Σάββατο 13 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Πλώρη" για την εκποίηση 52 ΔΕΚΟ!

Πιθανά τη Δευτέρα στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο! Αμεση σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ και ανάληψη δράσης, ζητάνε τα στελέχη της ΕΣΑΚ στην ΕΕ της Συνομοσπονδίας. Αντίθετη και η ΑΔΕΔΥ

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση 52 επιχειρήσεων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες - πιθανότατα τη Δευτέρα - νομοσχέδιο, με ψευδεπίγραφο τίτλο "Για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", που μετατρέπει τις δημόσιες επιχειρήσεις σε ανώνυμες πολυμετοχικές εταιρίες.Την ανάληψη πρωτοβουλιών από τη ΓΣΕΕ στην κατεύθυνση της οργάνωσης της αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο, ζητούν τα μέλη της ΕΣΑΚ στην Εκτελεστική της Συνομοσπονδίας. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, με Προεδρικά Διατάγματα (! ) που θα εκδοθούν μετά από κοινή πρόταση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του εποπτεύοντος την εκάστοτε επιχείρηση υπουργού και σε διάστημα έξι μηνών, μετατρέπονται οι παρακάτω επιχειρήσεις σε "ανώνυμες πολυμετοχικές εταιρίες που λειτουργούν με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας". Σε αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα θα καθορίζεται και "το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο"! Μάλιστα το άρθρο 7, όπου καθορίζεται η σύνθεση του διοικητικού συμβούλιου της "πολυμετοχικής" πλέον εταιρίας, αναφέρει ανάμεσα στ' άλλα πως στη σύνθεσή του, "εκπροσωπούνται και οι μέτοχοι της μειοψηφίας". Στο άρθρο 8, αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των νέων εταιριών θα καταρτίσουν νέους κανονισμούς προσωπικού και οργανογράμματα, ενώ καθιερώνεται και η σύνδεση μισθού παραγωγικότητας!Ιδιαίτερος ρόλος επιφυλάσσεται στο γνωστό όργανο "κοινωνικής συναίνεσης", την ΟΚΕ, που δικαιούται να "υποδεικνύει" ένα μέλος του ΔΣ της πολυμετοχικής εταιρίας, ενώ θα υπάρχουν και δυο εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης.

Την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ζητούν - με επιστολή τους - τρεις ΕΣΑΚίτες, μέλη της ΕΕ της Συνομοσπονδίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή τους στο προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο.

Πρόκειται για τους Γ. Μαυρίκο, γ. γραμματέα, Ζ. Σώκου, μέλος του προεδρείου και Γ. Σταυρόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής,που σημειώνουν στην επιστολή: "Προτείνουμε την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής, αρχικά, για να συζητήσει, να απορρίψει το νομοσχέδιο και να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων. Να συζητήσει επίσης τις ευθύνες των συνδικαλιστικών στελεχών που στα πλαίσια της περιβόητης ΟΚΕ συμφώνησαν για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου".

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι: Η μετατροπή όλων αυτών των επιχειρήσεων και οργανισμών σε ανώνυμες εταιρίες, που ενιαία και καθολικά σπρώχνονται γρήγορα στην ιδιωτικοποίηση και στο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας. Μετατρέπονται σε "υπηρέτες" και εστίες ασύδοτης κερδοσκοπίας του ιδιωτικού κεφαλαίου. Αναιρείται ο όποιος κοινωνικός χαρακτήρας και ρόλος τους με πολύπλευρες συνέπειες στα λαϊκά στρώματα. Υπονομεύεται η δυνατότητά τους για στήριξη μιας πορείας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Λεηλατούνται κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές. Σταδιακά μετατρέπει τις "κατασκευαστικές" ΔΕΚΟ σε αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις.

  • Την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ιδιαίτερα με τη μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε ανώνυμες εταιρίες, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.Με στόχο τη συνεργασία και τον συντονισμό της δράσης με τις οργανώσεις - μέλη της, που αφορούν οι σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η Εκτελεστική Επιτροπή ανέλαβε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει σύσκεψη, την Τρίτη 16 Γενάρη, στις 9 το πρωί στα γραφεία της.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ