ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραιτήθηκε ο Α. Παπανδρέου

Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο Α. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Η επιστολή παραίτησης, που παραδόθηκε αργά το βράδυ από τον Α. Τσοχατζόπουλο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει, τυπικά, χαρακτήρα κειμένου προς την ΚΕ και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ο Α. Παπανδρέου καλεί τα δυο όργανα να προχωρήσουν στην εκλογή νέου πρωθυπουργού.

Το κείμενο παραίτησης, υπέγραψε ο Α. Παπανδρέου ενώπιον των Αντ. Λιβάνη, Κ. Λαλιώτη, Α. Τσοχατζόπουλου, Τηλ. Χυτήρη, των οικείων του και των γιατρών Δ. Κρεμαστινού, Γρ. Σκαλκέα, Β. Γολεμάτη, Χ. Ρούσου, Κ. Στεφανή και Λ. Βλάχου. Η παρουσία δε των γιατρών κρίθηκε ως απαραίτητη για τη "νομιμοποίηση" της υπογραφής της παραίτησης, με την έννοια ότι ο Α. Παπανδρέου ήταν σε θέση να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Επιστολή
παραίτησης

Το κείμενο παραίτησης, που μεταφέρθηκε μετά την υπογραφή του στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, έχει ως εξής:

"Προς την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Αγαπητοί σύντροφοι

Πρώτη ευθύνη όλων μας είναι η αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας για την υλοποίηση του προγράμματός μας, σύμφωνα με την εντολή του ελληνικού λαού. Είναι, ταυτόχρονα, ευθύνη όλων μας η διασφάλιση της ενότητας και της προοπτικής του μεγάλου Κινήματός μας.

Ενημερώθηκα τις τελευταίες μέρες αναλυτικά από τους γιατρούς για τα προβλήματα της υγείας μου και τις εκτιμήσεις τους ως προς το χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανάρρωσή μου. Είναι προφανές ότι η δική μου αδυναμία αυτής της περιόδου δεν πρέπει να γίνει τροχοπέδη για τη χώρα, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ". Κατόπιν και αφού ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι η ασθένειά του δεν πρέπει να γίνει "τροχοπέδη" για τη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ισχυρίζεται:

"Εβαλα και βάλαμε πάντα πάνω απ' όλα τα συμφέροντα του τόπου και του λαού. Αυτό είναι και τώρα το καθήκον μας. Είναι ώρα αποφάσεων. Και στις αποφάσεις αυτές καλούνται να προχωρήσουν τώρα τα όργανα του Κινήματος, καθένα σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του.

Η ΚΕ θα προσδιορίσει το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της συντεταγμένης μας πορείας ως το Συνέδριο, που θα εγγυάται το μέλλον ενός ενιαίου και δυνατού ΠΑΣΟΚ. Η ΚΟ θα προχωρήσει αμέσως στην εκλογή πρωθυπουργού, γιατί τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν και όσα έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο". Και η επιστολή καταλήγει:

"Ολα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οχι μόνο γιατί αυτό είναι η δική μου απαίτηση ως ιδρυτή και προέδρου του Κινήματος, αλλά γιατί αυτό είναι κι η απαίτηση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που μας στηρίζει".

Κ. Σκανδαλίδης:
"Λύτρωση"!

Αμέσως μετά την ενημέρωση του ΕΓ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας, ο Ανδρέας Παπανδρέου, έστειλε επιστολή προς την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, με την οποία ζητάει από τα αρμόδια όργανα, κατά το Καταστατικό του Κινήματος και κατά το Σύνταγμα, να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή νέου πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή, ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού, ο κ. Τσοχατζόπουλος, βρίσκεται καθ' οδόν προς την Προεδρία της Δημοκρατίας για να κοινοποιήσει την επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας... Πιστεύουμε - υποστήριξε ο Κ. Σκανδαλίδης - ότι είναι μια ιστορική στιγμή για το Κίνημά μας και αποτελεί μια πραγματικά γενναία πράξη από τον πρόεδρο και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, καθώς με τη δική του πρωτοβουλία δίνει λυτρωτική λύση στο πολιτικό πρόβλημα που ζούμε τον τελευταίο καιρό, αποδεικνύοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, σαν ιστορικός ηγέτης που χάραξε τη νεότερη ιστορία του τόπου, στέκεται και τώρα στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσοντας πάντοτε τα συμφέροντα του έθνους, τις θεσμικές και πολιτικές διαδικασίες, καθώς και τα συμφέροντα της μεγάλης ενωμένης και ενιαίας δημοκρατικής παράταξης, του παρόντος και του μέλλοντός της. Το ΕΓ αποφάσισε, κατόπιν αυτού, να συγκαλέσει την ΚΕ του Κινήματος την Τετάρτη, 17 του μήνα - μεθαύριο δηλαδή - στις 11 το πρωί".

Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου

Από την πλευρά του και μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Κ. Στεφανόπουλο, ο Α. Τσοχατζόπουλος, δήλωσε:

"Με εντολή του πρωθυπουργού, παρέδωσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντίγραφο της επιστολής του, την οποία έστειλε προς την ΚΕ και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ...". Συνεχίζοντας, Α. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του τα περί "μεγάλης ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία του Α. Παπανδρέου", που όπως ισχυρίστηκε "επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, στην πράξη ότι ο Α. Παπανδρέου θέτει το εθνικό και το συλλογικό συμφέρον μπροστά από οποιαδήποτε άλλη σκέψη και οποιοδήποτε άλλο προβληματισμό". Προχωρώντας, ανέφερε ότι "με αυτό τον τρόπο επομένως ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος με πρωτοβουλία του ίδιου του Α. Παπανδρέου και αυτό, νομίζω, αποτελεί μια μεγάλη συμβολή, μια ουσιαστική δημοκρατική εξέλιξη και αντιμετώπιση του πολιτικού μας προβλήματος". Οσο για το πότε θα συγκληθεί η ΚΟ, ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού δήλωσε ότι με τη συνεδρίαση της ΚΕ την Τετάρτη "αρχίζουν να τρέχουν οι από το Σύνταγμα προβλεπόμενες προθεσμίες". Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Απ. Κακλαμάνης. Οσο για την επίσκεψη του Κ. Στεφανόπουλου, κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν χτες ότι το πιθανότερο είναι να μην πραγματοποιηθεί, καθώς η αποδοχή της παραίτησης δεν αποκλείεται να κοινοποιηθεί στον Α. Παπανδρέου με υπηρεσιακό τρόπο.

"Θετική εξέλιξη", χαρακτηρίστηκε από συνεργάτες του Κ. Σημίτη, αλλά και από το περιβάλλον των υπόλοιπων επίδοξων διαδόχων που επιδόθηκαν σε χαρακτηρισμούς, όπως "γενναία πράξη", η παραίτηση του Α. Παπανδρέου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Οργανωτικές αλλαγές

Αλλαγές στην οργανωτική πυραμίδα του κόμματος Σαμαρά. Στη θέση του γενικού διευθυντή της Πολιτικής Ανοιξης που κατείχε μέχρι τώρα ο Μ. Καλαμίδας, τοποθετήθηκε ο πρώην βουλευτής Γ. Συμπιλίδης.Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πανδρόσου, η αλλαγή αυτή έγινε μετά από αίτημα του Μ. Καλαμίδα, ο οποίος επικαλέστηκε "οικογενειακούς και επαγγελματικούς λόγους". Ωστόσο έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις σε στελέχη του κόμματος, η τοποθέτηση του Γ. Συμπιλίδη στο ανώτερο αυτό αξίωμα, γιατί με αυτόν τον τρόπο, εκτιμούν, ότι περιορίζονται οι όποιες δυνατότητες "προσέλκυσης ψηφοφόρων από τη ΝΔ".

Από την Τετάρτη η προθεσμία

Με την επιστολή παραίτησης του πρωθυπουργού, Α. Παπανδρέου, ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του περιβόητου άρθρου 38, παραγράφου 2, του Συντάγματος, το οποίο ορίζει: "Αν ο πρωθυπουργός παραιτηθεί ή εκλείψει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει. Η πρόταση για πρωθυπουργό γίνεται το αργότερο μέσα σε τρεις μέρες".

Ο Τηλ. Χυτήρης,που διάβασε την επιστολή του πρωθυπουργού, και ο Α. Τσοχατζόπουλος,μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρίνισαν ότι η προθεσμία "τρέχει" από αύριο Τετάρτη. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης. Ο αναπληρών τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι παρέδωσε στον Κ. Στεφανόπουλο αντίγραφο της επιστολής που έστειλε ο Α. Παπανδρέου στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθεί η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μάλλον την Πέμπτη, η οποία εκλέγει τον αντικαταστάτη του Α. Παπανδρέου. Στη συνέχεια, αφού γίνει η ορκωμοσία, μέσα σε δεκαπέντε μέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, "υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής".

ΒΟΥΛΗ
Οι ιδιωτικοποιήσεις καλά κρατούν

Ενώ οργίαζαν οι φήμες για την - από στιγμή σε στιγμή - παραίτηση του Α. Παπανδρέου, η κυβέρνηση συνέχισε ακάθεκτη το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και επανιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων. Ετσι χτες οι υπουργοί Βιομηχανίας Αν. Πεπονής,Περιβάλλοντος Κ. Λαλιώτης και Γεωργίας Θ. Στάθης κατέθεσαν προς κύρωση στη Βουλή τη σύμβαση πώλησης των πρώην επιχειρήσεων "Σκαλιστήρη".

Σύμφωνα με τη σύμβαση, έναντι συνολικού τιμήματος 1.350.000.000 δρχ. πωλείται στη "ΒΙΟΜΑΓΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ", η εκμετάλλευση λευκολίθου στο Μαντούδι Ευβοίας και την Ορμύλια Χαλκιδικής. Το προαναφερόμενο τίμημα θα καταβληθεί ως εξής: 300.000.000 εντός τριών ημερών από την έναρξη ισχύος τής υπό κύρωση σύμβασης και τα υπόλοιπα σε τέσσερις άτοκες ετήσιες δόσεις.

Για να χρυσωθεί το χάπι της ουσιαστικά δωρεάν παραχώρησης των μεταλλείων, όπως προκύπτει από τους όρους της... "πώλησης", και μάλιστα σε μία Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, προβλέπεται ότι εάν υπάρξουν κέρδη, ένα ποσοστό 5% θα διανεμηθεί στο προσωπικό.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Αγώνας" για την αντικατάσταση!

Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, που συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του Μ. Εβερτ,συμφώνησε να μην αναληφθούν εντός της βδομάδας νέες "υπεύθυνες πρωτοβουλίες" και να περιμένουν τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ το ερχόμενο Σάββατο. "Η ΝΔ, δήλωσε ο Β. Μαγγίνας μετά τη συνεδρίαση, θα κλιμακώσει τις ενέργειές της, σε περίπτωση που μέχρι την 22α Ιανουαρίου δεν έχει δρομολογηθεί οριστική λύση της εκκρεμότητας".

Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προγραμματιστεί να επισκεφτεί, μετά από παράκλησή του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο,τον οποίο θα ενημερώσει για τις απόψεις του γύρω από το "πολιτικό πρόβλημα".

Το ΠΣ της ΝΔ συμφώνησε πως οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε το τελευταίο διάστημα "άσκησαν επιτυχή, έντονη και αποτελεσματική πολιτική πίεση προς την κατεύθυνση να βγει ο τόπος από την ακυβερνησία". Η χτεσινή συνεδρίαση περισσότερο αναλώθηκε στο να προσδιοριστεί η στάση του κόμματος, στην περίπτωση που δεν παραιτηθεί ο Α. Παπανδρέου, χωρίς κανένα ωστόσο αποτέλεσμα, αφού τα περισσότερα μέλη του θεωρούν δεδομένο ότι θα παραιτηθεί. Ο Γ. Σουφλιάς ζήτησε να μην προχωρήσει η ΝΔ σε επιμέρους μεθοδεύσεις και πράξεις, όπως η κατάθεση της τροπολογίας, πριν αποφασίσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Η Ντ. Μπακογιάννη πρότεινε να γίνει από το κόμμα δουλιά υποδομής για τη νέα τακτική που θα διαμορφωθεί μετά την εκλογή νέου πρωθυπουργού. Ο Σ. Κούβελας ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις σε όλο το γήπεδο, ενώ ο Γ. Κεφαλογιάννης πρότεινε αποχή βουλευτών από το νομοθετικό έργο, πρόταση όμως που δε συγκεντρώνει τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ