ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Οι αντιστασιακοί εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τα ναρκωτικά

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) διαμαρτύρεται έντονα προς την κυβέρνηση, για την πρόταση του αναπληρωτού υπουργού Εσωτερικών να επιτραπεί η χρήση του χασίς και ο διαχωρισμός του από τα άλλα "σκληρά" ναρκωτικά, καθώς και τη συγκάλυψη του Γ. Παπανδρέου, πρώην υπουργού Παιδείας.

Για τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που θα έχει σαν αποτέλεσμα η ελληνική νεολαία να απομονωθεί από την κοινωνική ζωή και να αποβλακωθεί με τη βοήθεια των ΜΜΕ.

Για το επεισόδιο της βίαιης σύλληψης 4 κνιτών, που έγραφαν στους τοίχους του 46ου Δημοτικού Σχολείου Παγκρατίου, κατά των "μαλακών και σκληρών" ναρκωτικών, τη φυλάκισή τους στο Αστυνομικό Τμήμα και την παραπομπή τους σε δίκη, που δείχνει τους σκοπούς της κυβέρνησης.

Για τα συνθήματα των φασιστοειδών του Παγκρατίου στους τοίχους, για "ελεύθερη κάνναβη και θάνατο στο ΚΚΕ", που καθόλου δεν ενοχλούν την τοπική Αστυνομία.

"Εμείς ιδιαίτερα οι αντιστασιακοί εκπαιδευτικοί - δηλώνουν στη διαμαρτυρία τους - με φρίκη βλέπουμε αυτά τα γεγονότα και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φωτίσουμε τη νεολαία για την ολέθρια χρήση των "μαλακών" και των άλλων ναρκωτικών".

  • Και η ΝΕ Δυτικής Αττικής της ΠΕΑΕΑ, με επιστολή της, απευθύνεται και καλεί τη νεολαία του τόπου να αντισταθεί στην πολύπλευρη επίθεση που δέχεται από το κατεστημένο.

Συνιστά, να οργανωθεί σε ένα πλατύ, προοδευτικό μέτωπο πάλης με πρωτοπορία την ΚΝΕ, ενάντια στα ναρκωτικά όλων των ειδών που έντεχνα τους πασάρουν αυτοί που έχουν κέρδος να τους απομονώσουν από όλα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και το λαό μας, οικονομικά, πολιτικά κ. ά. Δηλώνουν τέλος ότι όλοι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό τους, στους αγώνες τους.

Εκδηλώσεις

Το Παράρτημα Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί αύριο Σάββατο 7-6-97 και ώρα 8.30 μμ,την ετήσια συνεστίασή του, που αφιερώνεται στην Εθνική Αντίσταση και θα γίνει στην πλατεία "Μπομποτίνου" (μπασκέτα Ν. Ηρακλείου). Πρόγραμμα καλλιτεχνικό, ποτό δωρεάν, λαχειοφόρος αγορά.

  • Τα Παραρτήματα ΛΑΜΙΑΣ και ΔΟΜΟΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν εκδήλωση την Κυριακή 8-6-97 στις 11 πμ,για να τιμήσουν τους 106 πατριώτες που εκτελέστηκαν στο Κούρνοβο στις 6-6-1943, από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μνημείου. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά την ίδια μέρα από την Κάνιγγος στις 6.30 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8222.952 - 3844.853 - 8234.296. Επίσης το Παρ/μα Λαυρίου δρομολογεί πούλμαν που ξεκινά στις 6 πμ από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου.
  • H Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ), πραγματοποιεί διήμερη εκδρομή από αύριο Σάββατο 7 και Κυριακή 8-6-97 σε Καρδίτσα, Πόρτα, Περτούλι, Καλαμπάκα, Τρίκαλα. Πληροφορίες στα γραφεία της ΠΕΣΑΘΕΑ, Λυκούργου 10, τηλ: 3249.037.
  • Η ΝΕ ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ, η ΚΟ ΑΙΓΙΝΑΣ του ΚΚΕ, οι συγγενείς των εκτελεσμένων και ο Σύλλογος των Φίλων της Αντίστασης διοργανώνουν εκδρομή- προσκύνημα στην Αίγινα, την Κυριακή 8-6-97,στη μνήμη των αγωνιστών - ηρώων, που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Συγκέντρωση στην προβλήτα για Αίγινα στις 7.30 πμ και αναχώρηση με το καράβι των 8 πμ.Το Παρ/μα Κοκκινιάς καλεί τα μέλη του και φίλους να πάρουν μέρος στην παραπάνω εκδρομή - προσκύνημα.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ διοργανώνει εκδρομή - προσκύνημα στα Καλάβρυτα την Κυριακή 8-6-97.Δυο πούλμαν αναχωρούν στις 7 πμ ταυτόχρονα από τις πλατείες Χίου και την κεντρική της πόλης (δωρεάν εισιτήριο). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6711.404 και 6816.913.
  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) αναγγέλλει ότι η εκδήλωση για τη συνάντηση των πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα,θα γίνει την Κυριακή 6-7-97,στο θαυμάσιο τοπίο του Αϊ - Νικόλα. Αναχώρηση από Αθήνα Σάββατο 5-7-97 στις 7 πμ,από Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30-6-97,πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534. Για το ταξίδι στην Ουγγαρία, δηλώσεις συμμετοχής στα παραπάνω τηλέφωνα μέχρι τις 20-6-97.
  • Το Παράρτημα ΖΩΓΡΑΦΟΥ καλεί τα μέλη του σε έκτακτη Γενική Συνέλευση για τη συμπλήρωση των μελών Γραφείου, την Τρίτη 10-6-97 στις 7 μμ,στα γραφεία του Παραρτήματος.
  • Το Παράρτημα Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ,ευχαριστεί τα μέλη και τους φίλους για τη συμπαράσταση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον αλβανικό λαό, σε τρόφιμα - φάρμακα - χρήματα.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΤ. ΣΑΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ
Να στηθεί ανδριάντας

"Στις 31 Μάη 1957, 40 χρόνια πριν, Αμερικανός υποσμηνίας, οδηγώντας στρατιωτικό όχημα αμερικανικής αποστολής, χτύπησε και σκότωσε σ' αυτόν εδώ τον τόπο, τον δοξασμένο αρχηγό του ΕΛΑΣ, τότε Γραμματέα της ΕΔΑ και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στρατηγό Στέφανο Σαράφη".

Μ' αυτά τα λόγια, άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου,στο Πολιτικό Μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Ιούνη το πρωί, στην Παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, στον Αλιμο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος ΑΛΙΜΟΥ και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ,στη μνήμη του στρατηγού.

Συνεχίζοντας ο ομιλητής και απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος, "Γιατί έγινε αυτή η δολοφονία; γιατί έπρεπε να φύγει από την πολιτική δράση; Αναφέρθηκε στην τεράστια πολεμική πείρα του Στρατηγού που απέκτησε παίρνοντας μέρος στον Βαλκανικό πόλεμο, στον Α' Παγκόσμιο και στην εκστρατεία στη Μικρά Ασία. Στη σθεναρή αντίστασή του κατά της δικτατορίας Μεταξά, που τον εξόρισε στη Μήλο. Στο ότι ανέλαβε Στρατιωτικός Αρχηγός του Γεν. Στρατηγείου του ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Αρη Βελουχιώτη, στη διάρκεια της φασιστικής κατοχής. Τέλος, για τη σθεναρή του στάση απέναντι στις φυλακίσεις και εξορίες ιδιαίτερα στο κολαστήριο της Μακρονήσου, που του επέβαλλε το μισαλλόδοξο καθεστώς της περιόδου του εμφυλίου και για τις θέσεις του ενάντια στις ξένες βάσεις και στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Αυτή ακριβώς τη σθεναρή στάση του δε συγχώρεσαν οι υπερατλαντικοί "φίλοι" και τον δολοφόνησαν".

Ο δήμαρχος Αλίμου Αργύρης Αργυρίου στο σύντομο μήνυμά του τόνισε μεταξύ των άλλων, ότι το επόμενο Μνημόσυνο πρέπει οπωσδήποτε να γίνει εμπρός στον ανδριάντα του στρατηγού που θα στηθεί στο μέρος αυτό της παραλίας που τον δολοφόνησαν. Επίσης διαβιβάστηκε χαιρετισμός της γυναίκας του Σαράφη από το Λονδίνο.

Παρά τον καυτό ήλιο, πολλές εκατοντάδες αντιστασιακοί από Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, φίλοι της Αντίστασης, συγγενείς του στρατηγού, αντιπρόσωποι κομμάτων και της ΚΝΕ, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του και με πορεία κατόπιν έφθασαν στον τόπο της εκτέλεσης.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο από τη φιλαρμονική του Δήμου.

Ρεπορτάζ, φωτογραφία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ

Είναι λυπηρό...

Υπόμνημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Πολιτισμού απέστειλαν τα μέλη του Παραρτήματος ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιοσίων) με την υπογραφή του προέδρου Χρήστου Χριστοδούλου,γιατί κατά την επίσκεψή τους σε αρχαιολογικούς χώρους της Κορίνθου και των Μυκηνών, τους ζητήθηκε εισιτήριο των 1.200 και 1.600 δρχ.αντίστοιχα. Κατόπιν έντονης διαμαρτυρίας τους, λόγω του ότι όλοι ήταν μικροσυνταξιούχοι, το μείωσαν στο μισό. Ομως πολλοί ήταν αυτοί από τους αντιστασιακούς που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν την είσοδό τους έστω και με το μειωμένο.

"Είναι λυπηρό - σημειώνουν - το υπουργείο Πολιτισμού, στο όνομα της πραγματοποίησης κάποιων εσόδων, να μας στερεί τη δυνατότητα να δούμε από κοντά ό,τι η πολιτιστική μας κληρονομία μάς άφησε και που δεν προλάβαμε στα νιάτα μας να επισκεφθούμε, γιατί τότε πολεμούσαμε τον κατακτητή και αργότερα γι' αυτή μας την προσφορά μας εκτόπισαν, μας φυλάκισαν, μας ντουφέκισαν. Τώρα ζητάμε, έστω και καθυστερημένα, να γνωρίσουμε και εμείς όλα τα αρχαία μας μνημεία, τα οποία επισκέπτονται τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ζητάμε να καταργηθεί για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης το σκοταδιστικό αυτό μέτρο".

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση το βιβλίο της αγωνίστριας Δέσποινας Φουκά - Ρεζέ "Οργισμένα Χρόνια", το οποίο είναι σύντομο οδοιπορικό της συγγραφέα, ξεκινώντας από την εποχή του Μεσοπολέμου και φτάνοντας στις μέρες μας.

Το βιβλίο είναι μια άγνωστη σελίδα από τον ηρωικό αγώνα του ελληνικού λαού, όπου στο πρώτο μέρος του περιληπτικά κι απλά περιγράφει τα στερημένα και ματωμένα χρόνια της εποχής, τονίζοντας στο γραφτό της περισσότερο το ρόλο του ασθενούς φύλου, αρχίζοντας την εξιστόρησή της από τη γενέτειρά της, το Γερδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδος.

Στη διάρκεια της κατοχής η συγγραφέας πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, όπως και χιλιάδες άλλοι. Γι' αυτή την πατριωτική της προσφορά, καταδιώκεται, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε πολύχρονη φυλάκιση από την πολιτεία. Γι' αυτά ακριβώς τα γεγονότα γίνεται λόγος στο δεύτερο μέρος του βιβλίου της, όπου περιγράφει τη συγκλονιστική εποχή της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Είναι αυθεντική η αφήγησή της, διότι τα προσωπικά της βιώματα και οι μαρτυρίες για το καινούριο Εικοσιένα, πέρασαν από τις πληγές της, τους πόνους και την ψυχή της, όπως επίσης και στους συναγωνιστές της που πρωτοστάτησαν στα γεγονότα του καιρού εκείνου, συνδυάστηκαν και διασταυρώθηκαν με την ιστορία του γένους.

ΒΕΛΛΑΣ Γ. Ι.

Δόκτωρ Ιστορικών Επιστημών

Στον Ζήνωνα Ζορζοβίλη

ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή και στέλεχος στο Νομό Γρεβενών η Πόπη Πιερίου - Ανανιάδου, αφιερώνει - μαζί με τα θερμότατα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του αξέχαστου αγωνιστή Ζήνωνα Ζορζοβίλη,καθοδηγητή της ΕΠΟΝ - τα παρακάτω λόγια στην τοπική εφημερίδα "Σερβιώτικα Νέα":

"Εκπρόσωπος της ΕΠΟΝ της Περιφέρειας Βελβεντού - Σερβίων, στο Πρώτο Παμμακεδονικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ στο Καταφύγι των Πιερίων το 1943. Ο ηρωικός και σεμνός αγωνιστής, θα συντροφεύει αιώνια με το ήθος του και την αδελφική του αγάπη, όλους τους Ελληνες, τους συναγωνιστές και συντρόφους του στον αγώνα για την πατρίδα και την ελευθερία. Παρέμεινε στις επάλξεις του Λαϊκού Κινήματος, μέχρι την τελευταία του πνοή αήττητος και Πανανθρώπινος.Και ετίμησε το Κόμμα του...".

Επανόρθωση

Στο κείμενο του Γιάννη Ρούση - Ξάνθου, για τον Στέφανο Σαράφη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 3-6-97 έγινε ένα λάθος. Ο "Δαίμων" του τυπογραφείου "βάφτισε" στρατηγό τον Μ. Μπαρούτσο, ενώ το στρατηγός αναφερόταν στον Στ. Σαράφη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ