ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση καταδικάζει σε μαρασμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την ανάγκη αγωνιστικών διεκδικήσεων επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη διάρκεια συνάντησής της με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ

Την ανάγκη για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικητική απέναντι στην κεντρική διοίκηση τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Παράλληλα, υπογράμμισε πως πρέπει να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμα, έκανε σαφές πως οι αναγκαστικές, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεις των δήμων και κοινοτήτων, που προωθεί η κυβέρνηση, έχουν ως στόχο την πρόσθετη φορολόγηση του λαού, την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και την ανταποδοτικότητα.

Συγκεκριμένα, η Αλ. Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τη Βέρα Νικολαϊδου,επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ και τον Παναγιώτη Βακαλόπουλο, κομμουνιστήδήμαρχο Ταύρου, συναντήθηκε με την ηγεσία της Ενωσης, κατόπιν πρόσκλησης της τελευταίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα τρέχοντα θέματα της ΤΑ, αλλά και για τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός.

Μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: "Αυτό που ξέρουμε πολύ καλά είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακρατά και χρωστά δισεκατομμύρια στην ΤΑ και πρέπει να τα αποδώσει. Γιατί, την καταδικάζει κυριολεκτικά σε μαρασμό, αφαιρώντας χρήματα που της οφείλει. Θεωρούμε ότι πρέπει να διεκδικηθούν πιο αποφασιστικά αυτά τα χρήματα από όλους τους παράγοντες της ΤΑ και τα θεσμικά της όργανα. Επίσης, όλοι οι δήμαρχοι, όλα τα θεσμικά όργανα της ΤΑ και η ΚΕΔΚΕ πρέπει να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να προωθήσει τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο χώρο της ΤΑ, που προσλήφθηκαν ως έκτακτοι, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στην ΤΑ, αν θέλουμε πραγματικά ο θεσμός να έχει τη δυνατότητα να παρέχει κάποιες κοινωνικές υπηρεσίες.

Ακόμα, εκφράσαμε στην ΚΕΔΚΕ και τον πρόεδρό της την αντίθεσή μας και τους φόβους μας με το σχέδιο των αναγκαστικών συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, "Ιωάννης Καποδίστριας", που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Σχέδιο, που ενώ φαίνεται ότι στηρίζεται σε υπαρκτά προβλήματα και ανάγκες, στην πραγματικότητα δεν οδηγεί μόνο σε αναγκαστικές και μη εθελοντικές συνενώσεις, αλλά διαμορφώνει ένα μηχανισμό, ένα θεσμικό πλαίσιο, μέσω του οποίου θα "περάσει" η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, πράγμα που θα οδηγήσει στην πλήρη αλλοίωση του όποιου κοινωνικού και λαϊκού χαρακτήρα είχε κατακτήσει ο θεσμός της ΤΑ, μέσα και από τη δράση των δημοτών".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε μεστή και ουσιαστική τη συνομιλία με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ και τόνισε το γεγονός ότι η Αλ. Παπαρήγα έδειξε ιδιαίτερη κατανόηση στα θέματα που της έθεσαν οι εκπρόσωποι της ΤΑ. Τέλος, ζήτησε από το ΚΚΕ να υποστηρίξει, εκτός και εντός Βουλής, την ΤΑ στις διεκδικήσεις της.

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Ωρα να αντιδράσουν οι Αθηναίοι

Τη δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων για την πολιτική που ακολουθεί, κατήγγειλε χτες ο Λεων. Αυδής, επικεφαλής της παράταξης, σε συγκέντρωση στην πλατεία "Κάραβελ"

"Είναι ώρα να ξεκινήσει η αντίδραση. Οι Αθηναίοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να προστατεύσουν την Αθήνα από τα αρπακτικά χέρια που απλώθηκαν πάνω της".Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Λεων. Αυδής,επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα",σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η παράταξη, χτες το βράδυ, στην πλατεία "Κάραβελ". Συγκέντρωση στην οποία καταγγέλθηκε η φορομπηχτική πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή της πόλης και απαιτήθηκε να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της Αθήνας.

"Εμείς θέλουμε μια ΤΑ διεκδικητική, μαχητική, που να βρίσκεται κοντά στο δημότη και να δίνει λύσεις στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που τον απασχολούν. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που να διεκδικεί λύσεις για την ανεργία και τη λιτότητα", υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης.

Ο Λεων. Αυδής, αναφερόμενος στην ομιλία του στο μέτρο της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης, το χαρακτήρισε αποκλειστικά εισπρακτικό μέτρο, που ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτη να εκμεταλλευτεί ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι οι δρόμοι. "Αυτό το μέτρο, αλλά και άλλα που έχει πάρει η δημοτική αρχή της Αθήνας, είναι συνάρτηση των στόχων που έχει η κυρίαρχη πολιτική αντίληψη, η οποία επιδιώκει την κοινωνία των 2/3", συνέχισε ο Λεων. Αυδής.

Επισήμανε ακόμα ο επικεφαλής της παράταξης ότι η ανάπλαση περιοχών του κέντρου και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, με τον τρόπο που προωθούνται από δήμο και κυβέρνηση, απομακρύνουν τις λαϊκές χρήσεις από τις "αναπλασμένες" περιοχές και τις παραδίδουν στα υψηλά εισοδήματα. Μιλώντας αναφορικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων, σημείωσε ότι μπορεί μεν να βελτιώθηκε σχετικά στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, αλλά στις συνοικίες δεν υπήρξε καλυτέρευση, και αυτό γιατί, όπως είπε, η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται μόνο για έργα βιτρίνας όπως ροζέ πλακάκια, θορυβώδη σιντριβάνια, κάγκελα και φανοστάτες, σε βάρος των συμφερόντων των λαϊκών χώρων. Από την άλλη όμως, σημείωσε, τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες αυξήθηκαν υπέρογκα.

Ακόμα επισήμανε την πλήρη συμφωνία δημοτικής αρχής και κυβέρνησης στην καταστροφή των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στην πνιγμένη από το μπετόν Αθήνα. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την καταστροφή του πάρκου Ελευθερίας από τον μεγαλοεπιχειρηματία Λαμπράκη, στον οποίο χαρίστηκε ουσιαστικά ο χώρος προκειμένου να κατασκευάσει το Μέγαρό του.

Τέλος, ο Λεων. Αυδής κατήγγειλε το γεγονός ότι όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος αναπτύσσονται πλέον τραπεζοκαθίσματα, για τα οποία ο δήμος εισπράττει τέλη, τα οποία στη συνέχεια μετακυλίονται ως κόστος στις τιμές των παρεχομένων υπηρεσιών. Εκανε σαφές ότι και αυτό το φαινόμενο αποτελεί άλλο ένα, έμμεσο αυτή τη φορά, χαράτσωμα των δημοτών.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Συνεχίζουν την απεργία

Συνεχίζεται η απεργία συμβασιούχων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τα σκουπίδια συσσωρεύονται ήδη στους δρόμους. Η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους ΟΤΑ εμμένει στη συνέχιση των επαναλαμβανόμενων 48ωρων κινητοποιήσεων των μελών της, παρά την επίθεση εναντίον της από την κυβέρνηση και τις εκκλήσεις της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας για λήξη της απεργίας.

Τα μέλη της ΠΟΠ - ΟΤΑ απεργούν διαμαρτυρόμενοι γιατί η τροπολογία, που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την τακτοποίηση των εκτάκτων εργαζομένων στους δήμους, καλύπτει μια μικρή μόνο κατηγορία εργαζομένων. Διεκδικούν ακόμη την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις 17%, αύξηση της εφάπαξ αποζημίωσής τους κατά τη συνταξιοδότησή τους και μείωση του χρονικού ορίου συνταξιοδότησής τους. Και επιμένουν στην κινητοποίησή τους μέχρι η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Χτες, πάντως, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας,επιχείρησε να παρουσιάσει όσους απεργούν, αποκλειστικά ως εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Επιτέθηκε, μάλιστα, φραστικά στους απεργούς, κάνοντας λόγο για "νονούς" που δεν αφήνουν τους υπόλοιπους εργαζομένους να εργαστούν και που έχουν θέσει υπό καθεστώς ομηρίας τους Αθηναίους. Παράλληλα, κάλεσε τον δήμαρχο Αθηναίων να παρέμβει και να πιέσει για λήξη της απεργίας, γιατί διαφορετικά το υπουργείο θα ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, είπε ότι το "πρόβλημα" που δημιουργείται με την απεργία είναι πανελλήνιο και κάλεσε τους απεργούς να επιστρέψουν στην εργασία τους, καθώς "δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της απεργίας". Ωστόσο, οι προσπάθειες και των δύο παραγόντων έπεσαν στο κενό.

Δεκαπενθήμερη προθεσμία στον Λογοθέτη

Προθεσμία για τις 19 Ιουνίου ζήτησαν και πήραν χτες ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης και οι διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου από τον 2ο τακτικό ανακριτή Πειραιά Γ. Δουρουκλάκη,προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους. Οι τρεις αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων κατηγοριών, το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος ποσού ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έλλειμμα 1,1 δισ. δραχμών, που διαπιστώθηκε στα ταμεία του Δήμου Πειραιά από το πόρισμα του πολύμηνου - πλέον του 1,5 χρόνου - ελέγχου που διενήργησαν οι ελεγκτές του υπουργείου Εσωτερικών.

Απεργούν και σήμερα οι ταχυδρόμοι

Η υψηλή συμμετοχή ήταν και χτες - πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας τους - η απάντηση των ταχυδρόμων της Αθήνας και του νομού Αττικής στην αδιαλλαξία της διοίκησης των ΕΛΤΑ, στα δίκαια αιτήματά τους για καλύτερες συνθήκες δουλιάς και για ένα δημόσιο - σύγχρονο ταχυδρομείο στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Σήμερα οι ταχυδρόμοι στις 10 π.μ. θα συγκεντρωθούν στην αίθουσα Ηπειρωτών και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Οι ταχυδρόμοι απαιτούν την άμεση στελέχωση της διανομής με 200 τουλάχιστον ταχυδρόμους, που θα επιτρέψει να επιδίδεται η αλληλογραφία σωστά και στην ώρα της, αλλά και θα τους απαλλάξει από το βάρος των υπερωριών και της εργασίας τα Σαββατοκύριακα. Επίσης ζητάνε να χαρακτηριστεί η εργασία τους βαριά και ανθυγιεινή και την αύξηση του επιδόματος διανομής. Στα παραπάνω αιτήματα που η ικανοποίησή τους θα "αλάφρωνε" τη δουλιά του ταχυδρόμου, και θα έκανε τον Οργανισμό πιο αξιόπιστο απέναντι στον πολίτη, η διοίκηση μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνεται. Παρά το γεγονός ότι για ορισμένα απ' αυτά στο παρελθόν έχει δώσει ανέξοδες υποσχέσεις. Αργά χτες το βράδυ συνεδρίασε το ΔΣ του σωματείου και εξέτασε την πορεία των κινητοποιήσεων, ενώ τελικές αποφάσεις θα λάβουν σήμερα οι ίδιοι οι ταχυδρόμοι στη Γενική τους Συνέλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ