Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Τροποποιήσεις του νομικού πλαισίου με στόχο τη διαφάνεια

Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και γενικότερα την εξασφάλιση διαφάνειας, αντικειμενικότητας και φερεγγυότητας των στοιχείων των δημοσιευμένων εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων των εισαγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών, το ΔΣ του ΧΑΑ αποφάσισε κατά τη χτεσινή του καθιερωμένη συνεδρίαση της Πέμπτης σημαντικές τροποποιήσεις του Προεδρικού Διατάγματος 360/88.

Συγκεκριμένα, οι βασικές μεταβολές, συμπληρώσεις και προσαρμογές του εν λόγω ΠΔ, που εισηγείται το σχέδιο του ΔΣ του ΧΑΑ υπό την αιγίδα του προέδρου του Μ. Ξανθάκη,είναι:

  • Η εξαμηνιαία έκθεση (που όλες οι εισαγμένες εταιρίες οφείλουν να κοινοποιούν) να δημοσιεύεται μέσα σε διάστημα ένα μήνα,αντί των τεσσάρων μηνών που ισχύει σήμερα, ενώ παράλληλα προτείνεται οι λογιστικές καταστάσεις (ισολογισμοί και αποτελέσματα χρήσης) να αναπτύσσονται σε 3 στήλες (αντί των δυο σήμερα) και να περιλαμβάνουν και τα προπέρσινα μεγέθη (και όχι μόνο τα περσινά).
  • Οι λογιστικές καταστάσεις να καταρτίζονται εσωλογιστικά και όχι εξωλογιστικά, ώστε να έχουν αυξημένη αξιοπιστία και φερεγγυότητα.
  • Να προστίθενται σ' αυτές, για πρόσθετη ενημέρωση του κοινού, τα εξής πληροφοριακά στοιχεία: Επενδύσεις του εξαμήνου, εμπράγματα βάρη των παγίων στοιχείων (οικόπεδα, κτίρια κτλ. ), αριθμός απασχολούμενου προσωπικού, τυχόν μεταβολές των λογιστικών αρχών κατάρτισης των καταστάσεων (μέθοδοι αποτίμησης κτλ. ) και κάθε σημαντική πληροφορία που θα επέτρεπε στους επενδυτές να σχηματίσουν γνώμη για τη μελλοντική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα της εκάστοτε εταιρίας.
  • Οι εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, με τα συμπληρωματικά στοιχεία που τις συνοδεύουν, ελέγχονται υποχρεωτικά προ της δημοσίευσης από τον αρμόδιο ελεγκτή, ο οποίος και θα εκδίδει πιστοποιητικό ελέγχου που θα προσαρτάται στις λογιστικές καταστάσεις.
  • Σε περίπτωση που εισαγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία δεν προβαίνει στην προβλεπόμενη δημοσίευση ή δεν τηρεί τις προβλεπόμενες διατάξεις σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης ή δε δημοσιεύει τις προβλεπόμενες ως άνω συμπληρωματικές πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας να μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι 50 εκ. δρχ.,με εισήγηση του ΔΣ του ΧΑΑ και γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στη χτεσινή συνεδρίαση επίσης εγκρίθηκαν τα ενημερωτικά δελτία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών "Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου - Γ. Πολυχρονίου ΑΒΕΕ" κατά 2,3 δισ. δρχ. (προκειμένου να εισαχθεί στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου) και της εισαγμένης κατασκευαστικής ΑΛΤΕ ΑΕ κατά 5,3 δισ. δρχ. για επενδύσεις σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και πάγιο εξοπλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ