Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ
Εντείνουν το μικροβιολογικό πόλεμο στην Κούβα

Συγκεκριμένες αναφορές σε εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης

"Εδώ και 30 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει έναν αμείλικτο οικονομικό και βιολογικό πόλεμο ενάντια στην Κούβα, μία σφοδρή πολιτική, διπλωματική και ιδεολογική επίθεση, για να τη "γονατίσουν" να την αναγκάσουν να ακολουθήσει το δρόμο που θέλουν αυτές, να γίνει δηλ. η χώρα και πάλι ό,τι ήταν πριν την Επανάσταση, ένα απέραντο καζίνο και πορνείο για τους πλούσιους Αμερικάνους. Ομως, παρ' όλες τις πιέσεις και τον οικονομικό αποκλεισμό που έχει γίνει ασφυκτικότερος τα τελευταία χρόνια, ο λαός μας απέδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να προδώσει την Επανάσταση και να παραδώσει τη χώρα στον ιμπεριαλισμό".

Αυτά τόνισε ο Ρικάρντο Ροντρίγκεζ,στέλεχος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα την οικονομία στην Κούβα που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος στη Θεσσαλονίκη. Τον Ρ. Ροντρίγκεζ, όπως και τον Κουβανό οικονομολόγο, στέλεχος του Κουβανικού Κέντρου Ερευνών για την Παγκόσμια Οικονομία, Μάριο Φερνάντες,καλωσόρισε στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Φ. Γεωργιάδης.

"Στην επίθεση ενάντια στην Κούβα οι ΗΠΑ δεν έχουν ηθικούς φραγμούς", είπε ο Ρ. Ροντρίγκεζ και αναφέρθηκε στο βιολογικό πόλεμο που συνεχίζεται σε βάρος της χώρας του. "Μόλις πριν λίγο καιρό αμερικανικό μονοκινητήριο αεροπλάνο έριξε στις φυτείες καφέ ένα μικρόβιο, προκειμένου να τις καταστρέψει. Μετά από αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα μικρόβιο με μεγάλη ανθεκτικότητα που έχει κατασκευαστεί σε εργαστήρια των ΗΠΑ και μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή των φυτειών κοκαϊνης στη Λατ. Αμερική. Είχαν προηγηθεί, συνέχισε, άλλες επιθέσεις με βιολογικά όπλα. Πρώτα στόχος ήταν τα καπνά και μετά οι φυτείες σακχαροκάλαμου. Στόχος επίσης υπήρξε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας με αποτέλεσμα μετά την ταχύτατη εξάπλωση ενός ιού να αφανιστούν όλα τα ζώα. Επίσης ένα άλλο μικρόβιο που προσέβαλε κυρίως τις νεαρές ηλικίες, προκαλώντας αιμορραγίες στα μάτια, έγινε δυνατό να εξουδετερωθεί χάρη στην ετοιμότητα και τη γνώση που διακρίνει τους Κουβανούς γιατρούς, αφού όμως στο μεταξύ πολλά παιδιά είχαν πεθάνει".

"Η Κούβα δεν υπερασπίζεται μόνο το σοσιαλισμό, αλλά και τα δικαιώματα των χωρών του Τρίτου Κόσμου που ζητάνε την καθιέρωση ενός δικαιότερου διεθνούς οικονομικού συστήματος", επισήμανε με τη σειρά του ο οικονομολόγος Μάριο Φερνάντες.

Περιέγραψε αναλυτικά τα οικονομικά μέτρα που έλαβε μετά το '93 το σοσιαλιστικό καθεστώς της Κούβας, προκειμένου, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν στις αρχές αυτής της δεκαετίας. Οι αλλαγές αυτές είναι σαφώς οριοθετημένες και βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης και του Κομμουνιστικού Κόμματος και γίνονται με σκοπό να σώσουν την Επανάσταση.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη ο Μ. Φερνάντες ανέφερεότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 260 επιχειρήσεις με μεικτό κεφάλαιο, αυτές όμως αποτελούν μόνο το 10% των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Κούβα. Τα μέτρα είναι ταχτικής φύσης για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, είπε, προσθέτοντας ότι ο κρατικός οικονομικός σχεδιασμός παραμένει. "Ολες οι κοινωνικές καταχτήσεις, τόνισε, παρ' όλο που δέχεται η χώρα μας μία πρωτοφανή επίθεση, διατηρούνται. Αν και η Κούβα είναι μία χώρα του Τρίτου Κόσμου, επικρατεί απόλυτη κοινωνική δικαιοσύνη, κανένα παιδί δεν υπάρχει που να μην μπορεί να πάει στο σχολείο, κανένας άρρωστος που να μην μπορεί να νοσηλευτεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ