ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Γενάρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Η τιμή του λαδιού

Τεράστια ζημιά για τους παραγωγούς. Μεγάλα κέρδη για τους μεσάζοντες

Η ελαιοπαραγωγική περίοδος 1994 - '95 ήταν, για τη Λέσβο, μια από τις καλύτερες, με μεγάλη παραγωγή λαδιού που υπολογίστηκε σε 30.000 τόνους. Τα αναμενόμενα έσοδα, με τιμή 600 έως 650 δρχ. το κιλό, ήταν γύρω στα 20 δισεκατομμύρια. Και είναι κατανοητό ότι όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή λαδιού στο νησί μας, υπάρχει δουλιά σ' όλα τα επαγγέλματα, αφού τα έσοδα από το λάδι μετακινούνται από τσέπη σε τσέπη.

Ομως, παράγοντες της Ενωσης Συνεταιρισμών δεν έπαψαν σε όλη τη διάρκεια της ελαιοσυγκομιδής να εμφανίζονται στα τοπικά ΜΜΕ, προσπαθώντας να πείσουν τους αγρότες να πουλάνε το λάδι τους αμέσως, γιατί η τιμή του σύντομα θα έπεφτε, όπως έλεγαν, κάτω από τις 600 δρχ. το κιλό. Μέχρι το Φλεβάρη 1995 η τιμή παρέμεινε η αυτή και τα χρήματα πληρώνονταν μετά από ένα μήνα και περισσότερο. Και ενώ μέχρι το τέλος του Μάρτη η τιμή του κιλού έφθασε στις 710 - 730 δρχ., το παράλογο ήταν ότι όλοι αυτοί της Ενωσης συνέχιζαν να παραπλανούν τους ελαιοπαραγωγούς, κινδυνολογώντας: "Πουλήστε αμέσως τα λάδια σας". Αποτέλεσμα όλης αυτής της εκστρατείας, ήταν να πουληθεί, μέχρι το Πάσχα, πάνω από το 80% της ολικής παραγωγής, με μέσο όρο τιμής 640 - 670 δρχ. το κιλό.

Από τότε μέχρι σήμερα, η τιμή του λαδιού άρχισε να ανεβαίνει, για να φθάσει, το Σεπτέμβρη, ο άσος 910 - 980 δρχ. το κιλό. Αν λογαριάσει κανείς ότι οι αγρότες μας πούλησαν 300 - 350 δρχ. φθηνότερα, διαπιστώνει ότι η ζημιά φθάνει γύρω στα 7 δισεκατομμύρια, που τα επωφελήθηκαν βέβαια από μεσάζοντες και οι έμποροι.

Υστερα από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα για το μέλλον. Γιατί, σε επόμενη χρονιά καλής παραγωγής, οι αγρότες δε θα ξέρουν πια ποιον ν' ακούσουν και εμπιστευτούν. Κάποιοι, επιτέλους, πρέπει να πάψουν "να ποιούν την νήσσαν".

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κοινοτικός σύμβουλος Μεσαγρού Λέσβου

Πολιτισμός χωρίς ιδανικά;

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΟΥΔΗΣ,εκπαιδευτικός από τη Θεσσαλονίκη, γράφει: "Με αφορμή τις σκέψεις που μου γεννήθηκαν όταν βρέθηκα σ' ένα χωριό της Θεσσαλονίκης, στο οποίο ξοδεύτηκαν αρκετά εκατομμύρια, δήθεν για "πολιτισμό", ενώ οι κάτοικοι - δυο εκατοντάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ξεχασμένοι σιγολιώνουν, και μερικές δεκάδες νέοι, βυθισμένοι στην απόγνωση - προσπαθούν να επιβιώσουν με τις ποσοστώσεις που παρέχουν οι "χρυσοκουταλοφόροι" της ΕΕ και οι εδώ υποχείριοί τους. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ένα "ιστορικό" κτίριο, που στοίχισε πολλά εκατομμύρια, τραγικό ζεύγμα της ανευθυνότητας των ταγών της κοινωνίας μας. Τώρα θα μου πείτε: "Να μην έπαιρναν τα χρήματα για να το συντηρήσουν;" Βεβαίως και να τα έπαιρναν. Μα με άδεια τα στομάχια των γέρων και με τα θολωμένα τα μάτια από την πείνα, πώς να δουν και να απολαύσουν τον "πολιτισμό" που τους χάρισαν οι "πολιτισμένοι"; Αλίμονό μας όταν ο πολιτισμός γίνεται πολιτικαντισμός...

Πολιτισμό δεν μπορούμε να 'χουμε σε μια κοινωνία με ναρκωτικά, ροζ τηλέφωνα, ληστείες, πολέμους, λαϊκισμό, εκχυδαϊσμένο σεξ, θεοποίηση του χρήματος, τζόγο, προδομένα ιδανικά, αποπροσανατολιστική πληροφόρηση, μαλλιοτραβήγματα των ρασοφόρων, νοσοκομεία με ασθενείς στους διαδρόμους, ανεπαρκή παιδεία, κτλ.

Με στοχαστικό πνεύμα, πρέπει να δημιουργήσουμε σύγχρονα ιδεώδη, προοδευτικά και ουμανιστικά. Η ανθρώπινη ζωή απαιτεί γνήσια κοινωνικά συστήματα, έργα και νόμους που πρώτα θα γεμίζουν το στομάχι και μετά το πνεύμα και το μάτι του ανθρώπου και θα εξασφαλίζουν την αξιοπρέπεια, την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ανθρωπιά και τη ζωή.

Μέσα στην παγκόσμια ιστορία, όλοι οι πολιτισμοί, σαν ολότητες, έχουν ένα κοινό σκοπό: την παγκόσμια αδελφοσύνη, την αγάπη, τη δημιουργική συνεργασία όλων των λαών.

Πολιτισμός είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Πολιτισμός γεννιέται όταν η ζωή μας είναι γεμάτη από ιδανικά, αξίες, οράματα, όνειρα, για ένα σωστότερο κόσμο, χορτάτο και χαρούμενο.

Οταν ο πολιτισμός ξεφεύγει απ' αυτούς τους σκοπούς, παύει να είναι πολιτισμός, γίνεται τυραννία και υποδούλωση".

Αυτό λέγεται περίθαλψη

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΝΟΣ,Νύμφες Κέρκυρας: Πριν ένα εξάμηνο, έληξε η θητεία του αγροτικού γιατρού της περιοχής μας και έκτοτε μείναμε χωρίς γιατρό 5.500 περίπου κάτοικοι της Β. Κέρκυρας. Σε περίπτωση αρρώστιας μας ή για να μας γράψουν φάρμακα, πρέπει να πάμε ιδιωτικά, πληρώνοντας το πεντοχίλιαρο. Οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΞΥ πρέπει να πηγαίνουν στην πόλη για να τους γράφουν τα φάρμακα, μια απόσταση 70 χιλιομ. πήγαιν' - έλα κάθε 15 - 20 μέρες, εφόσον δεν τους γράφουν μόνο για μια δόση κάθε φορά. Οσο για μας, τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, εκτός από το 25% της συμμετοχής μας στα φάρμακα, πρέπει να πληρώνουμε και ιδιώτη γιατρό από τη σύνταξη πείνας και ντροπής. Ας τα βλέπουν αυτοί που ψήφισαν τον προϋπολογισμό του 1966, ο οποίος θέλει και 18 δισ. για το εκστρατευτικό σώμα στη Βοσνία. Ετσι, λοιπόν, ο δύστυχος ελληνικός λαός πληρώνει τις αμαρτίες τους, με τη μονόπλευρη λιτότητα και την άνιση κατανομή του προϋπολογισμού.

Λύση με εκλογές

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,Νίκαια: Χρόνια τώρα, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, υποβάλλουν το λαό σε σκληρή λιτότητα. Το μεροκάματο, οι μισθοί και οι συντάξεις στάσιμα. Ο τιμάριθμος όλο και ανεβαίνει και ο λαός όλο και σφίγγει το ζωνάρι! Και δε μας έφταναν όλα αυτά τα δεινά, προστέθηκε και η ακυβερνησία λόγω της παρατεινόμενης ασθένειας του πρωθυπουργού. Η οικονομία μας, ήδη, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Οποιος προφτάνει, υπογράφει σκανδαλώδεις συμβάσεις προς όφελος της τσέπης του και σε βάρος του ελληνικού λαού. Στέλνουνε στρατιώτες στη Βοσνία. Γιατί μπλέκουνε τη χώρα μας στον πόλεμο που δημιούργησαν οι εγκληματίες των πολυεθνικών μονοπωλίων των ΗΠΑ, ΕΕ και του ΝΑΤΟ; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η ενέργεια; Ποιος θα λογοδοτήσει απέναντι στο λαό, αν τον εμπλέξουν σε πολεμική περιπέτεια στα εύφλεκτα Βαλκάνια;

Αφού ο πρωθυπουργός είναι ανίκανος να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία, πρέπει να γίνει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αυτά τα σενάρια περί αντιπροέδρων είναι απαράδεκτα.

Γερμανική TV

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΕΡΙΔΗΣ,Δήμητρα Γρεβενών: Στα μεσα του Νοέμβρη βρέθηκα στη Γερμανία, Η γερμανική τηλεόραση και το "Ευρωκανάλι" έδειχναν πώς "φροντίζουν" οι καπιταλιστές τους λαούς τους. Ετσι έδειχναν τα πλούσια γεύματα που πρόσφερε ο Κλίντον στους άνεργους Αμερικάνους και οι Γερμανοί κυβερνήτες στους δικούς τους. Από την άλλη, έδειχναν πώς ζουν στη Μόσχα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας: Ρακένδυτος κόσμος να ζητιανεύει στους δρόμους, να σκοτώνονται μεταξύ τους (Τσετσενία κτλ.). Αραγε, όλα αυτά τα γνωρίζουν οι ηγέτες της σημερινής Ρωσίας;

Οι όμορφες μέρες θα 'ρθουν

Μόνο από μια σκέτη ρομαντική διάθεση δεν είναι δυνατό να νιώθεις χαρούμενος στις γιορτές, επειδή είναι στολισμένες οι βιτρίνες των καταστημάτων. Και χτυπούν "χαρμόσυνα" οι καμπάνες.

Είναι απάνθρωπο να νιώθεις χαρούμενος μόνο από το κέρδος που συσσωρεύεις, που τις πιο πολλές φορές είναι αθέμιτο με τους στυγνούς νόμους της καπιταλιστικής κοινωνίας. Τέτοιες αφέλειες σε βολεύουν, γιατί σε βγάζουν από τον κόπο να σκέπτεσαι πώς επιβιώνουν οι συνάνθρωποί σου στις χώρες που ο ιμπεριαλισμός άναψε φωτιές.

Ολοι μας ξέρουμε τους υπεύθυνους για τα δεινά που πλήττουν την ανθρωπότητα. Και ανάλογα με το πόσο υπεύθυνος πολίτης είσαι, εξαρτάται η συμμετοχή σου στους μαζικούς, κοινωνικούς αγώνες. Υπάρχουν οικογένειες που ζουν μέσα στην ανέχεια, την ανεργία, με συντάξεις πείνας για τους απόμαχους της δουλιάς, που μόνο πολέμους και εξορίες γνώρισαν στη ζωή τους.

Αυτά σκέφτομαι αυτές τις "άγιες" μέρες ακούγοντας συγχρόνως τον νεόπλουτο και τον φαρισαίο ν' αγορεύουν για αγάπη, καλοσύνη, φιλανθρωπία.

Σ' όλη αυτή την υποκρισία, να αντιτάξουμε επαγρύπνηση και αγώνα. Οι όμορφες μέρες θα έρθουν όταν όλοι οι λαοί θα μπορούν να ζουν με ειρήνη και ευημερία.

Φ. ΔΩΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΒ Τριανδρίας Θεσσαλονίκης

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
  • ΓΙΩΡΓΟ ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟ,Πάτρα: Το FAX που μας έστειλες ήταν δυσανάγνωστο. Κατά τα άλλα, σεβαστή η άποψή σου για το ρόλο του Στάλιν.
  • ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΠΛΕΣΣΑ,Αθήνα: Ευχαριστούμε για τις ευχές σου στο "μεγάλο φίλο του λαού, τον κόκκινο "Ριζοσπάστη"", όπως γράφεις.
  • ΘΩΜΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΑΚΗ,Αθήνα: Πήραμε το γράμμα σου. Πράγματι, όπως λες, τα διάφορα πορνό, τηλεοπτικά και άλλα, συμβάλλουν σε μια αύξηση των εκφυλιστικών φαινομένων...
  • Σ. ΣΑΛΠΙΩΤΗ,Κατερίνη: Λάβαμε το κείμενό σου "Μια σημαία καίγεται". Αλλά ο χώρος μας είναι περιορισμένος.
  • ΑΝΩΝΥΜΟ,Αθήνα: Ο φάκελος, με θέμα "Υπόθεση CONTINENT", διαβιβάστηκε στο αρμόδιο τμήμα.
Αντίσταση στη χυδαιότητα

Τον εκχυδαϊσμό και τη βαρβαρότητα των ΜΜΕ και κυρίως των προγραμμάτων που παρουσιάζουν τα τηλεοπτικά κανάλια, σχολιάζει σε γράμμα του ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΡΙΔΑΣ από τη Νίκαια. Γράφει:

"...Χωρίς ντροπή και σεβασμό, μας παρουσιάζουν διάφορους τσαρλατάνους ν' ασχημονούν με χυδαιότητες που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Οικογένειες βγάζουν στη "φόρα" ιδιωτικές τους υποθέσεις και γίνονται θέαμα πανελλαδικό. Ο τζόγος σ' όλο του το μεγαλείο, επίσης και η "τσόντα" μέρα μεσημέρι, χωρίς καμιά συστολή. Παρουσιαστές και παρουσιαζόμενοι σ' ένα αλαλούμ με άναρθρες κραυγές σαλτάρουν σαν πίθηκοι στο φανταχτερό κλουβί που τ' αφεντικό, τους έβαλε. Εχουμε την εμφάνιση υπουργών, βουλευτών που γυρνάν από κανάλι σε κανάλι - ως μαϊντανοί - να μιλάν για ηθική, αξιοκρατία και να είναι αισιόδοξοι για την πορεία του Εθνους. Οπως αισιόδοξοι είναι και οι βιομήχανοι, επιχειρηματίες, Αμερικάνοι, ΕΕ, ΝΑΤΟ κι όλο το συνδικάτο! Κανείς από αυτούς τους σαλτιμπάγκους δεν έχει το θάρρος να πει την αλήθεια και να εξηγήσει τα αίτια της διαφθοράς και της σήψης. Εξουσία και παραεξουσία αποπροσανατολίζουν τον λαό, παίζοντας την "κολοκυθιά" πίσω από την πλάτη του. Ομως, μια μερίδα του λαού αντιστέκεται και αγωνίζεται για το δίκιο του και είναι βέβαιο πως θα 'ρθει μια μέρα, που σύσσωμος ο ελληνικός λαός θα ξεσηκωθεί και θα τιμωρήσει όλους αυτούς που τον εξαπατούν τώρα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ