Τρίτη 23 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Κυβερνητική προσαρμογή στη "συμφωνία"

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία του Ντέιτον αλλαγές στη σύσταση της βοσνιακής κεντρικής κυβέρνησης λειτούργησαν προς όφελος του μέχρι πρότινος υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και αρμόδιου για τις σχέσεις του Σαράγεβο με την πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ, Χασάν Μουράτοβιτς, ο οποίος είναι από προχτές ο νέος πρωθυπουργός της βοσνιακής κυβέρνησης.

Βάσει της συμφωνίας που υπογράφτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Ντέιτον του Οχάιο, το νέο Σύνταγμα της Βοσνίας προβλέπει την ύπαρξη μίας κυρίαρχης, κεντρικής κυβέρνησης της Βοσνιακής Δημοκρατίας και δύο επικουρικές κυβερνητικές οντότητες: μία της Μουσουλμανικής - Κροατικής Ομοσπονδίας και μία της Σερβικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του Γαλλικού Πρακτορείου, ο μέχρι προχτές πρωθυπουργός της Βοσνίας, Χάρις Σιλάιτζιτς, αποχώρησε από το αξίωμά του, εκφράζοντας έμμεσες κατηγορίες κατά της κυβερνώσας παράταξης, "Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης" (SDA).

Στο μεταξύ, αρχίζει σήμερα στη Βιέννη ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων αφοπλισμού ανάμεσα στα πρώην αντιμαχόμενα μέρη της Βοσνίας. Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί με την υπογραφή συμφωνίας για τον περιορισμό και τον έλεγχο των εξοπλισμών στην περιοχή της Βοσνίας μέχρι τις 6 Ιουνίου, είχαν διακοπεί την περασμένη βδομάδα, εξαιτίας της μη έγκαιρης παρουσίασης των στοιχείων για βαρύ οπλισμό από την πλευρά της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Στη συμφωνία του Ντέιτον προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μία κατανομή των εξοπλισμών μέσα στο έδαφος της Βοσνίας σε αναλογία δύο προς ένα, ανάμεσα στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ