ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΩΝΑΣΕΙΟ
Εγινε παρακέντηση στον Α. Παπανδρέου

Σε παρακέντηση υποβλήθηκε χτες ο Α. Παπανδρέου και του αφαιρέθηκαν 700 κυβικά εκατοστά υγρού από το αριστερό ημιθωράκιο. Η μέθοδος του Αμερικανού πνευμονολόγου Ρ. Λάιτ, που αφορούσε χορήγηση σκληρυντικής ουσίας στις διόδους των πνευμόνων, ώστε να μην επανασυσσωρευτεί υγρό, δεν εφαρμόστηκε. Ωστόσο, τοποθετήθηκε σωληνάκι στα πλευρά, για να αφαιρείται το υγρό που θα συγκεντρώνεται. Σύμφωνα με το ιατρικό δελτίο, κατά το προηγούμενο 24ωρο, ο πρόεδρος υποβλήθηκε σε αιμοκάθαρση κι έγινε περιοδική χρήση αναπνευστήρα.

Δηλώσεις έκανε χτες ο ακαδημαϊκός Γρ. Σκαλκέας, ο οποίος ήταν παρών το βράδυ της Δευτέρας όταν ο Α. Παπανδρέου υπέγραφε την επιστολή παραίτησής του από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο Γρ. Σκαλκέας εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση που ένιωσε "για την πρωτοβουλία που πήρε ο πρόεδρος για τη λύση του προβλήματος". Στην ερώτηση πώς ήταν ο Α. Παπανδρέου την ώρα που υπέγραφε, απάντησε: "Πολύ ψύχραιμος και δάκρυσε. Ηταν πολύ συγκινημένος, όπως και κάθε παρευρισκόμενος".

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ομάδα των θεραπόντων γιατρών, ο Α. Παπανδρέου χτες ήταν πολύ ήρεμος, ευδιάθετος και "δεν είπε κουβέντα για κανέναν".

Οι χτεσινές επισκέψεις

Με τον Γερ. Αρσένη ξεκίνησε χτες ο κύκλος επισκέψεων των υποψήφιων διαδόχων στο "Ωνάσειο", ο οποίος όμως αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Λίγο αργότερα πήγε στο "Ωνάσειο" ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στην ερώτηση πώς θα είναι η κυβέρνηση χωρίς τον Α. Παπανδρέου απάντησε: "Θα περάσουμε κάποιες δύσκολες στιγμές, μια μεταβατική περίοδο, αλλά πιστεύω πως θα πάμε καλά. Νομίζω ότι όλοι πιστεύουν στην ενότητα του Κινήματος, στη συνέχεια ενός δημιουργικού έργου. Είναι στις δικές μας πια ευθύνες να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι της εντολής που έχουμε από τον ελληνικό λαό και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε".

Τον Α. Παπανδρέου επισκέφθηκαν χτες ο πρώην υπουργός Ε. Γιαννόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Κατσιφάρας, ο υπουργός και υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης και Ν. Αθανασάκης, αντίστοιχα.

Μ. ΕΒΕΡΤ
"Ο αγώνας μου τώρα δικαιώνεται"
  • Πανηγυρίζει η ηγεσία της ΝΔ για τα αποτελέσματα που είχαν οι "θεσμικές πρωτοβουλίες" και συνεχίζει ακάθεκτη με καινούριες
  • Λέξη δεν είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για την πολιτική της νέας κυβέρνησης

Εμφανώς ικανοποιημένος γιατί ο "ασυμβίβαστος" αγώνας του για το "τέλος της ακυβερνησίας" δικαιώθηκε, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, την επομένη της παραίτησης του Α. Παπανδρέου.

Μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μ. Εβερτ πανηγύρισε για την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ επιχείρησε να καρπωθεί το μεγάλο τμήμα της δόξας που του αναλογεί γι' αυτήν την εξέλιξη. Απέδωσε, μάλιστα, τη λύση της εκκρεμότητας στην πίεση που άσκησε το κόμμα του με τις "θεσμικές πρωτοβουλίες", καθώς και τα ΜΜΕ και ένα μικρό τμήμα του ΠΑΣΟΚ.

Ασυγκράτητος, γιατί η αντιπολιτευτική τακτική του απέδωσε καρπούς, έσπευσε αμέσως να τη συνεχίσει με εντονότερο τρόπο. Στα πλαίσια αυτά κάλυψε, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, την "παράλειψη" του Α. Παπανδρέου να αναφέρει τη λέξη παραίτηση στο κείμενο, λέγοντας ότι "στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του, ανεξάρτητα εάν αυτή η λέξη αναφέρεται ή όχι στο κείμενο". Στη συνέχεια, "τρομοκράτησε" τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ... υποδεικνύοντάς τους να στείλουν το Προεδρικό Διάταγμα στον Κ. Στεφανόπουλο, χτες ή σήμερα, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Η τρίτη και φοβερή "θεσμική παρέμβασή" του αφορούσε το νέο πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε να μην εξαντλήσει το 15ήμερο για να έρθει στη Βουλή και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά "να έρθει στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης εντός της προσεχούς βδομάδας". Δε διευκρίνισε αν δώσει ο ίδιος ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά είναι μάλλον φανερό...

Αν και δε βρήκε να πει μια επικριτική λέξη για την πολιτική της κυβέρνησης, ωστόσο, έμμεσα έθεσε το πλαίσιο με το οποίο θα προχωρήσει η πολιτική συναίνεση με το κυβερνών κόμμα: "Ενιαία εξωτερική πολιτική, αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, κοινωνικό πρόσωπο, πολιτική που να συνενώνει τους Ελληνες και να μην τους διχάζει".

Οσον αφορά το αίτημα των εκλογών, το χαρακτήρισε πάγιο αίτημα της ΝΔ και το άφησε στον... πάγο να περιμένει.

Κατά τ' άλλα, η Ρηγίλλης θα περιμένει να διακρίνει το... προσωπείο της νέας κυβέρνησης για να χαράξει την αντιπολιτευτική τακτική της.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη της παραίτησης και συμφώνησε ότι και η ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε. Εληξε, πρόσθεσε, μια εκκρεμότητα η οποία ήταν απαράδεκτη και επικίνδυνη για τον τόπο. Το πρόβλημα, κατά τον Κ. Μητσοτάκη, στο εξής δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά προπαντός οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν και η νοοτροπία που θα επικρατήσει. Υπογράμμισε, όμως, ότι η νέα κυβέρνηση θα βρει μπροστά της γιγαντωμένα προβλήματα και "εκεί θα φανεί ποια πορεία ακολουθούμε".

Ο Στ. Μάνος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Α. Παπανδρέου τον παραίτησαν, αλλά πάντως "είναι θετικό ότι μπαίνουμε σε μια φάση που ελπίζουμε ότι θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα". Γενικό προσκλητήριο για την πραγματική ενίσχυση της ενότητας της ΝΔ, ζήτησε από την ηγεσία του κόμματός του ο Σ. Κούβελας.

"ΣΥΝ"
Συγκρατημένη ικανοποίηση

Δύσκολα κρύβει την ικανοποίησή του για την παραίτηση του Α. Παπανδρέου ο "ΣΥΝ", θεωρώντας πως τώρα παραμερίζεται ένα μεγάλο εμπόδιο για τη σύσφιξη των σχέσεών του με το ΠΑΣΟΚ.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε "αναγκαία από καιρό" την παραίτηση του Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως αυτή "έγινε αναπόφευκτη με ευθύνη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, αφού έφθασε η Ελλάδα ολόκληρη σε οριακό σημείο" (!!) Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επαναλαμβάνοντας τις απόψεις των κυβερνητικών στελεχών, ισχυρίζεται ότι η κρίση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί κρίση της χώρας, η οποία "λύνεται ως διά μαγείας" με την αλλαγή πρωθυπουργού.Στη λογική αυτή, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ισχυρίζεται πως η αποχώρηση του Α. Παπανδρέου "εισάγει την πολιτική ζωή της χώρας σε νέες καταστάσεις". Τέτοιες καταστάσεις είναι, σύμφωνα με τον "ΣΥΝ", η διαμόρφωση νέων συσχετισμών και το "τέλος των αυτοδυναμιών", γεγονός που φέρνει κοντύτερα το όνειρο της Κουμουνδούρου να συμμετάσχει κάποτε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Για το σκοπό αυτό ο Ν. Κωνσταντόπουλος επιθυμεί "εκλογές που θα σημάνουν το τέλος της πόλωσης και των αυτοδυναμιών" και θα "οδηγήσουν στο νέο πολιτικό σκηνικό που χρειάζεται η χώρα".

Αν και ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" δηλώνει πως το κόμμα του "θα ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", ωστόσο, είναι κοινό μυστικό στους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" ότι το κόμμα αυτό θα εξαρτήσει τη στάση του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ ανάλογα με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.Γιατί ο "ΣΥΝ" έχει κατατάξει τους διεκδικητές της πρωθυπουργίας ανάλογα με το "βαθμό επικινδυνότητάς" τους, δηλαδή τη μικρή ή μεγάλη ικανότητά τους να διεμβολίσουν τον εκλογικό του χώρο. Αν, λοιπόν, εκλεγεί πρωθυπουργός κάποιος "μη επικίνδυνος", τότε στον "ΣΥΝ" θα "πάρουν το πάνω χέρι" οι οπαδοί της συνεργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, τουλάχιστο μέχρι το συνέδριό του, ο "ΣΥΝ" θα αναγκαστεί να κλείσει τους διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συγκρατήσει στελέχη και οπαδούς του που θα μπορούσαν να διαρρεύσουν προς το κυβερνών κόμμα.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, το σύνολο του "ΣΥΝ" δείχνει ανακουφισμένο, επειδή "παραμερίστηκε ένα μεγάλο εμπόδιο" που άκουγε στο όνομα Α. Παπανδρέου. Θεωρούν, δηλαδή, πως όποιος κι αν τον αντικαταστήσει, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα της πρωθυπουργίας του, θα είναι πιο "εύκαμπτος" στις σχέσεις του με τον "ΣΥΝ". Αν αυτές τους οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν αυτό θα αρχίσει να διαφαίνεται στο πολύ εγγύς μέλλον.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Βιάζεται για... εκλογές

Το εύκολο και δημαγωγικό σύνθημα για πρόωρες εκλογές, προφανώς για να εμφανιστεί δικαιωμένος, όταν αυτές θα γίνουν, αλλά και για να αποφύγει να σχολιάσει την κυβερνητική πολιτική, επανέφερε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, μετά την παραίτηση του Α. Παπανδρέου.

Ο Αντ. Σαμαράς διαπίστωσε ότι "ο πρωθυπουργός έδωσε επιτέλους διέξοδο, αλλά η ρευστότητα όμως παραμένει". Δεν απέφυγε επίσης τη λαϊκίστικη αναφορά στην οικονομική εξαθλίωση, την ανεργία και τα ανοιχτά εθνικά θέματα που παραμένουν, όπως επίσης και η "συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ". Στο "διά ταύτα" πρότεινε "ανάπτυξη και γενναία μεταρρύθμιση, με απόφαση του λαού".

Στην επισήμανση ότι και ο Μ. Εβερτ ζητάει εκλογές, ο Αντ. Σαμαράς απάντησε: "Εμείς ζητήσαμε πρώτοι εκλογές" (!) και πρόσθεσε: "Ο κ. Εβερτ τις ζητάει τώρα, γιατί φαίνεται ότι έχει πια πεισθεί ότι δε θα γίνουν". Προφανώς ο ίδιος το γνωρίζει νωρίτερα...

Η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδρίασε, εκτίμησε ότι "η παραίτηση του Α. Παπανδρέου επισημοποιεί το τέλος του κύκλου της μεταπολίτευσης και μια νέα ιστορική και κρίσιμη περίοδος για την πατρίδα μας αρχίζει". Η πρώτη σελίδα της νέας πολιτικής περιόδου, επισημαίνει η ΕΕ, πρέπει να γραφεί από τον ίδιο τον ελληνικό λαό και όχι από εκείνους που έγραψαν τον επίλογο του χτες.

Διέκοψε προσωρινά η Βουλή

Εως την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού διέκοψε τις εργασίες της η Βουλή. Χτες ελύθη η συνεδρίαση του Σώματος, μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπήρχαν θέματα προς συζήτηση. Είχε προηγηθεί συνεννόηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους ερωτώμενους υπουργούς να αναβληθεί η συζήτηση των δύο επερωτήσεων της ΝΔ. Στη συζήτηση εξάλλου των επικαίρων ερωτήσεων απουσίαζαν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί.

Για την ακριβή ημερομηνία επανέναρξης των εργασιών της Βουλής, οι βουλευτές, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Σώματος Απ. Κακλαμάνης, θα ενημερωθούν από ημερήσια διάταξη που θα εκδοθεί εν καιρώ.

Η πολιτική υποταγής θα συνεχιστεί

Δήλωση του Μ. Κοψίδη, υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχετικά με την αντικατάσταση του πρωθυπουργού, ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε:

"Με την αυτονόητη αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου θα 'χουμε αλλαγή πρωθυπουργού. Αλλαγή πολιτικής δεν πρόκειται να έχουμε.

Οποιος και να είναι ο νέος πρωθυπουργός, η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, του ξεπουλήματος της παραγωγικής βάσης της χώρας, η πολιτική της υποταγής σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Ας μην υπάρχει καμία αυταπάτη γι' αυτό. "Εγγύηση", άλλωστε, γι' αυτή την - χωρίς επιστροφή - αντιλαϊκή πορεία του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί ο βαθιά συντηρητικός χαρακτήρας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ