ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αναπροσαρμογές ορίων προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών

Η ρύθμιση της ΤτΕ αγνοεί το γεγονός ότι σε σταθερές τιμές ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώνεται αντί να αυξάνεται

Αλλαγές στους όρους και προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους από τα ειδικά κεφάλαια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της βιοτεχνίας, αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος. Κερδισμένοι και από αυτές τις αλλαγές, θα είναι κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες η κυβέρνηση έχει ανοίξει πόρτες και παράθυρα, να βάλουν χέρι στα επιδοτούμενα δάνεια που προορίζονται για τη βιοτεχνία.

Σύμφωνα με την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, προβλέπεται:

  • Αυξάνεται από 700 σε 800 εκατ. δραχμές το ανώτατο όριο του ετήσιου τζίρου, με βάση τον οποίο μια επιχείρηση θεωρείται μικρομεσαία και κατά συνέπεια έχει το δικαίωμα να χρηματοδοτηθεί με ευνοϊκούς όρους από το "ειδικό κεφάλαιο" των τραπεζών για δάνεια σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις με επιδοτούμενο επιτόκιο. Στην ουσία, βέβαια, η απόφαση αυτή δίνει το "πράσινο φως" για τις πιο μεγάλες μεταποιητικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις να απορροφήσουν χρήματα για τις δραστηριότητές τους από το ειδικό αυτό αποθεματικό. Κι αυτό γιατί, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, από το 1991 που ισχύει η απόφαση μέχρι σήμερα, ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώθηκε σε πραγματικές τιμές,συνεπώς δε συντρέχει ουσιαστικός λόγος ώστε να γίνει η παραπάνω αναπροσαρμογή.
  • Αυξάνεται επίσης από 160 εκατ. δρχ. σε 180 εκατ. δρχ. το ανώτατο ύψος του δανείου που μπορεί να πάρει κάθε επιχείρηση από τα ειδικά κεφάλαια των τραπεζών που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της βιοτεχνίες και το επιτόκιο - όπως προαναφέρθηκε - είναι επιδοτούμενο. Η αύξηση αυτή, θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική και ευνοϊκή, με την προϋπόθεση όμως, ότι δε θα εφαρμοστούν τακτικές διακριτικής μεταχείρισης από τις τράπεζες υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου.

Σχολιάζοντας στο "Ρ" την απόφαση αυτή ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Κορφιάτης,σημείωσε πως οι κερδισμένοι στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί αναμένεται να είναι οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις.Οπως μας εξήγησε, με πρόσφατες έρευνες - που αντανακλούν και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής - τα κέρδη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συρρικνώνονται, ενώ αντίθετα τα κέρδη των μεγαλύτερων σε μέγεθος επιχειρήσεων αυξάνονται.

Συνεπώς, και αν ακόμα υποτεθεί ότι υπάρχει πληθωριστική αναπροσαρμογή του τζίρου, αυτή δεν ισχύει για την κατηγορία των επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς είναι πλέον γνωστή και στον πλέον αδαή η κρίση που μαστίζει τους ΕΒΕ. Είναι λοιπόν προφανές ότι η αύξηση του ορίου ευνοεί περισσότερο τις μεγάλες εκείνες βιοτεχνικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν "υγιείς" και βελτιωμένες χρόνο με το χρόνο χρηματοοικονομικές καταστάσεις προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις εκείνες που θεωρούνται απαραίτητες για να επιχορηγηθούν από το "ειδικό κεφάλαιο" που σχηματίζουν οι τράπεζες.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι ΕΒΕ Θεσσαλίας

Την Κυριακή πραγματοποιείται πανθεσσαλική σύσκεψη των Ομοσπονδιών Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Θεσσαλίας

Σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις βρίσκονται οι επαγγελματοβιοτέχνες της Θεσσαλίας, προκειμένου να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να λυθούν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα πανθεσσαλική σύσκεψη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών ΕΒΕ, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα και θα ληφθούν αποφάσεις.

Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Λάρισας θα καταθέσει, εντός των ημερών, στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας, τις προτάσεις της για την ανάπτυξη, οι οποίες - σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Δ. Γιαννούκα - θ' αναφέρονται στην ενίσχυση των προμηθευτικών συνεταιρισμών, στην ανάγκη σταθερού φορολογικού συστήματος, στην κατάργηση του 35%, στη δημιουργία ινστιτούτου επίπλου και εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου, στην ανάγκη εμπορικής σύνδεσης κ.ά.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ομοσπονδίας απέστειλε επιστολή στη διοίκηση του ΤΕΒΕ, σχετικά με τις περικοπές φαρμάκων και γιατρών, στην οποία αναφέρει: "Καθημερινά διαπιστώνουμε περικοπές στο Ταμείο του ΤΕΒΕ. Ενώ πληρώνουμε σημαντικές εισφορές σ' αυτό, δε χαίρουμε και τις απαραίτητες απολαβές. Οι γιατροί μειώνονται σε σημαντικό βαθμό. Οι ειδικότητες που υπάρχουν δε μας καλύπτουν. Τα φάρμακα που χρειαζόμαστε, δε μας τα χορηγεί το Ταμείο. Ακόμη και οι συντάξεις δεν είναι ικανοποιητικές.

Διερωτόμαστε πώς μπορεί το κράτος να εισβάλει σ' ένα Ταμείο με αιρετή διοίκηση και να κάνει περικοπές; Για το λόγο αυτό ζητούμε από τη διοίκησή μας να διαμαρτυρηθεί προς το αρμόδιο υπουργείο και ν' απαιτήσει να σταματήσουν οι περικοπές από το Ταμείο μας και οι οποίες μπορούν να γίνουν από τα δημόσια Ταμεία, των οποίων οι απολαβές είναι πάρα πολλές σε σχέση με τις δικές μας, σ' όλα τα θέματα. Επίσης, ζητούμε να μεριμνήσετε για το θέμα της 24ωρης κάλυψης από το Ταμείο μας σε γιατρούς, έτσι ώστε να μην τρέχουμε σε νοσοκομεία και εξωτερικούς γιατρούς, τη στιγμή που έχουμε ένα τόσο οργανωμένο και υγιές Ταμείο".

ΕΒΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Προς νέους αγώνες

Σύσκεψη μεταξύ των Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής Ιωαννίνων, θα οργανώσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων του νομού στις 28 Γενάρη 1996. Το μοναδικό θέμα της σύσκεψης είναι "εκτιμήσεις, θετικές και αρνητικές, από τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στην περιοχή μας τη χρονιά που μας πέρασε και προτάσεις για την παραπέρα κλιμάκωσή τους στο αμέσως επόμενο διάστημα".

Η απόφαση αυτή του ΔΣ πάρθηκε μετά από πρόσφατη εγκύκλιο του προεδρείου του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, για πραγματοποίηση περιφερειακών συσκέψεων σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Στη σύσκεψη των ΕΒΕ Ιωαννίνων την προσεχή Κυριακή θα παρευρεθεί και αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ.

ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δε θέλουν στο λιμάνι άλλα πολυκαταστήματα

Ανάστατος είναι ο εμπορικός κόσμος του Πειραιά μετά τη νέα απόφαση της δημοτικής αρχής της πόλης, να ανεγερθεί σούπερ μάρκετ στην οδό 34ου Συντάγματος Πεζικού. Σύμφωνα με χτεσινή του ανακοίνωση, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά καταδικάζει την πρωτοβουλία αυτή, γιατί, όπως υποστηρίζει, η ανέγερση του ογκώδους σούπερ μάρκετ, πέραν των ολέθριων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά και της επιπλέον υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του εμπορικού και βιοτεχνικού κόσμου της πόλης.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι ο χώρος στο συγκεκριμένο δρόμο αγοράστηκε με οικονομικές θυσίες του πειραϊκού λαού, με προοπτική να γίνει χώρος υπόγειας στάθμευσης και πρασίνου, ενώ τώρα μετατρέπεται σε υπεραγορά, στα πλαίσια της ασύδοτης επέκτασης των πολυκαταστημάτων, ακόμα και σε περιοχές σαν αυτή που είναι παραδοσιακά εμπορικές, με επακόλουθη συνέπεια το κλείσιμο αρκετών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στεγάζονται στο γύρω χώρο.

Ο ΕΣΠ, λοιπόν, καθόλου άδικα, εκφράζει την πικρία του γιατί αντί η δημοτική αρχή να λάβει μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της εμπορικής κίνησης του Πειραιά, που θα φέρουν πλούτο και εργασία στο δοκιμαζόμενο από υψηλή ανεργία δήμο, αναδεικνύεται σε διώκτη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιμανιού και των γύρω περιοχών.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
"Φρούδες" οι ελπίδες για ανάκαμψη του τζίρου
  • Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τρίτη βδομάδα των εκπτώσεων, οι έμποροι διαπιστώνουν στον τζίρο των επιχειρήσεών τους πτώση, που φτάνει μέχρι και 40%
  • Δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Δ. Καψάλη

"Παγωμένη" παραμένει η αγορά, παρά το γεγονός ότι διανύουμε την τρίτη βδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων, καθιστώντας για άλλη μια φορά "φρούδες" τις ελπίδες των εμπόρων για προσωρινή ανάκαμψη του τζίρου των επιχειρήσεών τους και αποδεικνύοντας ότι τα μεγάλα ποσοστά έκπτωσης δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες των λαϊκών εισοδημάτων, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης "σφιχτής" εισοδηματικής πολιτικής. Το παραπάνω συμπέρασμα - που αποτυπώνει μία μόνιμη πλέον κατάσταση για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια - επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Καψάλης,στον οποίο απευθύνθηκε ο "Ρ".

Σύμφωνα με τον Δ. Καψάλη, τα μηνύματα που φτάνουν από τον εμπορικό κόσμο για την κίνηση που εμφανίζει η αγορά, στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά είναι. Οπως διαπιστώνει ο ίδιος, για άλλη μια χρονιά, εμφανίζεται - ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του χώρου - μία πτώση του τζίρου της τάξης του 8% με 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η πτώση φτάνει μέχρι και 40%!

Βασική αιτία της συγκεκριμένης κατάστασης για τον εμπορικό κόσμο, που εκδηλώνεται με χιλιάδες "λουκέτα" και ανυπολόγιστου ύψους "φέσια" στην αγορά, είναι η "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική, που εφαρμόζουν οι τελευταίες "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις εις βάρος πάντα των εργαζόμενων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Για το συγκεκριμένο θέμα. ο Δ. Καψάλης επισημαίνει ότι αν και καθίσταται αναγκαία η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, αυτό δεν μπορεί να είναι εις βάρος των εργαζομένων και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και να μένουν άθικτες οι τεράστιες πηγές άντλησης εσόδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ