ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πίσω απ' τα σίδερα της ... ανεργίας

Εδώ και ένα χρόνο, το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφυλακισμένων έχει σταματήσει να λειτουργεί. Το υπουργείο Εργασίας αδιαφορεί τελείως για τα νέα προγράμματα που υποβάλλουν οι επιστήμονες του ΑΠΘ

Το παρελθόν τους επηρεάζει αρνητικά το μέλλον τους. Αποτελεί γι' αυτούς "εισιτήριο" στην εξαθλίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Η ανεργία σκύβει πάνω τους, αφού το στίγμα του αποφυλακισμένου - όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες του ΑΠΘ - επηρεάζει τους περισσότερους εργοδότες και δεν τους προσλαμβάνουν στη δουλιά τους. Ταυτόχρονα, οι πειρασμοί τούς ζώνουν στο ιδιαίτερα επικίνδυνο για υποτροπή στάδιο, που είναι οι πρώτοι μήνες μετά την αποφυλάκισή τους. Ετσι, οι αποφυλακισμένοι, χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια από το κράτος, οδηγούνται πάλι στον Καιάδα της φυλακής και το όνειρο της κοινωνικής τους επανένταξης αποδεικνύεται απραγματοποίητο.

Από το 1988, η μοναδική προσπάθεια στη Θεσσαλονίκη - μια μικρή όαση μέσα σε τόση αδιαφορία - για την κοινωνική επανένταξη αυτών των ανθρώπων, γινόταν από το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφυλακισμένων, που εδώ και ένα χρόνο, όμως, έχει σταματήσει να λειτουργεί. Το υπουργείο Εργασίας αδιαφορεί τελείως για τα νέα προγράμματα που υποβάλλουν οι επιστήμονες του ΑΠΘ, στα πλαίσια του προγράμματος κοινωνικού αποκλεισμού, με αποτέλεσμα να χάνονται οι ελπίδες ζωής εκατοντάδων αποφυλακισμένων.

"Περιμένουμε την αξιολόγηση των προτάσεων, η οποία, κατά γενική ομολογία, έχει καθυστερήσει πολύ, με αποτέλεσμα το 1995 να μην έχει γίνει κανένα πρόγραμμα. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που λειτουργούμε", είπε στο "Ρ" ο Νίκος Γαβαλάς,ένας από τους συντονιστές του συγκεκριμένου προγράμματος. Επισημαίνει ότι καθημερινά έρχονται στους υπεύθυνους του προγράμματος αποφυλακισμένοι, που αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στο να βρουν δουλιά. "Και μεις δεν μπορούμε πια να τους προσφέρουμε το παραμικρό. Πολλοί κοιμούνται σε παγκάκια. Κάποτε ήταν στην παρανομία, αλλά τώρα έχουν αποφασίσει να ζήσουν έξω από αυτή. Από τη στιγμή, όμως, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, είναι φυσικό να εξωθούνται σε πράξεις παραβατικότητας και σε λίγο επιστρέφουν πάλι στη φυλακή. Η ανεργία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας υποτροπής στο έγκλημα", συνεχίζει ο Ν. Γαβαλάς.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, σ' ένα περιστατικό που έγινε πριν λίγες μέρες, όταν ένας πρώην κρατούμενος στις φυλακές Βόλου τηλεφώνησε στα γραφεία τους και τους είπε πως μένει σαν ερημίτης σε μια σπηλιά και ότι εναγωνίως ψάχνει για δουλιά. "Εμείς όμως, όχι μόνο δεν μπορούμε να προσφέρουμε την παραμικρή βοήθεια σε όσους τη ζητούν, αλλά βρισκόμαστε στην ίδια πολύ δύσκολη θέση, αφού είμαστε απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες!", υπογράμμισε ο Ν. Γαβαλάς.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας των προγραμμάτων από το 1989 - '94 περισσότεροι από 200 άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν και πολλοί στη συνέχεια βρήκαν δουλιά σ' αυτά τα προγράμματα. Βασική φιλοσοφία των επιστημόνων που ανέλαβαν αυτό το έργο (ανάμεσά τους οι καθηγητές Ν. Παρασκευόπουλος και Κ. Μπαϊρακτάρης) είναι ότι η ομαλή ένταξη στο κοινωνικό σύνολο εξαρτάται πρωταρχικά από τους βασικούς όρους διαβίωσης του ατόμου, ανάμεσα στους οποίους σημαντική θέση κατέχει η ανεργία.

"Η ανεύρεση εργασίας μετά την αποφυλάκιση έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας, τόσο της συνολικότερης ανεργίας και της οικονομικής κρίσης, όσο και του στιγματισμού που ακολουθεί τους αποφυλακισμένους. Ετσι, όλα τα προγράμματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι έχουν προσωρινό μόνο όφελος, αφού προσφέρουν κατάρτιση και εργασία στο πρώτο μεταβατικό στάδιο, μετά τη φυλακή, αλλά είναι δύσκολο να γκρεμίσουν το φράγμα και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν για τους αποφυλακισμένους στην αγορά εργασίας", επισημαίνει ο Δ. Ματαράγκας,ένας από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επιστήμονες.

Φυσικά, ο κοινωνικός αποκλεισμός που συνοδεύει τα άτομα, μετά τον εγκλεισμό τους στις φυλακές, δεν είναι υπόθεση μόνο ενός προγράμματος, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Οι συνθήκες, όμως, που επικρατούν στο σημερινό κόσμο, οι κοινωνίες των 2/3, όχι μόνο περιθωριοποιούν την παραπάνω, ευάλωτη κατηγορία ανθρώπων, αλλά και ευρύτερα στρώματα του εργαζόμενου πληθυσμού. Παρ' όλα αυτά, με τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, θα μπορούσε να αμβλυνθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός των αποφυλακισμένων. "Τον αποφυλακισμένο για να μην ξαναπέσει στο περιθώριο θα πρέπει να τον κάνει κανείς να επανακτήσει τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά του, αλλά και να νιώσει οικονομικά αυτοδύναμος", καταλήγει ο Ν. Γαβαλάς.

Λάθος... ειδίκευση σε γιατρό

Ο ακτινολόγος γιατρός Ι. Μπασουράκος φέρεται να πραγματοποιούσε ειδικές ακτινολογικές εξετάσεις με μηχανήματα "triplex" στη Σπάρτη, χωρίς να είχε εκπαιδευτεί στο συγκεκριμένο μηχάνημα. Τη σχετική έρευνα διενεργεί η Εισαγγελία της Σπάρτης, μετά από καταγγελίες και με εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η βεβαίωση "εκπαίδευσης" χορηγήθηκε στον Ι. Μπασουράκο από τον Β. Θεοδωρόπουλο, διευθυντή της ακτινολογικής μονάδας του νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία". Ωστόσο, από την Ενορκη Διοικητική Εξέταση, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία", προκύπτει ότι δεν υπήρξε ούτε υπάρχει μηχάνημα "triplex" στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία", ο Ι. Μπασουράκος δεν ενεγράφη στο βιβλίο εκπαίδευσης, ενώ ο Β. Θεοδωρόπουλος στην ΕΔΕ υποστήριξε ότι από λάθος ανεγράφη ειδίκευση σε "triplex", αντί για "doppler".

To πόρισμα της ΕΔΕ έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο της Υγείας. Με το θέμα του γιατρού Ι. Μπασουράκου θα ασχοληθεί το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ έχει ενημερωθεί και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ν. Φαρμάκης.

Ομολογιακά δάνεια 400 δισ. δραχμών σε συνάλλαγμα

Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών, που σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πραγματοποιήθηκε χτες, δε φαίνεται να είναι καθόλου άσχετη με την παρατεταμένη ασθένεια του Α. Παπανδρέου

Υπογράφηκαν χτες δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 400 δισ. δραχμών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και ομίλου γερμανικών και ιαπωνικών τραπεζών. Οπως ανέφεραν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το πρώτο ομολογιακό δάνειο που συνάφθηκε με γερμανικές τράπεζες ανέρχεται σε 1 δισ. μάρκα, ενώ το δεύτερο, που θα χορηγηθεί από όμιλο ιαπωνικών τραπεζών, είναι ίσο με 1 δισ. δολάρια.

Η σύναψη των δύο αυτών δανείων εντάσσεται στο πρόγραμμα εξωτερικού δανεισμού, που έχει εξαγγείλει για το 1996 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Ο χρόνος σύναψης των δύο αυτών δανείων δε φαίνεται να είναι καθόλου άσχετος με τις τελευταίες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το δανεισμό του δημοσίου από την εσωτερική αγορά,που εντάθηκαν με τη δίμηνη ασθένεια του Α. Παπανδρέου. Εξελίξεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαθεσίμων του δημοσίου, τις προστριβές που δημιουργήθηκαν με τις εμπορικές τράπεζες στο θέμα των δημοπρασιών των κρατικών τίτλων, και την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των τελευταίων στο 14,2%.

Η προσφυγή, πάντως, του υπουργείου Οικονομικών στον εξωτερικό δανεισμό έχει δημιουργήσει αντιδράσεις σε άλλα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εκφράσει την άποψη ότι η επιχειρούμενη κάλυψη των δημοσίων ελλειμμάτων μέσω του εξωτερικού δανεισμού θα έχει αρνητικές αντιδράσεις σε άλλους δείκτες της οικονομίας. Οπως υποστηρίζουν, η εισροή στη χώρα μας συναλλαγματικών διαθεσίμων, ύψους 400 δισ. δραχμών, θα επιδεινώσει το πρόβλημα της αυξημένης ρευστότητας κεφαλαίων, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών και στον πληθωρισμό λόγω αύξησης της ζήτησης.

Στη Σιγκαπούρη λεωφορεία της ΕΛΒΟ

Για τη Σιγκαπούρη "ταξιδεύουν" τα πρώτα 15 ελληνικά αστικά λεωφορεία, που κατασκεύασε η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), για λογαριασμό των αστικών συγκοινωνιών Σιγκαπούρης.

Μέσα στο 1996, η ΕΛΒΟ θα κατασκευάσει και θα στείλει στη Σιγκαπούρη άλλα 50 λεωφορεία, ενώ παράλληλα η διοίκηση της εταιρίας φιλοδοξεί να επεκτείνει τις εξαγωγικές της δραστηριότητες και για άλλα προϊόντα, κυρίως προς Ακτή Ελεφαντοστού, Ρωσία, Κίνα και προς τις όμορες χώρες της Βαλκανικής.

Με τήβεννο θέλει τους δικαστές ο Β. Κόκκινος

Ο νεοσύστατος θεσμός της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, που ήταν ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κόσμου, δέχτηκε χτες τις ευθείες βολές του προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινου κατά τη συνάντησή του με τους πρωτοδίκες και τους προέδρους πρωτοδικών.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου χαρακτήρισε το θεσμό της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων ως "όχι τον πλέον επιτυχή". Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με την άποψη αυτή έχει ταχθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Ποττάκης, ο οποίος πρόσφατα είχε εκφράσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τροποποίηση της σχετικής ρύθμισης.

Ενα άλλο από τα προβλήματα που... διαπίστωσε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι ο τήβεννος! Επιμένοντας στον τύπο και όχι στην ουσία, ο Β. Κόκκινος στις προτροπές και τις συστάσεις προς τους δικαστές πρότεινε να καθιερωθεί ο τήβεννος και ζήτησε να είναι πιο συντηρητικοί στην εμφάνισή τους. Συνεχίζοντας τις παραινέσεις του, σύστησε στους δικαστές να ομιλούν στον πληθυντικό, όταν απευθύνονται από την έδρα προς τους κατηγορούμενους, γιατί "ο ενικός αποτελεί παράπτωμα".

Τέλος, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, διατύπωσε επικρίσεις και για την αναβολή που δόθηκε το περασμένο Σάββατο στη δίκη 30 ατόμων που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια του Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι οι δικηγόροι δεν μπορεί να καθορίζουν τη λειτουργία των δικαστηρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ