• Ηρεμη και δημοκρατική η διαδικασία, εκτιμούν οι διεθνείς παρατηρητές
  • - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.- Σαρωτική ήταν η νίκη του Γιάσερ Αραφάτ και της οργάνωσής του Φατάχ στις πρώτες δημοκρατικές παλαιστινιακές εκλογές του Σαββάτου. Η εκλογική διαδικασία κύλησε σχετικά ήρεμα, όπως... - 1996-01-23 00:00:00.0"/>
  • Ηρεμη και δημοκρατική η διαδικασία, εκτιμούν οι διεθνείς παρατηρητές
  • - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.- Σαρωτική ήταν η νίκη του Γιάσερ Αραφάτ και της οργάνωσής του Φατάχ στις πρώτες δημοκρατικές παλαιστινιακές εκλογές του Σαββάτου. Η εκλογική διαδικασία κύλησε σχετικά ήρεμα, όπως... - 1996-01-23 00:00:00.0" /> Αναμενόμενη επικράτηση του Αραφάτ | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 23 Γενάρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 11
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
    Αναμενόμενη επικράτηση του Αραφάτ
    • Συντριπτική η νίκη του Γιάσερ Αραφάτ και της οργάνωσής του "Φατάχ"
    • Ηρεμη και δημοκρατική η διαδικασία, εκτιμούν οι διεθνείς παρατηρητές

    ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

    Σαρωτική ήταν η νίκη του Γιάσερ Αραφάτ και της οργάνωσής του "Φατάχ" στις πρώτες δημοκρατικές παλαιστινιακές εκλογές του Σαββάτου. Η εκλογική διαδικασία κύλησε σχετικά ήρεμα, όπως βεβαιώνουν και οι διεθνείς παρατηρητές. Η παλαιστινιακή αντιπολίτευση, όμως, καταγγέλλει σωρεία παραβάσεων των εκλογικών κανόνων και αμφισβητεί τη νίκη του Παλαιστίνιου ηγέτη. Παρ' όλα αυτά, τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα φθάνουν, ήδη, στην πόλη της Γάζας.

    Πρόεδρος του νέου 88μελούς διοικητικού συμβουλίου των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών αναδείχτηκε με ευκολία ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συγκέντρωσε το 88,1% των ψήφων. Η μοναδική αντίπαλός του, η 72χρονη αριστερή κοινωνική λειτουργός Σαμίχα Χαλίλ, συγκέντρωσε το 9,3% των ψήφων, ενώ το 2,6% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων ήταν άκυρα. Τα ποσοστά αυτά δεν είναι τα τελικά, γιατί μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν είχαν ανακοινωθεί επισήμως τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ.

    Πάντως, σύμφωνα με τα καταμετρηθέντα ψηφοδέλτια από τις περιοχές της Δυτικής Οχθης, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, οι υποψήφιοι της οργάνωσης "Φατάχ", που πρόσκειται στον Αραφάτ, κερδίζουν, περίπου, το 50% των εδρών του συμβουλίου. Η επικράτηση της "Φατάχ" γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν υπολογίσει κανείς ότι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που συνεργάζονται με την οργάνωση κερδίζουν ένα 25% των εδρών του συμβουλίου. Το υπόλοιπο 25% των εδρών καταλαμβάνουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν στενούς δεσμούς με την παλαιστινιακή αντιπολίτευση και κυρίως με τους φανατικούς ισλαμιστές.

    Η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, το βράδυ της Κυριακής, βρήκε τους οπαδούς του Γιάσερ Αραφάτ να πανηγυρίζουν έξαλλα στους δρόμους της Γάζας. Ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε ότι η διεξαγωγή των εκλογών αυτών θέτει τα θεμέλια της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Καταγγελίες και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Οι αντιδράσεις της παλαιστινιακής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα έντονες. Η οργάνωση "Χαμάς" χαρακτήρισε "ψεύτικη" τη νίκη του Παλαιστίνιου ηγέτη και προειδοποίησε ότι σε καμία περίπτωση η νίκη αυτή δεν τον νομιμοποιεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στην ισλαμική αντιπολίτευση, η οποία θα μείνει "πιστή στον πόλεμο ενάντια στους σιωνιστές". "Εκλογικό αποτέλεσμα ανάλογο αυτών που προκύπτουν από δικτατορίες" χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών εκλογών ο Νάγιεφ Χαουάτμε, ηγέτης του "Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης".

    Το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών εκλογών δεν αναγνώρισε ούτε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" Ζορζ Χαμπάς.

    Την ημέρα της διεξαγωγής των παλαιστινιακών εκλογών τα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα στη Συρία παρέμειναν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ διοργανώθηκαν αρκετές συγκεντρώσεις στα γραφεία της "Συμμαχίας παλαιστινιακών δυνάμεων", την οποία αποτελούν η "Χαμάς", η "Τζιχάντ", το "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", το "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", το "Παλαιστινιακό Απελευθερωτικό Μέτωπο" και άλλες μικρότερες οργανώσεις που αντιτάσσονται στην πολιτική του Αραφάτ.

    Εγκριση και συγχαρητήρια από τη διεθνή κοινότητα

    Αντίθετη, όμως, φαίνεται ότι είναι η άποψη των, περίπου, 650 διεθνών παρατηρητών, οι οποίοι με κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν λίγο πριν την έναρξη της έκδοσης των αποτελεσμάτων, υποστηρίζουν ότι η ψηφοφορία κύλησε σχετικά ομαλά με εξαίρεση ορισμένα διαδικαστικά και πρακτικά προβλήματα. Οι διεθνείς παρατηρητές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στην ισραηλινή στάση χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την τόσο έντονη παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών και αστυνομικών μέσα και έξω από τα εκλογικά τμήματα της Aνατολικής Ιερουσαλήμ. Αλλωστε, δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια, αφού οι διεθνείς παρατηρητές ζήτησαν, σε αρκετές περιπτώσεις, να αποχωρήσει μέρος των ισραηλινών δυνάμεων.

    Η είδηση της συντριπτικής και εύκολης επικράτησης του Γιάσερ Αραφάτ δε φαίνεται να εξέπληξε κανέναν. Τα συγχαρητήριά του στον Παλαιστίνιο ηγέτη έσπευσε να στείλει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ο οποίος, αν και τόνισε ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την προσήλωση του παλαιστινιακού λαού στην ειρηνευτική διαδικασία, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι οι εκλογές αυτές δεν οδηγούν απαραίτητα στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αντίθετη εκτίμηση εξέφρασε ο Ισραηλινός υπουργός Περιβάλλοντος, Γιοσί Σαρίντ, ο οποίος εξέφρασε ενθουσιασμένος την εκτίμηση ότι αρχίζει να ιδρύεται ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Γιάσερ Αραφάτ τόσο για τη νίκη του, όσο και για την ίδια τη διεξαγωγή των εκλογών (των πρώτων παλαιστινιακών εκλογών μετά από τόσα χρόνια) έστειλαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Γερμανία, η Αλγερία και η Τυνησία. Τα συγχαρητήριά του στον Γιάσερ Αραφάτ έστειλε και ο pρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ