ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Διαφωνίες" σε συντηρητικό φόντο

Στο... εξοντωτικό δίλημμα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται με 151 ή 180 ψήφους εξαντλείται ο διάλογος και οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Την ίδια στιγμή μένει στο απυρόβλητο η κατεύθυνση και η φιλοσοφία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, η οποία κινείται σαφώς προς συντηρητικότερη και αυταρχικότερη κατεύθυνση, εναρμονιζόμενη με τις επιταγές του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ και συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.

Χτες συνεχίστηκαν οι δηλώσεις γύρω από το "επίμαχο" θέμα, μετά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Πεπονής, Κρητικός, Βερυβάκης, Σηφουνάκης κ.ά.) στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης. Εμφανής είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπεράσει τις διαφωνίες και να εξασφαλίσει τη συναίνεση όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης και όχι μόνο στο θέμα της εκλογής προέδρου, αλλά συνολικότερα στην πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος σε γραπτή δήλωσή του διαπιστώνει "σχεδόν πλήρη σύμπτωση απόψεων" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ "ως προς την ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την απειλή της διάλυσης της Βουλής". Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη διαμόρφωσης συναίνεσης στην πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, γιατί για να γίνει απαιτείται να συγκεντρωθεί πλειοψηφία 180 ψήφων, είτε σε αυτή είτε στην επόμενη Βουλή.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση καταλήγει στους "151", είπε "μη βγάζετε συμπεράσματα τόσο προωθημένα για ένα θέμα που δεν έχει μπει ακόμα στην πρώτη φάση συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων, στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής".

Ο Α. Πεπονής, στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση, είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την εκλογή του προέδρου με 151 ψήφους, ενώ υποστήριξε ότι η εξαγγελία αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως προάγγελος πρόωρων εκλογών, το αργότερο για το 1999. Τάσσεται υπέρ της μη αναθεώρησης της σχετικής συνταγματικής διάταξης (άρθρο 32), ενώ επικουρικά προτείνει η εκλογή του προέδρου, σε περίπτωση αδυναμίας της Βουλής να τον αναδείξει με 180 ψήφους, να γίνεται απευθείας από το λαό.

Π. Κ.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Μάαστριχτ με αξίες "σοσιαλιστικές"!

Αρχισε χτες στο Μάλμε της Σουηδίας το 3ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την παρουσία του Λιονέλ Ζοσπέν και του Βρετανού Τόνι Μπλερ και, όπως αναμενόταν, η έναρξή του συνοδεύτηκε από υποκριτικές αναφορές στην "αριστεροσύνη" των συμμετεχόντων, πρωτοστατούντος του Ελληνα πρωθυπουργού! Ο Κ. Σημίτης μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: "Είναι κοινή συνείδηση ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για τη Διακυβερνητική... πρέπει να υπάρξει μια νέα Συνθήκη, που να κατοχυρώνει σοσιαλιστικές αξίες και τη σοσιαλιστική προοπτική", στα πλαίσια μιας "υπερεθνικής πολιτικής"!...

Σε αναλόγου μήκους κύματος, προκλητικού παραμυθιάσματος, δηλώσεις, προέβη και ο επίτροπος Χρ. Παπουτσής, σύμφωνα με τον οποίο "το συνέδριο διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τους Σοσιαλιστές, γιατί τώρα δεν υπάρχει το άλλοθι της πλειοψηφίας των συντηρητικών κομμάτων στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να ασκήσουν όλη τους την επιρροή για να ενισχύσουν την κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία στο μυαλό των Ευρωπαίων πολιτών έχει πάρει μόνο οικονομικές και νομισματικές διαστάσεις", κατέληξε.

Νωρίτερα το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ενέκρινε ανάμεσα στα θέματα του συνεδρίου συζήτηση πάνω σε ειδικό κείμενο για την Αλβανία. Στο συνέδριο συμμετέχει ως παρατηρητής το τουρκικό κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπαϊκάλ, οι αντιπρόσωποι του κόμματός του επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να συνεισφέρουν στην επίλυση της πολιτικής κρίσης που μαστίζει την Τουρκία και στην ενίσχυση της προσπάθειας για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αργά χτες το βράδυ οι εννέα πρωθυπουργοί που συμμετέχουν στο συνέδριο, σε γεύμα εργασίας, επρόκειτο να ασχοληθούν με ζητήματα της Διακυβερνητικής.

Παγκόσμιος δερβέναγας οι ΗΠΑ

Κυνική ομιλία της Μ. Ολμπράιτ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για την 50ή επέτειο του σχεδίου Μάρσαλ

Η Αμερική πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί τις ευθύνες της μόνης υπερδύναμης σε όλον τον κόσμο, όπως το έκανε στην Ευρώπη θέτοντας σε εφαρμογή πριν από 50 χρόνια το σχέδιο Μάρσαλ, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ,και συμπλήρωσε: "Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ξεχάσουν αυτό που μας δίδαξε η ιστορία αυτού του αιώνα: ότι τα προβλήματα από το εξωτερικό αν δεν τα αντιμετωπίζουμε καταλήγουν πολύ συχνά να επηρεάζουν την Αμερική".

Μ' έναν απαράμιλλο κυνισμό στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για την 50ή επέτειο του σχεδίου Μάρσαλ, η Ολμπράιτ τόνισε: "Εχουμε μια ευθύνη στην εποχή μας... να γράψουμε ιστορία, να παίξουμε το ρόλο αυτού που ανοίγει το δρόμο".

Θέλοντας να μην αφήσει αμφιβολίες για το ποιον δρόμο εννοεί και πώς θα τον ανοίγει και στο μέλλον, απαρίθμησε τις πρόσφατες επιτυχίες της αμερικανικής ηγεσίας, όπως τον Πόλεμο του Κόλπου εναντίον του Ιράκ, την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αϊτή, τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον για τη Βοσνία, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, "την ενθάρρυνση που δόθηκε στην πυρηνική σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και την πρώην ΕΣΣΔ".

"Στο εξής ο ρόλος των ΗΠΑ δεν περιορίζεται στην Ευρώπη όπως έγινε με το σχέδιο Μάρσαλ", δήλωσε κατηγορηματικά. "Το όραμά μας πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο μια ήπειρο, αλλά όλες τις ηπείρους".

Αναμένεται λοιπόν στο άμεσο μέλλον οι λαοί όλων των Ηπείρων να "γευτούν" τα επακόλουθα της πραγματοποίησης του "οράματος" των ΗΠΑ, όπως πολύ παραστατικά το εξέθεσε η γερακίνα επικεφαλής του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαπιστευτήρια του Κ. Καραμανλή στις Βρυξέλλες

Νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, σε μία προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να δείξει ότι το κόμμα λειτουργεί και να απαντήσει σε όσους έχουν αρχίσει να "ψιθυρίζουν" ότι και με την προεδρία του δεν "περπατάει" το κόμμα. Η συνεδρίαση θα ασχοληθεί - όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση - με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και στις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής στην προσπάθειά του να προωθήσει τα διεθνή του ερείσματα, επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, όπου είχε επαφές με διάφορους παράγοντες της ΕΕ. Συγκεκριμένα χτες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκιλ Ντελκάντο και στη συνέχεια μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του "Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος". Στην ομιλία του εμφανίστηκε υπέρμαχος των πολιτικών του Μάαστριχτ και του ΝΑΤΟ, ενώ φρόντισε να πει ότι "είναι ιδιαίτερα ευτυχής" που αυτές τις μέρες ψηφίζεται στην Ελληνική Βουλή η Συνθήκη Σένγκεν, λέγοντας ότι η ψήφιση έγινε με πρωτοβουλίες της ΝΔ.

Ο σχεδιασμός του προέδρου της ΝΔ προβλέπει παρέμβαση του κόμματος στο θέμα του "κοινωνικού διαλόγου". Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Καραμανλής, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του θέματος θα προσπαθήσει να εμφανίσει την εικόνα ενός κόμματος που δεν είναι αδιάφορο στα λαϊκά προβλήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για "κοινωνική αναλγησία".

Αύριο η Συνάντηση Αλληλεγγύης για την Κούβα

Συνάντηση Αλληλεγγύης για την Κούβα διοργανώνει στις 7 Ιούνη - 9 Ιούνη 1997 ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, στην προσπάθειά του για καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη της αλληλεγγύης στην Κούβα, κάλεσε στην Ελλάδα τον οικονομολόγο Μάριο Λοζάνο Φερνάντεζ,στέλεχος του Κουβανικού Κέντρου Ερευνών για την Παγκόσμια Οικονομία (CIEM) καθώς και τους Ρικάρντο Ροντρίγκεζ,αντιπρόεδρο του Κουβανικού Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP), Ελιο Γκάμεζ,διευθυντή Ευρώπης και Τομάς Κάο,υπεύθυνο για την Ελλάδα, για μια σειρά συναντήσεις - συζητήσεις.

Οι εργασίες της συνάντησης αρχίζουν αύριο Σάββατο 7 Ιούνη στις 9.00 πμ στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, με συμμετοχή των ΔΣ των Συνδέσμων και εκπροσώπων κομμάτων και οργανώσεων. Την Κυριακή 8 Ιούνη, στις 9.30, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1, με τη συμμετοχή των ΔΣ.

Και η συνάντηση κλείνει τη Δευτέρα 9 Ιούνη με ανοιχτή εκδήλωση στο Ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ", Πανεπιστημίου 52, Αίθουσα "Βεργίνα", στις 7.30 μ.μ.

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αλλαξε ο Μανωλιός...

Σε διάψευση των μυθευμάτων περί "αριστερού" Μάαστριχτ προχωρούν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες. Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έκανε σαφές, χτες, ότι θα συνεχιστεί η σκληρή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Πολιτική που συνθλίβει τα λαϊκά εισοδήματα και τα εργασιακά δικαιώματα, σύμφωνα και με τις επιταγές που έχουν λάβει οι διοικούντες από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος,όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφους, να σχολιάσει το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, τόνισε χαρακτηριστικά: "Αλλο Γαλλία, άλλο Ελλάδα". Συνέχισε πως η ακολουθούμενη, από την κυβέρνηση, πολιτική, πρέπει να συνεχιστεί και πως "θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο, αν το μήνυμα των γαλλικών εκλογών γινόταν αντιληπτό στην Ελλάδα ως μήνυμα για χαλάρωση της προσπάθειας, που γίνεται τα τελευταία χρόνια".

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην αυστηρή τήρηση των χρονικών ορίων και προϋποθέσεων, που έχουν τεθεί για ένταξη των κρατών - μελών στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Διαφορετικά και αν τελικά επικρατήσει η σκέψη για κάποια "χαλάρωση" και επιμήκυνση των χρονικών ορίων ένταξης στην ΟΝΕ, η Ελλάδα να ζητήσει την ταυτόχρονη ένταξη όλων, ανεξαιρέτως, των κρατών - μελών σε υστερότερη φάση.

Συλλυπητήρια για την Παλίνα Τσολάκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, έστειλε το παρακάτω συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια της Παλίνας Τσολάκη:

"Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια για το θάνατο της σ. Παλίνας. Θα τη θυμόμαστε πάντα, όπως τον σ. Κώστα".

Τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των παιδιών της Παλίνας Τσολάκη εκφράζει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας.

Η Παλίνα Τσολάκη, που ήταν σύντροφος στη ζωή του αξέχαστου συντρόφου Κώστα Τσολάκη,πέθανε ξαφνικά προχτές στη Μόσχα σε ηλικία 75 χρόνων, ενώ ετοιμαζόταν να έρθει στην Ελλάδα. Η Παλίνα Τσολάκη είχε έρθει με τον άντρα της στην Ελλάδα αμέσως μετά τη δικτατορία και αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια πάντα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο της συντρόφισσας Παλίνα Τσολάκη, συζύγου του αξέχαστου συντρόφου Κώστα Τσολάκη που επί χρόνια διατέλεσε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ