ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Διαγωνισμός"

Πέντε

"δελφίνοι"

βγαίνουνε

πάνω

στην πασαρέλα,

ΕΟΚικά

στην κεφαλή

θα 'χουν όλοι

"καπέλα"

και στα ...μαγιό τους

θα φορούν

"ζωνάρι"

για κορδέλα!

Ιδια, λοιπόν,

τα πρόσωπα

θα 'ναι το 'να

με τ'άλλο,

κι όποιος εντέλει

εκλεγεί,

ντέρτι

δεν θα το βάλω,

θα τον δεχτώ,

μα σύντομα

το "στέμμα"

θα του βγάλω!

Ο οίστρος

Ο "τολμηρός" Χρ. Πρωτόπαππας

Από κοινού και χέρι χέρι βαδίζουν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, όπως αποδεικνύεται στις συνεντεύξεις τους, που δημοσιεύτηκαν πλάι πλάι στα "Νέα".

Ο Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας στην ερώτηση αν θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία η παράταση του "πολιτικού προβλήματος", δηλώνει: "Ναι, θα την επηρεάσει. Με τέτοια δεδομένα δεν μπορεί να ληφθούν τολμηρές, και με "κόστος" πολιτικό, αποφάσεις και τομές, που έχει ανάγκη η οικονομία μας" (!). Δηλαδή, αυτό που λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είναι ότι δεν μπορεί να ληφθούν "τολμηρές" αντιλαϊκές αποφάσεις.

Και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, λέει: "Διαπιστώνει κανείς ότι λείπει ο χωροφύλακας για να υλοποιούνται με ενιαία αντιμετώπιση οι επιλογές που έχουν γίνει".

"Χωροφύλακα" ζητάνε και οι δυο, για ποιον άραγε;

Εποχή των "διαχειριστών μιας χρήσης"

Ο Α. Παπανδρέου, όπως εξάλλου το συνήθιζε, "αιφνιδίασε" προχτές το βράδυ τα στελέχη του κόμματός του. Ενώ όλοι, "διαφωνούντες", "κομματικοί" κλπ., περίμεναν τη συνεδρίαση της ΚΕ το ερχόμενο Σάββατο και αμέσως μετά της ΚΟ για να δρομολογήσουν την "οριστική λύση", ο "ηγεμόνας" τούς πρόλαβε, κάνοντας ύστατη επίδειξη κινήσεων τακτικής, υποβάλλοντας την παραίτησή του.Τα παραπάνω χαϊδεύουν πιθανά τα αυτιά όσων θέλουν να τα ακούσουν, αλλά πιο κοντά στην αλήθεια είναι ότι αυτό που επιχειρείται να γίνει είναι να περισωθεί η υστεροφημία του Α. Παπανδρέου, ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή και η "πολιτική κληρονομιά" του, η εφαρμογή της νεοσυντηρητικής πολιτικής.Ετσι, "τέλος καλό, όλα καλά"; Οχι βέβαια. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα."Μετά τον Α. Παπανδρέου, ο παπανδρεϊσμός". Ηδη, οι επίδοξοι διάδοχοι του Α. Παπανδρέου έχουν δώσει σαφή δείγματα γραφής για την πολιτική που θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν. Δεν πρόκειται να είναι απλά η ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Θα είναι ακόμα χειρότερη. Οι διάδοχοι του Α. Παπανδρέου, δίνοντας εξετάσεις στην οικονομική ολιγαρχία, θα προχωρήσουν στην εφαρμογή πιο σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, έστω και αν πλησιάζουν εκλογές.

Τώρα, πλέον, η πολιτική ζωή εισέρχεται στον αστερισμό των "διαχειριστών μιας χρήσης". Μετά θα ρίχνονται στα "σκουπίδια της ιστορίας".

Επίδοξοι διαχειριστές είναι πολλοί. Και "σκουπιδοντενεκέδες" επίσης.

"Εντυπωσιακές" διαπιστώσεις

Αλλο δείγμα "σκληρής" αντιπολίτευσης συνιστούν οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά, ο οποίος διαπίστωσε ότι μετά την παραίτηση, δόθηκε τέλος στο αδιέξοδο της πολιτικής ζωής και στη θεσμική ανωμαλία. Διαφωνεί όμως... ριζικά ότι η παραίτηση θα σημάνει το τέλος της πολιτικής ρευστότητας (! ). Αυτό είναι το πρόβλημά του και μ' αυτό ασχολείται, μπας και επιβιώσει...

Διαπίστωσε όμως και κάτι άλλο ο δημοκόπος Αντ. Σαμαράς. "Η οικονομική εξαθλίωση, η ανεργία και τα ανοιχτά εθνικά θέματα παραμένουν". Εντυπωσιακό!Αν έκανε και κάτι άλλο, εκτός από το να δημαγωγεί, για να λύσει αυτά τα προβλήματα, σίγουρα θα εντυπωσίαζε περισσότερο...

Ομως δεν είναι αυτή η αποστολή του.

Μπράβο, παιδιά

Στη διάρκεια αυτού του διμήνου, για πρώτη φορά μετά την ανασυγκρότηση της Οργάνωσης, εκατοντάδες νέοι δυνάμωσαν τις γραμμές της ΚΝΕ. Η δίμηνη πολιτική καμπάνια στρατολογίας στην Οργάνωση ήταν η αφορμή. Γιατί για τους νέους που μορφώνονται, εργάζονται, που δε θέλουν να διαπραγματευτούν το δικαίωμα στη ζωή, η ΚΝΕ ήταν πάντα εκεί.

Με μόνα όπλα τα επιχειρήματα, το διάλογο και την αταλάντευτη αγωνιστικότητα, οι νέοι κομμουνιστές έδιναν πάντα τη μάχη στο σχολείο, το πανεπιστήμιο, το χώρο εργασίας για αναδείξουν τα προβλήματα, να κατονομάσουν τους υπεύθυνους και να προτείνουν τη λύση που δεν είναι άλλη από τη μαζική πάλη μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, με την πολιτική του ΚΚΕ.

Ολη αυτή η δραστηριότητα, που με συνέπεια ανέπτυξαν οι Κνίτες, είχε ως φυσικό αποτέλεσμα τα μεγάλα ποσοστά κάλυψης του πλάνου της Οργάνωσης για αύξηση κατά 25% των μελών της Οργάνωσης. Και για ένα να είναι σίγουροι οι επίδοξοι νεκροθάφτες των ιδεολογιών: Οσο τα αδιέξοδα της νεολαίας θα μεγαλώνουν, όλο και περισσότεροι νέοι θα δυναμώνουν την ΚΝΕ και το ΚΚΕ.

Προκαταβολή... δημαγωγίας

Λίγο πριν συγκεντρωθεί το σύνολο της φετινής παραγωγής σύσπορου βαμβακιού - ήδη έχουν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια περίπου 1.100.000 τόνοι - η ΕΕ εδέησε να αποφασίσει να δώσει προκαταβολή 40% αντί 27,5% που είχε αποφασιστεί στην αρχή.

Ομως, αφού ήδη οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν πουλήσει το προϊόν στις Ενώσεις Συνεταιρισμών ή στα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη μίζερη κατάσταση που αντιμετωπίζουν, από φέτος, οι παραγωγοί. Δεν πρόκειται να εισπράξουν τίποτα περισσότερο απ' ό,τι έχουν πάρει. Κι όμως, ο αρμόδιος υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να δημαγωγήσει, μιλώντας για μεγάλη, τάχα, επιτυχία με την απόφαση της ΕΕ για αύξηση της προκαταβολής. Βεβαίως, σκόπιμα αποσιωπά πως δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα οι αγρότες απ' ό,τι εισέπραξαν με τα συμβόλαια που υπέγραψαν με τις Ενώσεις ή τους ιδιώτες. Επίσης, αποσιωπάται ότι παραμένουν στο σύνολό τους τα καταστροφικά μέτρα για το βαμβάκι. Τίποτα δεν αλλάζει, λοιπόν, παρά τη δημαγωγία...

Καταϊδρωμένοι

Δεν πρόλαβε να δρέψει δάφνες ο υπουργός Γεωργίας, έσπευσε χτες καταϊδρωμένη η κυβερνητική πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ να ανακοινώσει τη... δικαίωσή της με την απόφαση για τις προκαταβολές. Κι ενώ γνωρίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα η αναδρομική εφαρμογή της σχετικής απόφασης για τους βαμβακοπαραγωγούς, που πούλησαν το προϊόν τους με τιμές κοψοχρονιάς, ωστόσο, προκειμένου να δημαγωγήσουν καλούν το υπουργείο Γεωργίας για την άμεση εφαρμογή της απόφασης. Αξιος ο μισθός τους!

Η ώρα των... παρατρεχάμενων

Αγνώριστος, κυριολεκτικά άλλος άνθρωπος, εμφανίστηκε προχτές το βράδυ στο γυαλί ο "πολύς" Κεδίκογλου. Τι... ευγένεια, τι... διαλλακτικότητα, τι οσφυοκαμψία! Μέχρι και για τον Κρεμαστινό έδωσε "τόπο στην οργή", αλλά εκεί που μας πλημμύρισε κυριολεκτικά στη "σαπουνάδα" ήταν με τον Ακη. Δεδηλωμένος "Σημιτικός" ο εν λόγω βουλευτής - που, παρεμπιπτόντως, επιμένει να εκθέτει σε κάθε του εμφάνιση γενικώς τους Ευβοιώτες, μιλώντας εξ ονόματός τους (! ) - ανέλαβε να προεκτείνει στον "αέρα" με τον πιο χυδαίο τρόπο τις εσωτερικές "διαπραγματεύσεις" ανάμεσα στους ομαδάρχες. Και τι καλός, λοιπόν, ο Ακης και τι αγωνιστής, άσε που ξέρει το ίδιο καλά με τον Σημίτη τα αγγλικά και τα γερμανικά... Αυτό, το τελευταίο ελέχθη με πολύ πολύ νόημα και σε συνδυασμό με τις "φιλοευρωπαϊκές" αναφορές των δυο δελφίνων... Οχι, δεν είπε ότι ο Αρσένης μιλά κυρίως αμερικανικά, απλώς το εννόησε, όπως φυσικά εννόησαν και οι τηλεθεατές το πού παίζεται τελικά το παιχνίδι της διαδοχής.

Δε νομίζει, όμως, ο Σημίτης ότι ο εν λόγω παρατρεχάμενός του παραείναι "άκομψος" για τα πολύ λεπτά παιχνίδια που παίζονται αυτές τις μέρες στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή, τι τον πέρασαν τον Ακη, κανένα "χάνο";

"Προσδοκίες" και προσδοκίες

"Κοσμογονία", "τέλος εποχής", "καινούρια σελίδα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία", "λύτρωση". Ιδού μερικοί από τους βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς με τους οποίους "κόσμησαν" οι εφημερίδες την παραίτηση του Α. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού.

Προφανώς από την οπτική γωνία που αντιμετωπίζουν τα συγκροτήματα του Τύπου τις πολιτικές εξελίξεις, αναμφίβολα η αποχώρηση του Α. Παπανδρέου και η δρομολόγηση εξελίξεων, οι οποίες θα ελέγχονται περισσότερο ασφυκτικά από τα "μεγάλα αφεντικά", ασφαλώς έχουν δίκιο.

Είναι πράγματι ελπιδοφόρες από τη δική τους σκοπιά οι εξελίξεις που ξεκινούν και έχουν εναποθέσει σε αυτές σοβαρές προσδοκίες για την πιο γρήγορη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νεοσυντηρητικής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Πιστεύουν ακόμα ότι το πολιτικό σύστημα - ο γερασμένος δικομματισμός - με τα "νέα" πρόσωπα και, ίσως, με τα "νέα" σχήματα, θα εμφανίσει προς τα έξω εικόνα "ανανέωσης" και άρα θα αυξήσει τα όρια της "σταθερότητάς" του.

Δεν είναι όμως καθόλου ελπιδοφόρες, αντίθετα, οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο πολιτικό σκηνικό για το λαό. Και μόνο το γεγονός ότι ο λαός εξωθείται και υποχρεώνεται να παρακολουθήσει ως θεατής αυτές τις εξελίξεις, είναι αρκετό για να αποδειχτεί ο αντιλαϊκός χαρακτήρας και προσανατολισμός τους.

Οι εργαζόμενοι αρκετές φορές μέχρι τώρα έχουν αισθανθεί "θύματα" σε παρόμοιες εξελίξεις, ενώ δεν είναι λιγότερες οι φορές που νιώθουν να παίζονται στις πλάτες τους τα άθλια παιχνίδια τους.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτές τις "κοσμογονικές" εξελίξεις. Μόνο στον ενωμένο, μαζικό και αποφασιστικό αγώνα, μπορούν να στηρίξουν τις ελπίδες τους.

Θαυμάστε "αντιπολίτευση"!

Δεν μπορεί να μη θαυμάζετε την "κλιμάκωση" της αντιπολιτευτικής τακτικής της ηγεσίας της ΝΔ, την "επόμενη μέρα" της παραίτησης του Α. Παπανδρέου!

Ο Μ. Εβερτ, άλλη μια φορά, αποδείχτηκε έτοιμος να ανταποκριθεί στο ρόλο του ηγέτη κόμματος "αντιπολίτευσης" και να συμβάλει στη λύση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν το λαό. Ετσι χτες πρότεινε:

- Πρώτο: "Εντός της ημέρας ή αύριο να σταλεί το Προεδρικό Διάταγμα για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία" (σ.σ. της αντικατάστασης του Α. Παπανδρέου) (! ).

- Δεύτερο: Κάλεσε τον πρωθυπουργό, που θα ορκιστεί τις επόμενες μέρες, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν να λήξει το 15ήμερο (!! ).

- Τρίτο: Καθησύχασε τους πάντες λέγοντας ότι "στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του, ανεξαρτήτως αν αυτή η λέξη αναφέρεται ή όχι στο κείμενο" (!!! ).

Με άλλα λόγια το μόνο που απασχολεί τον Μ. Εβερτ είναι να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να λύσει το πολιτικό πρόβλημα και βέβαια καθόλου δε σκέφτεται, ούτε θα μπορούσε, τα προβλήματα του τόπου και του λαού.

Ακριβέστερα πιστεύει, ότι αν λυθεί το πρόβλημα της "ακυβερνησίας", θα 'ρθει και η σειρά των προβλημάτων τα οποία θα αντιμετωπίσει από κοινού με τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προς όφελος βέβαια, της οικονομικής ολιγαρχίας. Με τέτοια πολιτική συμπεριφορά και τακτική, πιστεύει ότι θα ξεγελάσει στο τέλος τους εργαζόμενους να τον εκλέξουν πρωθυπουργό; Μα γιατί αυτόν και όχι τον αντικαταστάτη του Α. Παπανδρέου, που είναι και "αυθεντικός";



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ