Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΩΞΗΣ Β. ΜΠΟΥΤΑ
Ανακοινώθηκε η αίτηση άρσης της ασυλίας

Αντιδράσεις φορέων για την απαράδεχτη μεθόδευση

Ανακοινώθηκε χτες από το προεδρείο της Βουλής η αίτηση άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα, μετά από αίτηση της Εισαγγελίας Καρδίτσας για ηθική αυτουργία σε παρακώλυση συγκοινωνιών.

Η δικογραφία που ήρθε στη Βουλή αναφέρεται στο ανωτέρω αδίκημα που φέρονται να έχουν διαπράξει οι μηνυόμενοι κάτοχοι των γεωργικών μηχανημάτων κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων στο θεσσαλικό κάμπο τον περασμένο Γενάρη. Δεν πρέπει διόλου να αποκλειστεί ότι θα ακολουθήσει νέα δικογραφία, ύστερα μάλιστα από την παραίνεση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση νέας δίωξης - εξίσου κατασκευασμένης με την υπάρχουσα - για ηθική αυτουργία στα αδικήματα που αναφέρει το άρθρο 295.

Αντιδράσεις

Την κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση απόφαση της Εισαγγελίας Καρδίτσας να ζητήσει την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα, για να το δικάσουν επειδή συμπαραστάθηκε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας σε σχετική ανακοίνωσή της.

Τούτη η ενέργεια, τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, είναι το αποκορύφωμα των αγροτοδικείων που έχει στήσει η κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας ότι με δίκες και καταδίκες θα εκφοβίσει, θα χαλιναγωγήσει, θα πισωγυρίσει το κίνημα της αγροτιάς, το κίνημα της εργατικής τάξης. Ετσι πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα καθυποτάξει το κίνημα για να περάσει τα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα. Είναι σίγουρο όμως ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να αφήνουν αδιάφορο κανέναν τίμιο και δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο.

Ακολούθως η Ομοσπονδία Οικοδόμων επισημαίνει ότι αν ποινικοποιείται σήμερα το δικαίωμα του βουλευτή να σταθεί στο πλευρό των αγωνιζομένων αγροτών, ή των εργατών, τότε σε λίγο θα αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα η συγκέντρωση, η διαμαρτυρία, η πορεία, η διαδήλωση. "Φαίνεται, ότι έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους και επικίνδυνους, προκειμένου να περάσουν την πολιτική του κεφαλαίου δε διστάζουν σε τίποτα", σημειώνεται στην ανακοίνωση. "Αν το λαϊκό κίνημα δεν τους σταματήσει, το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων, οι στημένες δίκες των πρωτοπόρων εργατών, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τέλος η αφαίρεση κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος του λαού".

"Τέλος, καταλήγει η ανακοίνωση, καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο, να σταματήσει τις διώξεις των αγροτών και τη στημένη άρση της βουλευτικής ασυλίας του κομμουνιστή βουλευτή Βαγγέλη Μπούτα. "

Την κυβερνητική επιχείρηση ποινικοποίησης των αγωνιζόμενων αγροτών και τη μεθοδευμένη καταδίκη των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.Οπως αναφέρει στο κείμενό του "η καταδίκη των αγωνιζόμενων αγροτών αποτελεί ωμή παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών". Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για απαλλαγή των αγροτών από τις διώξεις και τις καταδίκες, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα της αγροτιάς και όλων των εργαζομένων δε λύνονται με τέτοιες μεθόδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ