ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περίθαλψη με "δόσεις"

Σε υποχρεωτικό δανεισμό, λοιπόν, οδηγεί η κυβέρνηση οχτώ νοσοκομεία για την κάλυψη των χρεών τους, όπως έγραψε αναλυτικά ο "Ρ" στις 13.1.1996. Πρόκειται για χρέη κυρίως προς τους προμηθευτές, οι οποίοι απειλούν και με διακοπή των προμηθειών προς τα νοσοκομεία. Θα δανειστούν λοιπόν τα νοσοκομεία, όπως δανείστηκαν και το 1981 και θα πληρώνουν - για εκείνα τα δάνεια - δόσεις μέχρι το 2001. Δημόσια, δηλαδή, νοσοκομειακή περίθαλψη υποθηκευμένη και με δόσεις.

Εβαλαν ακόμα και τα νοσοκομεία ανάμεσα σε συμπληγάδες. Απ' τη μια μεριά η πολιτική λιτότητας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί προτεραιότητας στην υγεία και στην παιδεία. Και απ' την άλλη το σύμπλεγμα εκείνο των συμφερόντων που απομυζά τα νοσοκομεία.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων θα πρέπει να αποφασίσουν ότι πρέπει να διερευνήσουν τη δυνατότητα δανεισμού με την εγγύηση του δημοσίου. Λες και τα νοσοκομεία είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση. Πρέπει να βγουν στη"γύρα" και να βρουν χρήματα να αποπληρώσουν κυρίως ανελαστικές δαπάνες: Δηλαδή τη μισθοδοσία και τα φάρμακα.

Τα χρήματα για τη μισθοδοσία δεν επιδέχονται περικοπές - πώς άλλωστε να δεχτούν όταν οι βασικοί μισθοί των γιατρών, των υγειονομικών και των διοικητικών είναι για κλάματα. Προς αυτή την κατεύθυνση δε γίνεται καν λόγος. Ο δανεισμός προωθείται για τους προμηθευτές. Αυτούς που το κράτος με την πολιτική του, τους έχει κάνει όχι απλά πλούσιους αλλά και παράγοντες της δημόσιας ζωής.

Κι όλο μελετά η κυβέρνηση, μέτρα για τα φάρμακα και το μόνο που φαίνεται να βγαίνει είναι οι κάποιες λίστες που θα σημάνουν περικοπές σε φάρμακα, στο όνομα δήθεν του ελέγχου και του περιορισμού των φαρμακευτικών δαπανών. Αλλά τίποτε δεν ακούγεται και πολύ περισσότερο δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον περιορισμό των υπερκερδών και την οργάνωση των προμηθειών των νοσοκομείων σε άλλη βάση.

Η υπόθεση ακόμα δεν έχει λήξει. Ακόμα και τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων που πήραν θετικές αποφάσεις υπέρ του δανεισμού, έχουν ενστάσεις.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι: Αφού το κράτος θα αναλάβει την αποπληρωμή των δανείων γιατί δεν πληρώνει "μια και καλή" και προτιμά να έχει φορτωμένα τα νοσοκομεία με δόσεις, τα πέντε ή δέκα επόμενα χρόνια; Μα γιατί η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους προσπάθησε να αλλάξει τη νομική μορφή των νοσοκομείων για να αποκτήσουν, λέει, ευελιξία. Μπροστά στην κατακραυγή δεν προχώρησε στην αλλαγή της, τουλάχιστον στο νομοσχέδιο που ετοίμασε για την υγεία. Ομως προσπαθεί να περάσει με πλάγιους τρόπους τέτοιες ρυθμίσεις. Σήμερα είναι ο δανεισμός και αύριο ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να προκύψει.

Το Σύνταγμα αναφέρει ρητά: "Το κράτος μεριμνά διά την υγείαν των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα διά την προστασίαν της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και διά την περίθαλψιν των απόρων". (Αρθρο 21, παράγραφος 3).

Το κράτος λοιπόν, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για τη λειτουργία των νοσοκομείων και όχι να τα οδηγεί στο δανεισμό. Ας μη γίνει και "πελάτης" της τράπεζας, ο πολίτης όταν αρρωστήσει...

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η ΑΕ Περιστερίου πραγματοποιεί παρουσίαση - συζήτηση του "Δοκιμίου της Ιστορίας του ΚΚΕ (Α τόμος, 1918 - 1949) " σήμερα στις 7 μ.μ. στο "Θεατράκι της Ξυλοτεχνίας". Στο χώρο θα διατίθεται το Δοκίμιο σε ειδική τιμή.
  • Η Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ, Αιτωλοακαρνάνων, πραγματοποιεί συγκέντρωση σήμερα στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ. επίσκεψη στις κοινότητες του Στρυμονικού Κόλπου.
  • Η ΚΟ Κοζάνης πραγματοποιεί το χρονιάτικο χορό της, προς τιμήν των 77 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, την Παρασκευή 19 - 1 - 96 στο οικογενειακό κέντρο ΧΑΝΤΡΕΣ στον Κρόκο Κοζάνης. Θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Λαυρίου, προς τιμήν των 77 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μεγάλη απεργία του 1896 στο Λαύριο, πραγματοποιεί συνεστίαση την Παρασκευή 19 - 1 - 96 στις 8.30 μ.μ. στην ταβέρνα ΣΦΥΡΛΑΣ, στην Καμάριζα.
  • Ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος την Παρασκευή 19 - 1 - 96 στις 6 μ.μ. θα παρευρεθεί σε σύσκεψη της ΚΟΒ Αγγελοχωρίου.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στους Νομούς Γρεβενών και Κοζάνης. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

- Την Παρασκευή 19 - 1 - 96 το βράδυ, θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει στη συνεστίαση που διοργανώνει η ΚΟ Κοζάνης στο οικογενειακό κέντρο ΧΑΝΤΡΕΣ, στον Κρόκο Κοζάνης.

- Το Σάββατο 20 - 1 - 96 στις 11 π.μ. θα παρευρεθεί σε σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα γραφεία της ΚΟ Κοζάνης. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα Γρεβενά με στελέχη της ΤΑ.

- Την Κυριακή 21 - 1 - 96 στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στα Γρεβενά και στις 5 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο της Αιανής.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Συνεχίζονται και πληθαίνουν οι αντιδράσεις ενάντια στην τυχοδιωκτική ενέργεια της κυβέρνησης να στείλει ελληνικό στρατό στη Βοσνία.

Στου Ζωγράφου το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης και το Σωματείο Συνταξιούχων, συνδιοργανώνουν αύριο στις 6 μ.μ. πικετοφορία, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Γαρδένιας.

Στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Γυναικών Σταυρούπολης διοργανώνει αύριο πικετοφορία ενάντια στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στη Βοσνία. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την πλατεία Δημαρχείου.

Η Επιτροπή Ειρήνης Καισαριανής και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, όπου καταγγέλλουν την αποστολή στη Βοσνία και σημειώνουν: "Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα συνεννόησης των λαών και όχι εργαλείο οικονομικής εκμετάλλευσης που ανακόπτει την πολιτιστική αλληλεπίδραση".

  • Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στο εκστρατευτικό Σώμα του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΝΕ Σερρών του Κόμματος.

Εξάλλου, τη συμμετοχή της χώρας μας με 1.000 Ελληνες φαντάρους στη ΝΑΤΟική δύναμη στη Βοσνία, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η Επιτροπή Ειρήνης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης, η μαθητική κοινότητα Β1 του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και η Συντονιστική των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Μακεδονίας Θράκης.

Και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη Βοσνία, σημειώνοντας πως με την αποστολή ελληνικού στρατού συνεχίζει να εξυπηρετεί τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Πίτες ειρήνης

Η Ενωτική Κίνηση Ειρήνης Δήμου Αλίμου κόβει την Κυριακή 21 Γενάρη στο"βαγόνι της ειρήνης", στον πεζόδρομο Αγίου Δημητρίου 71 και Σκοπέλου, την πρωτοχρονιάτικη πίτα της.

Η Επιτροπή Ειρήνης Γκύζη κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της αύριο στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Νικηφόρου Λύτρα 26).

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου το Σάββατο 27 Γενάρη πραγματοποιεί απογευματινό περίπατο στα Δερβενοχώρια, όπου θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η Επιτροπή Ειρήνης φιλοξενείται προσωρινά στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου (Ρέπουλη 16, τηλ. 4618180).

"Νεανική δράση" στο Βύρωνα

Στον Βύρωνα πραγματοποιείται την Παρασκευή σύσκεψη νέων για τη συγκρότηση τοπικής κίνησης της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της τοπικής επιτροπής ειρήνης (Κορυτσάς 2 και Κωνσταντιλιέρη, Αγ. Τριάδα).

Κοπή πίτας των ΚΟ του ΚΚΕ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν αυτό το διάστημα πολλές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Η ΝΕ Ηρακλείου σήμερα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (οδός 1821, αρ. 39).
  • Η ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Νίκαιας την Παρασκευή 19 - 1 - 96, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Τερψιθέας 6).
  • Η ΚΟΒ Εξαρχείων το Σάββατο 20 - 1 - 95, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της(Κωλέττη 15, 2ος όροφος).
  • Η ΚΟ Κυψέλης το Σάββατο 20 - 1 - 96, στις 7 μ.μ., ταυτόχρονα με τα εγκαίνια των νέων γραφείων της (Κερκύρας 91).
  • Η ΚΟ Ν. Σμύρνης το Σάββατο 20 - 1 - 95 στις 7 μ.μ. στα γραφεία της(Πιπίνου 11 και Αρτάκη).
  • Η ΚΟΒ Αμφιάλης το Σάββατο 20 - 1 - 96 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της(Π. Τσαλδάρη 71).
  • Η ΚΟ Αγ. Παρασκευής το Σάββατο 20 - 1 - 96 στις 6 μ.μ. παράλληλα με τα εγκαίνια των ανακαινισθέντων γραφείων της (Σουλίου 52).
  • Η ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής - Ανάστασης της ΚΟΠ το Σάββατο 20 - 1 - 95 στις6.30 μ.μ. στα γραφεία της (Πλάτωνος 89).
Ενας Δεκέμβρης πριν την άνοιξη

Παρουσιάστηκε χτες το βιβλίο του Βάσου Γεωργίου "Αληθινός Δεκέμβρης"

Με στόχο την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τα τραγικά, για τον τόπο, γεγονότα του Δεκέμβρη 1944, παρουσιάστηκε χτες στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ το βιβλίο του Βάσου Γεωργίου "Ο Αληθινός Δεκέμβρης".

Μιλώντας για το βιβλίο του παλαίμαχου δημοσιογράφου και συγγραφέα, ο ταμίας της Ενωσης Συντακτών, Νίκος Καραντηνός,το χαρακτήρισε σαν μια απάντηση ενός παρόντα σε εκείνους που έγιναν "συγγραφείς με ξένα κόλλυβα", αλλά και σε όσους επιχειρούν να "κάνουν το μαύρο άσπρο" και να εμφανίσουν τους θύτες ως θύματα.

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, Κώστας Καραχάλιος,αναφερόμενος στο τελευταίο από τα 17 βιβλία του Β. Γεωργίου, προτίμησε να μιλήσει για τον "Αληθινό Δεκέμβρη" μέσα από τους δικούς του στίχους, σημειώνοντας, εκτός των άλλων, πως "υπάρχει πάντα ένας Δεκέμβρης πριν από κάθε άνοιξη".

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Γκλαβάς,στάθηκε στη "δύναμη της ψυχής που χρειάστηκε για να γραφούν αυτά", ενώ ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Συντακτών, Γιώργος Λεονταρίτης,αναφέρθηκε στην αξία που έχει για τον ιστορικό ερευνητή η καταγραφή των πραγματικών γεγονότων όπως τα έζησαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές τους.

Ιδιαίτερα συγκινημένος από την έλευση πολλών φίλων και συναγωνιστών (μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ), ο συγγραφέας μίλησε για την ανάγκη υπεράσπισης των γεγονότων του Δεκέμβρη και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις των συμμετεχόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ