Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιχνίδια με τα δάση

Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, υπουργοί και υφυπουργοί προετοιμάζουν το έδαφος για νέα, πιο καταστροφικά μέτρα σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας

Παιχνίδια, στο όνομα εξυπηρέτησης ποικίλων συμφερόντων και σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας, φαίνεται να κρύβονται πίσω από το θέμα της ύπαρξης νέου νομοσχεδίου, σχετικά με την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων και της αναγνώρισης των καταπατήσεων, που ήρθε έντεχνα στην επικαιρότητα τις δύο προηγούμενες μέρες.

Χτες, ο υπουργός Γεωργίας, Θ. Στάθης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, απέφυγε να μιλήσει για την ουσία του προβλήματος, λέγοντας πως δεν υπάρχει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, αλλά κάποιο κείμενο που συνέταξαν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δασών, του οποίου την ύπαρξη έμαθε την περασμένη Παρασκευή και έτσι δεν πρόλαβε να το μελετήσει ούτε ο ίδιος, ούτε οι επιτελείς του... Ο υπουργός είπε, επίσης, πως όταν καταλήξει σ' ένα πολιτικό κείμενο που θα ρυθμίζει το ομολογουμένως τεράστιο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, τότε θα καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα και θα τους το παραδώσει προς επεξεργασία. Ακόμα, για την "τιμή των όπλων" τόνισε πως δε θα επιτρέψει καμία αυθαιρεσία και παρανομία και πολύ περισσότερο καταπατήσεις δημόσιων δασικών εκτάσεων, τουλάχιστον όσο είναι υπουργός Γεωργίας. Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας, Αλ. Ακριβάκης, υποστήριξε πως δεν υπάρχει τέτοιο νομοσχέδιο και βρήκε επίσης να πει πως από το υπουργείο δεν υπήρξε καμία ενασχόληση με το θέμα, παρά μόνο υπήρξαν ανταλλαγές κάποιων σκέψεων...

Ωστόσο όμως, το χρόνιο πρόβλημα των καταπατήσεων, των αυθαιρέτων, της λεηλασίας και των εμπρησμών των δασικών εκτάσεων συνεχίζει να παραμένει, έτσι ή αλλιώς, σκόπιμα άλυτο και η "διαρροή" της ύπαρξης νέου νομοσχεδίου χρησιμοποιείται πρωτίστως για λόγους όπως: Να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για μια ρύθμιση - έκτρωμα όσον αφορά την επίλυση του ιδιοκτησιακού των δασικών εκτάσεων και να ενθαρρυνθούν οι καταπατήσεις και η αυθαίρετη δόμηση. Ακόμα, να δημιουργηθούν αναστάτωση και ψεύτικες ελπίδες προς ψηφοθηρική εκμετάλλευση. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη δημοσιότητα το ίδιο θέμα, αφού από το 1988 και έπειτα συντάχτηκαν, αλλά έμειναν στα συρτάρια του υπουργείου Γεωργίας, τουλάχιστον τέσσερα σχετικά νομοσχέδια. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας, πέρσι, στις αρχές του χρόνου, είχε εντάξει στις προτεραιότητές του τη σύνταξη νομοσχεδίου για τη λύση των "ώριμων" θεμάτων δασικής νομοθεσίας. Και μπορεί ο νυν υπουργός Γεωργίας να αποκηρύσσει την άμεση προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κύκλους της κυβέρνησης υπάρχει η πολιτική βούληση για "ρύθμιση" του ιδιοκτησιακού προβλήματος των δασών και μάλιστα με τρόπο τέτοιο που να μπορούν να ξεπεραστούν και τα "κωλύματα" που θέτουν τα άρθρα του Συντάγματος για την προστασία των δασών.

Στα παραπάνω υπεισέρχεται, επίσης, και η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι σχετικές πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά του προς το υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ πιέζει να γίνει με κάθε τρόπο η οριοθέτηση των δασών και η δημιουργία δασικού χάρτη με νόμο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το όλο έργο του Κτηματολογίου κινδυνεύει να μείνει στον "αέρα". Το ίδιο ισχύει και για την επέκταση σχεδίων πόλεων σε δασικές εκτάσεις, που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ με Προεδρικά Διατάγματα, και τη νομιμοποίηση και άλλων οικισμών που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Οπως ακόμα τόνιζαν χτες και αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας, το όλο θέμα εξαρτάται από τη θέληση της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα στην ουσία του και να προστατεύσει τα δάση, καθορίζοντας και τις χρήσεις γης, χωρίς να αφήνονται "παραθυράκια" για την καταπάτηση και άλλων δασικών εκτάσεων.

Στο όλο παιχνίδι εμπαιγμού παρενέβη δημαγωγικά και η ΝΔ, που στο παρελθόν είχε ετοιμάσει παρόμοια νομοσχέδια, και σε σχετική ανακοίνωσή της, αφού καταγγέλλει τη συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης, καλεί το υπουργείο Γεωργίας να συζητήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος που προτείνει η ΝΔ, για την αποσαφήνιση και εξειδίκευση των σχετικών διατάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ