ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αναμενόμενη επικράτηση του Αραφάτ
  • Συντριπτική η νίκη του Γιάσερ Αραφάτ και της οργάνωσής του "Φατάχ"
  • Ηρεμη και δημοκρατική η διαδικασία, εκτιμούν οι διεθνείς παρατηρητές

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Σαρωτική ήταν η νίκη του Γιάσερ Αραφάτ και της οργάνωσής του "Φατάχ" στις πρώτες δημοκρατικές παλαιστινιακές εκλογές του Σαββάτου. Η εκλογική διαδικασία κύλησε σχετικά ήρεμα, όπως βεβαιώνουν και οι διεθνείς παρατηρητές. Η παλαιστινιακή αντιπολίτευση, όμως, καταγγέλλει σωρεία παραβάσεων των εκλογικών κανόνων και αμφισβητεί τη νίκη του Παλαιστίνιου ηγέτη. Παρ' όλα αυτά, τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα φθάνουν, ήδη, στην πόλη της Γάζας.

Πρόεδρος του νέου 88μελούς διοικητικού συμβουλίου των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών αναδείχτηκε με ευκολία ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συγκέντρωσε το 88,1% των ψήφων. Η μοναδική αντίπαλός του, η 72χρονη αριστερή κοινωνική λειτουργός Σαμίχα Χαλίλ, συγκέντρωσε το 9,3% των ψήφων, ενώ το 2,6% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων ήταν άκυρα. Τα ποσοστά αυτά δεν είναι τα τελικά, γιατί μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν είχαν ανακοινωθεί επισήμως τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Πάντως, σύμφωνα με τα καταμετρηθέντα ψηφοδέλτια από τις περιοχές της Δυτικής Οχθης, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, οι υποψήφιοι της οργάνωσης "Φατάχ", που πρόσκειται στον Αραφάτ, κερδίζουν, περίπου, το 50% των εδρών του συμβουλίου. Η επικράτηση της "Φατάχ" γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν υπολογίσει κανείς ότι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που συνεργάζονται με την οργάνωση κερδίζουν ένα 25% των εδρών του συμβουλίου. Το υπόλοιπο 25% των εδρών καταλαμβάνουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν στενούς δεσμούς με την παλαιστινιακή αντιπολίτευση και κυρίως με τους φανατικούς ισλαμιστές.

Η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, το βράδυ της Κυριακής, βρήκε τους οπαδούς του Γιάσερ Αραφάτ να πανηγυρίζουν έξαλλα στους δρόμους της Γάζας. Ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε ότι η διεξαγωγή των εκλογών αυτών θέτει τα θεμέλια της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Καταγγελίες και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Οι αντιδράσεις της παλαιστινιακής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα έντονες. Η οργάνωση "Χαμάς" χαρακτήρισε "ψεύτικη" τη νίκη του Παλαιστίνιου ηγέτη και προειδοποίησε ότι σε καμία περίπτωση η νίκη αυτή δεν τον νομιμοποιεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στην ισλαμική αντιπολίτευση, η οποία θα μείνει "πιστή στον πόλεμο ενάντια στους σιωνιστές". "Εκλογικό αποτέλεσμα ανάλογο αυτών που προκύπτουν από δικτατορίες" χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών εκλογών ο Νάγιεφ Χαουάτμε, ηγέτης του "Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης".

Το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών εκλογών δεν αναγνώρισε ούτε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" Ζορζ Χαμπάς.

Την ημέρα της διεξαγωγής των παλαιστινιακών εκλογών τα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα στη Συρία παρέμειναν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ διοργανώθηκαν αρκετές συγκεντρώσεις στα γραφεία της "Συμμαχίας παλαιστινιακών δυνάμεων", την οποία αποτελούν η "Χαμάς", η "Τζιχάντ", το "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", το "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", το "Παλαιστινιακό Απελευθερωτικό Μέτωπο" και άλλες μικρότερες οργανώσεις που αντιτάσσονται στην πολιτική του Αραφάτ.

Εγκριση και συγχαρητήρια από τη διεθνή κοινότητα

Αντίθετη, όμως, φαίνεται ότι είναι η άποψη των, περίπου, 650 διεθνών παρατηρητών, οι οποίοι με κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν λίγο πριν την έναρξη της έκδοσης των αποτελεσμάτων, υποστηρίζουν ότι η ψηφοφορία κύλησε σχετικά ομαλά με εξαίρεση ορισμένα διαδικαστικά και πρακτικά προβλήματα. Οι διεθνείς παρατηρητές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στην ισραηλινή στάση χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την τόσο έντονη παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών και αστυνομικών μέσα και έξω από τα εκλογικά τμήματα της Aνατολικής Ιερουσαλήμ. Αλλωστε, δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια, αφού οι διεθνείς παρατηρητές ζήτησαν, σε αρκετές περιπτώσεις, να αποχωρήσει μέρος των ισραηλινών δυνάμεων.

Η είδηση της συντριπτικής και εύκολης επικράτησης του Γιάσερ Αραφάτ δε φαίνεται να εξέπληξε κανέναν. Τα συγχαρητήριά του στον Παλαιστίνιο ηγέτη έσπευσε να στείλει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ο οποίος, αν και τόνισε ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την προσήλωση του παλαιστινιακού λαού στην ειρηνευτική διαδικασία, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι οι εκλογές αυτές δεν οδηγούν απαραίτητα στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αντίθετη εκτίμηση εξέφρασε ο Ισραηλινός υπουργός Περιβάλλοντος, Γιοσί Σαρίντ, ο οποίος εξέφρασε ενθουσιασμένος την εκτίμηση ότι αρχίζει να ιδρύεται ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Γιάσερ Αραφάτ τόσο για τη νίκη του, όσο και για την ίδια τη διεξαγωγή των εκλογών (των πρώτων παλαιστινιακών εκλογών μετά από τόσα χρόνια) έστειλαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Γερμανία, η Αλγερία και η Τυνησία. Τα συγχαρητήριά του στον Γιάσερ Αραφάτ έστειλε και ο pρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ηδη σε προεκλογικό κλίμα

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Περίπου 40 μέρες απέμειναν μέχρι τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην Ισπανία και η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει για το Λαϊκό Κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, με το άνοιγμα των εργασιών του 12ο Συνεδρίου του κόμματος. Στη διάρκεια του Συνεδρίου, ήταν φανερή η προσπάθεια που έγινε, τόσο από την ηγεσία όσο και από τη βάση του κόμματος, να διακριθεί ο πανηγυρικός χαρακτήρας του Συνεδρίου για την επερχόμενη νίκη στις εκλογές. Ο Χ.Μ. Αθνάρ μιλώντας στους συνέδρους υποστήριξε ότι είναι ικανοποιημένος γιατί είναι ηγέτης ενός κόμματος δυνατού, χωρίς εσωτερικά προβλήματα που θα το εμπόδιζαν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ισπανίας. Ωστόσο, αυτό που επιδιώκεται περισσότερο είναι να εμφανίζεται το κόμμα ως κεντρώο, το μοναδικό που μπορεί να προτείνει λύσεις για τη χώρα.

Το τελευταίο διάστημα τα δύο μεγάλα κόμματα, το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό, έχουν εξαπολυθεί σε ένα κυνήγι για τις ψήφους των αναποφάσιστων που χρόνια τώρα μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο. Η μάχη γίνεται γι' αυτούς, γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να χαρίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Αθνάρ ή στον Γκονζάλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λαϊκό Κόμμα έχει ως σύνθημά του "κερδίζει το Κέντρο", προσπαθώντας να τους πείσει ότι δεν είναι πολύ δεξιός ώστε να τον ψηφίσουν.

Παράλληλα, θέση για την ψήφο της στις εκλογές πήρε και η Εκκλησία, όπου, σε συνέντευξη Τύπου των επισκόπων, διατυπώθηκε ότι δε θα ψηφίσουν το κόμμα που υιοθετεί τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων, της ευθανασίας και της κάθε είδους βίας. Η στάση της Εκκλησία κλίνει ξεκάθαρα προς το κόμμα του Αθνάρ.

Η ώρα της ψηφοφορίας για τον Γ.Αραφάτ

Η ώρα της ψηφοφορίας για τον Γ. Αραφάτ

ΜΕΚΟ
"Θάλαμος αερίων" η πρωτεύουσα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. -

Ανάσα με το ζόρι παίρνουν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Μεξικού. Οι τιμές των ρύπων έχουν ξεπεράσει κατά τα πολύ τα όρια που μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός, με συνέπεια το ένα τρίτο των κατοίκων της Πόλης του Μεξικού να υποφέρει από ερεθισμούς στα μάτια, το 24% των πολιτών από πονοκεφάλους και το 11,4% από αναπνευστικά προβλήματα. Μόλις την περασμένη Κυριακή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου 48ωρου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία 1.500.000 οχημάτων, (περίπου το 50% από το σύνολο των αυτοκινήτων που κινείται στην Πόλη του Μεξικού), σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το επίπεδο του όζοντος. Διατάχθηκε, επίσης, η μείωση κατά 30% έως 40% της λειτουργίας των βιομηχανιών στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Πρωθυπουργικές υποσχέσεις "υψηλών" τόνων...

ΤΟΚΙΟ.-

Στην άσκηση πιο "δυναμικής" εξωτερικής πολιτικής και στην προώθηση οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων θα επικεντρώσει το έργο της η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Ριουτάρο Χασιμότο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μιλώντας χτες στο Κοινοβούλιο για τους στόχους της κυβέρνησής του, έκανε έκκληση για ολόπλευρη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ζητώντας από όλους την ανάληψη άμεσης δράσης για τη βελτίωση της οικονομίας μέσα σε ένα χρόνο και τη ριζική αλλαγή της οικονομικής δομής εντός τριών χρόνων! Μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Χασιμότο θα είναι (σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις) η προώθηση χρηματοπιστωτικών αλλαγών, και η δημιουργία πλαισίου κοινωνικής προστασίας για τους ηλικιωμένους.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην άσκηση μιας πιο δυναμικής, όπως είπε, εξωτερικής πολιτικής, υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση στα "προβλήματα των κατοίκων της (νήσου) Οκινάουα", σε σχέση με την εκεί παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.

ΒΟΣΝΙΑ
Κυβερνητική προσαρμογή στη "συμφωνία"

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία του Ντέιτον αλλαγές στη σύσταση της βοσνιακής κεντρικής κυβέρνησης λειτούργησαν προς όφελος του μέχρι πρότινος υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και αρμόδιου για τις σχέσεις του Σαράγεβο με την πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ, Χασάν Μουράτοβιτς, ο οποίος είναι από προχτές ο νέος πρωθυπουργός της βοσνιακής κυβέρνησης.

Βάσει της συμφωνίας που υπογράφτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Ντέιτον του Οχάιο, το νέο Σύνταγμα της Βοσνίας προβλέπει την ύπαρξη μίας κυρίαρχης, κεντρικής κυβέρνησης της Βοσνιακής Δημοκρατίας και δύο επικουρικές κυβερνητικές οντότητες: μία της Μουσουλμανικής - Κροατικής Ομοσπονδίας και μία της Σερβικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του Γαλλικού Πρακτορείου, ο μέχρι προχτές πρωθυπουργός της Βοσνίας, Χάρις Σιλάιτζιτς, αποχώρησε από το αξίωμά του, εκφράζοντας έμμεσες κατηγορίες κατά της κυβερνώσας παράταξης, "Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης" (SDA).

Στο μεταξύ, αρχίζει σήμερα στη Βιέννη ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων αφοπλισμού ανάμεσα στα πρώην αντιμαχόμενα μέρη της Βοσνίας. Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί με την υπογραφή συμφωνίας για τον περιορισμό και τον έλεγχο των εξοπλισμών στην περιοχή της Βοσνίας μέχρι τις 6 Ιουνίου, είχαν διακοπεί την περασμένη βδομάδα, εξαιτίας της μη έγκαιρης παρουσίασης των στοιχείων για βαρύ οπλισμό από την πλευρά της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Στη συμφωνία του Ντέιτον προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μία κατανομή των εξοπλισμών μέσα στο έδαφος της Βοσνίας σε αναλογία δύο προς ένα, ανάμεσα στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Πολιτική η δολοφονία του Μουφτή

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Πολιτικά είναι τα κίνητρα της δολοφονίας του μουφτή του Τατζικιστάν Φατχουλά Σαρίμποφ, υποστήριξε εκπρόσωπος του υπουργείου Ασφαλείας του Τατζικιστάν, τονίζοντας ότι έγινε λίγο πριν την προγραμματισμένη επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους ισλαμιστές για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Ο 53χρονος Σαρίμποφ δολοφονήθηκε την Κυριακή, 21του Γενάρη το βράδυ από αγνώστους ενόπλους μέσα στο σπίτι του, κοντά στην πρωτεύουσα Ντουσανμπέ, μαζί μα άλλα τέσσερα άτομα - τη σύζυγό του, το γιο του και δυο φίλους του. Οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν. Η δολοφονία του μουφτή συνέπεσε με την έναρξη του ραμαζανιού και αναμένεται να οδηγήσει στην κλιμάκωση της έντασης στη χώρα. Ο Σαρίμποφ είχε διοριστεί μουφτής του Τατζικιστάν στα τέλη του 1992 και υποστήριζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Εμομαλί Ραχμόνοφ για την εδραίωση της ειρήνης στη χώρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ισλαμική αντιπολίτευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ