Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Συνεργάτες" του Χόλμπρουκ

Η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ "συνεργάσιμη", διαπίστωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κύριος Ν. Μπερνς. Και πώς να μην είναι τόσο "κολακευτικός", αν σκεφτεί κανείς ότι πριν τις δηλώσεις του, η ελληνική πλευρά επισήμως και ανεπισήμως διαμήνυε την "ικανοποίησή" της για την αποστολή που ανετέθη από τον Κλίντον στον Χόλμπρουκ να "λύσει" το Κυπριακό. Μάλιστα, τα εύσημα "συνεργασιμότητας" που παρέσχε ο κ. Μπερνς προς την κυβέρνηση, ήταν λίγα, δεδομένου ότι οι "χαρές" του ΠΑΣΟΚ δεν εκδηλώνονται προς ένα τυχαίο πρόσωπο. Τόσο η κυβέρνηση Σημίτη όσο και οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι εκτός των άλλων, το πρόσωπο του Χόλμπρουκ έχει συνδεθεί με την εμφάνιση των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο. Ο Χόλμπρουκ ήταν που, από το 1995 ήδη, πρώτος από όλους μίλησε για "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο και για "αμφισβητούμενες περιοχές"! Μάλιστα, οι παραπάνω θέσεις - όχι δικές του βέβαια, αλλά της αμερικανικής διπλωματίας στο σύνολό της - διατυπώθηκαν στο πλαίσιο των τότε αμερικανικών "πρωτοβουλιών" για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην περιοχή...

***

Τώρα ο παραπάνω κύριος έρχεται να "λύσει" το Κυπριακό... Εχει, φυσικά στο ενεργητικό του σπουδαία "επιτεύγματα", εκ των οποίων ορισμένα, πέραν της συμφωνίας του Ντέιτον, μας αφορούν άμεσα. Οπως, για παράδειγμα, η "επίλυση" του θέματος των Σκοπίων μέσα σε 24 ώρες (τότε που σε συνθήκες τέλειας μπανανίας ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Αθήνα ανακοίνωνε την ελληνική εξωτερική πολιτική από την έπαυλη του πρώην πρωθυπουργού... ), καθώς και η "διευθέτηση" του θέματος των Ιμίων (τότε που ο κ. Χόλμπρουκ ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους κυβερνώντες ότι εκτός από τους ελληνικούς και τουρκικούς χάρτες για το Αιγαίο, υπάρχουν και οι... αμερικανικοί οι οποίοι υπερισχύουν όλων). Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι τα "επιτεύγματα" Χόλμπρουκ, περισσότερο εδράζονται στην υποτέλεια των ημετέρων κυβερνώντων παρά στη δική του διπλωματική ευστροφία.

***

Στο πλαίσιο του παραπάνω ευνοϊκού εδάφους, ο κ. Χόλμπρουκ ετοιμάζεται να πιάσει δουλιά. Πιθανόν δε θα κουραστεί καθόλου. Αλλωστε κανέναν πλέον δεν κουράζει η ελληνική κυβέρνηση. Το ξέρουν και οι "εταίροι" της στην ΕΕ. Οι τελευταίοι διαλαλούν ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να αναγνωρίζουν τα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά ο κ. Σημίτης διατείνεται ότι τα προστατεύουν κιόλας!

Δε χρειάζεται "εκσυγχρονιστική" φαντασία για όλα αυτά που λέει και κάνει η κυβέρνηση, αλλά ανείπωτη υποκρισία και βαθύτατη υπαγωγή στη λογική της εξάρτησης. Αυτοί είναι οι θεμέλιοι λίθοι της καλής "συνεργασίας" των Ελλήνων κυβερνώντων με τους πάσης φύσεως ιμπεριαλιστές.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ