ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Χωρίς πλειοψηφία οι συντηρητικοί

ΔΟΥΒΛΙΝΟ -

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και ηγέτης του συντηρητικού κόμματος "Φάινα Φέιλ", Μπερτ Αχέρν, είναι ο νικητής των εκλογών και καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση παρ' ότι δεν έχει αποσπάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Το φετινό αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Ιουνίου, επιβεβαιώνει την πολιτική τάση που κυριαρχεί στην Ιρλανδική σκηνή από το τέλος της δεκαετίας του '60 και θέλει την αντιπολίτευση να κερδίζει τις εκλογές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, το παρόν εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει μια συνολική τάση μεταβολής του εκλογικού Σώματος. Το Σιν Φέιν κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία να κερδίσει μια από τις 166 έδρες του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου έδειξαν έντονη διαφοροποίηση και μεταβολή προς όφελος των Ιρλανδών καθολικών, τη θέση του Αχέρν, που είναι ο μόνος από τους ηγέτες που διατηρεί κάποιους δεσμούς και καλές σχέσεις με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό και την παγιωμένη θέση των Νέων Εργατικών στη Βρετανία που αποζητούν πολιτική λύση του βορειοϊρλανδικού ζητήματος, αναδεικνύουν μια τάση τέτοια που μπορεί να αποτελέσει πιθανά,έναν προπομπό γιαακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα για την επίλυση του ζητήματος.

Ηδη στις πρώτες του δηλώσεις ο Αχέρν μίλησε για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι αυτή αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητές του, μαζί με την περικοπή της βαριάς φορολογίας και την καταστολή της εγκληματικότητας.

Ο Αχέρν και το κόμμα του Φάινα Φέιλ, που στην τοπική ιρλανδική διάλεκτο των Γκαέλ σημαίνει "Μαχητές του πεπρωμένου", κατάφερε να αυξήσει τόσο το ποσοστό του κόμματος, όσο και τις έδρες του αποσπώντας 77, έξι περισσότερες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και επτά λιγότερες από τις 84 που του χρειάζονταν, για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Αναμένεται όμως ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τις ψήφους κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών.

Ο απερχόμενος πια πρωθυπουργός, Τζον Μπρούτον, στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παραδέχτηκε την ήττα του αλλά παρ' όλα αυτά δήλωσε: "Νομίζω πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή και να σχηματίσουν κυβέρνηση".

Τα τελικά αποτελέσματα όπως αυτά ανακοινώθηκαν, με την έλλειψη της μιας έδρας που αναμένεται να κατοχυρωθεί έχουν ως εξής: Φάινα Φέιλ, 77 έδρες και 39.3%, Φάιν Γκέιλ, 53 και 27.9%, Εργατικό κόμμα 17 έδρες και 10.4% (απώλεια 16 %!), Προοδευτικοί Δημοκράτες 4 έδρες και 2.5%, Δημοκρατική Αριστερά 4 έδρες και 2.5%, Πράσινοι 2 έδρες και 2.8%, Σιν Φέιν 1 έδρα και 2.5% και διάφοροι ανεξάρτητοι 7 έδρες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αναίμακτη αεροπειρατεία

ΚΟΛΩΝΙΑ.-

Αναίμακτα τερματίστηκε χτες το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο της Κολωνίας η αεροπειρατεία του "Μπόινγκ 737" των αερογραμμών της "Αιρ Μάλτα", όταν οι δύο αεροπειρατές παραδόθηκαν στις αρχές, αφήνοντας ελεύθερους τους 74 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος.

Οι δύο αεροπειρατές βγήκαν από το αεροσκάφος με υψωμένα τα χέρια, αφού πρώτα παρέδωσαν τα όπλα τους στα μέλη του πληρώματος, ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία.

Οι αεροπειρατές είχαν καταλάβει το αεροσκάφος μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Βαλέτα, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, και υποχρέωσαν τον πιλότο να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Κολωνίας. Σημειώνεται πως μεταξύ των 74 επιβατών ήταν 32 Λίβυοι, 17 Τούρκοι, 22 Μαλτέζοι, 1 Ρώσος και 1 Αμερικανός.

Στις διαπραγματεύσεις με τις γερμανικές αρχές οι αεροπειρατές είχαν ζητήσει την απελευθέρωση του Τούρκου ακροδεξιού Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη το 1981.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των υγειονομικών

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες, κρατώντας λευκές σημαίες και πανό, διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές αποδοχές και τις επερχόμενες περικοπές προσωπικού, που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Η ανακοίνωση για τις περικοπές έγινε από τον υπουργό Υγείας μόλις την προηγούμενη βδομάδα. Οι περικοπές αυτές σημαίνουν με άλλα λόγια την απόλυση περίπου 23.000 γιατρών, νοσοκόμων και υγειονομικού προσωπικού από όλα τα κρατικά νοσοκομεία και κλινικές της χώρας.

Οπως χαρακτηριστικά φέρεται να δηλώνει ο επικεφαλής του Σωματείου των εργαζομένων, οι προσπάθειες αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει ουσιαστικά το κράτος πρόνοιας και την περίθαλψη, ενώ το Σωματείο έχει προτείνει ένα συγκεκριμένο πλάνο για τη διάσωση του ήδη καταρρέοντος συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση της χώρας, που εκλέχτηκε μόλις τον προηγούμενο Νοέμβριο, έχει προχωρήσει σε αθρόες ιδιωτικοποιήσεις και αναθεώρηση του οικονομικού συστήματος με την εισαγωγή της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, στην προσπάθειά της να ενταχθεί τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Ηδη, 100.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει οριστικά τις δουλιές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ