ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΩΞΗΣ Β. ΜΠΟΥΤΑ
Ανακοινώθηκε η αίτηση άρσης της ασυλίας

Αντιδράσεις φορέων για την απαράδεχτη μεθόδευση

Ανακοινώθηκε χτες από το προεδρείο της Βουλής η αίτηση άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα, μετά από αίτηση της Εισαγγελίας Καρδίτσας για ηθική αυτουργία σε παρακώλυση συγκοινωνιών.

Η δικογραφία που ήρθε στη Βουλή αναφέρεται στο ανωτέρω αδίκημα που φέρονται να έχουν διαπράξει οι μηνυόμενοι κάτοχοι των γεωργικών μηχανημάτων κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων στο θεσσαλικό κάμπο τον περασμένο Γενάρη. Δεν πρέπει διόλου να αποκλειστεί ότι θα ακολουθήσει νέα δικογραφία, ύστερα μάλιστα από την παραίνεση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση νέας δίωξης - εξίσου κατασκευασμένης με την υπάρχουσα - για ηθική αυτουργία στα αδικήματα που αναφέρει το άρθρο 295.

Αντιδράσεις

Την κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση απόφαση της Εισαγγελίας Καρδίτσας να ζητήσει την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα, για να το δικάσουν επειδή συμπαραστάθηκε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας σε σχετική ανακοίνωσή της.

Τούτη η ενέργεια, τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, είναι το αποκορύφωμα των αγροτοδικείων που έχει στήσει η κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας ότι με δίκες και καταδίκες θα εκφοβίσει, θα χαλιναγωγήσει, θα πισωγυρίσει το κίνημα της αγροτιάς, το κίνημα της εργατικής τάξης. Ετσι πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα καθυποτάξει το κίνημα για να περάσει τα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα. Είναι σίγουρο όμως ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να αφήνουν αδιάφορο κανέναν τίμιο και δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο.

Ακολούθως η Ομοσπονδία Οικοδόμων επισημαίνει ότι αν ποινικοποιείται σήμερα το δικαίωμα του βουλευτή να σταθεί στο πλευρό των αγωνιζομένων αγροτών, ή των εργατών, τότε σε λίγο θα αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα η συγκέντρωση, η διαμαρτυρία, η πορεία, η διαδήλωση. "Φαίνεται, ότι έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους και επικίνδυνους, προκειμένου να περάσουν την πολιτική του κεφαλαίου δε διστάζουν σε τίποτα", σημειώνεται στην ανακοίνωση. "Αν το λαϊκό κίνημα δεν τους σταματήσει, το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων, οι στημένες δίκες των πρωτοπόρων εργατών, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τέλος η αφαίρεση κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος του λαού".

"Τέλος, καταλήγει η ανακοίνωση, καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο, να σταματήσει τις διώξεις των αγροτών και τη στημένη άρση της βουλευτικής ασυλίας του κομμουνιστή βουλευτή Βαγγέλη Μπούτα. "

Την κυβερνητική επιχείρηση ποινικοποίησης των αγωνιζόμενων αγροτών και τη μεθοδευμένη καταδίκη των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.Οπως αναφέρει στο κείμενό του "η καταδίκη των αγωνιζόμενων αγροτών αποτελεί ωμή παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών". Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για απαλλαγή των αγροτών από τις διώξεις και τις καταδίκες, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα της αγροτιάς και όλων των εργαζομένων δε λύνονται με τέτοιες μεθόδους.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα υπερεθνικά κέντρα

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Προτείνεται να υπάρξει συνταγματική δέσμευση για τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που κινείται απροκάλυπτα στην κατεύθυνση της περαιτέρω πρόσδεσης της χώρας μας στα υπερεθνικά διευθυντήρια- όπως επιτάσσει το Μάαστριχτ - κατέθεσε χτες στη Βουλή η ΝΔ.Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ προτείνει να προστεθεί στο Σύνταγμα, διάταξη σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται και συνταγματικά η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και "θα αναθέτει στα όργανά τους, με συνθήκη ή συμφωνία, την άσκηση αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα"!

Προτείνεται επίσης η ίδρυση "μη κρατικών πανεπιστημίων" τα οποία ψευδεπίγραφα αναφέρονται ως "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα" καθώς όπως είναι φυσικό οι ιδιώτες θα προχωρήσουν στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων με μόνο κριτήριο το κέρδος.

Η ΝΔ προτείνει να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητώντας παράλληλα την επαναφορά ορισμένων από τις αρμοδιότητες που είχε πριν την αναθεώρηση του 1986. Πάντως από τις διατάξεις που προβλέπονται, καθίσταται σαφές ότι η ΝΔ δεν προτείνει την επαναφορά όλων των υπερεξουσιών που είχε ο Πρόεδρος πριν την αναθεώρηση όπως π. χ. η δυνατότητα διάλυσης της Βουλής σε περίπτωση που διαπιστώσει δυσαρμονία Βουλής και "λαϊκού αισθήματος". Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο, η ΝΔ προτείνει αυτός να ψηφίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου της βουλευτικής περιόδου και σε διαφορετική περίπτωση ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Για την ποινική ευθύνη των υπουργών, η ΝΔ προτείνει την κατάργηση των βουλευτών - κατηγόρων και την αντικατάστασή τους από αρεοπαγίτες ενώ υπάρχει και διάταξη για τη σύσταση Συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των νόμων που θα ψηφίζονται από τη Βουλή.

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες και η σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Δίνοντας δε το στίγμα της κατεύθυνσης στην οποία θα κινηθεί η αναθεώρηση, είπε ότι "υπάρχει μία σύμπτωση θέσεων ιδιαιτέρως με τη Νέα Δημοκρατία".

ΟΧΙ στη συνθήκη του φακελώματος

Σε πικετοφορία καλούν τη Δευτέρα 9 Ιούνη, στις 7μμ στην πλατεία Κάνιγγος, η Επιτροπή ενάντια στη συνθήκη, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικάτα, αντιδρώντας στην κύρωση της Συνθήκης Σένγκεν

Πικετοφορία κατά της Συνθήκης Σένγκεν και πορεία στη Βουλή διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα η Επιτροπή για τη μη Επικύρωση και Εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν. Η πικετοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής, "η κυβέρνηση κατέθεσε και σε συνεργασία με τη ΝΔ ψήφισαν στην επιτροπή της Βουλής τη διαβόητη Συμφωνία Σένγκεν. Από κοινού τα δυο αυτά κόμματα απέκλεισαν τις διάφορες σχετικές με το θέμα επιστημονικές και άλλες οργανώσεις, οι οποίες προτάθηκε από τα άλλα κόμματα να κληθούν και να ενημερώσουν το Σώμα ως καθ' ύλην αρμόδιες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Συμφωνία Σένγκεν, έκτακτα, τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 1997".

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι, άσχετα από τα προσχήματα, "κατά τη γνώμη μας η πρόταξη της Σένγκεν γίνεται βασικά με σκοπό ο πρωθυπουργός να πάει στη Διακυβερνητική, έχοντας στο τσεπάκι εγκριμένη τη συμφωνία και βασικά τον περιορισμό των αντιδράσεων των εργαζομένων. Εκτιμάμε ότι η Σένγκεν και ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 2472/97, ο οποίος νομιμοποιεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών".

Η Επιτροπή καλεί τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και όλους όσοι ανησυχούν για την επιχειρούμενη αντιδραστική προσπάθεια, να πάρουν μέρος στην πικετοφορία.

"Ας είναι σίγουροι οι εμπνευστές όλων αυτών των μεθοδεύσεων ότι ψηφίζοντας τέτοια νομοθετήματα δεν ξεμπερδεύουν μια και έξω με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας, θα βρουν τρόπους να ακυρώσουν στην πράξη και αυτά τα τερατουργήματα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Συμμετέχουν στην κινητοποίηση

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κύρωση της Συνθήκης Σένγκεν εκφράζουν, με ανακοινώσεις τους, δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλώντας παράλληλα σε συμμετοχή στην πικετοφορία της Δευτέρας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει χαρακτηριστικά πως "με πρόσχημα την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων, όπως είναι η τρομοκρατία, τα ναρκωτικά και γενικά το κοινό και το οργανωμένο έγκλημα, οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχώρησαν στη δημιουργία μιας τεράστιας τράπεζας πληροφοριών, στην οποία θα φακελώνονται τα πάντα, πρόσωπα και πράγματα".

"Η Συνθήκη Σένγκεν είναι κι αυτή, όπως κι η "Λευκή Βίβλος", γνήσιο παιδί της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και της Ευρωπαϊκής Καπιταλιστικής Ενοποίησης", τονίζει στη δική του ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, σημειώνοντας ότι "είναι το απάνθρωπο εργαλείο της ευρωπαϊκής μονοπωλιακής ολιγαρχίας, το οποίο θα λειτουργεί προληπτικά, στα πλαίσια του πανίσχυρου κατασταλτικού μηχανισμού, που οικοδομούν οι κυρίαρχοι πολιτικο-οικονομικοί κύκλοι των Βρυξελλών". Ανακοίνωση εξέδωσε και το παράρτημα Ηλιούπολης του Συνδικάτου, στο οποίο επισημαίνεται πως "τα ιδανικά μας δε συμβιβάζονται με το χαφιεδισμό και το φακέλωμα".

  • Εκδήλωση για τη Συνθήκη του Σένγκεν διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) τη Δευτέρα στα γραφεία του συλλόγου. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Τάκης Παπάς,πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, ο Νίκος Τσιούνης,πρόεδρος της Επιτροπής για τη μη Επικύρωση και Εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν, και ο Δημήτρης Σαραφιανός,μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Φίλης,μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΙΚΑ
Στο "νομικό" κενό η πληρωμή

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Ερώτηση του ΚΚΕ για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο Β Νοσοκομείο του ΙΚΑ στην Αρετσού Θεσσαλονίκης, είπε ότι ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου δε θεωρεί τα εντάλματα πληρωμής διότι υπάρχει για τη συγκεκριμένη κατηγορία του προσωπικού νομικό κενό σε σχετικό νόμο του υπουργείου Οικονομικών. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί με νομοθετική ρύθμιση, χωρίς όμως να δεσμευτεί πότε θα γίνει αυτό. Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει στην Επιτροπή της Βουλής συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στο οποίο θα μπορούσε να κατατεθεί σχετική τροπολογία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού τόνισε: "Ισχυρίζεται ο πάρεδρος ότι σύμφωνα με τον Ν. 2470 δεν εξαιρούνται από το άρθρο 18 τα νοσοκομεία του ΙΚΑ. Εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι θέμα ότι υπάρχει καθυστέρηση 10 - 20 ημερών στη θεώρηση. Δε θα τα θεωρήσει ποτέ εάν δε λυθεί αυτό το ζήτημα. Δηλαδή να εξαιρούνται και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ από το άρθρο 18. Επομένως οφείλετε να λύστε άμεσα το πρόβλημα. Είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε με άλλο τρόπο που νομίζετε καλύτερα".

Νέα πρόκληση!

Την ώρα που οι μαζικές διώξεις, δίκες και καταδίκες χιλιάδων αγροτών και της Πανθεσσαλικής προκαλούν την έντονη αγανάκτηση όλου του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση επιμένει να εξαντλήσει το αυταρχικό αντιδημοκρατικό της οπλοστάσιο με στόχο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες μας, μια μέρα μετά την αποκάλυψη της προκλητικής μεθόδευσης για παραπομπή του βουλευτή Β. Μπούτα στα δικαστήρια, χτες ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας άσκησε Εφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας που καταδίκασε τα μέλη της Πανθεσσαλικής και άλλους αγρότες, με στόχο να καταδικαστούν με βαρύτερες ποινές.Προφανώς, ο κύριος Εισαγγελεύς, δε θεώρησε... "αρκετά παιδαγωγική και προς σωφρονισμόν των αγωνιζόμενων αγροτών" την ποινή της 6μηνης φυλάκισης που επιβλήθηκε στα μέλη της Πανθεσσαλικής και, γι' αυτό, παρεμβαίνει και ζητά την επαύξηση της ποινής των αγροτών. Αυτό, ακριβώς, το οποίο θα επιθυμούσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κύριος Γιαννόπουλος, για να εκδικηθεί τους αγρότες για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ