ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χωρίς αυταπάτες

Περίπου 60 μέρες, όσο κράτησε η εκκρεμότητα της αντικατάστασης του πρωθυπουργού, ήταν υπεραρκετές για να φανεί ότι η επίλυση του προβλήματος του ΠΑΣΟΚ, του προβλήματος δηλαδή της διαδοχής, δε σημαίνει - κάθε άλλο μάλιστα - επίλυση του προβλήματος της χώρας. Αν κάτι είναι πασίδηλο αυτή την ώρα, που οι διαδικασίες εναλλαγής στην πρωθυπουργική καρέκλα έχουν δρομολογηθεί, έχει να κάνει με το ότι δε χωρούν αυταπάτες όσον αφορά το τι μέλλει γεννέσθαι. Το τι μέλλει γεννέσθαι όχι σε σχέση με τις προσωπικές φιλοδοξίες των επίδοξων διαδόχων. Οχι με τις "ίντριγκες" μεταξύ των ποικιλώνυμων περιβαλλόντων. Οχι με τις συναλλαγές μεταξύ "ομάδων" και "ομαδαρχών". Αλλά με το τι μέλλει γεννέσθαι στον τόπο. Και εδώ - το ξαναλέμε- δε χωράει καμία αυταπάτη.

Ολοι όσοι συνέβαλαν στη δίμηνη πασαρέλα του "Ωνασείου". Ολοι εκείνοι που έπαιξαν το δικό τους ρόλο μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Ολοι όσοι - με πρώτους τους επίδοξους διαδόχους - συσχέτισαν το πολιτικό τους μέλλον με την παροχή πλήθους διαπιστευτηρίων υποταγής στη μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική, και διατράνωσαν πότε τον φιλοαμερικανισμό και πότε τον φιλογερμανισμό τους, δεν άφησαν κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

Η αποχώρηση του Α. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, αφήνει δυο κατηγορίες "κληρονόμων". Από τη μια μεριά είναι οι κληρονόμοι των μηχανισμών μιας εξουσίας που έχει "διασωληνωθεί" στον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών και του Λευκού Οίκου. Είναι οι κληρονόμοι μιας πολιτικής που έχουν δηλώσει ότι θα τιμήσουν την "ευχή και κατάρα" που τους έδωσε ο ηγέτης τους: Θα εφαρμόσουν ακόμα πιο στυγνά τις "αρχές" της λογικής "πάμε χέρι χέρι με τον Κλίντον" και του "αξιώματος", "οικονομικό Σύνταγμα της χώρας, είναι το Μάαστριχτ". Είναι οι κληρονόμοι - μαθητές μιας αδιάκοπης πορείας υποκρισίας και αποπροσανατολισμού, που όπως έδειξε το "έπος του "Ωνασείου"", δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να οδηγούν το δημόσιο βίο στην ευτέλεια του καρεκλοκενταυρισμού, της θεσιθηρίας, της "συζυγολογίας".

Ομως υπάρχουν και οι άλλοι "κληρονόμοι". Οι "κληρονόμοι" μιας πολιτικής που οι συνέπειές της μετριούνται στην τσέπη τους, όπως μετριούνται οι απώλειες, ύψους 40% και πλέον που υπέστη το εργατικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια. Οι "κληρονόμοι" - υποζύγια της εφαρμοζόμενης πολιτικής, μετρούν τις συνέπειές της, όπως μετριούνται τα χιλιάδες και ασταμάτητα "λουκέτα" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οπως μετριούνται τα "γιες" για τις βόμβες που έπεσαν στη Βοσνία. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, δεν είναι λίγες φορές, που "καθαρογράφονται" ακόμα και πάνω στις πλάτες τους. Οπως έγινε με τον ξυλοδαρμό των συνταξιούχων. Οπως έγινε με το χτύπημα των εργατών στον Πειραιά. Οπως έγινε με την κατασυκοφάντηση των αγροτών της Θεσσαλίας.

Η έναρξη των διαδικασιών για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, μετά την παραίτηση Παπανδρέου, μπορεί να αποτελεί τέλος, αποτελεί συνέχεια, αλλά όχι αρχή. Αποτελεί, σίγουρα, το τέλος της πορείας του Α. Παπανδρέου στην πολιτική σκηνή. Αποτελεί, ενδεχόμενα και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, το τέλος του δικομματικού σκηνικού, όπως το γνωρίσαμε μέχρι τώρα. Δε συνιστά όμως το τέλος μιας πολιτικής που κρατά αλυσοδεμένη τη χώρα στο άρμα των ιμπεριαλιστών και των πολυεθνικών.

Οσο για τη νέα αρχή που έχει ανάγκη η Ελλάδα, δε θα προέλθει από εναλλαγές σε πρωθυπουργικές καρέκλες. Θα προέλθει από αλλαγές στο επίπεδο του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Αλλαγές υπέρ εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που δε σχετίζονται με αντιλαϊκές κληρονομιές.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συσπείρωση ευρύτερης προοπτικής

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιακού υλικού και των εργαζόμενων στον ΟΤΕ και σε συναφείς χώρους εναντίον του συγκεκριμένου νομοσχεδίου της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να έχει ευρύτερο ορίζοντα και προοπτική, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,η οποία επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματοςσυναντήθηκε χτες με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Δημήτρης Τσόκας δήλωσε: "Συναντηθήκαμε με την ηγεσία του ΚΚΕ για το πολύ σοβαρό ζήτημα της συρρίκνωσης της ελληνικής βιομηχανίας. Εγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Συμφωνήσαμε στο πλήθος των θεμάτων που τέθηκαν. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων. Με το ΚΚΕ δίνουμε ένα νέο ραντεβού στον εργασιακό μας χώρο, στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με το σύνολο του προσωπικού μας".

Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Υπενθυμίσαμε στο Σωματείο Εργαζομένων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ ότι το ΚΚΕ έχει πάγια και συγκεκριμένη πρόταση αγώνα για τη διάσωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, πριν απ' όλα της βιομηχανίας, που τη συνδυάζουμε βεβαίως με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και με την εθνική ανεξαρτησία της χώρας.Ανησυχούμε πάρα πολύ γιατί η πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, που έχει ξεκινήσει, θα συμπαρασύρει και τον κλάδο της βιομηχανίας της χώρας που ασχολείται με την παραγωγή τηλεπικοινωνιακών υλικών και μέσων και ενδεχόμενα να τον οδηγήσει και σε συντριβή.

Είναι φανερό ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα είναι μαγνήτης για το πολυεθνικό κεφάλαιο, γιατί μέσα από τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια μπορεί να γίνει ακόμη πιο ασφυκτικός ο έλεγχος και η υποταγή της χώρας και να μεγαλώσουν τα κέρδη και της εγχώριας ολιγαρχίας. Μ' αυτή την έννοια πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μια συσπείρωση ανάμεσα σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιακού υλικού, στους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και σε συναφείς χώρους, εναντίον του συγκεκριμένου νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Βεβαίως, αυτή η συσπείρωση πρέπει να έχει ευρύτερο ορίζοντα και προοπτική.

Τέλος, συζητήσαμε για τα θέματα των προγραμματικών συμφωνιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις του δημοσίου και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν δραστηριότητα σε τομείς που δεν επιδίδεται το δημόσιο. Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να υπάρχουν τέτοιες προγραμματικές συμφωνίες, με αμοιβαίο όφελος, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και οπωσδήποτε σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να έχει προτεραιότητα η ελληνική επιχείρηση, δεδομένου ότι εδώ υπάρχει προστιθέμενη αξία, εδώ, πάνω απ' όλα, υπάρχουν οι θέσεις εργασίας. Φοβόμαστε ότι το ξεπούλημα των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα σημαίνει στην ουσία να μην τίθεται καν τέτοιο ζήτημα: με ποιους όρους, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να γίνονται τέτοιες προτιμησιακές προγραμματικές συμφωνίες. Γι' αυτό λέμε ότι όλα συναντιούνται στον ίδιο στόχο: Το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και την πάλη, βέβαια, ενάντια σ' αυτό το ξεπούλημα".

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Φαύλος κύκλος

Δεν πάει άλλο! Η διαρκής συσσώρευση εξοπλισμών τείνει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα - αποθήκη πολεμικού υλικού, με υποθηκευμένο το μέλλον της στα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών. Κάθε είδους πολεμικό υλικό, σχετικό αλλά και σε πολλές περιπτώσεις άσχετο με τις ανάγκες της εθνικής άμυνας και ξεπερασμένης τεχνολογίας, εισάγεται και συσσωρεύεται στις αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε βαθμό που να αντιμετωπίζεται πρόβλημα αξιοποίησής του. Δεν είναι τυχαίο ότι την πραγματικότητα αυτή την παραδέχθηκε χτες και ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Κουρής.

Από την άλλη, διαρκώς συσσωρεύεται ένα χρέος, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων που καλούνται να το ξεχρεώσουν όχι μόνο η σημερινή αλλά και οι επόμενες γενιές. Τα τοκοχρεολύσια για την αποπληρωμή μόνο ενός τμήματος του χρέους, όπως είναι η "αμερικανική βοήθεια", που την αποκάλεσε χτες ακόμα και ο ίδιος ο Γερ. Αρσένης "λεγόμενη", για το 1996 θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. δολάρια (περίπου 120 δισ. δραχμές), ενώ για το 1997 θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. δολάρια (περίπου 150 δισ. δραχμές).

Ο φαύλος κύκλος όμως, δεν κλείνει εδώ, διαρκώς διευρύνεται. Η αμερικανική "βοήθεια" δεν είναι τίποτα άλλο παρά δάνειο με υψηλό επιτόκιο. Ετσι και φέτος η χώρα υποχρεώνεται (! ) να δεχθεί "βοήθεια" ύψους 250 εκατ. δολαρίων, η οποία θα μείνει στα αμερικανικά ταμεία. Ταυτόχρονα υποχρεώνεται κάθε χρόνο να κάνει αγορές στρατιωτικού υλικού από αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες ίσης αξίας με την ετήσια "βοήθεια". Το αποτέλεσμα είναι, το χρέος να μεγαλώνει όλο και περισσότερο και στις αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων να συσσωρεύονται άχρηστα υλικά.

Αλλοθι γι' αυτή την κούρσα των εξοπλισμών είναι η διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Το κόλπο είναι γνωστό, επαναλαμβάνεται και τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την πώληση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία πυραύλων ATACMS που έχουν βεληνεκές γύρω στα 160 χιλιόμετρα. Αμέσως σπεύδει και η ελληνική κυβέρνηση παρακαλώντας να πάρει και αυτή. Οι Αμερικάνοι αρχικά, για λόγους τακτικής, έκαναν τους δύσκολους, στη συνέχεια άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουλήσουν και στην Ελλάδα. Πράγμα που εμφανίζεται και ως επιτυχία... από την κυβέρνηση. Βέβαια, πολλά ερωτήματα υπάρχουν σχετικά με το ποιους εξυπηρετεί αυτός ο θόρυβος, αφού ακόμα και αν κρινόταν αναγκαία η προμήθεια τέτοιων όπλων, οι ΗΠΑ δεν είναι η μοναδική πηγή.

Στις 22 Μάη το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο η ΚΕ του ΚΚΕ και ασχολήθηκε με την προετοιμασία του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος. Η ΚΕ ενέκρινε σχέδιο Προγράμματος και σχέδιο Καταστατικού του Κόμματος. Εκανε μια πρώτη συζήτηση για το σχέδιο απολογισμού της δράσης της από το 14ο Συνέδριο.

Η ΚΕ αποφάσισε τη σύγκληση του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι 26 Μάη 1996,με θέματα ημερήσιας διάταξης το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του Κόμματος, τον απολογισμό της δράσης της ΚΕ, την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του 15ου Συνεδρίου εξέλεξε Οργανωτική Επιτροπή και Επιτροπή Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου.

Με τη δημοσίευση των κειμένων θα ξεκινήσει η προσυνεδριακή δουλιά και ο δημόσιος διάλογος από τις στήλες του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ.

Τέλος, η ΚΕ προκήρυξε Οικονομική Εξόρμηση για το Συνέδριο,η οποία θα διεξαχθεί το δίμηνο Μάρτης - Απρίλης '96.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ