ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΑ
Ξεκίνησαν δειλά δειλά οι αγοραπωλησίες

Ξεκίνησαν δειλά δειλά οι αγοραπωλησίες για τα καπνά εσοδείας '95 με το ξεκίνημα του νέου έτους, μετά τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Καπνού, μέχρι την περασμένη βδομάδα πουλήθηκαν 21.345 τόνοι (στις 19/12/95 ήταν 17.930 τόνοι), από τους 126.680 τόνους που είναι η εθνική ποσόστωση στα καπνά, δηλαδή ένα ποσοστό 16,8%. Τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα παρουσιάζουν τα "Βιρτζίνια" με 59,2% (πουλήθηκαν 18.166 τόνοι) και ακολουθούν τα "Μαύρα" με 42,5%. Από την άλλη δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι αγορές για τις ποικιλίες: "Μπασμάς", "Κατερίνης", "Ελασσόνας" και "ΚΚ Κλασικά". Ακόμα στις πωλήσεις κατά γεωγραφική περιφέρεια καθυστέρηση στις αγοραπωλησίες παρατηρείται κυρίως στη Θράκη και τη Μακεδονία. Ειδικά στη Θράκη και την Αν. Μακεδονία έχουν πουληθεί μόλις 473 τόνοι σε αναλογούσα ποσόστωση 13.967 τόνων.

Οσον αφορά τις εμπορικές τιμές, λόγω της έλλειψης του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, παρουσιάζουν φέτος συγκυριακή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που παρέμεναν παγωμένες σε εντελώς εξευτελιστικά επίπεδα. Ωστόσο όμως, εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το εισόδημα των καπνοπαραγωγών εξαρτάται αποκλειστικά από την πριμοδότηση. Συγκεκριμένα, οι εμπορικές τιμές διαμορφώνονται στα "Βιρτζίνια" από 40 έως 137 δραχμές το κιλό, στα "Τσεμπέλια" από 58 έως 65 δραχμές το κιλό, στα "Μαύρα" από 100 έως 117 δραχμές το κιλό και στα "Μυρωδάτα Αγρινίου" από 100 έως 165 δραχμές το κιλό. Επίσης, μικρή αύξηση σημειώθηκε στο ύψος του πριμ από 1/1/96, λόγω της νέας υποτίμησης της πράσινης δραχμής. Ετσι, οι τιμές των πριμ διαμορφώνονται σε δραχμές ανά κιλό: "Βιρτζίνια" 836,3, "Μπέρλεϊ" - "Τσεμπέλια" - "Μαύρα" και "ΚΚ μη κλασικά" 669, "Μπασμάς" 1.158,7, "Κατερίνης" 983,2, "ΚΚ Κλασικά" - "Ελασσόνας" και "Μυρ. Αγρινίου" 702,6.

Πάντως καθυστέρηση παρατηρείται ακόμα και στην καταβολή του πριμ σε όσους έχουν πουλήσει ήδη την παραγωγή τους, ενώ με βάση το ρυθμό που αναμένεται να ακολουθήσουν οι αγοραπωλησίες θα υπάρξουν πολλοί καπνοπαραγωγοί που θα πληρωθούν το πριμ μετά το τέλος του Μάη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί και η αποτυχία του συστήματος της προκαταβολής του 50% του πριμ στις ομάδες παραγωγών, λόγω των υπέρογκων εγγυητικών επιστολών που καθιέρωσε το υπουργείο Γεωργίας. Επίσης καθυστέρηση υπάρχει και στην καταβολή της ειδικής ενίσχυσης 10% για τα καπνά εσοδείας 1994, αφού πολλές ομάδες παραγωγών ακόμα δεν το έχουν εισπράξει.

Αντικοινωνική απόφαση του ΤΕΒΕ

Αποφάσισε να μην καταθέσει στην τράπεζα και να επιστρέψει τις εισφορές στους συνταξιούχους, που εισπράττει δυο φορές το χρόνο για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων. Πρόκειται για μια απόφαση ομηρίας, γιατί οι συνταξιούχοι αντιδρούν έντονα στις αυξήσεις κοροϊδίας

Δε φτάνει που η πλειοψηφία της διοίκησης του ΤΕΒΕ αποφάσισε αυξήσεις 3,5%+3,5% για τις συντάξεις μέσα στο 1996, αλλά προχώρησε και σε μια άλλη αντικοινωνική απόφαση εις βάρος των συνταξιούχων.

Στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε να μην αποδώσει στην Ομοσπονδία των Συνταξιούχων μια μικρή εισφορά που εισπράττει το ΤΕΒΕ - για λογαριασμό της Ομοσπονδίας - δυο φορές το χρόνο. Είναι 200 δραχμές απ' το δώρο των Χριστουγέννων και 100 δραχμές απ' το δώρο του Πάσχα.

Το ΔΣ αποφάσισε να μην καταθέσει τα λεφτά στην τράπεζα για την Ομοσπονδία και να τα επιστρέψει στους δικαιούχους τους. Να σημειωθεί ότι κανένας συνταξιούχος δεν έχει ζητήσει την επιστροφή αυτών των χρημάτων. Μάλιστα η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ έχει ζητήσει εγγράφως απ' τα σωματεία - μέλη της να ενημερώσουν τους συνταξιούχους και όσοι έχουν αντίρρηση να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Τα χρήματα αυτά η Ομοσπονδία ΤΕΒΕ τα κατανέμει στα 83 σωματεία - μέλη της - κατ' αναλογία των συνταξιούχων που ανήκουν σ' αυτά - και χρησιμοποιούνται για κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις (εκδρομές, κόψιμο πίτας κτλ.).

Το ίδιο είχε συμβεί και πριν ένα χρόνο, αλλά κάτω απ' τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων η απόφαση αποσύρθηκε. Από τη συζήτηση που έγινε στο Διοικητικό Συμβούλιο, πριν παρθεί η νέα απόφαση, έγινε φανερό ότι η - αιρετή μάλιστα - πλειοψηφία της διοίκησης θεωρεί πόλεμο τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων για τις αυξήσεις κοροϊδίας για τις συντάξεις και επιχειρεί με τέτοιου είδους αποφάσεις να κάμψει την αντίσταση των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι έχουν προγραμματίσει πανελλαδική διαμαρτυρία με συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις και πορείες στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΤΕΒΕ στις 31 Γενάρη 1996.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ ζητά την ανάκληση της απόφασης του ΤΕΒΕ και διεκδικεί για το 1996 αυξήσεις 15% για τις συντάξεις μέχρι 150.000 δραχμές και αυξήσεις 10% για συντάξεις μεγαλύτερες από 150.000 δραχμές. Την ανάκληση της απόφασης ζήτησε και η ΓΣΕΒΕΕ και ήδη έχει καθοριστεί συνάντησή της με τη διοίκηση του ΤΕΒΕ την ερχόμενη Δευτέρα για να συζητηθεί το θέμα.

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέες πρωτοβουλίες για τον Αχελώο

Το έργο της εκτροπής βάλλεται από διάφορες πλευρές, στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Καθυστερεί η εκπόνηση μελέτης για την οικονομική του βιωσιμότητα

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Γείτονα,θα έχουν σήμερα, στις 2 μετά το μεσημέρι, στο υπουργείο, εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την Εκτροπή του Αχελώου,για να συζητήσουν μαζί του τον συντονισμό των ενεργειών, ώστε να προχωρήσει, επιτέλους, το έργο.

Σε συνεδρίασή της, στη Λάρισα, η Γραμματεία της ΠΑΣΕ αποφάσισε ν' αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των βολών που δέχεται το έργο από διάφορες πλευρές και στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εκπόνηση μελέτης για την οικονομική του βιωσιμότητα. Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες και δημοπρατήσεις του φράγματος Συκιάς και της σήραγγας εκτροπής, καθώς και τη σύμβαση προμήθειας εξοπλισμού των υδροηλεκτρικών σταθμών, που υπογράφτηκε με τους Ρώσους, η Συντονιστική Επιτροπή ανησυχεί για την τύχη της εκτροπής του Αχελώου, αφού διαπιστώνει ότι για τα δημοπρατηθέντα έργα δεν υπάρχει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας, στη βάση των νέων δεδομένων της λεγόμενης "ήπιας εκτροπής" των 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως. Χωρίς αυτή τη μελέτη δεν μπορεί να θεωρείται πιθανή η χρηματοδότηση του έργου από τα ταμεία της ΕΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή των θεσσαλικών φορέων, ζητάει την κυβερνητική συνδρομή και εξασφάλιση, καθώς προετοιμάζεται, το επόμενο διάστημα, να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, για να εκθέσει στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, τη σκοπιμότητα, τη χρησιμότητα και την οικολογική αξία του έργου. Επίσης, μετά τη συνάντηση με τον Κ. Γείτονα, θα συγκαλέσει συνάντηση των 24 βουλευτών της Θεσσαλίας και στις 6 Φλεβάρη, θα συνεδριάσει η ολομέλεια της ΠΑΣΕ όπου θα συζητηθεί και η νομική μορφή που θα πάρει ο φορέας, στον οποίο θα μετεξελιχτεί.

Σε υπόμνημά της προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη και τον αναπληρωτή υπουργό Κ. Γείτονα,η ΠΑΣΕ αναφέρει: "Πάγιο αίτημα των θεσσαλικών φορέων - που αγωνίζονται για το έργο της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου - εδώ και πολλά χρόνια ήταν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προετοιμασίας του έργου, ώστε να υλοποιηθεί το ταχύτερο. Μεταξύ αυτών που προαπαιτούνται για την έναρξη των εργασιών του έργου, είναι και τα παρακάτω:

α) Η ολοκλήρωση των προβλεπομένων μελετών (τεχνικές, περιβαλλοντικές, οικονομοτεχνικές κλπ.).

β) Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

γ) Η δημοπράτηση των έργων.

Η "ευφορία" από τις θετικές ενέργειες της πρόσφατης προκήρυξης δημοπράτησης του φράγματος Συκιάς και της σήραγγας εκτροπής, καθώς και η υπογραφή σύμβασης για τα ηλεκτρομηχανολογικά των ΥΗΣ Συκιάς και Πευκοφύτου, πιθανόν να είναι χωρίς αντίκρυσμα, αν έχουν βάση οι πληροφορίες μας για την τύχη της χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ".

Παγκόσμια έκθεση γραμματοσήμων

Παγκόσμια έκθεση Ολυμπιακών - Αθλητικών γραμματοσήμων διοργανώνουν το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη διεξαγωγή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Η έκθεση θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο, από τις 25 Μάρτη μέχρι τις 6 Απρίλη 1996.

Βραβεύεται η καλύτερη "γυναικεία" πένα

Απονέμονται σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια", τα βραβεία "Παύλος Παλαιολόγος" και "Αύρα Θεοδωροπούλου" στο ή στη δημοσιογράφο που υποστήριξε στον Τύπο ή στην τηλεόραση κατά τον καλύτερο τρόπο τα θέματα της ισότητας των δύο φύλων, κατά το 1995.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και η πρόεδρος του Συνδέσμου, Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, θα μιλήσει για την "Ισότητα: Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;". Θα γίνει, επίσης, προκήρυξη νέων βραβείων.

Θεσμικές εκκρεμότητες για την Υγειονομική Σχολή

Σοβαρά θέματα της Υγειονομικής Σχολής Αθηνών παραμένουν ανεπίλυτα, παρά τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον εκσυχγρονισμό και την άμεση υποστήριξη της Σχολής. Αντί αυτού, η Υγειονομική Σχολή βρέθηκε ανάμεσα στις αντιπαραθέσεις στελεχών της κυβέρνησης μετά την είσοδο του Α. Παπανδρέου στο "Ωνάσειο".

Τα παραπάνω επισήμανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο κοσμήτορας της Σχολής Γ. Κυριόπουλος και οι αντιπαραθέσεις στις οποίες αναφέρθηκε ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου και οι απαντήσεις του υπουργού Υγείας Δ. Κρεμαστηνού. "Αναφορές και κρίσεις, είπε ο Γ. Κυριόπουλος, για το ακαδημαϊκό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο των καθηγητών και του προσωπικού της Σχολής, είναι επιστημονικά ανεπίτρεπτες". Η Υγειονομική Σχολή είναι ισότιμη προς τα πανεπιστήμια της χώρας και οι καθηγητές της έχουν τον αντίστοιχο βαθμό και αποδοχές των καθηγητών πανεπιστημίου. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να απονέμει μεταπτυχιακούς τίτλους και ειδικότερα διδακτορικά διπλώματα. Ο Γ. Κυριόπουλος τόνισε ότι "ο εκσυγχρονισμός και η επίλυση των θεσμικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες οφείλονται στις παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης, πρέπει να ρυθμιστούν σύμφωνα με τις προτάσεις της Σχολής". Η νομοθετική ρύθμιση του 1994, πρόσθεσε, αφορά αποκλειστικά και μόνο τη μετονομασία της σχολής και δεν μπαίνει στην ουσία της επίλυσης των θεσμικών θεμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ