η: Σε καμία περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν μπήκαν στο προσκήνιο αυτής της διεκδίκησης. Τα πάντα, με ευθύνη κυρίως της ΠΑΣΚΕ, εξαντλήθηκαν σε συνεννοήσεις "κορυφής", χωρίς ίχνος αγωνιστικού προσανατολισμού.

Αλήθεια 7η: Οι άλλες παρατάξεις, που συμμετείχαν στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, ελάχιστα πίεσαν και, τελικά, ελάχιστα συνέβαλαν στη βελτίωση των διεκδικήσεων και συμφωνιών.

Αλήθεια 8η: Η ΕΝΙΑΙΑ προσπάθησε να προωθήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην τράπεζα, προτείνοντας ένα διαφορετικό, όσο και αγωνιστικό, πλαίσιο. Τα ασφυκτικά αριθμητικά δεδομένα διεκδίκησης και οι φοβερές αδυναμίες επαφής με τους χώρους δουλιάς, από την πλευρά της (μία μόνο απόσπαση), οδήγησαν τελικά στο συμβιβασμό και στη δρομολόγηση και υπογραφή αυτής της απαράδεκτα ισχνής σύμβασης από τις άλλες δυνάμεις.

***

Αλήθεια 9η: Πέρα από συνδικαλιστικές ή κομματικές σκοπιμότητες, ουσία του πράγματος παραμένει ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ, και μετά την υπογραφή της Σύμβασης '95 με την ΕΤΕ, παραμένουν οι χειρότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι στις τράπεζες.

Αλήθεια 10η: Η ΕΝΙΑΙΑ Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση εκτιμά ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση στα συνδικαλιστικά δρώμενα του χώρου είναι ανατρέψιμη. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ και με την ψήφο τους να στηρίξουν τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να διαμορφώσουν αγωνιστικό προσανατολισμό στο σωματείο μας.

Γιάννης ΑΘΑΝΙΤΗΣ

μέλος του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ