ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιχνίδια με τα δάση

Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, υπουργοί και υφυπουργοί προετοιμάζουν το έδαφος για νέα, πιο καταστροφικά μέτρα σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας

Παιχνίδια, στο όνομα εξυπηρέτησης ποικίλων συμφερόντων και σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας, φαίνεται να κρύβονται πίσω από το θέμα της ύπαρξης νέου νομοσχεδίου, σχετικά με την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων και της αναγνώρισης των καταπατήσεων, που ήρθε έντεχνα στην επικαιρότητα τις δύο προηγούμενες μέρες.

Χτες, ο υπουργός Γεωργίας, Θ. Στάθης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, απέφυγε να μιλήσει για την ουσία του προβλήματος, λέγοντας πως δεν υπάρχει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, αλλά κάποιο κείμενο που συνέταξαν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δασών, του οποίου την ύπαρξη έμαθε την περασμένη Παρασκευή και έτσι δεν πρόλαβε να το μελετήσει ούτε ο ίδιος, ούτε οι επιτελείς του... Ο υπουργός είπε, επίσης, πως όταν καταλήξει σ' ένα πολιτικό κείμενο που θα ρυθμίζει το ομολογουμένως τεράστιο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, τότε θα καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα και θα τους το παραδώσει προς επεξεργασία. Ακόμα, για την "τιμή των όπλων" τόνισε πως δε θα επιτρέψει καμία αυθαιρεσία και παρανομία και πολύ περισσότερο καταπατήσεις δημόσιων δασικών εκτάσεων, τουλάχιστον όσο είναι υπουργός Γεωργίας. Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας, Αλ. Ακριβάκης, υποστήριξε πως δεν υπάρχει τέτοιο νομοσχέδιο και βρήκε επίσης να πει πως από το υπουργείο δεν υπήρξε καμία ενασχόληση με το θέμα, παρά μόνο υπήρξαν ανταλλαγές κάποιων σκέψεων...

Ωστόσο όμως, το χρόνιο πρόβλημα των καταπατήσεων, των αυθαιρέτων, της λεηλασίας και των εμπρησμών των δασικών εκτάσεων συνεχίζει να παραμένει, έτσι ή αλλιώς, σκόπιμα άλυτο και η "διαρροή" της ύπαρξης νέου νομοσχεδίου χρησιμοποιείται πρωτίστως για λόγους όπως: Να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για μια ρύθμιση - έκτρωμα όσον αφορά την επίλυση του ιδιοκτησιακού των δασικών εκτάσεων και να ενθαρρυνθούν οι καταπατήσεις και η αυθαίρετη δόμηση. Ακόμα, να δημιουργηθούν αναστάτωση και ψεύτικες ελπίδες προς ψηφοθηρική εκμετάλλευση. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη δημοσιότητα το ίδιο θέμα, αφού από το 1988 και έπειτα συντάχτηκαν, αλλά έμειναν στα συρτάρια του υπουργείου Γεωργίας, τουλάχιστον τέσσερα σχετικά νομοσχέδια. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας, πέρσι, στις αρχές του χρόνου, είχε εντάξει στις προτεραιότητές του τη σύνταξη νομοσχεδίου για τη λύση των "ώριμων" θεμάτων δασικής νομοθεσίας. Και μπορεί ο νυν υπουργός Γεωργίας να αποκηρύσσει την άμεση προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κύκλους της κυβέρνησης υπάρχει η πολιτική βούληση για "ρύθμιση" του ιδιοκτησιακού προβλήματος των δασών και μάλιστα με τρόπο τέτοιο που να μπορούν να ξεπεραστούν και τα "κωλύματα" που θέτουν τα άρθρα του Συντάγματος για την προστασία των δασών.

Στα παραπάνω υπεισέρχεται, επίσης, και η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι σχετικές πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά του προς το υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ πιέζει να γίνει με κάθε τρόπο η οριοθέτηση των δασών και η δημιουργία δασικού χάρτη με νόμο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το όλο έργο του Κτηματολογίου κινδυνεύει να μείνει στον "αέρα". Το ίδιο ισχύει και για την επέκταση σχεδίων πόλεων σε δασικές εκτάσεις, που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ με Προεδρικά Διατάγματα, και τη νομιμοποίηση και άλλων οικισμών που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Οπως ακόμα τόνιζαν χτες και αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας, το όλο θέμα εξαρτάται από τη θέληση της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα στην ουσία του και να προστατεύσει τα δάση, καθορίζοντας και τις χρήσεις γης, χωρίς να αφήνονται "παραθυράκια" για την καταπάτηση και άλλων δασικών εκτάσεων.

Στο όλο παιχνίδι εμπαιγμού παρενέβη δημαγωγικά και η ΝΔ, που στο παρελθόν είχε ετοιμάσει παρόμοια νομοσχέδια, και σε σχετική ανακοίνωσή της, αφού καταγγέλλει τη συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης, καλεί το υπουργείο Γεωργίας να συζητήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος που προτείνει η ΝΔ, για την αποσαφήνιση και εξειδίκευση των σχετικών διατάξεων.

"Σταθερές αγροτικές τιμές"

Η ΕΕ με στοιχεία της παρουσιάζει τις αγροτικές τιμές παραγωγού ως σταθερές, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας (θέλει) αυξημένο το αγροτικό εισόδημα 1995

Σταθερές, σε πραγματική αξία, παρουσιάζει τις αγροτικές τιμές στις χώρες της η Ευρωπαϊκή Ενωση, και ειδικότερα στην Ελλάδα ελάχιστα αυξημένες κατά 0,9%. Κι αυτό, ενώ είναι γνωστό πως ακόμα και οι θεσμοθετημένες τιμές μειώθηκαν σημαντικά σε ορισμένα βασικά προϊόντα, όπως τα σιτηρά και το βαμβάκι, και σε αρκετά ακόμη προϊόντα, όπως, π.χ., καπνά κλπ., η αύξηση δεν καλύπτει τον πληθωρισμό. Επίσης, στον τομέα των φρούτων και λαχανικών στις περισσότερες των περιπτώσεων υπήρξε δραματική μείωση και των ονομαστικών τιμών παραγωγού, αλλά η κυβέρνηση δίνει αύξηση 15% στις τιμές τους...

Ανεξάρτητα από τα στοιχεία της ΕΕ - που βγαίνουν με βάση εκείνα που στέλνονται από τις ελληνικές αρχές - η πραγματικότητα είναι καταθλιπτική στην επαρχία, σ' ό,τι αφορά τους δείκτες της αγροτικής οικονομίας. Είναι φανερή η μείωση αγροτικών εισοδημάτων, ενώ οι αγρότες αδυνατούν και να διαθέσουν την αγροτική παραγωγή τους πολλές φορές - πέραν του ότι βρίσκονται και σε αδυναμία να καλλιεργήσουν, αφού στις βασικές καλλιέργειες έχει επιβληθεί δραστικός περιορισμός.

Πάντως, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα αυτή, τα στοιχεία της ΕΕ όσον αφορά τις αγροτικές τιμές 1995 εκτιμούν, κατά μέσο όρο, ως στάσιμες τις πραγματικές τιμές, συνολικά. Αναφέρεται, αντίθετα, ότι μειώθηκαν δραστικά οι τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα σε δύο νέες χώρες - μέλη, την Αυστρία κατά 23,2% και τη Φινλανδία κατά 26,3%, αλλά και στο Βέλγιο κατά 4,9%.

Για την Ελλάδα, όπου από τις υπηρεσίες της ΕΕ υπολογίζεται αύξηση κατά 0,9%, λογαριάζεται, συγκεκριμένα, πως το 1995 αυξήθηκαν κατά 2,8% οι τιμές παραγωγού στα φυτικά προϊόντα και μειώθηκαν κατά 4% οι τιμές στα ζωικά προϊόντα. Κι αυτό, όταν η πραγματικότητα αποκαλύπτει πως το γάλα πουλήθηκε μέχρι 40 - 50% φθηνότερα και η παραγωγή κρέατος υπέστη σοβαρό πλήγμα λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε στα γιδοπρόβατα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ

Η κατάσταση με ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ είναι εκρηκτική. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν παίρνει διόρθωμα και αναθεώρηση και γι' αυτό πρέπει να απορριφθεί με δημοψήφισμα, διαπιστώνει το ΔΣ της ΟΑΣ Ν. Τρικάλων Η ΑΝΟΙ

"Δραματικά επιδεινώνεται η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην επαρχία, καθώς τα προβλήματα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας έχουν γίνει εκρηκτικά και ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, ως αποτέλεσμα των αντιαγροτικών πληγμάτων που ασταμάτητα έρχονται με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την υλοποίηση της απελευθέρωσης της αγοράς, όπως προστάζουν με την ΓΚΑΤΤ".

Τη διαπίστωση αυτή κάνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων Η ΑΝΟΙΞΗ, μετά από συνεδρίαση του ΔΣ της, όπου εξετάστηκε η άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά. Ο αγροτικός κόσμος καταστρέφεται και τρομαχτικές θα είναι οι συνέπειες και στους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, σ' όλους τους εργαζόμενους, τονίζεται και προστίθεται: Σήμερα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ την αισθάνονται καλύτερα από τον καθένα, γιατί τη ζουν στο πετσί τους, οι βαμβακοπαραγωγοί, οι καπνοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι και οι φρουτοπαραγωγοί. Γενικά δεν υπάρχει κλάδος της αγροτικής οικονομίας που να μη δέχτηκε και νέα πλήγματα, ενώ, τώρα, νέα δεινά περιμένουν την αγροτιά και τον τόπο μας με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Η ΟΑΣ Ν. Τρικάλων Η ΑΝΟΙΞΗ, όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΔΣ της, εκτιμά ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις και για τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Δεν επιδέχεται κανένα διόρθωμα, καμιά αναθεώρηση. Γι' αυτό και πρέπει, υπογραμμίζεται, στο σύνολό της να απορριφθεί. Γι' αυτό και ζητάμε, τονίζεται, δημοψήφισμα για να διατρανώσει ο αγροτικός κόσμος, ο λαός ολόκληρος, την αντίθεσή του στην καταστροφική αγροτική πολιτική του Μάαστριχτ και της ΕΕ,που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Ο αγροτικός κόσμος, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της ΟΑΣ Τρικάλων, πιστεύει ότι η δραματική κατάσταση που τείνει να ερημώσει την ύπαιθρο δεν μπορεί να αποφασίζεται από καμιά κυβέρνηση, από καμιά Βουλή και από κανένα κόμμα ερήμην του λαού.

ΧΑΝΙΑ
Ξεσηκώθηκαν οι κτηνοτρόφοι

Για 4 ώρες απέκλεισαν τον εθνικό δρόμο Χανίων - Ηρακλείου διαμαρτυρόμενοι για την καταστροφική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης

Για 4 ώρες απέκλεισαν χτες οι κτηνοτρόφοι των Χανίων τον εθνικό δρόμο Χανίων - Ρεθύμνου - Ηρακλείου, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων.

Οι αγρότες πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στον κόμβο Μουρνιών (διασταύρωση νέας εθνικής και δρόμου Μουρνιών Χανίων) απ' όπου πήγαν με φάλαγγα στη θέση Πλατάνι, όπου και από τις 12 μέχρι τις 4 το απόγευμα απέκλεισαν το δρόμο Χανίων - Ρεθύμνου, εμποδίζοντας τη συγκοινωνία. Η χτεσινή επιτυχημένη για την περιοχή κινητοποίηση ήταν μια κλιμάκωση του αγώνα των κτηνοτρόφων, μπροστά στην αδιαφορία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφική παραγωγή και, φυσικά, οι κτηνοτρόφοι, που έχουν οδηγηθεί πλέον σε αδιέξοδο.Αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων, στη διάρκεια του αποκλεισμού του δρόμου, επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη και επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των συγκεντρωμένων. Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία της κτηνοτροφίας, γενικά, και ειδικότερα του Νομού Χανίων. Ζητούν να μπει φραγμός στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ξένων κτηνοτροφικών προϊόντων, που ανταγωνίζονται αθέμιτα την ντόπια παραγωγή. Να σταματήσουν οι λογής νοθείες, τόσο με την παραγωγή και εμπορία των γαλακτοκομικών προϊόντων (τυριών), όσο και με τα λαθραία εισαγόμενα κρέατα που παρουσιάζονται σαν ντόπια. Τέλος, βασικό αίτημα των κτηνοτρόφων είναι να παρθούν μέτρα για τη μείωση της τιμής των ζωοτροφών, που έχουν γίνει πανάκριβες και έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στα ύψη, με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστική η ντόπια παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.

Με ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματός της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους κτηνοτρόφους και δηλώνει τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους. Αφού αναφέρεται στις αιτίες που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ τονίζει πως ο αγώνας είναι το μόνο μέσο υπεράσπισης των συμφερόντων των κτηνοτρόφων και, γενικότερα, των αγροτών.

Βορά στους εμπρηστές και τους επιτήδειους καταπατητές, προσφέρει η κυβέρνηση τα δάση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ