ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός αντίλογος των συνταξιούχων

Αύριο η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώρα 10 πμ

Με έξι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε μεγάλες πόλεις απαντά η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων στην πρόσκληση της κυβέρνησης για την επίσημη έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό.

Αύριο θα γίνει η πρώτη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώρα 10 πμ, και θα πάρουν μέρος οι συνταξιούχοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Την απόφαση πήρε η τοπική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία αποτελείται από τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ - ΕΠΙΚ. ΜΕΤΑΛΛΟΥ - ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΝΑΤ - ΤΑΥΣΟ - ΟΣΕ "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" - ΟΣΕ ΜΑΚ. ΘΡΑΚΗΣ - ΟΑΣΘ -ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΚΑ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ - ΒΕΡΟΙΑΣ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ - ΕΔΕΣΣΑΣ -ΙΕΡΙΣΣΟΥ - ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ - ΝΑΟΥΣΑΣ - ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ.

  • Τη Δευτέρα, 9.6.1997, θα γίνει συγκέντρωση των συνταξιούχων της Ηπείρου στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ώρα 10 πμ.
  • Την Τρίτη, 10.6.1997 θα γίνει στην Πάτρα η συγκέντρωση των συνταξιούχων της Πελοποννήσου και του Αγρινίου. Η συγκέντρωση θα γίνει σε ανοιχτό χώρο που θα ανακοινωθεί.
  • Στις 11.6.1997 θα γίνει παγκρήτια συγκέντρωση στο Ηράκλειο.
  • Στις 12.6.1997 πανθεσσαλική συγκέντρωση των συνταξιούχων στη Λάρισα.

Αναμένεται να αποφασιστεί μια ακόμα συγκέντρωση των συνταξιούχων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για τη συγκέντρωση αυτή θα συνέλθουν και θα αποφασίσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ καλούν τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στις περιφερειακές κινητοποιήσεις, ενώ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων της Αθήνας στις 12.6.1997. Για την προετοιμασία της συμμετοχής τους στην κινητοποίηση των Σωματείων της Αθήνας, οι συνταξιουχικές οργανώσεις του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ απ' την Αθήνα και τον Πειραιά οργανώνουν σύσκεψη την προσεχή Τετάρτη στα γραφεία της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών, Σωκράτους 23, 4ος όροφος.

Οδηγίες για περαιτέρω συρρίκνωση

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ

"Αλλη μια επίθεση ενάντια στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ύστερα από συνειδητές "ανθυγιεινές" διαρροές των αρμόδιων υπουργείων. Το Σύστημα υγείας στη χώρα μας είναι σήμερα άρρωστο. Για την αρρώστια αυτή την πρώτη και βασική ευθύνη έχει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και όλες οι κυβερνήσεις τους, γιατί υπονόμευσαν και ακρωτηριάζουν συστηματικά το δημόσιο χαρακτήρα του". Τα παραπάνω τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ. "Ολα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι χαρακτηριστικά, συνεχίζει η ανακοίνωση. Τα τελευταία που έχουν την υπογραφή, ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού οργανισμού, του ΟΑΣΑ, ανάμεσα στ' άλλα, κατηγορούν συλλήβδην όλους τους γιατρούς για "φακελάκια", αποτελούν εντολές και οδηγίες προς την κυβέρνηση, που έχουν ως στόχο:

Πρώτο: Να αλλάξουν άρδην τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων όσοι σχετίζονται με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, προωθώντας και την άρση της μονιμότητας, αρχίζοντας από τους νεοεισερχόμενους γιατρούς.

Δεύτερο: Να νομιμοποιήσουν όλες τις σημερινές ανομίες, εισάγοντας τη λογική του "ανταγωνισμού" στους φορείς παροχής υγείας και να οδηγήσουν πιο συστηματικά τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας και πριν απ' όλα στα διαγνωστικά κέντρα.

Τρίτο: Να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο, τα ήδη επιβαρυμένα ασφαλιστικά ταμεία και να τα οδηγήσουν αντικειμενικά στην κατάρρευση".

Το Τμήμα Υγείας τονίζει: "Γενική επιδίωξή τους είναι: Στη βάση των επιλογών της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για παραπέρα περικοπή των κοινωνικών δαπανών να συρρικνώσουν κι άλλο κι αυτό ακόμα το κουτσουρεμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Κι όλα αυτά την περίοδο που κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη δήθεν "αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας"".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, μέσα από τους μαζικούς τους φορείς πρέπει να δώσουν με τον ενωμένο αγώνα τους αποφασιστική απάντηση στις επιδιώξεις των εκπροσώπων των πολυεθνικών. Επιδιώξεις που, εάν περάσουν, θα οδηγήσουν στη χειροτέρευση της κατάστασης του δημοσίου συστήματος υγείας στη χώρα μας και στην παραπέρα επιβάρυνση στα ήδη πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων".

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Με την υποστήριξη έξι παρατάξεων και την υπερψήφιση από δέκα συμβούλους εκλέχτηκε πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,στέλεχος της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών",ενώ συμπληρώθηκαν και οι άλλες θέσεις του προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης.

Η μη συγκρότηση σε σώμα του δεκαπενταμελούς προεδρείου για μεγάλο χρονικό διάστημα - οι εκλογές έγιναν τον περασμένο Δεκέμβρη - οφειλόταν στην άκαμπτη στάση της ΠΑΣΚ. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ - που έγινε την περασμένη Κυριακή - η "Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών" (ΑΡΣΙ) - που έχει δύο έδρες στο ΔΣ - πρότεινε τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού προεδρείου, με πρόεδρο το Χ. Ζαχαρόγιαννη, με το σκεπτικό ότι το προσεχές εξάμηνο θα είναι καθοριστικό και θα στιγματίσει την πορεία, τόσο του δημόσιου συστήματος υγείας όσο και τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Με την πρόταση της ΑΡΣΙ συμφώνησαν οι παρατάξεις ΔΗΚΝΙ (με τρεις έδρες), "Προοπτική" (με μία έδρα), "Νέοι Γιατροί" (με μία έδρα) και η "Ανοιξη Νοσοκομειακών Γιατρών" (ΑΝΙ).

Η ΔΗΠΑΚ - έχει δύο έδρες - αποδέχτηκε την πρόταση και εκλέχτηκε πρόεδρος ο Χ. Ζαχαρόγιαννης. Η υποψήφια της ΠΑΣΚ - και μέχρι τώρα πρόεδρος - πήρε μόνο τις ψήφους της παράταξής της (4 ψήφοι), ενώ υπήρξε και μία λευκή ψήφος (Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών).

Στις άλλες θέσεις του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εκλέχτηκαν: Αντιπρόεδρος: Γ. Ελευθερίου ("Νέοι Γιατροί"). Γενικός Γραμματέας: Στ. Τσούκαλος (ΔΗΚΝΙ). Ειδικός Γραμματέας: Κ. Καρπούζος (ΑΝΙ) και ταμίας: Ι. Πολυθοδωράκης ("Προοπτική").

"Αφρονες" προτάσεις

"Αφρονες" και εκτός της ελληνικής πραγματικότητας χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Σε επίπεδο διαπιστώσεων, υπογράμμισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, υπάρχουν αρκετά σωστά στοιχεία, αλλά η κατεύθυνση προς την οποία επιχειρεί να προσανατολίσει για τις, δήθεν, λύσεις δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει σήμερα το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του.

Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει λάβει υπόψη της τις προτάσεις του ΟΑΣΑ καθώς, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης,η "ρύθμιση των χρεών, η εξασφάλιση όλων των μισθοδοσιών όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων (σ.σ. πλην των ψυχιατρείων), μαζί με το νομοσχέδιο και το Προεδρικό Διάταγμα για τα διαγνωστικά κέντρα, θα οδηγήσουν στο νοικοκύρεμα του χώρου, στον εξορθολογισμό των δαπανών, και στη μεγαλύτερη απόδοση και αξιοποίηση, που διατίθενται για την υγεία".

Η έκθεση

Η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη "Καθημερινή" και μεταξύ των άλλων διαπιστώνει ότι υπάρχει χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών καθώς και σπατάλη πόρων. Το καθεστώς απασχόλησης των γιατρών, οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών, τα "φακελάκια", οι πολλές και δαπανηρές εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, η υπερβολική συνταγογράφηση και τα υψηλά ποσοστά προμηθειών στα φάρμακα είναι, σύμφωνα με την έκθεση, τα αρνητικά σημεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κατά τον ΟΟΣΑ η επέμβαση στο ΕΣΥ είναι επιβεβλημένη και πρέπει να έχει ως αφετηρία τη μεταβολή του καθεστώτος της απασχόλησης των γιατρών, ενώ οι αμοιβές τους πρέπει να συνδεθούν με τον αριθμό των ασθενών.

Πενθήμερη απεργία

Πενθήμερη απεργία άρχισαν από χτες οι γιατροί στο Β' ΙΚΑ "Παναγία" της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι γιατί από την Πρωτοχρονιά δεν τους έχουν καταβληθεί οι εφημερίες. Οι γιατροί καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΙΚΑ και το υπουργείο εργασίας για αδιαφορία, αφού επί τόσο χρονικό διάστημα δεν έχουν προβεί στην έκδοση απόφασης για την αμοιβή των εφημεριών τους.

Αναθεώρηση σύμβασης για το "Παπαγεωργίου"

Σε αναθεώρηση της σύμβασης για το Νοσοκομείο Δυτικών Συνοικιών συμφώνησαν η κυβέρνηση και το Ιδρυμα "Παπαγεωργίου". Οσον αφορά τη σύνθεση του ΔΣ του Νοσοκομείου, τα τρία μέλη θα διορίζονται από το Ιδρυμα, τα άλλα τρία από την κυβέρνηση και ένα μέλος θα είναι κοινής αποδοχής. "Αγκάθι" στις σχέσεις των δύο πλευρών εξακολουθεί να είναι το ποιος θα έχει τον καθοριστικό ρόλο στο διορισμό του προέδρου του Νοσοκομείου.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με θέμα την υπόθεση του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου".

Αν στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν αποσταλεί η σύμβαση για αναθεώρηση στη Βουλή, το Νοσοκομείο δεν πρόκειται να λειτουργήσει ούτε στις αρχές του επόμενου χρόνου, υποστήριξε ο πρόεδρος της διορισμένης από το δικαστήριο προσωρινής διοίκησης του "Παπαγεωργίου", Ντ. Τριαρίδης. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του, μήπως μέσα στη σύγχυση που δημιουργείται το Νοσοκομείο "διολισθήσει" στον ιδιωτικό τομέα.

Στη σύσκεψη έγινε λόγος για διάφορα συμφέροντα που εμποδίζουν την έναρξη λειτουργίας ενός νοσοκομείου που το έχει απόλυτη ανάγκη η πόλη. Ο αντινομάρχης Μιχ. Λιάκος μίλησε για "βροχή σημειώσεων σε βουλευτές για ρουσφέτια". Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ Γ. Τεμεκενίδης τόνισε ότι το Νοσοκομείο "Παπαγωεργίου" θα πρέπει να είναι Δημοσίου Δικαίου με τη συμμετοχή στο ΔΣ του Γ. Παπαγεωργίου. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για τις προσλήψεις. Επίσης την εκτίμησή του ότι το "Παπαγεωργίου" με το υπάρχον Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου θα "διολισθαίνει" όλο και περισσότερο σε ιδιωτικό Νοσοκομείο, έκανε ο εκπρόσωπος του συλλόγου ειδικευόμενων ιατρών.

Αύριο η συγκέντρωση των γιατρών

Σε συγκέντρωση καλεί τους γιατρούς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), αύριο, ώρα 8.30 μμ, στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν". Θα συζητηθεί το θέμα των συμβάσεων των γιατρών με το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ διαμαρτύρεται για την επί εξαετία καθηλωμένη σε εξευτελιστικά επίπεδα ιατρική επίσκεψη - πράξη, καθώς και τις απαράδεκτες καθυστερήσεις καταβολής αμοιβών (από εξάμηνο μέχρι και διετία). Παρά το γεγονός - σημειώνει ο ΙΣΑ - ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι η μεν επίσκεψη - πράξη θα αναπροσαρμοστεί σε λογικά επίπεδα, ο δε χρόνος καταβολής των αμοιβών θα περιοριστεί στο διάστημα του ενός μηνός, δε γίνεται τίποτα. Αντιθέτως, αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες για κυοφορούμενες αυξήσεις κατά 20 - 30% τις οποίες θεωρεί απαράδεκτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ