ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση

Ο Ζακ Ντελόρ αναλαμβάνει ρόλο... εγγυητή της ευρωπαϊκής πολιτικής

ΠΑΡΙΣΙ .-

Η σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε, αργά χτες το βράδυ, από τη γραμματεία της Γαλλικής Προεδρίας. Ο πρωθυπουργός, πλέον, Λιονέλ Ζοσπέν, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις, τόσο με τον εθνικό γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ρομπέρ Υ, όσο και με εκπροσώπους των Πρασίνων, αλλά και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, τον οποίο επισκέφθηκε, πάλι, αργά το βράδυ.

Την λύση του "μικρού και ευέλικτου" κυβερνητικού σχήματος επέλεξε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος κατέληξε σε ένα 14μελές Υπουργικό Συμβούλιο, κατά πολύ μικρότερο από το 28μελές του δεξιού πρώην κυβερνητικού συνασπισμού. Το περιεχόμενο της συζήτησης των Λιονέλ Ζοσπέν και Ζακ Σιράκ δεν έγινε γνωστό, ούτε κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί κατά πόσο οι δύο άνδρες διαφώνησαν σχετικά με τους νέους υπουργούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας:

- Υπουργείο Εξωτερικών: Υμπέρ Βεντρίν, στενός συνεργάτης του Φρανσουά Μιτεράν

- Υπουργείο Αμυνας: Αλαίν Ρισάρ, εξέχων οικονομολόγος του Σοσιαλιστικού κόμματος,

- Υπουργείο Εσωτερικών: Ζαν Πιέρ Σεβενεμέντ, επικεφαλής του κινήματος πολιτών κατά του Μάαστριχτ, που συνεργάστηκε με την εκλογική πλατφόρμα των Σοσιαλιστών

- Υπουργείο Οικονομικών: Ντομινίκ Στράους Καν, Πανεπιστημιακός καθηγητής Οικονομίας

- Υπουργείο Εργασίας: Μαρτίν Ωμπρύ, κόρη του Ζακ Ντελόρ

- Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ελιζαμπέτ Γκικού, πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων

- Υπουργείο Παιδείας: Κλωντ Αλλέγκρ

- Υπουργείο Μεταφορών: Ζαν Κλωντ Γκυσσό, από το Γαλλικό Κομμουνιστικό κόμμα

- Υπουργείο Πολιτισμού - Επικοινωνιών: Κατρίν Τρωτμάν

- Υπουργείο Γεωργίας - Αλιείας: Λουί Λε Πενσέκ

- Υπουργείο Περιβάλλοντος: Ντομινίκ Βουανέ, από τους Πράσινους

- Υπουργείο Κοινοβουλευτικών Σχέσεων: Ντανιέλ Βαγιάν, στενός συνεργάτης του Λιονέλ Ζοσπέν

- Υπουργείο Δημοσίων Υπηρεσιών, Κρατικών Μεταρρυθμίσεων και Αποκέντρωσης: Εμίλ Ζουκαρελλί

- Υπουργείο Νεολαίας - Αθλητισμού: Μαρί Ζωρζ Μπουφέ, από το ΓΚΚ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι "μετά από μακρά συζήτηση με τον Λιονέλ Ζοσπέν, αποφάσισε να αναλάβει το ρόλο του εγγυητή της ευρωπαϊκής πολιτικής",ρόλο για τον οποίο απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο Ντελόρ υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι ο νέος πρωθυπουργός θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τη δέσμευσή του απέναντι στην ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση, παρά τις εκτεταμένες και έντονες πιέσεις που αναμένεται να δεχτεί από τους κομμουνιστές, το κίνημα των πολιτών κατά του Μάαστριχτ και τους Πράσινους. Ο Ντελόρ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο 103 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που προβλέπει ότι οι αρχηγοί των κρατών - μελών προσδιορίζουν κάθε χρόνο σε κοινή τους συνεδρίαση τους βασικούς κατευθυντήριους άξονες της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του τρέχοντος χρόνου.

Προς συνέδριο προχωρούν Σοσιαλιστές και νεογκολικοί

Παράλληλα με το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Λιονέλ Ζοσπέν φροντίζει και για την έναρξη των διαδικασιών της διαδοχής του στη θέση του εθνικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Προσωρινώς τη θέση αυτή ανέλαβε ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του κόμματος, Φρανσουά Ορλάντ, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη να οδηγήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε συνέδριο μέχρι το τέλος του 1997.

Σε συνέδριο, έκτακτο όμως, φαίνεται ότι οδηγείται ολοταχώς και το νεογκολικό κόμμα των Αλέν Ζιπέ και Ζακ Σιράκ. Αλληλοσπαραγμός επικρατεί στις τάξεις του RPR, καθώς όλο και περισσότερα στελέχη του κόμματος πιέζουν για άμεση παραίτηση του Αλέν Ζιπέ από την ηγεσία. Ο πρώην πρωθυπουργός, με δήλωσή του, τόνισε ότι το Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο του RPR, κατά το οποίο θα αλλάξει και η ηγεσία του.

Σιωπηλός και σχετικά αμέτοχος, προς το παρόν, παραμένει μπροστά σε όλες τις εξελίξεις ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ο οποίος έχει αποφύγει να κάνει δηλώσεις τόσο για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος που ηγείται 21 χρόνια, όσο και για την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας. Εκτός από τις τυπικές εμφανίσεις του για την παράδοση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ή για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, ο Ζακ Σιράκ αποφεύγει τους δημοσιογράφους και ανέβαλε και την προγραμματισμένη, για το Σάββατο, ομιλία του προς τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Εκλογές με το "δάκτυλο στη σκανδάλη"

ΑΛΓΕΡΙ.-

Ημέρα γενικών εκλογών για τη χώρα και περίπου 17 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν ανάμεσα στους 7.749 υποψηφίους των 39 κομμάτων που κατέρχονται στις εκλογές, τα 380 μέλη του Κοινοβουλίου. Οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις που αποδόθηκαν σε φανατικούς ισλαμιστές, που κόστισαν τη ζωή σε 22 άτομα και τον τραυματισμό άλλων 120, καθώς και τα πέντε χρόνια της ωμής βίας που αιματοκύλησαν τη χώρα έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα εκφοβισμού, που εντείνεται από τα πολύ αυστηρά απαγορευτικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθούν περίπου 200.000 άντρες που ανήκουν σε όλα τα σώματα του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας για την επιτήρηση των εκλογικών τμημάτων και την ομαλή προσέλευση των ψηφοφόρων για τη σημερινή ψηφοφορία.

Η κρίση στη χώρα ξέσπασε μετά τις εκλογές του 1991, όπου είχε διαφανεί ότι θα κέρδιζε το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας και το αποτέλεσμά της ακυρώθηκε από τις αρχές, ενώ ανατράπηκε και η κυβέρνηση του Εθνικού Μετώπου από στρατιωτικό πραξικόπημα που ακολούθησε, βυθίζοντας τη χώρα στο χάος και στις ταραχές όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 χιλιάδες άνθρωποι. Οι εκλογές θεωρούνται για πολλούς, και κυρίως για τον Πρόεδρο Ζερουάλ, το "κλειδί" για το πέρασμα σε μία ήρεμη σχετικά περίοδο και το τερματισμό της κρίσης. Στην πραγματικότητα το μόνο που θα προσθέσουν είναι μία "γεύση" δημοκρατικότητας στο στρατοκρατικό καθεστώς που στην ουσία κυβερνά τη χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι πολλά κόμματα, κυρίως αυτά που ανήκουν στο ευρύτερο φάσμα της Αριστεράς, δεν παίρνουν μέρος στις εκλογές.

Πολλοί ξένοι διπλωμάτες και ανάμεσά τους φυσικά και Αμερικανοί διπλωμάτες ευελπιστούν ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία θα είναι "το πρώτο βήμα προς πολιτικές λύσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για περισσότερες μεταρρυθμίσεις" και θα αποτελέσουν ένα "σημαντικό στάδιο για την πολιτική ανάπτυξη της Αλγερίας"!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πολιτικές διεργασίες με αφορμή τα νομισματικά

ΒΟΝΝΗ.-

Η γερμανική Βουλή απέρριψε χτες το απόγευμα την πρόταση της γερμανικής αντιπολίτευσης για την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, Τέο Βάιγκελ, έπειτα από την αποτυχία του σχεδίου του για την ανατίμηση των αποθεμάτων χρυσού της Μπούντεσμπανκ.

Ο Τέο Βάιγκελ υπαναχώρησε, αφού η Κεντρική Τράπεζα επέκρινε προχτές το σχέδιο της κυβέρνησης ως απειλή για τη νομισματική ενοποίηση, ενώ βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού απείλησαν ότι θα αρνηθούν να υποστηρίξουν οποιονδήποτε περιορισμό της ανεξαρτησίας της "Μπούντεσμπανκ".

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, απέρριψε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης (του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των Πρασίνων) για την απομάκρυνση του Βάιγκελ και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και δήλωσε ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί, όπως είναι προγραμματισμένο, στις 27 Σεπτέμβρη του 1998.

"Θα περιμένουμε μέχρι το βράδυ εκείνης της ημέρας για να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι ψηφοφόροι", είπε κατά τη διάρκεια της τεταμένης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου με θέμα την αποτυχημένη απόπειρα της γερμανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανατίμηση των αποθεμάτων χρυσού της "Μπούντεσμπανκ", ώστε να εκπληρώσει τα κριτήρια της νομισματικής ενοποίησης.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κοινοβούλιο ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση

ΣΙΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ.-

Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ζήτησε από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας να αναβάλει την προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ "Σι Μπριζ" στην περιοχή της Κριμαίας, ασκώντας παράλληλα κριτική στον Ουκρανό Πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα, πως επιδιώκει ιδιαίτερα "στενές επαφές" με το ΝΑΤΟ. Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως με βάση τη σοβαρή οικονομική κατάσταση της περιοχής και τα συμφέροντα των πολιτών, οι συγκεκριμένες στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία είναι "απερίσκεπτες".

Την ανακοίνωση ενέκριναν 72 από τους 89 παρόντες βουλευτές.

Η ανακοίνωση κατηγορεί επίσης την ηγεσία της Ουκρανίας για "παραβίαση του Συντάγματος, αφού παίρνει όλο και πιο συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει το ΝΑΤΟ να επεκταθεί προς Ανατολάς". Το Σύνταγμα της Ουκρανίας του 1996 αναφέρει πως η χώρα δεν πρέπει να είναι μέλος στρατιωτικής συμμαχίας. Σημειώνεται πως την πρωτοβουλία για τη σύνταξη της εν λόγω ανακοίνωσης είχε ο κομμουνιστής ηγέτης Λεονίντ Γκραχ, ο οποίος και αποκάλεσε τη στρατιωτική άσκηση "μια προσπάθεια που θα προκαλέσει μια πιθανή σύγκρουση ή διαμάχη στην Κριμαία".

Στο μεταξύ, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε από τον Πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα να διευκρινίσει την εξωτερική πολιτική του, διότι ύστερα από τις συμφωνίες με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, αυτή είναι ασαφής.

Σε κλίμα καθημερινής σχεδόν βίας, πηγαίνει η χώρα σε εκλογές

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης ο ΓΓ του ΟΗΕ

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Υπέρ της άσκησης στρατιωτικής βίας στη Σιέρα Λεόνε, που μαστίζεται την τελευταία βδομάδα από τον εμφύλιο και τη στρατιωτική εισβολή της Νιγηρίας, τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η γλώσσα των όπλων είναι ο μόνος τρόπος για την ανατροπή των στασιαστών του ταγματάρχη Τζόνι Πολ Κορόμα!

"Αναρωτιέμαι πώς προσδοκούν οι πραξικοπηματίες να επιβιώσουν... Εύχομαι να σταματήσουν και να αποχωρήσουν" είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα στη Σιέρα Λεόνε, τότε η χρήση διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης είναι η τελευταία αναπόφευκτη λύση.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γκάνα προσπαθούσαν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με τους στασιαστές του Κορόμα, επιχειρώντας να πετύχουν τη διασφάλιση της απομάκρυνσης των εναπομεινάντων αλλοδαπών που δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να διαφύγουν στο εξωτερικό με αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα. Οι προηγούμενες προσπάθειές τους σχετικά με την εξεύρεση κάποιας συμβιβαστικής λύσης διά της οδού των διαπραγματεύσεων είχαν αποτύχει οικτρά...

Στο μεταξύ, η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε παραμένει τεταμένη, καθώς οι δυνάμεις του επικεφαλής των στασιαστών αρνούνται να υποχωρήσουν μπροστά στην ανάπτυξη της στρατιωτικής εισβολής που πραγματοποιεί από την περασμένη Δευτέρα η νιγηριανή χούντα. Η Φριτάουν είναι σχεδόν έρημη, καθώς κανείς πολίτης δε διακινδυνεύει τη ζωή του για να πάει στους τόπους δουλιάς. Σποραδικές ριπές όπλων ακούστηκαν και το περασμένο 24ωρο, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικού ραδιοσταθμού της πρωτεύουσας, ο αριθμός των νεκρών από την περασμένη Δευτέρα έχει ξεπεράσει τους 80.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανησυχία για το σουηδικό ΟΧΙ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μόνον οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων μπορούν να αποφασίσουν εάν η Σουηδία μπορεί να μείνει εκτός της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, υποστήριξε χτες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, όταν ερωτήθηκε για τη σχετική απόφαση των Σουηδών.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας αποφάσισε προχτές ότι η Σουηδία δε θα μετάσχει στην ΟΝΕ πριν τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών το 2002.

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε πως, με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Σουηδία δεν έχει το δικαίωμα να απόσχει από την ΟΝΕ, ενώ αυτό το δικαίωμα το δίνει επισήμως μόνον στη Βρετανία, ενώ η Δανία έχει ήδη δηλώσει ότι δε θα υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

H ολλανδική προεδρία δεν έχει αποφανθεί σχετικά, αλλά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας προσωπικές του απόψεις, είπε ότι η Σουηδία δεν έχει το δικαίωμα να απόσχει από την ΟΝΕ, σύμφωνα με την Κοινοτική Συνθήκη.

Υπενθυμίζεται πως προχτές, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Γκοεράν Πέρσον, πρότεινε να παραμείνει η Σουηδία εκτός της πρώτης ομάδας των χωρών που θα ενταχθούν στην ΟΝΕ, δηλώνοντας πως οι Σουηδοί είναι επιφυλακτικοί προς αυτό το θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ