ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Μετασεισμοί μιας "περίεργης" απόπειρας

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ και ΤΙΡΑΝΑ .-

Η "περίεργη" απόπειρα κατά της ζωής του Σαλί Μπερίσα την Τετάρτη, αλλά και οι βομβιστικές επιθέσεις των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν χτες διαφορετικές αντιδράσεις από πολιτικούς φορείς εντός κι εκτός της χώρας. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης", Μπασκίμ Φίνο, κάλεσε τα αλβανικά κόμματα να υπογράψουν κοινωνικό σύμφωνο για μια "ειρηνική" προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 29ης Ιούνη. Ο Φίνο χαρακτήρισε το επεισόδιο "επικίνδυνο προηγούμενο" κι είπε πως τα κόμματα "θα πρέπει" να υπογράψουν ένα κοινωνικό σύμφωνο για να διασφαλίσουν ότι η προεκλογική εκστρατεία θα διεξαχθεί όσο ειρηνικότερα γίνεται. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, είπε ότι η κρίση στην Αλβανία "δεν μπορεί να επιλυθεί με βόμβες, παρά μόνο με πολιτικά μέσα".

Στο Στρασβούργο, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φίσερ, δήλωσε πως "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στα Τίρανα (...) έχουν στόχο να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να διακυβεύσουν τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στις 29 Ιούνη". Η Φίσερ προειδοποίησε ότι "η επιτυχία των επικείμενων εκλογών έχει ζωτική σημασία για το μέλλον της Αλβανίας και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί φέρουν σοβαρή ευθύνη για την καλή διεξαγωγή τους".

Τη Δευτέρα σημειώθηκαν δύο εκρήξεις βομβών στα Τίρανα με 28 τραυματίες, ενώ την Τετάρτη ένας 25χρονος, τον οποίο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν ως "αριστερό εξτρεμιστή", έριξε μια χειροβομβίδα εναντίον του Μπερίσα, ο οποίος μιλούσε σε υποστηρικτές του "δικού του" Δημοκρατικού Κόμματος. Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη, ενώ ο νεαρός υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Ο Μπερίσα έκανε λόγο για "τρομοκρατική επίθεση", ενώ χτες είπε ότι η επίθεση εναντίον του δε θα πρέπει να αποθαρρύνει τους Αλβανούς πολιτικούς να συνεχίσουν την προεκλογική εκστρατεία τους. Αλλοι μίλησαν μέχρι και για "προβοκάτσια", λιγότερες από 25 μέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών...

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Τρομοκρατία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

ΣΕΟΥΛ. -

Τη σύλληψη της ηγεσίας του φοιτητικού κινήματος, που ενδεχομένως να ευθύνεται για το θάνατο ενός πληροφοριοδότη της αστυνομίας, που λιντσαρίστηκε στις εγκαταστάσεις του Παν/μιου Χανγιάνγκ, διέταξε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Κοχ Κουν.

"Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιήσει όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της για τη δίωξη των υπευθύνων των πρόσφατων βιαιοπραγιών και να τους αφαιρέσει τη δυνατότητα να βλάπτουν", δήλωσε ο Κουν κατά τη διάρκεια συνόδου του υπουργικού συμβουλίου, αφήνοντας αιχμές για τη λήψη έκτακτων αστυνομικών μέτρων.

Σπουδαστές, που ανήκουν στην οργάνωση "Χαντσονριόν" του πανεπιστημίου ΧΑΝΓΙΑΝΓΚ, παραδέχτηκαν προχτές πως βασάνισαν μέχρι θανάτου στις εγκαταστάσεις του Χανγιάνγκ έναν 23χρονο εργάτη, που υποπτεύονταν πως ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Ωστόσο, αυτό το περιστατικό φαίνεται πως για την κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ είναι μία "καλή" αφορμή, προκειμένου να πετύχει την καταστολή των μαζικών φοιτητικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο 15ήμερο στη Σεούλ, με αίτημα την παραίτηση του Νοτιοκορεάτη ηγέτη. Ηδη, ο βίαιος θάνατος του 23χρονου εργάτη είχε σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αριθμού των φοιτητών που συγκεντρώνονταν από κάθε ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας τους και να πετύχουν την παραίτηση του Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ, που κατηγορείται πως χρησιμοποίησε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 1992 περισσότερα εκατομμύρια δολάρια από όσα καθορίζει σχετική διάταξη του νόμου...

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως στη διάρκεια αυτών των φοιτητικών κινητοποιήσεων συνελήφθησαν πάνω από 1.000 νέοι, εκ των οποίων οι 365 ανακρίνονται εδώ και αρκετά 24ωρα από τους αστυνομικούς.

"Οικογενειακά" σκάνδαλα;

Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και παθητική δωροδοκία απαγγέλθηκαν χτες κατά του Κιμ Χιουν Τσουλ, δευτερότοκου γιου του Νοτιοκορεάτη Προέδρου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κιμ Χιουν Τσουλ πήρε από επιχειρηματίες 7,42 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 3,22 εκατομμύρια για διάφορες "εξυπηρετήσεις". Επιπλέον κατηγορείται πως δεν κατέβαλε φόρους ύψους 1,48 δισ. ουόν (νόμισμα της Ν. Κορέας).

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της χώρας ο Κιμ Χιουν Τσουλ, αντιμετωπίζει ενδεχόμενο καταδίκης του σε ισόβια δεσμά για το κακούργημα της φοροδιαφυγής. Η ανώτερη ποινή που επιβάλλεται για τη δωροληψία είναι πενταετής φυλάκιση.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία ο Κιμ έπαιρνε "μίζες" για ...εξυπηρετήσεις σε δύο παλαιούς συμμαθητές του στο πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο γενικός εισαγγελέας, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς αναμένεται να διαπιστωθεί εάν το κρυφό ταμείο απ' όπου αντλούσε τους πόρους του, έχει σχέση και με τα δυσανάλογα τεράστια ποσά που κατηγορείται ότι ξόδεψε ο Πρόεδρος Κιμ, κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 1992.

Η νοτιοκορεατική αντιπολίτευση έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ερευνών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ και η κοινή γνώμη της χώρας πιστεύει πως ο Πρόεδρος οφείλει "να δώσει εξηγήσεις για τα τεράστια ποσά που ξόδεψε" και την προέλευσή τους.

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Και άλλοι στο "χορό" της στρατιωτικής εισβολής;

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Εκπρόσωποι των στασιαστών του Τζόνι Πολ Κορόμα αρνήθηκαν χτες να παραδώσουν την εξουσία στον ανατραπέντα Πρόεδρο της Σιέρα Λεόνε, Αχμάντ Τεζάχ Καμπάχ, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για κανέναν λόγο να θέσουν σε κίνδυνο τη συμμαχία που πέτυχαν στις αρχές της βδομάδας ανάμεσα σε στρατό και αντάρτες του "Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου" (RYF), μετά τη στρατιωτική εισβολή της Νιγηρίας στη χώρα.

"Αν ο Πρόεδρος Καμπάχ αναλάβει και πάλι την εξουσία, θα τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη που μπορέσαμε να επιτύχουμε με τους αντάρτες του RUF", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός του επιτελείου Αμυνας της Σιέρα Λεόνε, ταξίαρχος Κορόμα. Ο Κορόμα είπε ότι δεν μπόρεσε να πετύχει την οποιαδήποτε συμφωνία με την αντιπροσωπεία που έστειλε ο Νιγηριανός δικτάτορας, στρατηγός Σάνι Αμπάτσα. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Στείλαμε ένα μήνυμα στον Νιγηριανό αρχηγό του κράτους μέσω της νιγηριανής αντιπροσωπείας του στη Φρίταουν: Πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην ειρήνη στη Σιέρα Λεόνε ή στη βίαιη επιστροφή του Προέδρου Καμπάχ στην εξουσία με την υποστήριξη της Νιγηρίας και της ECOMOG!".

Από την άλλη πλευρά, η χούντα της Νιγηρίας υποστήριξε ότι δεν είναι η μόνη που επιθυμεί την κλιμάκωση της στρατιωτικής εισβολής που πραγματοποιεί στη Σιέρα Λεόνε από την περασμένη Δευτέρα, ανακοινώνοντας ότι τρεις ακόμη χώρες προσέφεραν τη συμμετοχή τους. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Νιγηρίας, Γκόντγουιν Ούγκμπο, απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητα των τριών χωρών που θα υποστηρίξουν με στρατιώτες τη συνέχιση της εισβολής στη Σιέρα Λεόνε.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κοντά η εκεχειρία

ΜΑΖΑΡ - Ε - ΣΑΡΙΦ.- Φαίνεται - αν κι ουδείς μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα - ότι επέρχεται κάποιου είδους "συμφωνία" μεταξύ των ισλαμιστών Ταλιμπάν και του οπλαρχηγού της ένοπλης αντιπολίτευσης Αμπντούλ Μαλίκ, οι δυνάμεις του οποίου πέτυχαν μερικά σημαντικά πλήγματα στους άνδρες των Ταλιμπάν πριν λίγες μέρες.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του "Ρόιτερ" από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, η κυβέρνηση της χώρας αυτής ανακοίνωσε χτες ότι οι Ταλιμπάν "αποδέχονται" την πρόταση του Μαλίκ για ειρήνευση.

Ο Μαλίκ (ο οποίος στράφηκε πριν μερικές βδομάδες κατά του ηγέτη του Ρασίντ Ντόστουμ και υπέρ των Ταλιμπάν, για να αλλάξει πλευρά λίγο μετά) είχε υποβάλλει τρεις όρους: σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Μαλίκ ζητεί από τους Ταλιμπάν να αφήσουν τη συμμαχία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης να κυβερνά στο βορρά, να τερματίσουν τις προσπάθειες αφοπλισμού των μαχητών της αντιπολίτευσης στην ίδια περιοχή και να συμφωνήσουν σε ένα "ισλαμικό σύστημα διακυβέρνησης", το οποίο θα αποφασισθεί από κοινού.

Εκπρόσωπος του Μαλίκ πρόσθεσε ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν δήλωσε το περασμένο Σάββατο στους Πακιστανούς μεσολαβητές πως συμφωνεί με όλες τις προτάσεις του Μαλίκ και ότι περιμένει την απάντησή του...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διάθεση για αποκατάσταση σχέσεων με Ιράν

ΒΟΝΝΗ. -

Μετά την εκλογή στην προεδρία του Ιράν του Μοχαμάντ Χαταμί, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ δήλωσε χτες ότι η Δύση πρέπει να αγωνιστεί για περισσότερο διάλογο με το Ιράν.

Οπως φαίνεται η δήλωση αυτή του Κίνκελ υποδηλώνει τη διάθεση της Βόννης να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Τεχεράνη, οι οποίες εντάθηκαν πρόσφατα μετά την απόφαση δικαστηρίου του Βερολίνου, σύμφωνα με την οποία η ιρανική ηγεσία διέταξε τη δολοφονία Ιρανών διαφωνούντων στη γερμανική αυτή πόλη.

Παράλληλα, η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών συνέπεσε με συνέντευξη του Μπιλ Κλίντον σε γερμανική εφημερίδα, στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Ουάσιγκτον ίσως είναι έτοιμη να χαλαρώσει τη θέση της απέναντι στην Τεχεράνη.

Ο Κλίντον στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μπιλτ" τονίζει ότι η Ουάσιγκτον και η Βόννη πρέπει να επιδιώξουν μία πιο κοινή προσέγγιση απέναντι σε χώρες όπως το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος τάχθηκε χτες κατά της τρομοκρατίας και μίλησε για πολιτική ύφεσης στις εξωτερικές σχέσεις.

Απο τις συγκρούσεις των φοιτητών με τους αστυνομικούς

Από τις συγκρούσεις των φοιτητών με τους αστυνομικούς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ