ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Τώρα ομολογούν δημόσια την αξία τους

Με πληρωμένη ανακοίνωση στις εφημερίδες, οι μέτοχοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά - δηλαδή οι εργαζόμενοι και η ΕΤΒΑ - ζητούν κάποιον ειδικό να αναλάβει τη διαχείριση των ναυπηγείων με... το αζημίωτο

"Το Ναυπηγείο αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα στην Ανατολική Μεσόγειο... Το ναυπηγείο είναι μια αυτόνομη μονάδα και διαθέτει όλες τις εγκαταστάσεις για βιομηχανικές κατασκευές...". Τα παραπάνω αποτελούν σημεία της διαφημιστικής καμπάνιας που περιέχεται στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή του μάνατζμεντ, που θα αναλάβει τη διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία δημοσιεύτηκε χθες. Πρόκειται σαφώς για τη λογική του "γαϊδάρου και του αλόγου" και αναφερόμαστε στο κυβερνητικό "μάτι" το οποίο, όσο διαρκούσαν οι τραγελαφικές και ατυχείς προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων τα έβλεπε ως "γάιδαρο", ενώ στις νέες προσπάθειες για να προχωρήσει το γνωστό σχήμα "έκτρωμα" τα βλέπει ως"άλογο".

Σύμφωνα με την προκήρυξη που επεξεργάστηκε για λογαριασμό των μετόχων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά (ΕΤΒΑ - εργαζόμενοι) η κοινοπραξία Samuel Montagu και Alha Finance, δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό για την προεπιλογή του μάνατζμεντ των ναυπηγείων έχουν εταιρίες, κοινοπραξίες εταιριών και ομάδες στελεχών οι οποίες διαθέτουν:

  • Τεκμηριωμένη εμπειρία στη διαχείριση ναυπηγείων
  • Οικονομική ευρωστία και
  • Υψηλό βαθμό δέσμευσης για την επιτυχία του Ναυπηγείου.

Το χρονοδιάγραμμα για την επιλογή του μάνατζμεντ, προβλέπει υποβολή δικαιολογητικών για την προεπιλογή απ' τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους μέχρι τις 31 του Γενάρη και αμέσως μετά κατάθεση επίσημων προσφορών μέχρι τις 11 του Μάρτη.Η επιλογή του μάνατζμεντ αποτελεί την τελευταία υλοποίηση των κατευθυντήριων εντολών που έχει θέσει η Κοινότητα στην κυβέρνηση ως προϋπόθεση, για να εγκρίνει την ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων. Το τελικό "οκέι" απ' την ΕΕ αναμένεται στα τέλη Μάρτη αρχές Απρίλη, με την έγκριση του επιχειρηματικού σχεδίου που βρίσκεται ήδη στα χέρια της απ' την προηγούμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του προέδρου της διοίκησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κ. Κολλινιάτη το μάνατζμεντ θα έχει απόλυτη "δικαιοδοσία και ευελιξία" στις αποφάσεις για τη διαχείριση των Ναυπηγείων. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κολλινιάτη η βιωσιμότητα της επιχείρησης - για την οποία έχει εκφράσει αισιοδοξία - θα εξαρτηθεί απ' τη δυνατότητα υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος. Αυτό θα είναι και το δυσκολότερο πρόβλημα, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει το μάνατζμεντ, καθώς ένα μεγάλο ποσό, το οποίο ανέρχεται σε 4,2 δισ. δρχ. απ' το σύνολο των επενδυτικών δαπανών της 5ετίας θα πρέπει να καλυφθεί με δανεισμό από ιδιωτική τράπεζα, πράγμα που θεωρείται δύσκολο.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η πολιτική υπονόμευσης της ναυπηγικής βιομηχανίας, της χώρας καθώς η υπουργική απόφαση που κυρώνει την παράταση κρατικών επιδοτήσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου 1996 βάσει σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας, βρίσκεται ακόμη στα συρτάρια του υπουργείου Βιομηχανίας.

Αίτημα για επιδότηση στα πλαίσια της παραπάνω απόφασης έχουν υποβάλει ήδη τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Αυλίδας και Νεωρίου Σύρου.Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η ημερομηνία της 30ής Ιουλίου θα παρέλθει άπραγη, καθώς και τα 4 ναυπηγεία αντιμετωπίζουν σοβαρές εκκρεμότητες.

Συγκεκριμένα, η έγκριση του αιτήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα εξαρτηθεί απ' την προηγούμενη έγκριση του επιχειρηματικού σχεδίου της επιχείρησης απ' την ΕΕ. Η αντίστοιχη έγκριση των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα εξαρτηθεί απ' την έκβαση του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πώλησή τους. Οσο για το σχετικό αίτημα των ναυπηγείων Αυλίδος μάλλον θα απορριφθεί καθώς ο ιδιοκτήτης κ. Λελάκης, στον οποίο η κυβέρνηση παρέδωσε τη διαχείρισή τους απ' το 1992, φαίνεται ότι τα χρησιμοποίησε μόνο, για να εισπράττει δάνεια απ' το δημόσιο που φτάνουν τα 400 εκ. δολ.

Χρύσα ΛΙΑΓΚΟΥ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Τροποποιήσεις του νομικού πλαισίου με στόχο τη διαφάνεια

Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και γενικότερα την εξασφάλιση διαφάνειας, αντικειμενικότητας και φερεγγυότητας των στοιχείων των δημοσιευμένων εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων των εισαγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών, το ΔΣ του ΧΑΑ αποφάσισε κατά τη χτεσινή του καθιερωμένη συνεδρίαση της Πέμπτης σημαντικές τροποποιήσεις του Προεδρικού Διατάγματος 360/88.

Συγκεκριμένα, οι βασικές μεταβολές, συμπληρώσεις και προσαρμογές του εν λόγω ΠΔ, που εισηγείται το σχέδιο του ΔΣ του ΧΑΑ υπό την αιγίδα του προέδρου του Μ. Ξανθάκη,είναι:

  • Η εξαμηνιαία έκθεση (που όλες οι εισαγμένες εταιρίες οφείλουν να κοινοποιούν) να δημοσιεύεται μέσα σε διάστημα ένα μήνα,αντί των τεσσάρων μηνών που ισχύει σήμερα, ενώ παράλληλα προτείνεται οι λογιστικές καταστάσεις (ισολογισμοί και αποτελέσματα χρήσης) να αναπτύσσονται σε 3 στήλες (αντί των δυο σήμερα) και να περιλαμβάνουν και τα προπέρσινα μεγέθη (και όχι μόνο τα περσινά).
  • Οι λογιστικές καταστάσεις να καταρτίζονται εσωλογιστικά και όχι εξωλογιστικά, ώστε να έχουν αυξημένη αξιοπιστία και φερεγγυότητα.
  • Να προστίθενται σ' αυτές, για πρόσθετη ενημέρωση του κοινού, τα εξής πληροφοριακά στοιχεία: Επενδύσεις του εξαμήνου, εμπράγματα βάρη των παγίων στοιχείων (οικόπεδα, κτίρια κτλ. ), αριθμός απασχολούμενου προσωπικού, τυχόν μεταβολές των λογιστικών αρχών κατάρτισης των καταστάσεων (μέθοδοι αποτίμησης κτλ. ) και κάθε σημαντική πληροφορία που θα επέτρεπε στους επενδυτές να σχηματίσουν γνώμη για τη μελλοντική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα της εκάστοτε εταιρίας.
  • Οι εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, με τα συμπληρωματικά στοιχεία που τις συνοδεύουν, ελέγχονται υποχρεωτικά προ της δημοσίευσης από τον αρμόδιο ελεγκτή, ο οποίος και θα εκδίδει πιστοποιητικό ελέγχου που θα προσαρτάται στις λογιστικές καταστάσεις.
  • Σε περίπτωση που εισαγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία δεν προβαίνει στην προβλεπόμενη δημοσίευση ή δεν τηρεί τις προβλεπόμενες διατάξεις σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης ή δε δημοσιεύει τις προβλεπόμενες ως άνω συμπληρωματικές πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας να μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι 50 εκ. δρχ.,με εισήγηση του ΔΣ του ΧΑΑ και γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στη χτεσινή συνεδρίαση επίσης εγκρίθηκαν τα ενημερωτικά δελτία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών "Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου - Γ. Πολυχρονίου ΑΒΕΕ" κατά 2,3 δισ. δρχ. (προκειμένου να εισαχθεί στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου) και της εισαγμένης κατασκευαστικής ΑΛΤΕ ΑΕ κατά 5,3 δισ. δρχ. για επενδύσεις σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και πάγιο εξοπλισμό.

μικροΜΕΓΑΛΑ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Σε διενέργεια διαγωνισμού προς επιλογή εξειδικευμένου συμβούλου ποιοτικού ελέγχου των δημοσίων έργων, που γίνονται με τη χρηματοδότηση του Β Πακέτου Ντελόρ, προχώρησε χτες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υφυπουργό Γ. Ανωμερίτη. Ο διαγωνισμός προετοιμάστηκε από τη Μεικτή Επιτροπή Καθοδήγησης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και της - αρμόδιας για τέτοια θέματα - 16ης Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Πολύ ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρίας το 1995, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της. Συγκεκριμένα, η παραγωγή ανήλθε σε 3,2 δισ. δρχ. με σύνθεση παραγωγής 50% ασφάλειες πυρός, 17% μεταφορών, 19% αυτοκινήτων και 14% διαφόρων ατυχημάτων. Τα συνολικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 650 εκατ. δρχ. Η "Εμπορική Ασφαλιστική", με ιδρυτή και κύριο μέτοχο την "Αλφα Πίστεως", έχει κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 3,3 δισ. δρχ.

ΦΕΚ: Στο ΦΕΚ 1, Τ. Α, 1/1/1996 ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της παλαιάς Τράπεζας Κρήτης και εγκρίνεται η ίδρυση της "νέας" τράπεζας με την επωνυμία "Τράπεζα Κρήτης ΑΕ" και μετοχικό κεφάλαιο 38,1 δισ. δρχ. Στο ίδιο ΦΕΚ εγκρίνεται από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Λ. Παπαδήμο, η παραίτηση του εκκαθαριστή της Αραβοελληνικής Τράπεζας Κ. Γ. Τσάλτα. Νέος εκκαθαριστής ορίστηκε ο Α. Καλυβιώτης.

ΝΟΜΟΙ: Κυρώθηκε με τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ 2, Τ. Α, 9/1/996 ο νόμος 2371 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης κατά του "ντόπινγκ" (φαρμακοδιέγερση), που συνοδεύεται από παρεμφερείς διατάξεις. Το σχετικό κείμενο είχε ήδη υπογραφεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στις 16/11/1989.

ΕΚΘΕΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 28 Γενάρη, η έκθεση αμερικανικής υψηλής τεχνολογίας AMTECH, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο INTERKONTINENTAL. Στα πλαίσια της έκθεσης αυτής, θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά παράλληλες εκδηλώσεις (σεμινάρια, ομιλίες κτλ.), σχετικές με θέματα πληροφορικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ