Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα υπερεθνικά κέντρα

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Προτείνεται να υπάρξει συνταγματική δέσμευση για τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που κινείται απροκάλυπτα στην κατεύθυνση της περαιτέρω πρόσδεσης της χώρας μας στα υπερεθνικά διευθυντήρια- όπως επιτάσσει το Μάαστριχτ - κατέθεσε χτες στη Βουλή η ΝΔ.Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ προτείνει να προστεθεί στο Σύνταγμα, διάταξη σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται και συνταγματικά η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και "θα αναθέτει στα όργανά τους, με συνθήκη ή συμφωνία, την άσκηση αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα"!

Προτείνεται επίσης η ίδρυση "μη κρατικών πανεπιστημίων" τα οποία ψευδεπίγραφα αναφέρονται ως "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα" καθώς όπως είναι φυσικό οι ιδιώτες θα προχωρήσουν στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων με μόνο κριτήριο το κέρδος.

Η ΝΔ προτείνει να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητώντας παράλληλα την επαναφορά ορισμένων από τις αρμοδιότητες που είχε πριν την αναθεώρηση του 1986. Πάντως από τις διατάξεις που προβλέπονται, καθίσταται σαφές ότι η ΝΔ δεν προτείνει την επαναφορά όλων των υπερεξουσιών που είχε ο Πρόεδρος πριν την αναθεώρηση όπως π. χ. η δυνατότητα διάλυσης της Βουλής σε περίπτωση που διαπιστώσει δυσαρμονία Βουλής και "λαϊκού αισθήματος". Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο, η ΝΔ προτείνει αυτός να ψηφίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου της βουλευτικής περιόδου και σε διαφορετική περίπτωση ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Για την ποινική ευθύνη των υπουργών, η ΝΔ προτείνει την κατάργηση των βουλευτών - κατηγόρων και την αντικατάστασή τους από αρεοπαγίτες ενώ υπάρχει και διάταξη για τη σύσταση Συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των νόμων που θα ψηφίζονται από τη Βουλή.

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες και η σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Δίνοντας δε το στίγμα της κατεύθυνσης στην οποία θα κινηθεί η αναθεώρηση, είπε ότι "υπάρχει μία σύμπτωση θέσεων ιδιαιτέρως με τη Νέα Δημοκρατία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ