Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση

Ο Ζακ Ντελόρ αναλαμβάνει ρόλο... εγγυητή της ευρωπαϊκής πολιτικής

ΠΑΡΙΣΙ .-

Η σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε, αργά χτες το βράδυ, από τη γραμματεία της Γαλλικής Προεδρίας. Ο πρωθυπουργός, πλέον, Λιονέλ Ζοσπέν, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις, τόσο με τον εθνικό γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ρομπέρ Υ, όσο και με εκπροσώπους των Πρασίνων, αλλά και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, τον οποίο επισκέφθηκε, πάλι, αργά το βράδυ.

Την λύση του "μικρού και ευέλικτου" κυβερνητικού σχήματος επέλεξε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος κατέληξε σε ένα 14μελές Υπουργικό Συμβούλιο, κατά πολύ μικρότερο από το 28μελές του δεξιού πρώην κυβερνητικού συνασπισμού. Το περιεχόμενο της συζήτησης των Λιονέλ Ζοσπέν και Ζακ Σιράκ δεν έγινε γνωστό, ούτε κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί κατά πόσο οι δύο άνδρες διαφώνησαν σχετικά με τους νέους υπουργούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας:

- Υπουργείο Εξωτερικών: Υμπέρ Βεντρίν, στενός συνεργάτης του Φρανσουά Μιτεράν

- Υπουργείο Αμυνας: Αλαίν Ρισάρ, εξέχων οικονομολόγος του Σοσιαλιστικού κόμματος,

- Υπουργείο Εσωτερικών: Ζαν Πιέρ Σεβενεμέντ, επικεφαλής του κινήματος πολιτών κατά του Μάαστριχτ, που συνεργάστηκε με την εκλογική πλατφόρμα των Σοσιαλιστών

- Υπουργείο Οικονομικών: Ντομινίκ Στράους Καν, Πανεπιστημιακός καθηγητής Οικονομίας

- Υπουργείο Εργασίας: Μαρτίν Ωμπρύ, κόρη του Ζακ Ντελόρ

- Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ελιζαμπέτ Γκικού, πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων

- Υπουργείο Παιδείας: Κλωντ Αλλέγκρ

- Υπουργείο Μεταφορών: Ζαν Κλωντ Γκυσσό, από το Γαλλικό Κομμουνιστικό κόμμα

- Υπουργείο Πολιτισμού - Επικοινωνιών: Κατρίν Τρωτμάν

- Υπουργείο Γεωργίας - Αλιείας: Λουί Λε Πενσέκ

- Υπουργείο Περιβάλλοντος: Ντομινίκ Βουανέ, από τους Πράσινους

- Υπουργείο Κοινοβουλευτικών Σχέσεων: Ντανιέλ Βαγιάν, στενός συνεργάτης του Λιονέλ Ζοσπέν

- Υπουργείο Δημοσίων Υπηρεσιών, Κρατικών Μεταρρυθμίσεων και Αποκέντρωσης: Εμίλ Ζουκαρελλί

- Υπουργείο Νεολαίας - Αθλητισμού: Μαρί Ζωρζ Μπουφέ, από το ΓΚΚ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι "μετά από μακρά συζήτηση με τον Λιονέλ Ζοσπέν, αποφάσισε να αναλάβει το ρόλο του εγγυητή της ευρωπαϊκής πολιτικής",ρόλο για τον οποίο απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο Ντελόρ υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι ο νέος πρωθυπουργός θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τη δέσμευσή του απέναντι στην ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση, παρά τις εκτεταμένες και έντονες πιέσεις που αναμένεται να δεχτεί από τους κομμουνιστές, το κίνημα των πολιτών κατά του Μάαστριχτ και τους Πράσινους. Ο Ντελόρ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο 103 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που προβλέπει ότι οι αρχηγοί των κρατών - μελών προσδιορίζουν κάθε χρόνο σε κοινή τους συνεδρίαση τους βασικούς κατευθυντήριους άξονες της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του τρέχοντος χρόνου.

Προς συνέδριο προχωρούν Σοσιαλιστές και νεογκολικοί

Παράλληλα με το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Λιονέλ Ζοσπέν φροντίζει και για την έναρξη των διαδικασιών της διαδοχής του στη θέση του εθνικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Προσωρινώς τη θέση αυτή ανέλαβε ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του κόμματος, Φρανσουά Ορλάντ, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη να οδηγήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε συνέδριο μέχρι το τέλος του 1997.

Σε συνέδριο, έκτακτο όμως, φαίνεται ότι οδηγείται ολοταχώς και το νεογκολικό κόμμα των Αλέν Ζιπέ και Ζακ Σιράκ. Αλληλοσπαραγμός επικρατεί στις τάξεις του RPR, καθώς όλο και περισσότερα στελέχη του κόμματος πιέζουν για άμεση παραίτηση του Αλέν Ζιπέ από την ηγεσία. Ο πρώην πρωθυπουργός, με δήλωσή του, τόνισε ότι το Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο του RPR, κατά το οποίο θα αλλάξει και η ηγεσία του.

Σιωπηλός και σχετικά αμέτοχος, προς το παρόν, παραμένει μπροστά σε όλες τις εξελίξεις ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ο οποίος έχει αποφύγει να κάνει δηλώσεις τόσο για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος που ηγείται 21 χρόνια, όσο και για την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας. Εκτός από τις τυπικές εμφανίσεις του για την παράδοση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ή για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, ο Ζακ Σιράκ αποφεύγει τους δημοσιογράφους και ανέβαλε και την προγραμματισμένη, για το Σάββατο, ομιλία του προς τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοτικές εκλογές οιωνός των προεδρικών (2001-03-10 00:00:00.0)
Θα διαψευστεί η ψήφος διαμαρτυρίας; (1997-06-08 00:00:00.0)
Γενική δοκιμή της συγκατοίκησης (1997-06-06 00:00:00.0)
Να ξεφύγουν οι λαοί από το δικομματισμό (1997-05-29 00:00:00.0)
Επίσημη προεκλογική περίοδος με απεργία (1997-05-06 00:00:00.0)
Παρασκηνιακές προεκλογικές διαβουλεύσεις (1997-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ