Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ
"Μας έφτιαξε τη σοφίτα"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Κοινωνική πολιτική με δωρεές ιδιωτών και ψίχουλα από το κράτος. Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Α. Τσοχατζόπουλος, εγκαινίασε την Κυριακή τον πρώτο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη. Ομως, το κτίριο όπου στεγάζεται, δωρίστηκε ημιτελές στο δήμο, από ιδιώτη. Ο πρώτος όροφος λειτούργησε το καλοκαίρι του '94 (προεκλογικά) ενώ ολοκληρώθηκε και δόθηκε για χρήση ολόκληρο το κτίριο (δεύτερος όροφος και σοφίτα) το Σεπτέμβρη του '95. Για την ολοκλήρωση των εργασιών δαπανήθηκαν περίπου 35 εκατομμύρια δραχμές, από τα οποία τα 19 έβαλε ο δήμος, 5,8 η Δημοτικής Επιχείρηση και 10 το υπουργείο Εσωτερικών.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Στ. Καϊτετζίδης στην ομιλία του "το υπουργείο μας έφτιαξε τη σοφίτα". Ο Α. Τσοχατζόπουλος σημείωσε μεν την αναγκαιότητα ύπαρξης παιδικών - βρεφονηπιακών σταθμών, όμως δεν είπε κουβέντα για το πώς θα γίνουν και με τι χρήματα. Περιορίστηκε σε γενικολογίες του τύπου "η πολιτεία στηρίζει την Αυτοδιοίκηση".

Σήμερα ο Παιδικός Σταθμός φιλοξενεί 37 παιδιά και στόχος είναι η δυναμικότητά του να φτάσει μόνο στα 45. Απασχολεί δύο βρεφονηπιοκόμους και μία γυναίκα για βοηθητικές εργασίες. Μια κοινωνική προσφορά, λοιπόν, του δήμου προς τους δημότες του; Μάλλον όχι, αν σκεφτεί κανείς ότι οι γονείς πρέπει να πληρώνουν 25.000 δραχμές το μήνα για κάθε παιδί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δήμο λειτουργούν δύο κρατικοί παιδικοί σταθμοί και τέσσερις ιδιωτικοί. Οι ανάγκες όμως είναι πολλαπλάσιες και ιδιαίτερα τελευταία, καθώς ο δήμος παρουσιάζει αύξηση του πληθυσμού. Οι δημότες έχουν ανάγκη τους δημοτικούς και κρατικούς παιδικούς σταθμούς που δε θα λειτουργούν με τη λογική της ανταπόδοσης και του κέρδους, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους είναι εργαζόμενοι, άνθρωποι του μόχθου, χαμηλόμισθοι. Κάτι που εκφράστηκε και με τη φράση που είπε ο παπάς μετά τη δοξολογία των εγκαινίων: "Κύριε υπουργέ, στηρίξτε τον Β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με χρήματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ