ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 1996
Σελ. /30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Μικρός ιμπεριαλιστής"

Οσο και αν ήταν προκλητική η χτεσινή απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Μ. Μπετενιώτη, στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό του αεροσκάφους C - 130 στη Βοσνία, ωστόσο δεν ξαφνιάζει.

Πέρα από τη δεδομένη υποτέλεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις επιταγές των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟικών συμμάχων, έρχεται να αποκαλύψει μια άλλη, επικίνδυνη αντίληψη και πρακτική, για την εμπλοκή της χώρας μας στη φωτιά του πολέμου στη Βοσνία, την οποία έχει αναλάβει να προωθήσει το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει στα μάτια του κόσμου, τη στρατιωτική συμμετοχή της χώρας μας στο στρατό κατοχής του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, ντύνοντάς τη με το μανδύα του "εθνικού συμφέροντος".

Τι ισχυρίστηκε, όχι βέβαια τυχαία, από το βήμα της Βουλής ο Μ. Μπετενιώτης; "Με τη συμμετοχή μας (σ.σ. στη Βοσνία) μετέχουμε ενεργά στα γεγονότα και τις εξελίξεις που συμβαίνουν κοντά στα σύνορά μας, προωθώντας έτσι την παρουσία μας στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής". Σε άλλο σημείο: "Η παρουσία δε της χώρας μας εκεί, βοηθάει αναμφίβολα την προώθηση των προβλημάτων της ανάπτυξής μας, της πολιτικής παρουσίας της Ελλάδος στις πολιτικές εξελίξεις όλου του ευρύτερου πολιτικού χώρου" (! ).

Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από τη στρατιωτική εμπλοκή στη Βοσνία, να υποβοηθήσει και να εδραιώσει την "οικονομική και πολιτιστική διείσδυση στα Βαλκάνια". Πρόκειται, για το "σταθερό όραμα" της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας, το οποίο έχει αποτύχει μέχρι τώρα να το κάνει πράξη αλλά δεν παραιτείται από τα σχέδιά της. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προσπαθήσει με πολλούς τρόπους να υλοποιήσει το "όραμα" αλλά χωρίς αισθητά αποτελέσματα.

Είναι η σειρά του ΠΑΣΟΚ να δοκιμάσει και το επιχειρεί, ως συνήθως, μέσω των ισχυρών συμμάχων, τους οποίους εκλιπαρεί για ένα μικρό μερίδιο στη λεία - αγορά των Βαλκανίων.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ασκεί στα Βαλκάνια, όχι μόνο δεν έχει ως γνώμονα και στόχο την ειρήνη στην περιοχή αλλά αποσκοπεί στην επιβολή των "ελληνικών συμφερόντων" - έτσι βαφτίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των οικονομικών συμφερόντων - στις γειτονικές χώρες. Ακόμα χειρότερα επιδιώκει, να αναμειχθεί και στις πολιτικές εξελίξεις, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας.

Πρόκειται με άλλα λόγια για μια θρασύδειλη - και το σπουδαιότερο -επικίνδυνη για τη χώρα, συμπεριφορά ενός "μικρού ιμπεριαλιστή", οχυρωμένου πίσω από τις πλάτες των "μεγάλων προστατών".

Αυτήν ακριβώς, την απαράδεκτη και απεχθή συμπεριφορά, τόσο προς τις γειτονικές χώρες όσο και για την ίδια τη χώρα μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να την πλασάρει στον ελληνικό λαό ως επιχείρηση "εθνικά ωφέλιμη", με οφέλη στην οικονομία και την "πολιτική παρουσία" της χώρας μας στην περιοχή.

Στα πλαίσια αυτά το ΠΑΣΟΚ δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τον εθνικισμό, με τον οποίο άλλωστε είναι "εξοικειωμένο". Την τυχοδιωκτική στρατιωτική συμμετοχή στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, η κυβέρνηση την έντυσε ως "εθνική εκστρατεία", και την παρομοίωσε με αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ημερήσια διαταγή στην επίσημη τελετή για την αναχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών. Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας τους αποκάλεσε με σημασία "διπλωμάτες του ελληνικού έθνους".

Οσες προβιές και αν φορέσουν στην άθλια επιχείρησή τους, ο λαός μπορεί και διακρίνει το αποκρουστικό πρόσωπό της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Προωθούμε την "παρουσία" μας στα Βαλκάνια
  • Προκλητική η κυβέρνηση, αιτιολογεί την αποστολή επικαλούμενη οικονομικούς - ιμπεριαλιστικούς λόγους
  • Στρ. Κόρακας: Οσα λέτε και κάνετε, είναι αίσχος και ντροπή για τη χώρα. Στείλτε τα δικά σας παιδιά και όχι τα παιδιά του λαού

Με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία "μετέχουμε ενεργά στα γεγονότα και τις εξελίξεις που συμβαίνουν κοντά στα σύνορά μας, προωθώντας έτσι την παρουσία μας στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής".Αυτή την απάντηση έδωσε χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ, ο υφυπουργός εθνικής Αμυνας Μ. Μπεντενιώτης.Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η αποστολή στρατευμάτων δεν έρχεται σε αντίθεση με τη γνωστή απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε ότι η παρουσία ελληνικού στρατού στη Βοσνία "Βοηθάει αναμφίβολα στην προώθηση των προβλημάτων της ανάπτυξής μας, της πολιτικής παρουσίας της Ελλάδας στις πολιτικές εξελίξεις όλου του ευρύτερου χώρου... Γιατί πέρα από την ειρηνευτική εκεί παρουσία μας, η χώρα μας δικαιούται και έχει μια οικονομική συμβολή και παρουσία στην ανάπτυξη της περιοχής, προς όφελος και της εθνικής μας οικονομίας".

Η προκλητική αυτή τοποθέτηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης δείχνει πως πέρα από τις ΝΑΤΟικές εντολές, με την αποστολή στρατευμάτων στη Βοσνία εκτελούνται και οι επιταγές του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου το οποίο επιθυμεί τη στρατιωτική κάλυψη των οικονομικών ιμπεριαλιστικών δραστηριοτήτων του για την καταλήστευση των γειτονικών μας λαών.

Στρ. Κόρακας: Ντροπή και αίσχος...

Ακαριαία υπήρξε η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα ο οποίος, διακόπτοντας τον υφυπουργό, κατήγγειλε την πολιτική αυτή της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι είναι ντροπή και αίσχος για τη χώρα μας να λέγονται και να γίνονται τέτοια πράγματα.

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ελληνικό πολεμικό σκάφος C - 130, ενταγμένο στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, βάλθηκε με πυρά, υπογράμμισε το πόσο πιθανό είναι οι ελληνικές δυνάμεις εκεί να εμπλακούν σε μεγαλύτερες τραγικές περιπέτειες. Κι όταν ο Μ. Μπεντενιώτης αντέταξε ότι αποφασίστηκε τα ελληνικά αεροσκάφη να αποκτήσουν αλεξίσφαιρη θωράκιση, ο κομμουνιστής βουλευτής χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση το λιγότερο πρόφαση και εμπαιγμό τη στιγμή που τα παιδιά του ελληνικού λαού στη Βοσνία κινδυνεύουν με τη ζωή τους.

Ο Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε και στην ημερήσια διαταγή με την οποία έγινε η αποστολή στη Βοσνία, όπου με αναφορές στο Μεγαλέξανδρο και τα συναφή κυριαρχεί απόλυτα η ιδεολογία του μεγαλοϊδεατισμού. "Αυτά, είπε, σε άλλες συνθήκες, θα προκαλούσαν γέλια. Τώρα μόνο οργή και ανατριχίλα μπορούν να προκαλέσουν. Θεωρούμε ότι αυτά τα πράγματα το λιγότερο είναι απαράδεκτα".

Στείλτε τα δικά σας παιδιά!

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε η αποστολή και απευθυνόμενος προς το προεδρείο της Βουλής έθεσε το ερώτημα: "Η Βουλή δε θα έπρεπε να έχει λόγο για μια τέτοια αποστολή; Αν είναι δυνατόν!".Ακόμη επικαλούμενος τις ομολογίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που αναγνωρίζει μέχρι 10% απώλειες σημείωσε: "Να ετοιμαζόμαστε δηλαδή για 100 φέρετρα, καθώς επίσης αν χρειαστεί να στείλουμε κι άλλες δυνάμεις. Ο Κλίντον είπε "στη φωτιά θα απαντήσουμε με φωτιά". Ποιος όμως δίνει το δικαίωμα στο ΝΑΤΟ να αναγορεύεται σε διεθνή χωροφύλακα και γιατί εμείς πρέπει να πάρουμε μέρος σ' αυτό;

Το θέμα είναι να ανταποκριθεί επιτέλους η κυβέρνηση στα αισθήματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας, να ικανοποιήσει το αίτημα του λαϊκού κινήματος και να φέρει πίσω τα παιδιά μας. Αν έχουν ορισμένοι διάθεση, να στείλουν τα δικά τους παιδιά. Δεν έχουν το δικαίωμα να στέλνουν τα παιδιά του ελληνικού λαού".

Καταδικάζουν την εμπλοκή

Συνεχίζονται και εντείνονται οι αντιδράσεις ενάντια στην τυχοδιωκτική απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ελληνικό στρατό στη Βοσνία.

Η Επιτροπή Ειρήνης Τυρνάβου διοργανώνει αύριο Κυριακή φιλειρηνική συγκέντρωση στο δημοτικό θέατρο ΜΑΞΙΜ στις 7 μ.μ. Στη συγκέντρωση θα γίνει ομιλία για τη ΝΑΤΟική εκστρατεία στη Βοσνία και την εμπλοκή της Ελλάδας, όπως επίσης και για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των ΝΑΤΟικών Στρατηγείων στο ελληνικό έδαφος.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν την Τρίτη 16 Γενάρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ελληνική εμπλοκή. Στο σχετικό κάλεσμα, μπαίνει το ερώτημα: "Θα αφήσουμε να παίζουν με τη ζωή και το μέλλον των νέων ανθρώπων;".

Στον Αγ. Δημήτριο, η Επιτροπή Ειρήνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ συνδιοργανώνουν την Τρίτη 16 Γενάρη στις 7 μ.μ. πικετοφορία - λαμπαδηφορία ενάντια στην αποστολή ελληνικού στρατού στη Βοσνία", που θα ξεκινήσει από το Παλαιό Τέρμα και θα καταλήξει στην πλατεία Καλογήρων.

Η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα καταδικάζει την ενέργεια της κυβέρνησης να στείλει στρατό στη Βοσνία και τονίζει ότι "οι λαοί μπορούν να λύσουν από μόνοι τους τα προβλήματα τους, χωρίς το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις μεγάλες δυνάμεις".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών καταδικάζει την κυβέρνηση για την απόφασή της να στείλει στρατό στη Βοσνία που τη θεωρεί απαράδεκτη και σημειώνει: "Εχουμε παράδειγμα την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην Κορέα και ξέρουμε πάρα πολύ καλά για ποιων συμφέροντα πολέμαγαν τότε. Πόσα φέρετρα ξεφόρτωναν κάθε τόσο τα καράβια από κορμιά Ελληνόπουλων".

  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Καματερού, στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης που κάνει για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για τα παιδιά της Βοσνίας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Γενάρη, έχει ήδη συγκεντρώσει το ποσόν των 650.000 δρχ.
Διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδριάζει η ΚΕ του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή,με θέματα που θα απασχολήσουν το 15ο Συνέδριο του Κόμματος:

1. Σχέδιο Προγράμματος. 2. Σχέδιο Καταστατικού. 3. Πορεία και δράση του ΚΚΕ από το 14ο ως το 15ο Συνέδριο.

Σκυθρωποί οι συγγενείς των Ελλήνων στρατιωτών, που έφυγαν ήδη για τη Βοσνία, παρακολουθούν κάτω από τη - γραμμένη στα αγγλικά! - επιγραφή της "επιχείρησης", την τελετή της αναχώρησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ