ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναλλαγής το ανάγνωσμα

Μέσα από μια διαδικασία που έχει αναγάγει το "πάρε - δώσε" και τη συναλλαγή σε σήμα κατατεθέν του αγώνα δρόμου μεταξύ των "δελφίνων" για την υλοποίηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών, συγκαλείται σήμερα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει νέο πρωθυπουργό. Εναν πρωθυπουργό που όπως απέδειξαν - για μια ακόμα φορά - τα χτεσινά "διαγγέλματα" των υποψηφίων από το βήμα της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, κριτήριο της επιτυχίας του θα είναι το κατά πόσο θα"λειάνει" το έδαφος για την προώθηση της πολιτικής που υπαγορεύει ο "αυτόματος πιλότος" των Βρυξελλών και του Λευκού Οίκου.

Η χτεσινή σύγκληση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε την πρόβα - τζενεράλε της σημερινής κορύφωσης της διαπάλης μεταξύ "ομάδων" και "ομαδαρχών". Μια διαπάλη που επειδή δεν αφορά σε διαφορές επί της πολιτικής, μεταξύ των "δελφίνων", αναλίσκεται σε ένα χωρίς αρχές διαγκωνισμό, με στόχο τον προσεταιρισμό όσο γίνεται περισσότερων "ψηφοφόρων" - βουλευτών. Την ίδια ώρα το όποιο πολιτικό περιεχόμενο της διαδικασίας εκλογής πρωθυπουργού, εξατμίζεται μπροστά στον ποδοσφαιρικό χαρακτήρα που προσέδωσαν οι "μονομάχοι" στην κόντρα τους, καθ' όλη τη διάρκεια της "διαδοχολογίας" με κορύφωση τα τελευταία 24ωρα.

Συγκεκριμένα και όπως ομολογούνταν ανοιχτά χτες έξω από την αίθουσα συνεδρίασης της ΚΕ, όλο το βράδυ τα πολιτικά γραφεία των υποψηφίων θα δούλευαν πυρετωδώς ώστε να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές της τελευταίας ώρας. Στόχος το κέρδισμα όσο γίνεται περισσότερων "κουκιών" μέσα από το τάξιμο και την υπόσχεση θώκων, προς αποφασισμένους και αναποφάσιστους βουλευτές. Ταυτόχρονα, σε διάφορα σημεία της Αθήνας διεξάγονταν ολονύχτιες διαβουλεύσεις μεταξύ "ομάδων" και "τάσεων" με αντικείμενο το ερώτημα: "Ποιον στηρίζουμε; ". Ενα ερώτημα που βεβαίως η απάντησή του θα κρινόταν και κρίθηκε βάσει των ανταλλαγμάτων που οι διάφορες πλευρές ("προεδρικοί", που έλεγαν ότι "θα συνεδρίαζαν για να αποφασίσουν αν θα οδηγήσουν στον β γύρο τον Τσοχατζόπουλο ή τον Αρσένη", "ανένταχτοι", που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Κ. Λαλιώτη και ο οποίος φερόταν, από τις αντιδράσεις των υπολοίπων, πιο κοντά στον Κ. Σημίτη, "γεννηματικοί" κλπ.) ζητούσαν και λάμβαναν για να ταχθούν υπέρ του ενός ή του άλλου. Παράλληλα, το όλο σκηνικό της συναλλαγής συμπληρωνόταν και από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των υποψηφίων που έφταναν μέχρι και σε διεργασίες για να επιτευχθούν παραιτήσεις υποψηφίων, έστω την τελευταία στιγμή.

Το εν λόγω κλίμα ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, αφού ακόμα και μετά τη διευκρίνιση Χαραλαμπόπουλου, ότι τελικά θα βάλει υποψηφιότητα, άλλοι συνυποψήφιοί του, έλεγαν ότι "δεν είναι σίγουρο". Αναφερόμενοι δε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή (πολλοί ή δυο γύροι ψηφοφοριών), υποστήριζαν πως η αποχώρηση (! ) Χαραλαμπόπουλου "λύνει το θέμα". Απάντηση που έδινε λαβή για "πλασάρισμα" πληροφοριών, που μιλούσαν ακόμα και για "όρους" που εφόσον εκπληρώνονταν από κάποιον υποψήφιο, ο Γ. Χαραλαμπόπουλος θα απέσυρε σήμερα υπέρ του, την υποψηφιότητά του.

Παράλληλα και κατά τη διάρκεια της χτεσινής ΚΕ, αέναη ήταν η εναλλαγή ιαχών του τύπου "εμείς θα κερδίσουμε", εκ μέρους των "περιβαλλόντων" των υποψηφίων, με τα αγωνιώδη ερωτήματα... προς δημοσιογράφους, τους οποίους οι ίδιοι κύκλοι ρωτούσαν να μάθουν "ποιος θα είναι στο β γύρο". Πάντως σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των υποψηφίων, η πλευρά Αρσένη δήλωνε ότι "έχει όλα τα κουκιά στο καλάθι" αφού θα πάρει στην πρώτη φηφοφορία 50 - 52 ψήφους. Η πλευρά Σημίτη έδινε στον εαυτό της 55 - 65 ψήφους, που στην τελική θα φτάσουν τους 90. Οσο για την πλευρά Τσοχατζόπουλου, μιλούσε για 45 - 60 ψήφους. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι όλοι οι παραπάνω προεξοφλούσαν ότι θα είναι οι αποδέκτες, κατά 80%, των ψήφων των βουλευτών (περί τους 10) που "ήλεγχε" ο Απ. Κακλαμάνης.

Οσον αφορά το "κλίμα", έντονη ήταν η αίσθηση για το "ευνοϊκό ρεύμα" που προδιαγράφεται υπέρ του Α. Τσοχατζόπουλου (φέρεται ως πιθανός διεκδικητής με πρώτο τον Κ. Σημίτη), το οποίο είχε προβληματίσει τις πλευρές Σημίτη και Αρσένη. Τον πρώτο διότι θεωρεί ότι αν βρεθεί με τον Α. Τσοχατζόπουλο στον τελικό γύρο, ο αντίπαλός του είναι πολυσυλλεκτικότερος, και τον δεύτερο διότι τον θέτει εκτός κούρσας διαδοχής. Ενα "ρεύμα" που πάντως, έτσι κι αλλιώς ήταν ευδιάκριτο στην ΚΕ, που θεωρείται προνομιακός χώρος του υπουργού. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι υποψήφιοι μέχρι την ύστατη ώρα, μεταχειρίζονταν το δέλεαρ.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι μέρος στη σημερινή ψηφοφορία θα πάρουν 167 βουλευτές, μετά τον θάνατο του βουλευτή Δ. Ντούτσου. Οπως δε αποφασίστηκε χτες από το προεδρείο της ΚΟ και το ΕΓ, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί (αλλεπάλληλοι ή δυο γύροι) θα καθοριστεί από μυστική ψηφοφορία, πριν την έναρξη των ψηφοφοριών εκλογής.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
"Πρωθυπουργός στη σκιά του Α. Παπανδρέου"!

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού, που θα καταθέσει σήμερα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε επίσημα ο Α. Τσοχατζόπουλος,κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της ΚΕ. Παράλληλα, τόνισε ότι θεωρεί δεσμευτική την όποια επιλογή της ΚΟ και δεδομένη τη θέλησή του να προσφέρει για συνέχιση της πορείας του ΠΑΣΟΚ από όποιο επίπεδο βρίσκεται.

Κλείνοντας φιλικά το μάτι στους υποστηρικτές του Απ. Κακλαμάνη, εξήρε τη στάση του προέδρου της Βουλής, λέγοντας ότι η πράξη του αποτελεί συμβολή στην ενότητα του κόμματος. Στη συνέχεια, επιχείρησε να διασκεδάσει τα περί εξάρτησης του νέου πρωθυπουργού από το συνέδριο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμιά σχέση η εκλογή νέου πρωθυπουργού με την πραγματοποίηση του συνεδρίου, ενώ εξόρκισε την προοπτική ανταγωνιστικών σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, θα εκλέξει σήμερα πρωθυπουργό τετραετίας, "που θα μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά του, που θα μπορέσει να σταθεί κάτω από τις ευθύνες και τη σκιά του Α. Παπανδρέου..." (!).

Κατά τον Α. Τσοχατζόπουλο, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκονται στον αναπτυξιακό και κοινωνικό τομέα, αφού, όπως εκτίμησε, "η σταθεροποιητική διάσταση πέτυχε". Στα πλαίσια αυτά, υποστήριξε ότι το σύγχρονο κράτος πρέπει να παρέμβει και να συνεργαστεί με τις παραγωγικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανταγωνιστικότητα της παραγωγικής διαδικασίας, η οποία "δε θα αντιμετωπιστεί ούτε από την αγορά και τους κανόνες της ούτε από τις όποιες πρωτοβουλίες των ινστιτούτων της ιδιωτικής επιχείρησης".

Δηλώσεις

"Με την ομόφωνη απόφασή της, η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε στην ιστορική επιλογή του Α. Παπανδρέου", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε, δε, πως η ΚΕ "υιοθέτησε τις πολιτικές συντεταγμένες της πορείας του ΠΑΣΟΚ από δω και πέρα και εξέφρασε την αποφασιστικότητά τηςνα στηρίξει αποτελεσματικά με συνεχή κινητοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων την ολοκλήρωση της κυβερνητικής τετραετίας του ΠΑΣΟΚ και του Α. Παπανδρέου". Κατέληξε, λέγοντας πως "η ΚΕ στη βάση της δικής της ευθύνης προσδιόρισε τις συντεταγμένες της προσπάθειας όλων των στελεχών και στο πλαίσιο της λειτουργίας της, μου δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσω ότι αύριο στη συνεδρίαση της ΚΟ θα προχωρήσω στην κρίση των συναδέλφων βουλευτών της ΚΟ να θέσω τη δική μου υποψηφιότητα ως μια συμβολή ατομικού χαρακτήρα στη συνέχεια, στην προοπτική και στη νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ που έχουμε ανάγκη".

ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Αναστολή υποψηφιότητας

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε με την ομιλία του, χτες στην ΚΕ, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, δικαιολογώντας αυτή τη στάση του με το επιχείρημα ότι θέλει να συμβάλει στην ενότητα από πραγματικές θέσεις και όχι από θέσεις ομαδάρχη. Επίσης έκανε λόγο για παρεμβάσεις "σαλονιών", συγκροτημάτων, οικονομικών συμφερόντων και πρεσβειών στην πολιτική ζωή του τόπου, γεγονός που, αν μη τι άλλο, ήταν σαφής σκιαγράφηση των όσων συμβαίνουν αυτό το διάστημα στο κυβερνητικό κόμμα, γύρω από το θέμα της ασθένειας του Α. Παπανδρέου και της εκλογής νέου πρωθυπουργού. Αμέσως όμως μετά, συμπλήρωσε πως όλα αυτά δεν αφορούν κανέναν από τους παρόντες χτες στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ!!!

Στην απόφασή του να μην είναι υποψήφιος ο Απ. Κακλαμάνης αναμφίβολα κατέληξε ύστερα από στάθμιση της κατάστασης, η οποία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή γι' αυτόν. Προτίμησε λοιπόν να αποσυρθεί, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο το θεσμικό ρόλο που κατέχει, από τη θέση του προέδρου της Βουλής. Ο ίδιος, με δηλώσεις του στον Τύπο, έκανε λόγο για πρόσκαιρη θυσία χάριν της ενότητας και για αναστολή φιλοδοξιών, γεγονός που σημαίνει πως θεωρεί μεταβατική την όποια λύση δοθεί τώρα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στην απόφασή του να μην θέσει υποψηφιότητα συνέβαλε και το γεγονός ότι χτες το πρωί τον επισκέφθηκε αντιπροσωπεία βουλευτών - από την ομάδα των 30, που με επιστολή τους έχουν δηλώσει ότι δεν ανήκουν σε ομάδες - αποτελούμενη από τους Διαμαντίδη, Τόγια, Δημητρακόπουλο και Φούρα και του ζήτησε να μην θέσει υποψηφιότητα, αλλά να συμβάλει στην ενίσχυση του θεσμικού του ρόλου ως προέδρου της Βουλής.

Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
Κατ' αρχήν υποψήφιος, αλλά...

Σύγχυση, για το αν θα είναι υποψήφιος, δημιούργησε με την ομιλία του στην ΚΕ ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος όμως αμέσως μετά, με δηλώσεις του, άφησε σαφώς να εννοηθεί πως θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΚΕ ο Γ. Χαραλαμπόπουλος είπε, μεταξύ άλλων: "Αύριο η ΚΟ θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό. Εχω δηλώσει από παλιά ότι δεν έχω φιλοδοξίες. Εχω ολοκληρώσει μια μακρά πολιτική πορεία από το '61. Θα ήταν μωροφιλοδοξία να διεκδικήσω την πρωθυπουργία. Αν το έκανα, το έκανα από ανησυχία για την ενότητα". Οπως ήταν φυσικό, αυτή η δήλωση θεωρήθηκε ως δήλωση απόσυρσης υποψηφιότητας, αλλά αμέσως μετά ο πρώην αντιπρόεδρος, μιλώντας στον Τύπο, ξεκαθάρισε ότι κακώς "παρανοήθηκε" η ομιλία του. Είναι, πάντως, γεγονός ότι πάνω στον Γ. Χαραλαμπόπουλο ασκούνται σοβαρές πιέσεις να αποσύρει την υποψηφιότητά του και δεν είναι καθόλου απίθανο αυτό να συμβεί. Ο ίδιος έχει προετοιμάσει το έδαφος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι εκεί αποσκοπούσε η προαναφερόμενη τοποθέτησή του στην ΚΕ. Συνέδεσε την υποψηφιότητά του με την ανησυχία του για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που του επιτρέπει, αν τα βρει με όσους συνδιαλέγεται, να θεωρήσει την ενότητα δεδομένη και να αποσυρθεί.

Στο υπόλοιπο μέρος της ομιλίας του ο Γ. Χαραλαμπόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη ενός ενωτικού πρωθυπουργού, που θα εξασφαλίσει στο ΠΑΣΟΚ μια ήρεμη πορεία ως το επόμενο συνέδριο, από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Στη βάση αυτού του σκεπτικού διαφώνησε με την πρόταση του ΕΓ για συνέδριο τον Ιούνη, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ακυρώνει την ενωτική πορεία και τις τωρινές διαδικασίες για την εκλογή πρωθυπουργού, αφού ο νέος πρωθυπουργός θα είναι υπό την αίρεση εκλογής νέου προέδρου του κόμματος. Ετσι, εξέφρασε την άποψη ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει το 1997, ώστε ο νέος πρωθυπουργός να είναι πραγματικά πρωθυπουργός για την επόμενη διετία. Σκιαγραφώντας το προφίλ του νέου πρωθυπουργού, είπε πως δε θα είναι σαν τον Α. Παπανδρέου, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο συλλογικά. Τέλος, ο πρώην αντιπρόεδρος έκανε λόγο για πολλά θετικά που έχει πετύχει, όπως είπε, η κυβέρνηση, και παρουσίασε ως βάση ενότητας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ζητώντας να υπάρξουν διορθώσεις όπου χρειάζονται.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Στιγμές απείρου κάλλους διαδραματίζονταν χτες στους διαδρόμους του ξενοδοχείου, όπου συνεδρίαζε η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Σε μια από αυτές ο ακραιφνής "προεδρικός" Κ. Κουλούρης τα έλεγε σε έντονο ύφος με τον νεοανανήψαντα "εκσυγχρονιστή" Χρ. Ροκόφυλλο. Κάποια στιγμή και ενώ ο δεύτερος φώναζε για τις δραστηριότητες του "περιβάλλοντος" Παπανδρέου - που βεβαίως καθόλου δεν τον ενοχλούσαν όσο ήταν υπουργός - ο δεύτερος του αντέτεινε: "Ολοι κοσκινίσατε και όλοι προσκυνήσατε"! Πολύ σωστά. Μόνο που θα ήταν σωστότερο αν έλεγε "όλοι κοσκινίσαμε και όλοι προσκυνήσαμε".

***

Πόσες ψήφους θα πάρει ο Τσοχατζόπουλος στον πρώτο γύρο; Γύρω στους 50 με 60, δήλωναν οι "Τσοχατζοπουλικοί". Ο Αρσένης; Γύρω στους 50 με 60, απαντούσαν οι "Αρσενικοί". Ο Σημίτης; Γύρω στους 50 με 60, απαντούσαν οι "Σημιτικοί". Συμπέρασμα: Αν προσθέσει κανείς τις αριθμητικές επιθυμίες των διαφόρων "περιβαλλόντων", τότε προκύπτει με σιγουριά ότι μέχρι και ο Γ. Χαραλαμπόπουλος δεν πρόκειται να ψηφίσει τον εαυτό του... Δε λέμε για τις εκτιμήσεις των "περιβαλλόντων" όσον αφορά την τελική ψηφοφορία. Στην περίπτωση αυτή το άθροισμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά τους 300...

***

Γνήσιο δείγμα "ειλικρίνειας" του ΠΑΣΟΚικού λόγου. Στέλεχος εκ των πρωτοκλασάτων, μέλος του ΕΓ, δήλωνε σε έντονο ύφος προς συνάδελφό του ότι δε θα ανεχτεί διαδικασίες συναλλαγής κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών. Αν υπάρξουν κάποιοι που θα ψηφίσουν άλλον στον πρώτο γύρο και άλλον στον τελικό, ενώ θα συμμετέχει ο πρώτος τελική ψηφοφορία, σημαίνει ότι "το πράγμα βρωμάει και θα το καταγγείλω", έλεγε χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα και όταν δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν αν φοβάται για την αξιοπιστία των διαδικασιών, δήλωνε αγέρωχα: "Κανένας φόβος"...

***

Το "προεκλογικό" κλίμα της χτεσινής συνεδρίασης ήταν παραπάνω από εμφανές. Οι διάδρομοι του ξενοδοχείου, όπου συνήλθε η ΚΕ, ήταν ασφυκτικά γεμάτοι, όταν στο βήμα των ομιλητών βρίσκονταν οι "εκπρόσωποι της βάσης". Ηταν οι ώρες που τα επιτελεία των "διαδόχων" επιδίδονταν στα γνωστά σούρτα - φέρτα και στα σιγοψίθυρίσματα με βουλευτές και άλλους, που επίσης βρίσκονταν στους διαδρόμους. Τα πράγματα ηρέμησαν λίγο και τα πήγαινε - έλα περιορίστηκαν τέσσερις φορές. Ηταν όταν μιλούσαν οι υποψήφιοι διάδοχοι. Κατά τα άλλα η ΚΕ πήρε αποφάσεις...

***

Χάρμα ήταν να ακούς τους επίδοξους "μνηστήρες" να εκφράζουν τις εκτιμήσεις τους για την αυριανή (σ. σ.: σημερινή) τους νίκη. Από τους "νικητές", άλλοι έφτιαχναν "από Δευτέρα κυβέρνηση", άλλοι δέχονταν "συγχαρητήρια" και άλλοι δήλωναν, εννοώντας τη σημερινή ψηφοφορία, ότι "έχουν όλα τα κουκιά στο καλάθι". Γκολ...

ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
"Μνηστήρες" - κληρονόμοι της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Με εντολή και απαράβατο όρο τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, και μάλιστα, με ακόμα εντονότερους ρυθμούς, προσέρχεται σήμερα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει νέο πρωθυπουργό. Ενας πρωθυπουργός που, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών από τον Α. Παπανδρέου, έχει ήδη στις αποσκευές του την ομοθυμία της ΚΕ του κόμματός του για την επιβολή ακόμα πιο στυγνής πολιτικής ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Εχει την προκαταβολική στήριξη στο "έργο" του. "Εργο" υπόκυψης απέναντι στους ισχυρούς και τους "συμμάχους", "έργο" - προώθηση των επιταγών των μονοπωλίων.

Το παραπάνω μήνυμα ήταν σαφές και στάλθηκε χτες προς τον ελληνικό λαό από δυο κατευθύνσεις: Και από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και από τους επίδοξους διαδόχους του Α. Παπανδρέου. Οι τελευταίοι, μιλώντας σε ένα ακροατήριο που αποτελούνταν από τα μέλη της ΚΕ και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εισέπραξαν το χειροκρότημα. Ενα χειροκρότημα που αφορούσε "προεκλογικούς" λόγους, οι οποίοι ξεκαθάριζαν ότι: α) "Βάση ενότητας" του ΠΑΣΟΚ είναι "οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης", δηλαδή, τα γραμμάτια εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των υποδείξεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, β) Χωρίς "καμία παρέκκλιση" η χώρα "θα συνεχίσει την οικονομική της πολιτική", κινούμενη στους ρυθμούς του Μάαστριχτ, διότι έτσι επιτάσσει "η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις", γ) Τα όποια υπολείμματα του κράτους πρόνοιας θα παρασυρθούν στο πέρασμα των οδηγιών της "Λευκής Βίβλου", και μάλιστα, με σιγόντο τις φλυαρίες για "νέο κοινωνικό κράτος" (! ), δ) Το "νέο" ΠΑΣΟΚ θα είναι άξιος συνεχιστής της 20χρονης διγλωσσίας και υποκρισίας του, βαφτίζοντας τη "σταθεροποίηση που πέτυχε" (!) σε "προσήλωση στον κοινωνικό και δημοκρατικό διάλογο"! Αυτά υποσχέθηκαν χτες οι "μνηστήρες" της πρωθυπουργικής καρέκλας.

Με βάση τους ίδιους άξονες καλείται σήμερα η ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος να διαλέξει ποιος εκ των Α. Τσοχατζόπουλου, Γερ. Αρσένη, Κ. Σημίτη και - εκτός απροόπτου - του Γ. Χαραλαμπόπουλου, έχει τα περισσότερα εχέγγυα για να φέρει εις πέρας το παραπάνω "καθήκον". Πρόκειται για μια διαδικασία που όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν επάνω της. Με στόχο, τελικά, να συσκοτιστεί το κύριο: Το καθήκον των εργαζόμενων να συγκρουστούν με τα "καθήκοντα" των εκπροσώπων της ολιγαρχίας, ανεξάρτητα από ποιο αρχηγό θα αρχίσουν από αύριο να προωθούνται.

ΓΕΡ. ΑΡΣΕΝΗΣ
Χρειαζόμαστε δυνατό πρωθυπουργό

Χαρακτήρα προγραμματικών δηλώσεων θέλησε να δώσει στη χτεσινή ομιλία του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ο Γερ. Αρσένης,με προφανή στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις ανάμεσα στους βουλευτές. Το πολιτικό πλαίσιο που έθεσε και, όπως είπε, αποτελεί το ζητούμενο, είναι το εξής: "Πρώτο, ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, δεύτερο, νικηφόρα πορεία προς τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τρίτο ιδεολογικός επανεξοπλισμός του ΠΑΣΟΚ". Επίσης, έκανε λόγο για ανάγκη στην Ελλάδα και διεθνώς "ενός νέου προοδευτικού, σύγχρονου πολιτικού λόγου που να απαντάει στα προβλήματα των λαών". Συγκεκριμένα "στα προβλήματα, της απασχόλησης, της διανομής του πλούτου και του εισοδήματος, της ειρηνικής συνύπαρξης των εθνών".

Ο Γερ. Αρσένης ήταν σαφής ως προς το τι επιδιώκει: "Χρειαζόμαστε δυνατό πρωθυπουργό, χρειαζόμαστε δυνατή κυβέρνηση για να εξαντλήσει την τετραετία. Με κολοβή κυβέρνηση, υπό αίρεση, υπό προϋποθέσεις, βάζουμε τα σπέρματα της καταστροφής της πορείας μας". Στη συνέχεια έθεσε τις προϋποθέσεις λειτουργίας της κυβέρνησης,η οποία, όπως είπε, πρέπει να σχηματιστεί χωρίς αποκλεισμούς. "Η ενότητα, σημείωσε, για την οποία μιλάμε θα αποδειχθεί και από τη σύνθεση της κυβέρνησης".

Απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τής υποσχέθηκε ρόλο "πολιτικού συμβούλου του πρωθυπουργού για τη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής", ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμα από την περίοδο του '82 και '83 στα κυβερνητικά συρτάρια.

Εκεί που ήταν ιδιαίτερα σαφής είναι οι διαβεβαιώσεις που έδωσε για συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής και μάλιστα χωρίς παρεκκλίσεις. "Οσον αφορά, είπε, τα οικονομικά ζητήματα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει χωρίς παρεκκλίσεις να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα το μεσοπρόθεσμο για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας στους όρους του Μάαστριχτ", ενώ παρακάτω πρόσθεσε: "Το πρόγραμμα σύγκλισης δεν κλείνει τον κύκλο της οικονομίας. Υπάρχει το κεφάλαιο της ανάπτυξης. Κι εδώ πρέπει να το πούμε και να το πούμε ανοιχτά, ότι εδώ έχουμε μείνει πίσω".

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Εντολή συνέχισης της ίδιας πολιτικής

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, με την εισήγησή του, όρισε τα πολιτικά πλαίσια του νέου πρωθυπουργού

Το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η σημερινή διαδικασία εκλογής νέου πρωθυπουργού, καθώς και όλη η πορεία του ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διάστημα, μια πορεία συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται, έθεσε με την εισήγησή του προς την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας τηςΚ. Σκανδαλίδης.Χωρίς ουσιαστικά να προσθέσει τίποτα καινούριο και με επανειλημμένες αναφορές στον Α. Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτήρισε "εγγυητή της ενότητας και της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ", έκανε λόγο για κρίσιμες και ιστορικές για το ΠΑΣΟΚ στιγμές και για την ανάγκη διασφάλισης της συνέχειας του ΠΑΣΟΚ στη "νέα εποχή".

Καμία αναφορά δεν έκανε για τροποποίηση της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Αντίθετα σκιαγραφώντας την πολιτική εντολή που θα έχει ο νέος πρωθυπουργός, που θα εκλεγεί σήμερα, είπε ότι αυτή θα είναι εντολή εφαρμογής των προγραμματικών διακηρύξεων του ΠΑΣΟΚ και εντολή εξάντλησης της τετραετίας. Επίσης, πρόσθεσε: "Θέλουμε κυβέρνηση που να εκφράζει ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με συμμετοχή όλων των κορυφαίων στελεχών". Με τις αναφορές περί "νέας εποχής" που ανοίγει, ουσιαστικά προανήγγειλε και το βασικό προπαγανδιστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί από εδω και μπρος το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού.

Με την εισήγησή του, η οποία έγινε και ομόφωνα δεκτή από την ΚΕ, ο Κ. Σκανδαλίδης πρότεινε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να γίνει από τις 6 μέχρι τις 9 Ιούνη, ωστόσο το όλο θέμα μένει ανοιχτό, αφού το Φλεβάρη θα συνέλθει ξανά η ΚΕ με αποκλειστικό θέμα το συνέδριο. Οπως προανήγγειλε, στην τελική εισήγηση θα υπάρχει η πρόταση για την εκλογή αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος των εργασιών της ΚΕ ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε: "Νομίζω ότι αυτή η σύνοδος της ΚΕ τελείωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αντάξια του ύψους των περιστάσεων που περνάει και το ΠΑΣΟΚ και η παράταξή μας συνολικά". Οσον αφορά το συνέδριο είπε ότι με την τελική απόφασή της η ΚΕ ενέκρινε το περιεχόμενο και το χαρακτήρα του συνεδρίου "σαν ένα πλήρες, τακτικό, καταστατικό, πολιτικό συνέδριο".

Σε ό,τι αφορά το χρόνο έκανε γνωστό πως στις 10 και 11 Φλεβάρη θα συνέλθει η ΚΕ, με αποκλειστικό θέμα την πορεία προς το συνέδριο, όπου θα παρθεί και η τελική απόφαση. Οταν ρωτήθηκε αν υπήρχε η περίπτωση να πάει μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές άφησε και αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό. Σε σχέση με αν θα αμφισβητηθεί η θέση του νέου πρωθυπουργού από το συνέδριο είπε ότι αυτό "δε γίνεται για να φαλκιδεύσει οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή εξουσία του πρωθυπουργού, γι' αυτό τον χαρακτηρίσαμε ισχυρό με πλήρεις αρμοδιότητες κλπ".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κυριάκος Ζηλάκος, Παναγιώτης Κακαλής, Νίκος Μπογιόπουλος,

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ, Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ, Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Ευρωπαϊστής" και εγγυητής

Εγγυητής της ενότητας, της ανανέωσης και της νίκης στις επόμενες εκλογές εμφανίστηκε στην ομιλία του στην ΚΕ ο Κ. Σημίτης.Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές του θέσεις ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ουσιαστικός συμμέτοχος των ευρωπαϊκών εξελίξεων, να παίξει ρόλο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τον τουρκικό επεκτατισμό. Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της οικονομικής πολιτικής, επικαλούμενος το φόβητρο της ΟΝΕ και έθεσε ως στόχο την οριστική συμμετοχή της χώρας στον πυρήνα των προηγμένων χωρών, χωρίς βέβαια να αναφέρει τις ολέθριες συνέπειες για μια τέτοια πορεία της χώρας. Ζήτησε οικοδόμηση ενός "νέου κοινωνικού κράτους πάνω στα ερείπια του κράτους παροχών" (!). Επανέλαβε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός των θεσμών, της δημόσιας διοίκησης και του ίδιου του πολιτικού συστήματος, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Εθεσε θέμα ύφους και ήθους της εξουσίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτός διασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις.

Ως καθήκον του ΠΑΣΟΚ έθεσε το συγκερασμό "του αιτήματος του εκσυγχρονισμού με το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού Κοινωνικού Ιστού Ασφάλειας"! Η χώρα, τόνισε δίνοντας το στίγμα του, χρειάζεται ηγεσία που θα έχει το θάρρος για το καινούριο. Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ τόνισε ότι θα πρέπει να διαφυλαχτεί η διαφάνεια, η νομιμότητα και το κύρος της, ενώ κάλεσε σε δέσμευση για την αποδοχή του αποτελέσματός της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ