ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ
"Μας έφτιαξε τη σοφίτα"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Κοινωνική πολιτική με δωρεές ιδιωτών και ψίχουλα από το κράτος. Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Α. Τσοχατζόπουλος, εγκαινίασε την Κυριακή τον πρώτο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη. Ομως, το κτίριο όπου στεγάζεται, δωρίστηκε ημιτελές στο δήμο, από ιδιώτη. Ο πρώτος όροφος λειτούργησε το καλοκαίρι του '94 (προεκλογικά) ενώ ολοκληρώθηκε και δόθηκε για χρήση ολόκληρο το κτίριο (δεύτερος όροφος και σοφίτα) το Σεπτέμβρη του '95. Για την ολοκλήρωση των εργασιών δαπανήθηκαν περίπου 35 εκατομμύρια δραχμές, από τα οποία τα 19 έβαλε ο δήμος, 5,8 η Δημοτικής Επιχείρηση και 10 το υπουργείο Εσωτερικών.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Στ. Καϊτετζίδης στην ομιλία του "το υπουργείο μας έφτιαξε τη σοφίτα". Ο Α. Τσοχατζόπουλος σημείωσε μεν την αναγκαιότητα ύπαρξης παιδικών - βρεφονηπιακών σταθμών, όμως δεν είπε κουβέντα για το πώς θα γίνουν και με τι χρήματα. Περιορίστηκε σε γενικολογίες του τύπου "η πολιτεία στηρίζει την Αυτοδιοίκηση".

Σήμερα ο Παιδικός Σταθμός φιλοξενεί 37 παιδιά και στόχος είναι η δυναμικότητά του να φτάσει μόνο στα 45. Απασχολεί δύο βρεφονηπιοκόμους και μία γυναίκα για βοηθητικές εργασίες. Μια κοινωνική προσφορά, λοιπόν, του δήμου προς τους δημότες του; Μάλλον όχι, αν σκεφτεί κανείς ότι οι γονείς πρέπει να πληρώνουν 25.000 δραχμές το μήνα για κάθε παιδί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δήμο λειτουργούν δύο κρατικοί παιδικοί σταθμοί και τέσσερις ιδιωτικοί. Οι ανάγκες όμως είναι πολλαπλάσιες και ιδιαίτερα τελευταία, καθώς ο δήμος παρουσιάζει αύξηση του πληθυσμού. Οι δημότες έχουν ανάγκη τους δημοτικούς και κρατικούς παιδικούς σταθμούς που δε θα λειτουργούν με τη λογική της ανταπόδοσης και του κέρδους, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους είναι εργαζόμενοι, άνθρωποι του μόχθου, χαμηλόμισθοι. Κάτι που εκφράστηκε και με τη φράση που είπε ο παπάς μετά τη δοξολογία των εγκαινίων: "Κύριε υπουργέ, στηρίξτε τον Β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με χρήματα".

Δρομολόγια στις ώρες αιχμής

Με τέσσερα δρομολόγια στις ώρες αιχμής το μεσημέρι, ενισχύει ο ΟΑΣΑ από σήμερα τις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούνται από το αμαξοστάσιο Λιοσίων.

Οπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, με τα δρομολόγια αυτά, στόχος είναι να εξυπηρετηθεί καλύτερα το επιβατικό κοινό, ενώ, παράλληλα, αντιμετωπίζεται προσωρινά και το πρόβλημα που υπάρχει, με την έλλειψη οδηγών.

Τα τοπικά ενισχυτικά δρομολόγια θα εκτελούνται από την Αθήνα, ως εξής:

  • Στον κορμό Α8 (Νέα Ιωνία - Μαρούσι), δρομολογείται ενισχυτική γραμμή, με προορισμό το σταθμό του Ηλεκτρικού στο Μαρούσι.
  • Στον κορμό Α10 (Αχαρναί μέσω Αριστοτέλους), δρομολογείται ενισχυτική γραμμή προς τη στάση Κάραβος.
  • Στον κορμό Α11 (Πετρούπολη), δρομολογείται ενισχυτική γραμμή, με προορισμό τη στάση Φαρμακείο.
  • Στον κορμό Α12 (Ανω Λιόσια), δρομολογείται ενισχυτική γραμμή από την Αθήνα ως τη στάση Σίδερα Ζοφριάς.
Συνεδρίασε η Επιτροπή Μεγάλων Εργων

Διακόπηκε χωρίς να βγει κάποιο αποτέλεσμα η χτεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Μεγάλων Εργων, που είχε ως αντικείμενο την έγκριση της σύμβασης για την κατασκευή της λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων.

Η συνεδρίαση δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνεχιστεί εντός της βδομάδας και εφόσον η σύμβαση εγκριθεί - παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν - θα παραπεμφθεί για έγκριση και από την Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθεί για κύρωση από τη Βουλή. Να σημειώσουμε ότι η κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 400 και πλέον δισ. δρχ., απαιτείται από τη σκανδαλώδη σύμβαση για το αεροδρόμιο Σπάτων και, εάν δεν κατασκευαστεί, το ελληνικό δημόσιο θα υποχρεωθεί να πληρώνει τεράστια ποσά ως ποινική ρήτρα. Το γεγονός αυτό, φυσικά, εκμεταλλεύονται τώρα οι εργολάβοι - υποψήφιοι ανάδοχοι για το έργο - και θέτουν τους δικούς τους σκληρούς όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα ανέκυψαν και με τη σύμβαση για την κατασκευή της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, που ωστόσο δεν αποκλείεται να κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών.

Απέκλεισαν τη Νομαρχία Τρικάλων

Για τρεις ώρες χτες - από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι - οι κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, απέκλεισαν τη Νομαρχία Τρικάλων, διεκδικώντας να επιστραφεί στην κοινότητά τους η καλλιεργήσιμη έκταση, εκατοντάδων στρεμμάτων, μέσα στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Κρέατος (ΕΛΒΙΚ), η οποία πουλήθηκε πρόσφατα από την ΑΤΕ - "αντί πινακίου φακής" - σε ιδιώτες.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των κατοίκων με τον νομάρχη Τρικάλων, έθεσε, για μια ακόμα φορά, τα αιτήματα της κοινότητας, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι - "συν γυναιξί και τέκνοις" - θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν. Ηδη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συγκαλεί γενική συνέλευση των κατοίκων για ν' αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμό της ΕΛΒΙΚ.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα των Μεγαλοκαλυβιωτών, μετέφερε ο Αχ. Κανταρτζής,μέλος της ΝΕ Τρικάλων του Κόμματος και νομαρχιακός σύμβουλος, τονίζοντας ότι μόνο με την ενωτική πάλη τους θα φέρουν θετικά αποτελέσματα.

Τούρκοι δήμαρχοι στη Χίο

Ανεπίσημη επίσκεψη πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο στη Χίο οι δήμαρχοι πέντε Τουρκικών πόλεων με επικεφαλής τον δήμαρχο του Τσεσμέ, που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από τη Χίο.

Οι δήμαρχοι είχαν συναντήσεις με το δήμαρχο Χίου, τον πρόεδρο της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών και τον μητροπολίτη.

Στον τελευταίο, ο δήμαρχος του Τσεσμέ πρότεινε, στα πλαίσια της προσπάθειας της τοπικής εφημερίδας "Αλήθεια" για αδελφοποίηση Χίου - Τσεσμέ, να επισκεφθεί την τουρκική πόλη και να πραγματοποιήσει λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου, που παραμένει κλειστή από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι επαφές παραγόντων ελληνικών και τουρκικών πόλεων αναμένεται να πυκνώσουν αντικειμενικά, λόγω των οικονομικών και άλλων επαφών που σχετίζονται με την Τελωνειακή Ενωση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συμβολική κατάληψη του κόμβου Σχιστού

Σε τετράωρη συμβολική κατάληψη του κόμβου Σχιστού, προχωρούν σήμερα από τις 10 πμ έως τις 2 μμ οι κάτοικοι του Κερατσινίου, προκειμένου να κάνουν σαφές ότι δε δέχονται με κανέναν τρόπο την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στη γειτονιά τους.

Οι κάτοικοι του Κερατσινίου είναι αποφασισμένοι να μη δεχτούν τη λειτουργία του "Δράκου" της ΔΕΗ, και θα προχωρήσουν γι' αυτό στη συνέχεια σε αποκλεισμό διαρκείας της πύλης του εργοστασίου από τις 22 ως τις 24 του Γενάρη. Στα πλαίσια των λαϊκών κινητοποιήσεων, την τελευταία μέρα του αποκλεισμού του "Δράκου", θα μείνει κλειστό το δημαρχείο και τα καταστήματα του Κερατσινίου, ενώ στον αγώνα μετέχουν δυναμικά οι μαθητές της περιοχής, που θα προχωρήσουν σε αποχή από τα μαθήματά τους.

ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΓΗΣ
Οριο τα 10 στρέμματα λέει το ΣτΕ

Το δρόμο για την αύξηση από 4 σε 10 στρέμματα του ελάχιστου ορίου που απαιτείται για να είναι δυνατή η δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης, αλλά μέσα σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε παράνομο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, που προέβλεπε την κατάτμηση μιας περιοχής κοντά στη λίμνη Ν. Πλαστήρα στο Νομό Καρδίτσας. Σύμφωνα με την απόφαση, η κατάτμηση δεν μπορεί να γίνεται σε τεμάχια μικρότερα των 10 στρεμμάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το όριο των 4 στρεμμάτων ίσχυε από το 1928 και σκοπό είχε τότε να βοηθήσει κάποιους αγρότες που είχαν ένα σπίτι σε αγρόκτημα, καθώς επίσης να στηρίξει και τη γεωργική παραγωγή.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου αυτό το νομοθέτημα κατέληξε να συμβάλλει στην επιδείνωση του φυσικού και του οικιστικού περιβάλλοντος και να ξεφυτρώνουν κατοικίες σε παραθαλάσσιες και δασικές περιοχές.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πλασματικός ο προϋπολογισμός

Πλασματικό προϋπολογισμό για το 1996 αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η δημοτική αρχή της Αθήνας. Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος θα καταθέσει τα οικονομικά του σχέδια για φέτος. Μόνο που στον τομέα των εσόδων έχει εντάξει και 17 δισ. δραχμές από δάνεια, για να καλύψει το πραγματικό έλλειμμα που δημιουργείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή της Αθήνας στην προσπάθειά της να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, θα συμπεριλάβει στον τομέα των εσόδων ποσά που θα εισπράξει από δάνεια. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος φέρεται να έχει συμπεριλάβει στα έσοδα του 1996 και 17 δισ. τα οποία σκοπεύει να δανειστεί. Και αυτό στην προσπάθειά του να αποκρύψει την άσχημη κατάσταση των οικονομικών του δήμου.

Ομως η "έξυπνη" αυτή τακτική, για να εξωραϊστεί η εικόνα, δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά νέα βάρη στην πλάτη των δημοτών. Αργά ή γρήγορα άλλωστε, τα δάνεια θα πρέπει να αποπληρωθούν, ο δήμος θα ψάχνει εναγωνίως για τα απαιτούμενα κεφάλαια και θα καταφύγει, κατά τη γνωστή τακτική του, στις αυξήσεις των δημοτικών τελών.

Να σημειωθεί ότι ο Δ. Αβραμόπουλος και το 1995 είχε καταφύγει στα ίδια κόλπα και είχε εντάξει στα έσοδα 5,3 δισ. από δάνεια, με μόνη διαφορά φέτος ότι το ποσό υπερτριπλασιάστηκε. Παράλληλα, με τα 17 δισ. που σχεδιάζει να δανειστεί ο δήμος, καθίσταται για άλλη μία φορά σαφής η ελαφρότητα με την οποία γίνεται η διαχείριση του δήμου από τη δημοτική αρχή. Μία δημοτική αρχή που δανείζεται ολοένα και περισσότερα, για να προχωρά σε έργα εντυπωσιασμού των δημοτών και αλόγιστες δαπάνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ